G4Media.ro

AUDIO Ion Iliescu, primele trei minute din interviul pentru Le Figaro: ”PSD…

AUDIO Ion Iliescu, primele trei minute din interviul pentru Le Figaro: ”PSD trece printr-o perioadă destul de complicată, destul de dificilă, destul de confuză”

Fostul președinte Ion Iliescu a spus într-un interviu pentru Le Figaro că ”PSD trece printr-o perioadă destul de complicată, destul de dificilă, destul de confuză. E o slăbiciune și e păcat, pentru că PSD e principalul partid, cel mai puternic, partidul care are mari legături cu populația”.

G4Media.ro vă prezintă înregistrarea primelor trei minute din interviul de peste o oră acordat de Ion Iliescu publicației Le Figaro în data de 7 noiembrie. Fragmentul a fost pus la dispoziția G4Media.ro de Paul Cozighian, ziaristul român care a realizat interviul împreună cu Thierry Portes, șeful departamentului Internațional la Le Figaro.

În înregistrarea audio se aude cum Ion Iliescu vorbește despre situația din PSD, iar la un moment dat este auzit și Gelu Voican Voiculescu, despre care Paul Cozighian a spus că a fost facilitatorul interviului.

În acest fragment de trei minute nu sunt prezente declarațiile lui Ion Iliescu citate de Le Figaro în articolul publicat marți, declarații potrivit cărora ” ”PSD trăiește cea mai gravă criză politică a sa”, iar ”Problemele juridice ale lui Liviu Dragnea au creat fracturi interne în partid”.

De altfel, Iliescu a denunțat un presupus ”război mediatic” după apariția articolului, în timp ce jurnalistul Paul Cozighian a anunțat că interviul a fost înregistrat și va fi făcut public integral marți seară, la Realitatea TV, de la ora 21.00.

Principalele declarații ale lui Ion Iliescu din fragmentul de trei minute:

– Nu mai sunt președinte de onoare al PSD. Am doar o legătură sentimentală cu cei care au lucrat cu mine
– ”PSD trece printr-o perioadă destul de complicată, destul de dificilă, destul de confuză. E o slăbiciune și e păcat, pentru că PSD e principalul partid, cel mai puternic, partidul care are mari legături cu populația”.
– Din păcate e o perioadă nu prea simplă pentru PSD. Chiar și pentru liderul partidului, care trece printr-o perioadă nu prea comodă, așa cum ați văzut

Transcriptul fragmentului (în original, lb. franceză)

Ion Iliescu : Vous savez ? Je suis, maintenant, pas assez actif dans ma vie publique.
Le Figaro : Vous êtes toujours le président d’honneur du PSD ?
Ion Iliescu : Non, non !
Le Figaro : Ah bon ? Je croyais que vous étiez encore le président d’honneur.
Gelu Voican-Voiculescu : On a changé le statut !
Le Figaro : mais il y à encore quelques années vous étiez le président d’honneur !
Ion Iliescu : Il y a quelques années que je ne suis plus entré dans aucune activité du parti
Le Figaro : D’accord, mais je croyais que vous aviez encore un titre. Puisque vous êtes le fondateur du parti !
Ion Iliescu : Bien sûr, mais pas de titre. C’est seulement une liaison sentimentale avec ceux qui ont travaillé avec moi. (…) Autrement, le parti passe une période assez compliquée, assez difficile, assez confuse. C’est une des faiblesses et c’est malheureux, parce que, quand même, c’est le principal parti, le plus fort, c’est le parti qui a des liaisons assez larges dans la population.
Le Figaro : C’est le vrai seul parti ! Les autres c’est pas des partis !
Ion Iliescu : C’est le seul parti fort et sérieux. Le deuxième parti, le Parti Libéral, qui fait l’opposition, il est faible en général. Comme position, comme théorie, comme pratique politique mais aussi comme personnages qui font l’ensemble… Donc le seul parti sérieux c’est le parti social-démocrate. Mais, quand même, lui-même passe une période pas assez facile. Il y a pour cette motivation, même dans les relations intérieurs du parti, je pense, une situation pas assez simple. Même pour le leader du parti et pour les autres aussi. Je ne sais pas quelle sera l’évolution ultérieure mais, autrement, c’est le seul parti sérieux du pays ! Qui encore est crédité d’un support assez large.
Le Figaro : Ils ont gagné les élections locales et nationales.
Ion Iliescu : Et dans la population c’est le seul parti qui a vraiment une position sérieuse, solide, et les gens sont confiants.
Le Figaro : Ils sont toujours confiants n’est-ce pas ?
Ion Iliescu : Oui mais malheureusement c’est une période pas assez facile. Même pour le leader du parti qui passe une période pas assez commode comme vous l’avez vu…

N.Red. Interviul in extenso va fi difuzat la Realitatea TV, marți seara la ora 21, în cadrul emisiunii « Jocuri de Putere », unde realizatorul și jurnalistul Paul Cozighian va povesti amanunte de la aceasta întâlnire precum si alte aspecte legate de relațiile sale cu Voican-Voiculescu și Ion Iliescu din perioada 22 decembrie 1989 – 2 ianuarie 1990.

