G4Media.ro

Augustin Zegrean: Votul pentru Consiliul Legislativ nu este valabil. Președintele și șefii…

Augustin Zegrean: Votul pentru Consiliul Legislativ nu este valabil. Președintele și șefii de secții se aleg cu votul majorității parlamentarilor, nu cu votul celor prezenți

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Legislativ, a declarat miercuri că votul prin care contracandidatul său Florin Iordache a fost ales în această funcție nu este valabil.

”Legea prevede că președintele Consiliului Legislativ și șefii de secții se aleg cu majoritatea senatorilor și deputaților. Iordache a fost ales cu jumătatea celor prezenți”, a explicat Augustin Zegrean într-o intervenție telefonică la Digi24.

El a mai precizat că a aflat că va candida pentru șefia Consiliului Legislativ ieri la ora 12:00, exact la expirarea termenului de depunere a candidaturilor. Zegrean a spus că a fost sunat pentru a fi anunțat de candidatură de liderul deputaților PNL, Florin Roman.

Deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al justiției și autorul OUG 13, a fost ales marți în funcția de președinte al Consiliului Legislativ cu 185 de voturi ”pentru”, adică cu majoritatea parlamentarilor prezenți.

Potrivit legii de funcționare a Consiliului Legislativ, președintele acestei instituții se alege cu majoritatea tuturor senatorilor și deputaților, adică minimum 230 de voturi.

Juriștii consultați de G4Media.ro susțin că numirile au fost făcute corect, deoarece Constituția prevede majoritatea simplă pnetru astfel de decizii, nu majoritatea absolută, subliniind că legea de funcționare a Consiliului Legislativ conține o prevedere care nu este în acord cu legea fundamentală.

”Când o lege nu este în acord cu Constituția, legiuitorul trebuie să ia în calcul Constituția”, au explicat juriștii consultați de G4Media.ro.

Ce prevede Constituția: 

 • ARTICOLUL 76
  • (1) Legile organice şi hotărârile privind regulamentele Camerelor se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere.
  • (2) Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.

Ce prevede legea Consiliului Legislativ:

 • Art. 9, alin. (2) Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite. Aceştia îşi exercită atribuţiile de la data depunerii, în mod individual, a jurământului prevăzut la alin. (3) în faţa preşedinţilor celor două Camere. 

Numirile lui Florin Iordache și a lui George Dircă la Consiliul Legislativ s-au făcut prin Hotărâre a Parlamentului.

Foto: Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale / Sursa: Inquam Photos

Citește și: Dan Barna anunță că USR va ataca la Curtea Constituțională numirea lui Florin Iordache și a lui George Dircă la Consiliul Legislativ, pe motiv că nu a fost întrunit numărul de voturi cerut de lege

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Bravo Zegrean, sper ca CCR nu va aproba numirea lui Iordache.

  • În România de azi, fără 6% la Edu Cultură, e firesc clasa intelectuală să-l aleagă la Iaşi pe Toader rector la Universitate, iar aia politică pe Iordache şef la Legislativ, pe când legile justiţiei ajustate noaptea ca hoţii să rămână neschimbate.

 2. Acum PSD e la putere majoritar. Nu au nevoie de nimeni altcineva sa ia decizii

 3. Asta inseamnă că PNL-ul s-a făcut de cacao fără niciun rezultat?

  • Ei bine da! Si asta este a nu stiu cata lectie; da’ noi nu si nu!
   Poate-ar fi momentul sa bagam la cap! USL traieste si singurele sanse sa le mai stricam din joaca e sa avem alta optiune la vot in afara de PNL si PSD…
   Cea mai buna dovada ca le tremura chilotii la idea de a trebui sa imparta ciolanul si cu altii decat PSD e fix manaria de ieri cu votul si cu aruncatu’ pisicii in curtea USR!
   Atacul trolilor va-ncepe in 3, 2, 1…

 4. Cum adică!?!Și dom Ciordache nu poate să doarmă liniștit pt tot ce a făcut pt Mafie???Nu se poate!Trebuie urgent mobilizare că Ciordache începe să toarne pe la gazete!!!!

