G4Media.ro

Australia: Gigantul minier Rio Tinto își cere scuze după ce a pierdut…

sursa foto: captura video Today's News

Australia: Gigantul minier Rio Tinto își cere scuze după ce a pierdut o capsulă radioactivă

O capsulă minusculă care conține cesiu 137 radioactiv a fost pierdută undeva pe o porțiune de drum de 1.400 de kilometri în Australia de Vest. Gigantul minier Rio Tinto, care deține dispozitivul, a lansat propria anchetă, potrivit DW.

Capsula, care conține o cantitate mică de cesiu 137 radioactiv, are un diametru de aproximativ 6 milimetri și o înălțime de 8 milimetri. Aceasta făcea parte dintr-un dispozitiv despre care se crede că a căzut dintr-un camion în timp ce era transportat între o mină din deșert, la nord de orașul Newman, și orașul Perth.

Dispozitivul a fost văzut ultima dată pe 10 ianuarie, iar camionul care transporta capsula a ajuns la un depozit din Perth pe 16 ianuarie.

Cu toate acestea, serviciile de urgență au fost anunțate miercuri de dispariția capsulei, iar informația a fost făcută publică abia vineri.

Rio Tinto „își cere scuze”

Potrivit directorului general al gigantului minier Rio Tinto Iron Ore, Simon Trott, compania ia foarte în serios acest incident.

„Recunoaștem că acest lucru este în mod clar foarte îngrijorător și ne pare rău pentru alarma pe care a provocat-o în comunitatea din Australia de Vest”, a declarat Trott.

„Pe lângă faptul că sprijinim pe deplin autoritățile relevante, am lansat propria noastră anchetă pentru a înțelege cum s-a pierdut capsula în timpul transportului”, a adăugat el.

Trott a mai spus că prezența dispozitivului la bordul camionului a fost confirmată de către un contor Geiger înainte de a părăsi mina.

Căutări extinse, lipsă de echipamente adecvate

Serviciile de urgență din Australia de Vest au solicitat sprijinul altor state australiene și al guvernului federal pentru găsirea capsulei, deoarece nu dispun de echipamentul adecvat.

Căutările au inclus persoane care au scanat nivelurile de radiații ale dispozitivului de-a lungul drumurilor folosite de camion, iar autoritățile au avertizat că ar putea fi necesară cercetarea întregului traseu de 1.400 de kilometri.

Deoarece capsula este minusculă, oamenii au fost avertizați că aceasta ar fi putut rămâne, fără să știe, în anvelopele mașinii lor.

Sursa de cesiu 137 emite cantități periculoase de radiații, echivalentul efecctuării a 10 radiografii cu raze X într-o oră. Poate provoca arsuri ale pielii iar expunerea prelungită ar putea cauza cancer.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Asa se zice la furat acum

  2. Si voi puneti o poza dintr un film…si mai cereti donatii. Fgm