G4Media.ro

Audierea în Congres a lui Michael Cohen, fostul avocat al președintelui Donald…

Audierea în Congres a lui Michael Cohen, fostul avocat al președintelui Donald Trump: Dacă acesta va pierde alegerile din 2020, nu va fi o tranziție pașnică a puterii/ Ce spune Cohen despre relațiile lui Trump cu Rusia și cu Stormy Daniels

Fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, a declarat, ieri, la finalul audierii sale din Congres că „dacă Trump va pierde alegerile din 2020, nu va exista o tranziție pașnică a puterii”. De asemenea, Cohen s-a folosit de discursul conclusiv pentru a critica politicile lui Trump referitoare la imigrație, separarea familiilor și închiderea guvernului (the government shutdown), precum și atacurile acestuia la adresa presei. „Mă rog ca țara să nu facă aceleași greșeli pe care le-am făcut eu și să nu plătească același preț pe care eu și familia mea îl plătim acum”, transmite The Guardian.

Fostul avocat al președintelui american a mărturisit că Trump i-a cerut să spună că „Trump nu are informații despre plățile pe care Cohen le-a făcut lui Daniels”.

În cadrul audierii, Cohen a prezentat un cec prin care Trump i-ar fi rambursat o parte din suma de 130.000 de dolari oferită actriţei de filme pentru adulţi Stormy Daniels pentru ca aceasta să păstreze tăcerea asupra unei relaţii avute cu miliardarul republican.

Cohen a mai declarat că nu deţine probe privind o eventuală colaborare între echipa de campanie a candidatului republican şi Rusia în 2016, dar că suspectează existenţa unei complicităţi, relatează AFP şi dpa, preluat de Agerpres.

„Am fost întrebat dacă aveam cunoştinţă de probe directe care să demonstreze că dl. Trump sau echipa sa de campanie au complotat cu Rusia. Nu am. Vreau să fiu clar. Dar am suspiciuni”, a declarat Cohen.

În mărturia sa din Congres, Cohen s-a referit la o întâlnire din iunie 2016 între Donald Trump Jr. şi alţi membri ai echipei de campanie a viitorului preşedinte cu un rus ce avea legături cu Kremlinul şi care le-a promis dezvăluiri compromiţătoare despre Hillary Clinton.

Cohen a spus apoi că îşi aminteşte o întâlnire în cadrul căreia Donald Trump Jr. i-a vorbit tatălui său despre acest lucru. „Îmi amintesc că Don Junior s-a aplecat spre tatăl său şi i-a spus cu voce scăzută, pe care am putut-o însă auzi, că întâlnirea este stabilită. La care Trump a răspuns: Bine, ţine-mă la curent”, a relatat el, potrivit dpa.

Cohen a spus că a ajuns la concluzia că Donald Trump Jr. vorbea despre întâlnirea avută cu rusul pentru că „nimic nu se întâmpla în lumea lui Trump, în special în campanie, fără ştiinţa şi aprobarea dlui. Trump”.

Pentru dl. Trump contează în primul rând să câştige, va face tot ce este necesar pentru a câştiga”, a mai spus Cohen, dar a avertizat că orice alte informaţii despre Rusia ar fi speculaţii din partea lui.

„Dorinţa dlui. Trump de a câştiga îl va face să lucreze cu oricine”, a spus Cohen. Când a fost întrebat însă concret despre o eventuală „complicitate”, el a răspuns că nu ar folosi acest cuvânt.

„Este ceva ciudat la modul în care îl tot elogia pe preşedintele Putin, dar nu sunt cu adevărat sigur că pot vorbi despre asta în termeni de complicitate”, a afirmat fostul avocat al lui Trump.

În deschiderea mărturiei sale în faţa Congresului SUA, Michael Cohen a afirmat că Donald Trump „este un rasist, este un escroc, este un trişor”.

Fostul avocat al lui Donald Trump a mai afirmat că discuţiile privind un important proiect imobiliar la Moscova al societăţii lui Donald Trump s-au prelungit până în 2016. Magnatul imobiliarelor a afirmat în mai multe rânduri că nici el, nici colaboratorii săi, nu aveau nici legături cu interese ruseşti şi nici nu erau în discuţii cu ruşi în timpul campaniei sale electorale.

„Să fim clari: dl. Trump era la curent şi a condus negocierile de la Moscova de-a lungul campaniei sale şi a minţit pe această temă. A minţit pentru că nu s-ar fi gândit niciodată că va câştiga alegerile”, a mai declarat Cohen.

„El a minţit despre acest lucru şi pentru că credea că va câştiga sute de milioane de dolari datorită proiectului imobiliar din Moscova”, a explicat el.

„Astăzi sunt aici pentru a spune adevărul despre dl. Trump. Am minţit Congresul (cu prilejul unei precedente audieri – n.r.) referitor la momentul în care Trump a încetat să negocieze proiectul de la Moscova. Am spus că am încetat să negociem în ianuarie 2016. Era fals. Negocierile noastre au continuat luni de zile mai târziu în timpul campaniei”, a spus el.

Dl. Trump nu mi-a spus direct să mint Congresul. Nu aşa funcţionează lucrurile”, a adăugat el.

„Cu prilejul conversaţiilor pe care le-am avut în timpul campaniei, chiar atunci când negociam activ în Rusia pentru el, Trump mă privea în ochi şi îmi spunea că nu are niciun proiect în Rusia, iar apoi ieşea şi îi minţea pe americani repetând acelaşi lucru. În felul său, îmi spunea să mint”, a mai spus Cohen în faţa deputaţilor americani.

Reacția președintelui Trump nu a întârziat să apară. Trump l-a acuzat joi pe fostul său avocat Michael Cohen că „a minţit mult” la audierea sa din Congres, unde acesta l-a acuzat pe liderul de la Casa Albă că este un „escroc, că a avut legături suspecte cu Rusia şi că a cumpărat tăcerea unor foste amante”, relatează AFP şi Reuters, transmite Agerpres.

„El a minţit mult”, a comentat Donald Trump la sfârşitul unui summit la Hanoi cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, adăugând că a fost prea ocupat în timpul acestei reuniuni pentru a urmări în întregime mărturia fostului său a avocat.

Totuşi, Trump a spus că mărturia lui Cohen a fost ruşinoasă. Dar „nu a minţit în legătură cu un singur lucru – a spus că nu a existat nicio înţelegere secretă” cu Rusia, a adăugat preşedintele american.

Sursă foto: captură ecran

NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Omenirea este tributară propriei ignorante. Nimic, dar absolut nimic nu s-a mai învățat din istoria îndepărtată dar si din cea apropiată.

  2. pe cine are mueller in spate ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.