G4Media.ro

Augustin Lazăr respinge acuzațiile că ar fi refuzat eliberarea condiționată a unor…

Augustin Lazăr respinge acuzațiile că ar fi refuzat eliberarea condiționată a unor deținuți politic înainte de 89: ”Este folosită drama acestora / Se urmărește influențarea desemnării noului procuror general”

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a reacţionat vineri, după ce Antena 3 a difuzat un interviu cu un fost deţinut politic de la penitenciarul Aiud care îl acuză că i-ar fi refuzat eliberarea condiţionată şi ar fi dispus pedepsirea sa din cauza unei poezii. Potrivit unor surse judiciare, miza scandalului este desemnarea procurorului general interimar după expirarea mandatului lui Lazăr

Lazăr susține într-un comunicat că, în calitate de procuror la Parchetul județean Alba, avea sarcină de serviciu să conducă comisia de liberări condiționate de la închisoarea Aiud, însă nu intra în atribuțiile procurorilor să sancționeze disciplinar deținuții.

Lazăr susține că acea comisie verifica din punct de vedere formal dacă deținuții îndeplineau condițiile legale pentru eliberare, adică dacă aveau fracția de pedeapsă executată și nu aveau raport de pedepsire.

Potrivit unei legi invocate de Lazăr, în cazul în care un deținut avea raport de pedepsire, formal nu putea fi eliberat, însă sancțiunile nu le dădea procurorul sau comisia de liberări, ci administrația penitenciarului. De acest lucru s-ar fi ocupat un anume locotenent colonel, Gheorghe Lazăr, sancționat de altfel de către CNSAS cu verdict de poliție politică.

”Resping orice afirmații potrivit cărora, în calitate de procuror delegat la Comisia de liberare condiționată a Penitenciarului Aiud, aș fi dispus sancționarea disciplinară a vreunei persoane condamnată penal, deținută în penitenciar, prin emiterea de rapoarte de pedepsire, solicitarea de astfel de rapoarte sau în orice altă modalitate.

Sancționarea disciplinară a condamnaților, emiterea acelor rapoarte de pedepsire așa cum erau denumite, se realiza în temeiul art. 21 din Legea nr.23/1969 pentru executarea pedepselor exclusiv de către administrația penitenciarului, la acea dată unitate militară în subordinea Ministerului de Interne, potrivit comunicatului de presă emis de Lazăr.

Liberarea condiţionată este o vocaţie pe care o au, prin voinţa legiuitorului, toţi condamnaţii care, după ce au executat fracţiile de pedeapsă stabilite de lege, după criteriile arătate, îndeplinesc, de asemenea, şi condiţia de a fi disciplinaţi şi de a da dovezi temeinice de îndreptare, inclusiv atunci când nu prestează muncă, ţinându-se seama şi de antecendentele lor penale. Așadar, executarea fracției legale impunea în continuare şi îndeplinirea celorlalte condiții prevăzute de lege, mai arată comunicatul citat.

Lazăr mai susține în comunicat că aprecierea comisiei de liberare se fundamenta în trecut, ca şi în prezent, pe existența sau inexistența rapoartelor de sancționare disciplinară în dosarul condamnatului, iar exercitarea acestui drept de apreciere în privința vocației era şi este supus examinării instanței.

”Aceste activităţi nu constituie acte de colaborare cu fosta Securitate, în lipsa vreuneia dintre actele şi acţiunile enumerate limitativ de art. 2 alin. (1) lit. b) din OUG nr. 24/2008, ci se circumscriu unei competențe specifice fazei de executare a pedepselor”, a explicat procurorul general.

”Nu am fost lucrător sau colaborator al Securității, așa cum am mai arătat și cum Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a și stabilit”, a mai arătat Lazăr.

Procurorul general a explicat că procurorii aveau sarcină de serviciu să conducă comisiile de liberare condiționată. ”Potrivit art. 27 alin. (3) din Legea nr. 23/1969 privind executarea pedepselor, procurorul delegat al procuraturii județene în a cărui rază teritorială se afla penitenciarul era de drept președintele comisiei de propuneri în vederea liberării condiționate. Ca atare, participarea procurorului în aceste comisii era o obligație de serviciu, instituită prin lege şi aceasta nu atrage calitatea de lucrător al Securității prev. de art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 24/2008 în considerarea aparenței instituționale.

