G4Media.ro

OFICIAL Ion Rădoi a fost plasat de DNA sub control judiciar pentru…

OFICIAL Ion Rădoi a fost plasat de DNA sub control judiciar pentru folosirea influenței de lider sindical și șantajarea ministrului Transporturilor Cătălin Drulă / Audiere cu galerie la DNA. Mai mulți sindicaliști au venit să îl susțină

UPDATE: Liderul de sindicat de la metrou, fostul deputat PSD Ion Rădoi, a fost inculpat de DNA și plasat sub control judiciar pentru folosirea influenței de lider sindical  și pentru șantajarea ministrului Transporturilor Cătălin Drulă și a directorului Metrorex Ștefan Paraschiv, potrivit unui comunicat al DNA.

Astfel, Rădoi și-ar fi folosit influența pentru a menține chioșcurile amplasate ilegal din 2018 când a expirat contractul de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma sindicatului. Din închirierea chioșcurilor ilegale, Rădoi ar fi obținut 10 milioane de lei.

Liderul de sindicat de la metrou este acuzat și că i-a șantajat pe ministrul Transporturilor Cătălin Drulă și pe directorul Metrorex Ștefan Paraschiv prin blocarea transportului subteran pe data de 26 martie 2021 cu scopul de a-i deterimna să nu evacueze chioșcurile ilegale.

Aproximativ 40 de sindicaliști au venit miercuri seară la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru a-l susține pe Ion Rădoi, liderul Uniunii Sindicatului Liber din Metrou, care este audiat de procurori, de mai multe ore, într-un dosar de corupţie.

 • UPDATE ORA 23.55: Direcția Națională Anticorupție a confirmat oficial plasarea sub control judiciar a lui Ion Rădoi și au explicat care sunt acuzațiile care i se aduc. Procurorii i-au interzis acestuia să mai exercite funcția de lider sindical. Vezi mai jos comunicatul integral al DNA. 
 • UPDATE 23:27 Ion Rădoi este cercetat pentru șantaj și folosirea influenței de lider sindical. Este pusă sub acuzare și partenera acestuia, au declarat surse pentru G4Media. În cadrul controlului judiciar, Rădoi nu mai poate exercita funcția de lider de sindicat și nici nu poate lua legătura cu o parte din membrii Sindicatului, mai exact cu cei care au calitate în dosar.
 • UPDATE 23.00 După audieri care au durat mai multe ore, procurorii DNA l-au plasat sub control judiciar pe Ion Radoi. La ieșirea din parchet, sindicaliști prezenți la sediul parchetului au îmbrâncit jurnaliștii pentru a-i face culoar liderului USLM.

Fără să scandeze, sindicaliștii au stat pe trotuarul din fața instituției, iar în momentul în care a ieșit de la audieri iubita lui Rădoi au flancat-o pentru a o proteja de jurnaliștii aflați la sediul DNA.

 

Comunicatul integral al DNA 

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 14 iulie 2021, a inculpaților:

RĂDOI ION, la data faptei și în prezent președinte al sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (U.S.L.M.) și administrator în fapt al SC Sindomet Servcom SRL (societate deținută de U.S.L.M.) în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

– folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, în formă continuată,

– șantaj (două fapte),

Persoană fizică, administrator al unor societăți comerciale, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Prezenta cauză are ca obiect investigarea modalității în care au fost exploatate și administrate spațiile comerciale din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2018 – iulie 2021.

Pentru o mai bună înțelegere a celor ce vor fi expuse mai jos, facem următoarele precizări:

În cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participațiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deținută de Sindicatul Unitatea- Sindicatul Liber de la Metrou (U.S.L.M) și controlată de inculpatul Rădoi Ion, ce avea ca obiect exploatarea și administrarea în comun a suprafețelor din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activități comerciale în scopul obținerii de profit. În realitate, SC Sindomet Servcom SRL a controlat și gestionat singură administrarea spațiilor comerciale de la Metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spațiilor comerciale, a modului de înființare de noi spații comerciale și a modul de stabilire a chiriei pentru spațiul comercial închiriat. Cu titlu de exemplu, precizăm că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participațiune, care a încetat în luna septembrie 2018.

În aceste condiții, invocând existența unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL a refuzat să procedeze la predarea spațiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora și obținerea de venituri care se ridică la peste 10.000.000 lei.