Sursa foto: Blogul lui Ion Iliescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. Minte cu nerusinare chiar in pragul mortii. Astia sunt bolsevicii. PSD nu are nici o legatura cu populatia. PSD (aka PCR) sunt grupari de crima organizate care se mananca intre ele, furand si jecmanind o tara intreaga. Probabil se poate spune ca are legatura cu populatia ca de acolo fura si ca pe ea o tine in saracie, bezna si minciuna …

 2. Ilici minte de ingheata apele !

 3. Asadar Gelu Voican Voiculescu este un fel de asistenta-secretara lui Iliescu? Il hraneste cu lingura si il sterge la cur? Ii spune ce sa zica si ce nu, la un interviu? Interesanta legatura au astia doi. Unul l-a impuscat pe Ceausescu, celalalt i-a luat locul. Si a inceput dezastrul.

 4. Curios e ca in Franta, cei 3 romani, Iliescu, clitoris Voiculescu si Cozighian vorbesc in franceza. Daca vorbeau romaneste nu ar mai fi discutii acum.

  • Si pe mine m-a surprins asta, cat si faptul ca iliescu vorbeste o franceza buna, credeam ca doar rusa vorbeste asa de bine. A se remarca un aspect : sintagma „assez …” s-a tradus prin „destul de”, dar mie mi se pare ca este mai buna traducerea „atat de …”. Daca inlocuiti structurile, veti vedea ca se apropie de ceea ce au scris jurnalistii in articol.
   Transcriu : ”PSD trece printr-o perioadă atat de complicată, atat de dificilă, atat de confuză.” Aceasta interpretare se leaga mai bine cu fraza urmatoare : „E o slăbiciune și e păcat,”
   S-a vorbit in franceza pentru ca interviul a fost coordonat de seful departamentului international al ziarului Le Figaro, care e francez.

 5. e posibil ca ilici sa nu aiba acces la blogul lui, altcineva de la partid sa ii scrie blogul… si ala sa fi luat initiativa la indemnul conducatorului iubit, draknea

 6. Deci ziaristul lui peste prajit a mintit cu nerusinare. Daca avea pasaje cu Iliescu vorbindu-l de rau pe Dragnea pe alea le-ar fi dat primele.

  • Gigel, ai dreptate!

  • Pfuuu, ce concluzie de jijel ! Da ma, ai uitat sa ne mai zici ca Dragnea si motanianul Voiculescu nu au furat ca niste ordinari.
   Minti ca o mazeta ruseasca, jijele.

  • @Rusul idiot, lasă, bă, n-o da la întors, a mințit mârlănește ziaristul vostru de doi lei. Sper ca cei de la Figaro să îi tragă un șut în dos, că îi face de râs.

  • Mai degraba sa-mi traga mie un sut in dos, ca mie chiar imi place, imi face placere

 7. Criminalul da mana Infractorului ! Ce poate fi mai definitoriu pentru Ciuma Rosie si continuitatea ei de peste 70 de ani, in Romania ?! (Desi se pretinde de stanga, psd care e o haita , nu a avut si nu are nici o legatura cu stanga europeana ! Nu are habar nici teoretic, ce e aia………)

 8. Aaaa, deci nu apare declaratia aia cu Dragnea !!!
  Sunt curios daca apare deseara la Realitatea TV.
  Dar … ceva imi spune ca nu va exista in inregistrare asa ceva.

 9. Fanatismul naște … nimicuri. Din înregistrare reiese clar că citarea a fost denaturată în cadrul articolului de analiză, dar se insistă pe faptul că nu minte publicația, că minte cel citat denaturat.

 10. Macar in zilele evenimentelor sangeroase din decembrie 89′, sa nu mai pronuntam numele acestui individ, ce trebuie trecut cu litera mica in istorie .Vocea fireasca a poporului, in seara lui 22 decembrie, a strigat , minute, zeci de minute in sir,” Fara comunisti!”.Atunci, vinovatii de genocidul asupra poporului roman, in perioada comunista, au simtit ca li se taie creanga de sub picioare si , de frica, au pus mana pe arme si au tras.Nu numai ca s- au salvat , dar au ramas si la putere.Stim ce a urmat- jaful asupra Romaniei, ce puteau ei sa faca politic, economic?Iar Dragnea incearca salvarea celor care s- au inavutit, impreuna cu el.