Noțiunile de lucrător al Securității și colaborator al Securității sunt clar definite în art. 2 lit. a) și b) teza I și teza finală din OUG nr. 24/2008 , ceea ce presupune:

– calitatea de ofițer sau subofițer al Securității sau Miliției, cu atribuții pe linie de Securitate, inclusiv ofițer acoperit care a desfășurat activități prin care a suprimat sau îngrădit drepturile fundamentale; adică: trei condiții cumulative: apartenență instituțională (Securitate sau Miliție); o anumită calitate (ofițer, subofițer sau ofițer acoperit) şi anumite activităţi de suprimare/îngrădire a drepturilor fundamentale;

– calitatea de colaborator o poate avea orice persoană care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor”, spune Lazăr.

Lazăr susține în comunicat că drama foștilor deținuți politic este exploatată acum de persoane interesate.

”Nu pot să nu constat cu amărăciune cum drama unor foști deținuți politici este folosită de persoane interesate pentru denigrarea mea, evident în contextul în care mi-am depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general. Prin astfel de acțiuni se urmărește influențarea desemnării pentru următorii trei ani a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, a explicat procurorul general.

Care e miza. Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro că miza scandalului creat în jurul lui Augustin Lazăr este legată mai puțin de candidatura sa pentru un nou mandat de Procuror general.

”E limpede că el nu va fi propus de ministrul Justiției pentru un nou mandat din moment ce același Tudorel Toader a cerut revocarea lui Lazăr din funcție. La fel se presupune că Toader nu îi va propune pe Daniel Horodniceanu și pe Gabriela Scutea din moment ce i-a respins deja pentru funcțiile de șef DIICOT și șef DNA. Și chiar dacă Toader ar propune un nou candidat pentru funcția de procuror general, e clar că procedura de numire nu va fi finalizată până la data de 29 aprilie, când expiră mandatul lui Augustin Lazăr, deci Secția pentru procurori a CSM va trebui să desemneze un interimar.

Potrivit cutumei, titularul postului rămâne în funcție ca interimar până la desemnarea unui procuror general plin. Fiind și an electoral prezidențial, cel mai probabil, Augustin Lazăr va rămâne în funcție ca procuror general interimar până după alegerile prezidențiale”, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro.

”Miza PSD-ALDE de a pune mâna pe Parchetul general este de a ajunge la dosarul 10 august și la dosarul lui Carmen Iohannis, soția președintelui. Și la Kovesi, care în acest moment este procuror DIICOT delegat la Parchetul general la Serviciul Îndrumare și Control, aflat în subordinea directă a procurorului general”, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Foto: InquamPhotos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. https://www.facebook.com/notes/centrul-de-consultan%C8%9B%C4%83-istoric%C4%83/iulius-filip-scrisoare-c%C4%83tre-pre%C8%99edintele-comisiei-de-propuneri-1986/344737949494921/

  „Scrisoare deschisă
  Către președintele comisiei de propuneri
  Frate române:
  Am citit caracterizarea pe care mi-ați făcut-o și cunosc cine v-a pus la dispoziție materialul informativ. Reținerea cererii ptr. liberare condiționată mă obligă să întreb – de unde să mă liberez dacă am fost și sunt un om liber?”

  Remarcati, va rog, faptul ca DETINUTUL PRECIZEAZA foarte clar, intr-o scrisoare adrestata exact presedintelui comisiei de liberare conditionata, ca:
  – a citit CARACTERIZAREA pe care presedintele comisiei i-a facut-o;
  – cunoaste cine i-a pus la dispozitie presedintelui comisiei MATERIALUL INFORMATIV.

  Asadar, procesul-verbal pe cxare intreaga Romanie l-a vazut la televizor este un act emis in baza unor documente, printre care:
  – CARACTERIZAREA facuta de presedintele comisiei de liberare conditionata;
  – MATERIAL INFORMATIV, intocmit de cineva … aici istoria trebuie sa stabileasca cine.

  Rezulta ca presedintele comisiei de liberare conditionata nu se ocupa doar de ecuatii matematice, ci si de caracterizari … daca nu le facea pe baza relationarii directe cu detinutul e grav, pentru ca inseamna ca era doar un instrument intr-o procedura, desi era procuror; daca le facea pe baza relationarii directe cu detinutul, iar e grav, pentru ca atunci caracterizarile erau rezultatul subiectivismului sau bazat pe valorile sociale pe care le imbratisa.