În acest context, în perioada septembrie 2018 – iulie 2021, inculpatul Rădoi Ion, în calitățile menționate mai sus, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, s-ar fi folosit de influența și autoritatea funcției sale de conducere în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL și comercianți din spațiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spațiilor comerciale ce funcționau ilegal din luna septembrie 2018.
Concret, pentru a-i determina pe reprezentanții decizionali, Ministrul Transporturilor (care avea dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanților statului în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) pentru prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spațiile comerciale respective de către SC Sindomet Servcom SRL) și pe Directorul General al Metrorex (ca și reprezentant decizional în cadrul Consiliului de Administrație al Metrorex), să ajungă la o soluție favorabilă intereselor sale, inculpatul, printre altele:

– ar fi organizat și demarat acțiunea de protest din 25/26 martie 2021, care a avut ca și consecință blocarea circulației trenurilor din subteran pe durata aproape a întregii zile de 26 martie 2021, fapt ce a generat dificultăți în realizarea transportului suprateran, în condițiile stării de alertă,

– ar fi coordonat angajații Metrorex și membri ai U.S.L.M., unii cu funcții de conducere, prezenți la protestul ilegal, păstrând legătura cu aceștia pe toată durata desfășurării lui,

– ar fi cooptat la protestul suprateran de la Metrou comercianți, beneficiari ai spațiilor în litigiu, aflați sub coordonarea celuilalt inculpat,

– ar fi determinat angajații de la Metrorex prezenți la locul de muncă, să-și întrerupă programul, pentru a participa la acțiunile de împiedicare a demolării spațiilor comerciale și implicit pentru a nu respecta ordinele date de Directorul General al Metrorex,

– ar fi determinat pe ceilalți lideri de sindicat să mobilizeze salariați aflați la serviciu care să participe la acțiunile de împiedicare a demolării spațiilor comerciale,

– ar fi făcut demersuri în vederea identificării unor persoane cu funcții de decizie la nivel politic, guvernamental și local, pentru a interveni în sprijinul său, în favoarea susținerii propriilor interese, cu scopul de a-i determina pe Ministrul Transporturilor și pe Directorul General al Metrorex să renunțe la acțiunile de desființare a spațiilor comerciale de la metrou și, ulterior, de a se bloca demararea procedurii de desființare a spațiilor respective.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte o serie de obligații, între care:

– să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului (pentru ambii inculpați),

– să nu se deplaseze la sediul U.S.L.M și la sediul SC Sindomet Servcom SRL (pentru ambii inculpați),

– să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar (pentru ambii inculpați),

– să nu desfășoare activitatea de președinte de lider de sindicat al USLM, în exercitarea căreia a săvârșit faptele reținute în sarcina sa (doar pentru inculpatul Rădoi Ion),

– să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme (pentru ambii inculpați).

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

De asemenea, celor doi inculpați li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.”

Context. Președintele Sindicatului Liber din Metrou, Ion Rădoi, a fost adus la DNA pentru audieri, au declarat surse judiciare pentru G4Media. În cursul zilei au avut loc 17 percheziții la mai multe locații din Capitală, printre care și la sediul sindicatului, dar și la reședința lui Ion Rădoi.

În plus, procurorii DNA au făcut percheziții și la Primăria Sectorului 3 (condusă de Robert Negoiță – PSD) și Primăria Sectorului 5 (condus de Cristian Popescu – Piedone), singurele două primării care au refuzat să evacueze magazinele și tarabele amplasate ilegal de Sindicatul de la Metrorex pe spațiul public. Restul primăriilor de sector au evacuat spațiile comerciale după ce Metrorex a făcut cereri oficial în acest sens.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. Oare ăștia cu ce partid votează?

 2. In tara idioților/ignorantilor prostia primează…. Hai cu Miron Cosma la TV acum

  • Imbecilul de lider sa imbogatit furând iar unii vin sa-l sustin moral ?! ȚARĂ DE HOTI . ASTA O SPUNE CHIAR BALADA MIORIȚA . SUMBOLUL ROMÂNIEI. BACIUL UNGUREAN SI CEL VRÂNCEAN SE VORBIRĂ SĂ-I FURE OILE MOLDOVEANULUI. DECI, SĂ FURE. FURI
   TE SUSTINEM NU EȘTI UN PROST NU TE PRIMESC NICI IN POLITICA . ȚARĂ DE HOȚI !
   ONOARE CINSTEI ȘI MUNCII !

 3. E mai mult decat limpede. Avem de-a face cu un GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT de rit pesedist.

  • Exact ca atunci cand e arestat un lider interlop. Lichelele interlope de sub el vin sa isi arate sustinerea si eventual sa intimideze procurorii.

 4. Radoi este stapinul Metroului.
  Fara el metroul va fi paralizat.

 5. Imi este profund antipatic expiratul asta de Radoi, dar daca i-a dat control judiciar si nu judecatoresc cum scrie in articol, ca asa ceva nu exista in legea română, înseamnă ca DNA nu prea are probe impotriva lui. Ca daca aveau pleca in catuse la beci.