 5. Pisicherul Iordache a fost selectat deoarece are bătaie mai lunga.

 6. Bravo Zegrean! Da-le cu tablele in cap!

 7. Oare PNL nu a gasit un tanar integru de dreapta, cu studiile necesare ocuparii functiei???L-au pe asta cu erata lui Base, politruc, cu pensie speciala????Chiar nu mai putem scapa de comunistii travestiti prin diferite partide?

  • Vezi ca ești pe dinafara subiectului, PNL poate să propună pe oricine, și pe Papa de la Roma, doar că n’are majoritate și PSD impune pr cine vrea mușchii lui nu contează au singuri majoritatea simplă! Asta e o gogorita că l’au votat liberalii și usr-iști ,e o manevra, o manipulare abjecta tipic ciuma roșie ……La o majoritate a parlamentarilor nu a celor prezenți atunci da se poate discuta cine l-a votat pe CIORDACHE ,ESCROCUL BASINOS și CIUMAT! !!

 8. „El a mai precizat că a AFLAT că va candida pentru șefia Consiliului Legislativ ieri la ora 12:00, exact la Expirarea termenului de depunere a candidaturilor. Zegrean a spus că a fost sunat pentru a fi anunțat de candidatură de liderul deputaților PNL, Florin Roman.”!!!
  Ca sa intelegeti cat de preocupati au fost PNLeii de numirea Sefului Consiliului legislativ, cat s-au mobilizat ei ca sa impiedice numirea lui Ciordache, cum si-au adus cei 40 de Parlamentari prezenti al VOT, sa voteze cand PNL are 113 parlamentari!
  Jigodii ordinare, iar PNL vrea sa ne convinga ca e tare deranjat ca Ciordache a fost ales in fruntea Consiliului legislativ!
  Dar, tot nu inteleg ceva: DACA Zegrean spune ca a AFLAT ca va candida(!!!) inainte de exprirarea termenului, CUM naiba a cadidat, candidatura asta inseamna un nume oarecare, pur si simplu, FARA Dosar, fara Documente, adica putea veni iar Baranga ala cu diploma FALSA la BAC sa candideze, sustinut de PNL-Fl Roman?!
  Procedura de numire a sefului Consiliului Legislativ asa prevede?!
  Dumnezeule!!!!!
  Sictir!!!!!!!!!!!

 9. Schimbare de registru 😉

 10. SI cine poate ataca rezultatul votului, daca n-a fost corect? Cumva avocatul poporului?

 11. Vezi ca ești pe dinafara subiectului, PNL poate să propună pe oricine, și pe Papa de la Roma, doar că n’are majoritate și PSD impune pr cine vrea mușchii lui, nu contează ,au singuri majoritatea simplă! Asta e o gogorita că l’au votat liberalii și usr-iști ,e o manevra, o manipulare abjecta tipic ciuma roșie ……La o majoritate a parlamentarilor ,nu a celor prezenți ,atunci da ,se poate discuta cine l-a votat pe CIORDACHE ,ESCROCUL BASINOS și CIUMAT! !!

 12. Normal pt ciordache sa mai faca o invarteala

 13. Sunt atat de legati intre ei, psd, pnl, usr, alde, pmp, minoritati, incat au devenit inseparabili!
  Doar o iesire in strada, gen ’89, in care toti cei care au mai mult de un mandat in Parlamentul Romaniei sa fie aruncati in Rusia sau in China, va face ordine in tara!
  Dar cum ne-am nascut slugi, slugi o sa murim!
  Cei care am iesit in Victoriei impotriva lui Iordache, privim fara revolta aceasta alegere?
  Ne impiedica covid-ul sa ne aratam disperarea?!
  Pe cine o sa votati la alegerile din decembrie?!
  Iar vine psd-ul pt a ne pune in carca si mai multi bugetari?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.