G4Media.ro

Australia nu a promis ”sub nicio formă” că va ajuta SUA să…

sursa foto: Unsplash

Australia nu a promis ”sub nicio formă” că va ajuta SUA să apere Taiwanul, în acordul privind achiziţia de submarine, potrivit ministrului australian al Apărării

Australia nu a promis ”sub nicio formă” că va ajuta SUA să apere Taiwanul, în acordul privind achiziţia de submarine de atac cu propulsie nucleară americane, potrivit ministrului australian al Apărării Richard Marles, relatează news.ro conform Reuters.

Australia, SUA şi Marea Britanie au prezentat luni proiectul AUKUS, prevăzut pentru mai multe decenii.

Canberra urmează să cumpere submarinele militare din clasa Virginia din SUA, iar Marea Britanie şi Australia vor produce şi opera în cele din urmă o nouă clasă de submarine, SSN-AUKUS

Guvernul laburist de centru-stânga din Australia spune că acordul de 368 de miliarde de dolari australieni (246 de miliarde de dolari) este necesar, având în vedere extinderea militară a Chinei în regiune, pe care a etichetat-o ca cea mai mare de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Întrebat dacă Australia şi-a luat vreun angajament faţă de SUA de a ajuta în timpul unui conflict asupra Taiwanului, în schimbul accesului la submarine, Marles a spus televiziunii ABC: ”Desigur că nu şi nici nu ni s-a cerut acest lucru”.

El a spus că ”sub nicio formă” nu există o obligaţie de reciprocitate pentru Australia în acord.

China consideră Taiwanul guvernat democratic ca fiind propriul său teritoriu şi nu a renunţat niciodată la opţiunea forţei pentru a lua insula înapoi.

Preşedintele american Joe Biden a spus că SUA ar apăra Taiwanul în cazul unui ”atac fără precedent” al Chinei.

Conform acordului AUKUS, pe care aliaţii asiatici l-au salutat, dar pe care Beijingul l-a numit un act de proliferare nucleară, SUA vor vinde Australiei trei submarine, construite de General Dynamics, la începutul anilor 2030, cu opţiunea ca Australia să cumpere încă două.

Ministrul australian al Comerţului Don Farrell a declarat duminică că este încrezător că o vizită programată în China, pentru a-l întâlni pe omologul său Wang Wentao, va continua, în ciuda AUKUS.

Farrell a spus luna trecută că întâlnirea a fost un semnal că relaţiile Australia-China se dezgheaţă.

El şi-a exprimat speranţa pentru o vizită în China a primului ministru Anthony Albanese în acest an, potrivit unei transcrieri guvernamentale a interviului său cu Sky News.

Programul AUKUS urmează să înceapă cu o investiţie de 6 miliarde de dolari australieni (4 miliarde dolari SUA) în următorii patru ani, pentru a extinde o bază de submarine şi şantierele navale de submarine ale ţării şi pentru a pregăti muncitori calificaţi.

De asemenea, Australia urmează să furnizeze 3 miliarde de dolari australieni pentru a extinde capacitatea de construcţii navale din SUA şi Marea Britanie, cea mai mare parte pentru a accelera producţia de submarine din clasa Virginia din SUA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...