G4Media.ro

Augustin Lazăr solicită CSM să analizeze posibilitatea sesizării CCR pe tema modului…

Augustin Lazăr solicită CSM să analizeze posibilitatea sesizării CCR pe tema modului în care Guvernul a modificat legile justiției prin OUG 7

Procurorul general, Augustin Lazăr, solicită Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze posibilitatea sesizării CCR în vederea soluționării conflictului juridic între Guvern, pe de-o parte, Parlament, CSM și Ministerul Public pe de altă parte, conflict determinat de modalitatea în care Guvernul a modificat legile justiției prin OUG 7, se arată într-un comunicat al Parchetului.

Redăm mai jos comunicatul integral

”În cursul zilei de astăzi, 8 martie 2019, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, în temeiul art. 146 lit. e din Constituția României, a transmis o solicitare Consiliului Superior al Magistraturii de a analiza posibilitatea sesizării Curții Constituționale în vederea soluționării conflictului juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte, Parlamentul României, Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Public, pe de altă parte, conflict determinat de modalitatea în care Guvernul și-a exercitat atribuția de legiuitor delegat în materia ”legilor justiției”.

Solicitarea adresată Consiliului Superior al Magistraturii poate fi accesată aici

Adunarea generală din cadrul Curții de Apel Brașov a decis, miercuri, să solicite președintei CSM, Lia Savonea, să sesizeze Curtea Constituțională pe conflict între puterea judecătorească și puterea executivă, după ce Guvernul a aprobat ieri un proiect de ordonanță care modifică OUG 7, în ciuda faptului că fusese avizat negativ de Consiliul Superior al Magistraturii. Magistrații curții de Apel Brașov consideră că a fost o consultare formală pe ambele proiecte de OUG și solicită respingerea OUG 7 de către Parlament prin proiect de lege, au declarat pentru G4Media.ro surse din rândul magistraților.

Guvernul a adoptat marți o nouă ordonanță care modifică OUG7.

Prin noua ordonanță, ministrul justiției, Tudorel Toader a renunțat la câteva modificări controversate. Astfel, la numirea procurorilor șefi, avizul se întoarce de la plen la secția pentru procurori, se elimină interzicerea delegării în funcție care risca să genereze blocaje majore în sistem și se renunță la prevederea care le-a permis judecătorilor să candideze la funcții de conducere în parchete. Se elimină ca posibilitate de excludere din magistratură a judecătorilor şi procurorilor – cazul pentru neîndeplinirea bunei reputaţii.

Tudorel Toader nu s-a atins în schimb de modificarea care blochează procurorul general să infirme actele efectuate de secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție. Astfel, Secția condusă de Gheorghe Stan și Adina Florea rămâne cu un grad de autonomie sporit față de Parchetul General.

Or, magistrații care au protestat în ultima săptămână au cerut desființarea secției speciale pe motiv că riscă să afecteze independența judecătorilor și procurorilor.

GRECO, Grupul Statelor împotriva Corupției și cel al Comitetului MONEYVAL, Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor, își întăresc opinia că nou înființata Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție trebuie desființată, se arată într-un comunicat al DNA.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

    • Savoniera de spalat cururile penalilor va face pe proasta (nb. nu-i va fi greu), ignorand adresa CSM.

  1. Lia Savonea , omul PSD-ului nu va face nimic . La cite specimene suspecte a reusit Toader sa numeasca in functii e foarte greu sa mai tii justitia pe drumul cel bun.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.