 11. Macar in zilele evenimentelor sangeroase din decembrie 89′, sa nu mai pronuntam numele acestui individ, ce trebuie trecut cu litera mica in istorie .Vocea fireasca a poporului, in seara lui 22 decembrie, a strigat , minute, zeci de minute in sir,” Fara comunisti!”.Atunci, vinovatii de genocidul asupra poporului roman, in perioada comunista, au simtit ca li se taie creanga de sub picioare si , de frica, au pus mana pe arme si au tras.Nu numai ca s- au salvat , dar au ramas si la putere.Stim ce a urmat- jaful asupra Romaniei, ce puteau ei sa faca politic, economic, intr- o lume libera?Iar Dragnea incearca salvarea celor care s- au inavutit, impreuna cu el.

 12. Cum doamne functioneaza instinctul asta de conservare? Cum nu vii la 89 de ani sa- ti faci o spovedanie in fata poporului? Sa spui cum au murit miile alea de oameni. Cum poti pleca dincolo purtand cu tine acele drame? Poporul asta chiar ar ierta pe unul care se spovedeste.

  • Cum au murit? Păi au murit impuscati de trupele de securitate, adica niste baieti care pe atunci erau pe la 20 – 30 de ani, iar acum au 50 – 60, sunt toti cu ditamai gradele in SRI si ne spun noua ca Iliescu a tras la Revolutie.

  • @Dani, intrebarea ta este valabila pentru altii, pentru cei pe care-i reprezinti, nu pentru Domnul Iliescu!