  PS. Remarcati, va rog, faptul ca detinutului i se refuza inregistrarea cererii de liberare conditionata, care ii fusese „retinuta” … oare ce o fi scris detinutul in cererea sa de liberare conditionata, care i-a fost „retinuta”?

 2. Inca ceva:
  „Pe data de 9 iunie 1983 ajung la Aiud, pe restrictivă. Despre torturile, schingiuirile, teroarea, discriminarea umană care le-a făcut cu mine banda criminal-teroristă formată din: Lt. Trifan, plt adj Ionică, plt adj Vaida, sg maj Lazăr mai tîrziu, după ce termin închisoarea.
  Da frate române ai fost numit să ai mare răspundere, care apasă din ce în ce mai greu pe umeri tăi, să nu uiți că cei pe care-i serveșți iau mulți bani pe funcțiile lor, dar fi sigur că nu o să aibă parte de ei. Niciodată banii cistigati pe oasele și cadavrele fraților tăi nu pot avea decît mirosul durerii și nenorocirilor. Bunul Dumnezeu v-a face mare dreptate. De ce sînt în închisoare știi dar te-ai ostenit prea puțin ca oameni să nu fie torturați și schingiuiți deși era o atribuțiune care îți revenea.”

  Atentie, scrisoarea este adresata presedintelui comisiei de liberare conditionata …

  • Adica detinutul politic a asteptat 30 de ani sa faca publice aceste „nereguli” ?!? Si le face publice acum?!? Hai sictir!

   In 1983 Augustin Lazar avea …27 de ani. Cam greu de crezut ca era presedinde de comisie de liberare. Era probabil un simplu procuror. Da, fie, procuror, in perioada comunista….

   E cazul ACUM sa reinviem legea lustratiei?

  • Asta am intrebat si eu. De ce 35 de ani?
   Sa ai curajul sa scrii poezii, defaimatoare banuiesc, despre ceausescu, ca pentru asta am inteles ca a fost inchis, si sa nu ceri dreptate imediat, dupa revolutie ci sa astepti 35 de ani. Ceva nu este in regula aici.
   Nu poti spune ca nu te.a dus capul.
   In puscarie faci cursuri de drept, intensiv, afli foarte repede multe chichite pe care avocatii le capata prin experienta.
   Cum dealtfel ai aflat si de eliberarea conditionata.
   Atunci de ce nu ai actionat la cald, in 90?
   Nu ar fi rau sa se verifice la CNSAS niste treburi.

  • Lt major Lazar, nu procuror Lazar…
   Este trist că asemenea povesti sunt exploatate fix de securistul Felix, ăla dovedit colaborator al securității

 3. La cati infractori i-au trecut prin mana probabil a dezvoltat o rezistenta la stres foarte mare.Este straveziu jocul si total necredibili cei cate-l instrumenteaza.Lipseste sputnik sa scoata documente noi ca sa ne linistim de tot.

  • Pai nu o sa asteptam mult si va aparea si sputnik..toti infractorii de drept comun,fostii informatori ai securitatii sunt deja reactivati,e ordin pe unitate sa se puna mana pe Parchetul General, dragnev si carmencita sa de la interne stiu de ce!

 4. Părerea mea. Toată tevatura asta cu Lazarii e o perdea de fum sa acopere ceva. Ce? Vom vedea. Oricum nu va fii de bine. Dacă stam și așteptăm… Asta e. Vom vedea.

  • Pt că ei se chinuie îl demită, iar el candidează pentru un nou mandat; daca își pun omul lor pot subjuga procurorii , inclusiv pe cei de la DNA…

 5. Eu as vrea demisia și condamnarea TORȚIONARILOR actuali, DRAGNEA și CARMEN DAN!
  Aceștia au bătut și gazat zeci de mii de români chiar anul trecut! Mi se pare de o gravitate f mare, iar ei se fac că anchetează fapte de acum câțiva zeci de ani ( să ii spargi si resturile de dinți porkarului când îl auzi acuzându-l pe Augustin Lazăr, uitând ce a făcut el anul trecut)
  Vreau sa fie judecați pt că au terorizat și au vrut sa omoare oameni pașnici, AU GAZAT COPII!!!

  • Pai tocmai asta se vrea,distrugerea dosarului 10 august!