  • Udrea,Băsescu, Bica, Videanu Dna-ul a uitat de ei.Au spus pe față că vor să desființeze sindicatele și astea sunt măsurile luate . Magazinele de la metrou sunt praf in ochi.Vor desființarea românilor și sunt mulți ,,români” care sunt de acord.Serviciile.

  • Rin Tin Tin esti serios? Stii care e principala acuza la metrou? Ca au angajatii salarii mari. Asta inseamna ca sindicatul si-a facut treaba si a negociat pentru angajati salarii. Daca toata lumea ar avea sindicat nu am mai vorbi de munca la minim pe economie.
   Ca utopia in care transportul public e profitabil. Transportul public este un serviciu furnizat de primarie pentru a reduce traficul, respectiv poluarea. Iar primaria plateste pentru asta. Daca pretul transportului public creste, atunci lumea va folosi masina proprie. Sa vezi atunci blocaje si poluare.

  • Vor să-l scoată din joc pentru o perioada de timp, sa faca ce vor cu METROREX. Nu prea reiese ca au probe împotriva lui, dacă aveau pleca în cătușe.

   Pai ce s-a întâmplat la Petrom, de curând ? Acum 2 zile un angajat de acolo îmi spunea ca au externalizat servicii, iar aia care le-au luat le-au subcontractat. La subcontractati lucrează aceeași muncitori de la PETROM…..
   Negocierile pentru salarii la METROREX nu au fost șantaje. Au fost profitabile de ambe părți. METROREX a avut în continuare ANGAJAȚI pregatiti, iar angajații au acoperit inflația pe care niciun guvern nu este în stare sa o tina în frâu, mai ales puii ăștia noi cu caș la gura.

 6. FAS!
  pinguinii merg la culcare nesatisfacuti.
  nu au vazut catuse.

 7. Felicitari Catalin Drula!!!!!!!!! Singurul ministru care a reusit sa-l puna la punct pe interlopul asta.

 8. Bravo „bai Drula”! USR, unde mai găsiți vreo 2,3 ca Drula? Are Romania mare nevoie de ei. Sa taie in carne vie! Mwie PSD/PNL/UDMR/Aur!

 9. Pai, daca pleaca Radoi s- a terminat si cu Metroul! Pentru salariati a fost un lider extraordinar. Asa trebuie sa fie un lider de sindicat. Pentru ce este acuzat sa raspunda daca este vinovat.

 10. A apărut primul aparator feroce al domnului Radoi: celebrul Victor Ciutacu. Îl așteptăm și pe Marcel Ciolacu. Neapărat foarte revoltat de asa nedreptate.

 11. Arestați și iubita și susținătorii. Bravo și felicitări dl.ministru Drula. Așa ar trebui să fie toți miniștrii. Competitivi si eficienți. Să modeleze legile justiției să permită arestarea lor în regim de urgență. Când îl saltatii pe Ponta pe Tăriceanu pe Antonescu pe Basescu?Cînd extindeti controalele eficiente în Consiliile județene în primării și alte instituții ale statului să vedeți dobitoci semianalfabeti în funcții publice bine plătite?Când desfintati consiliile de administrație al diverselor societăți comerciale ale statului din care sug tot felul de politicienii corupti cu neamurile lor?Păi magistrați sunt super deștepți și prost platiti pe lîngă analfabeti ăștia cu diplome fabricate. Se vaită Catu si Iohanis că nu pun 100 de ron la alocația de stat pentru copii că nu au,Păi ăștia știu cum se cresc copiii?Ăștia sunt la fel ca acoliti lor.De ce nu strânge Iohanis coalitia de guvernare în regim de urgență și să înființeze
  secții speciale de parchet care să facă dosarele în regim de urgență și să i predea pe mâna justiției. Să le finanțeze cheltuielile cu pușcăria familia lor nu noi cei care muncim onest,iar ei se lăfăie pe terasă la Caellia în Mamaia. Să stea lîngă Mazăre pe viață. Voi presa sunteți la fel de vinovată pentru tot ce se fură în țară asta la fel ca ei pt.ca tolerați și ascundeti.Pe voi vă interesează să scoateți în evidență faptul că au salarii mari judecătorii și procurorii. Păi bă handicapaților rupți de realitate,ăia îi merită că fac lucrul cel mai greu pe lumea asta. Învață carte.E cel mai greu să sacrificii copilăria și adolescența învățând. Păi luați exemplu tâmpitii ăia de la DSP unde sunt numai pile si relatii și vedeți ce salarii au. Oricum oamenii de rând trăiesc speranța că pînă la urmă vor răspunde toți de raul facut acestei țări și nu va scapa unul nepedepsit.

 12. Subtiri acuzatiile… cel putin prima nu exista in codul penal

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.