 13. Vă scrie un student al anilor 1955-60, la Institutul Politehnic Bucureşti. care a trăit activ în UTM, perioada facultăţii, pâna in anul IV, cănd cred că pe unele canale s-a aflat că bunicul meu, Terzi Simion, fost primar în satul Curci, jud. Ismail, Guvernământul Basarabiei şi Bucovinei, Regatul României. ridicat in primele zile ale lunii iulie 1940, si dus intr-un gulag, dincolo de Cercul Polar şi eliberat după 18 ani de detenţie în anul 1958.
  Eu îl decarasem mort. aşa cum mi s-a spus de mic copil, dar din cauză că aveam apelativul „al lui refugiatul” am fost sfătuit atunci când am fost făcut pioner. să nu refuz nici o sarcină obştească, pentru că ar putea fi interpretat tendenţios. Aşa, am fost pioner fruntas, si pentru că refugiat in noaptea de 23 aug. 1944, in toamnă nu am fost primit in clasa I, prntru ca tata nu a putut prezenta un certificat de naştere, şi de abia anul viitor, cănd implineam 8 ani. Aşa am fost primul din clas Vii-a, care am implinit 14 ani, şi facut UTM-isti, la organizaţia unei cooperative meşteşugăresti, aproape de Şcoala Elementarea de Băieţi, din Slobozia Veche. În anul următor, s-a infiintat Şcoala Medie Mixtă din oraş, cănd mai mulţi colegi, au implinit 14 ani au fost făcuţi şi ei UTM-işti. Eu fiind cu vechimea cea mai mare am fost ales Secretar al Organizaţiei UTM, pe şcoală, fiind singura clasă a VIII-a, din liceul atunci înfiinţat.
  In cursul liceului, am fost ales membru al Comitetului Raional UTM. ceeace s-a aflat şi in anul I de facultate şi am fost ales Secretar, pe anul I, în toamna anului 1955, la Facultatea de Mecanică. In anul III ajunsesem deja secretar UTM pe Fac. de Mecanică, şi Responabil cultural al periodicului, Cadre pentru Cincinal, al sindicatului IPB, ca urmare a faptului ca în toamna anului 1957, am fost prins de Acad. Buşulenga, ca în semestrul precedent, asistasem la cursul de Istoria literaturii universale instituit după revoluţia studenţilor din Budapesta în toamna anului 1956, fiind întrebat de ce nu mă prezentasem la examen. Aşa s-a aflat la Centrul Universitar Bucureşti, că un student de la politehnică asistase fără aprobare, la cursul D-nei Acad. Buşulenga. Chemat la Comitetul de Partid al IPB. am mai primit o sarcină pe care nu am refuzat-o. Dar toate astea nu m-au ajutat, atunci când, din răzbunare că tata , contabil fiind la Baile Amara refuzase să aprobe un decont mult exagerat de inlocuire de geamuri a unui geamgiu din Slobozia, şi refuzase mita propusă, a facut o informare privind bunicul meu care după eliberare făcuse o cere neaprobată, de a veni definitiv, la fiul său din com. Amara. Tata însă îi trimitea lunar o sumă de bani, aşa că totul devenise public, dar tata nu îmi spusese nimic, şi eu susşineam că este mort, să fiu eliminat din ultima sesiune de examene a anului V de absolvire, rămânând cu două examene nesusţinute.
  In primăvara anului 1956, am avut onoarea să-l cunosc pe tovarăşul ION ILIESCU, atunci cănd eram secretar UTM, al Fac. de Mecanică, şi s-au organizat în Sala de sport Floreasa, adunări a căte trei facultăţi reunite, în care au fost infierate acţiunile studenţeşti, conduse de PAUL GOMA, si a unor cadre didactice universitare, sau cei care îşi manifestaseră atitudini NECRITICE. ale acestori manifestări. Aceste adunări au fost conduse personal de ION ILIESCU, şi atunci am văzut pe viu cum acţiona practic din postul de Preşedinte al Asociaţiilor Studenţilor din România ( UASR ).
  Era de o ferocitate ieşită din comun. Un coleg de an, POPOVICIU, şi el basarabean a fost eliminat anul III, pentru că a aplaudat un profesor de psihologie, de la cursurile obţionale de Pedagogie. A fost una din multele cazuri similare din IPB.
  Ion Ilescu, a evoluat mult de atunci, dar în nici-un caz în afara, evoluţiilor din fostul URSS. Cred că nici acum nu se poate desprinde.
  In legătură cu evoluţia FSN la PSD, am început această postare, pentru că doresc să subliniez, că Ion Iliescu este iniţiatorul „mitei electorale”, pe scările cărora a „alunecat” şi Liviu Dragnea, alegându-se cu o binemeritată condamnare !.
  In martie 1990, în calitate de Preşedinte al CPUN, a dat un Decret-Lege prin care toţi locuitorii de la sate, au primit loturi de maxim 2 Ha, indiferent dacă inainte de colectivizarea s-a deţinut sau nu pământ arabil.
  In acest fel a câştigat cu peste 70% la alegerile din 20 mai 1990-denumită in ritul bisericesc „duminică orbului”, în care „stupid people” al lui Brucan, avid după o palmă de pământ, după ce colectivul îi lăsaseră numai cu curtea casei, iar în Bărăgan, toate curţile fuseseră plantate cu viţă de vie, ca să aibă tot săteanul un pahar de vin de sărbători. Başca, era acoperirea perfectă de a fura cât se putea de pe fostele vii de la marginea satului pe care se trecuseră prin Decret prezidenţial al lui Ceauşescu, la Gospodăriile Agricole de Producţie.
  Să nu ne mire viclenia lui Liviu Dragnea, că a avut, un profesor redutabil, care trebuie să recunoaştem că a rămas todeauna în limitele bolşevismului lui Gorbaciov, ceea ce cred că a ajuns să fie maginalizat, pentru că noua orientare putinistă este mult mai dură şi de un kominternism mult mai aproape de stalinism.
  Eu cred că dacă serviciile din Federaţia Rusă, care l-au promovat pe Putin, nu îl vor gorbaciviza, cât mai repede. există riscul, ca „celovecul” să imbrace vesta galbenă în locul celei roşii, cel puţin şi pentru că, calitatea votcii şi a „samagonului”, va scădea vizibil, sub presiunea ambitiilor de înarmare pentru a continua testamentul ţarului Petru Cel Mare, către care „înnoată vânjos” Putin in ultimă vreme. Dacă nu il vor opri, cei ce o pot face, mapamondul va evolua periculos, spre colonizarea asiatică a Federaţiei Ruse, ameţită de perspectiva atingerii obiectivelor KOMINTERNULUI, ” PROLETARI DIN TOATE TĂRILE UNIŢI-VĂ….sub domnia „centurii negre” deşinută de PUTIN !

  FEREASCĂ DUMNEZEU !

  • Ultimele dvs fraze m-au cam pus pe gânduri, mai bine sun ca să-i fie trimisă …chemare, nu se stie de ce e in stare, mai ales că nici Alexandr nu prea are de gând sa dea curând in primire si e cu gândul doar la prostii:
   ”Alo, Logistica ? Trimiteti urgent un delegat ca să-i inmâneze chemarea, dar musai delegatul să aibă centura neagră cu 10 dani, altfel există riscul să ne spargă tăblita din lut si dăm de Dracu’ cu Contabilitatea…!”