G4Media.ro

Atenție, angajatori: amenzi drastice pentru discriminarea angajaților, până la 20.000 de lei

Atenție, angajatori: amenzi drastice pentru discriminarea angajaților, până la 20.000 de lei

Camera Deputaţilor (decizională) a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede că este interzisă discriminarea sau concedierea salariaţilor pe criterii de rasă, cetăţenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, opţiune politică, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, apartenenţă la o categorie defavorizată, sancţiunea fiind amendă de la 1.000 lei la 20.000 lei, potrivit Agerpres.

Proiectul a trecut și de Senat și va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, urmărindu-se definirea mai precisă a conceptului de discriminare în domeniul relaţiilor de muncă.

Potrivit prevederilor adoptate, „orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, discriminare prin asociere, hărţuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de rasă, cetăţenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opţiune politică, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, apartenenţă la o categorie defavorizată, este interzisă”.

Constituie discriminare directă orice act sau faptă de deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre aceste criterii, care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.

Constituie discriminare indirectă orice prevedere, acţiune, criteriu sau practică aparent neutră care are ca efect dezavantajarea unei persoane faţă de o altă persoană în baza unuia dintre aceste criterii, în afară de cazul în care acea prevedere, acţiune, criteriu sau practică se justifică în mod obiectiv, printr-un scop legitim şi dacă mijloacele de atingere a acelui scop sunt proporţionale, adecvate şi necesare.

Deputaţii au introdus mai multe texte noi.

Astfel, conform acestora, „hărţuirea constă în orice tip de comportament care are la bază unul dintre aceste criterii care are ca scop sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi duce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator”.

Discriminarea prin asociere constă în orice act sau faptă de discriminare săvârşită împotriva unei persoane care, deşi nu face
parte dintr-o categorie de persoane identificată potrivit acestor criterii, este asociată sau prezumată a fi asociată cu una sau mai multe persoane aparţinând unei astfel de categorii de persoane. Constituie victimizare orice tratament advers, venit ca reacţie la o plângere sau acţiune în justiţie cu privire la încălcarea principiului tratamentului egal şi al nediscriminării. Orice comportament care constă în a dispune, scris sau verbal, unei persoane să utilizeze o formă de discriminare, care are la bază unul din aceste criterii împotriva uneia sau mai multor persoane, este considerat discriminare, prevăd textele adoptate, transmite Agerpres.

Nu constituie discriminare excluderea, deosebirea, restricţia sau preferinţa în privinţa unui anumit loc de muncă în cazul în care, prin natura specifică a activităţii în cauză sau a condiţiilor în care activitatea respectivă este realizată, există anumite cerinţe profesionale esenţiale şi determinante, cu condiţia ca scopul să fie legitim şi cerinţele proporţionale.

Este interzisă concedierea salariaţilor pe criterii de rasă, cetăţenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, opţiune politică, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, apartenenţă la o categorie defavorizată.

Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 20.000 lei, mai prevede proiectul.

Sursa foto: Facebook Ambasada României în Marea Britanie

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Adica vine unul la Patriarhie, ce se declara satanist, sa se angajeze vinzator de luminari, iar BOR nu poate refuza pe motiv de alta religie. Ai dracu neomarxisti cum a imbirligat BOR. Nici LGBT-istii nu au reusit sa le-o traga asa.

  • Propozitia asta e autogenerata sa contina cuvintele care trebuie?
   Din pacate un sclavet propagandist ca tine nu intra in incidenta legii asa ca probabil cat o sa existe motiv de propaganda retarda tu tot asta o sa faci

  • Toate astea sunt gândite să pregătească Romania pentru multiculturalisul care urmează.

 2. nimeni nu scrie in decizia de concediere ca il da afara pe unul pentru ca e baptist sau homosexual, o sa treaca diverse articole din lege, ceea ce mi se pare complet legal. si in general, si la angajare, ar trebui sa se angajeze pe merit, nu pe criteriul ca unul e negru sau transsexual sau mai stiu eu ce. albii ar trebui sa conteste angajarile negrilor in sua, de exemplu, deoarece negrii sunt discriminati pozitiv iar albii nu mai au nicio sansa la angajare.

  • Tu iti iei informatiile de pe siteuri in care ai “cum a slabit 50 kg intr-o ora?” si “Oare o dictatura e mai buna decat libertatea individuala?” ?

 3. Legea muncii exista, ce mai trebuia si legea asta? Parlamentarii se plictisesc se pare. Ca si legea cu martirii Mihai Viteazu si Horea, Closca si Crisan.
  De parca nu sunt multe altele care trebuie rezolvate.

  • Voteaza si ei ce le dicteaza stapanii si pe unde mai au voie.
   Mai dau cate una pentru amarasteni, dar asa la misto de obicei de un populism batjocoritor.

 4. Toti astia care au ceva probleme cu capul sau isi trag certificat de handicap o sa urle ca e discriminare la reduceri de personal. La stat deja se practica chestia asta ca s-a facut concedierea pe motive politice, salarii retroactive 3-4 ani de zile, 2 directori pe acelasi post, din care unul ajunge sa frece menta pina la pensie… De obicei motivele sunt financiare, problemele create de angajat, incompetenta la modul omul nu stie sa faca nimic nici macar la depozit sau la mecano-energetic sau interese de bisericute sau se vinde postul de sub ala care n are spate si nu iese in fiecare zi cu acel grup. Din partea mea poti sa fii si extratesrestru cu 8 tentacule daca esti loial si eficient ca nu te dau afara. Ca eu nu te iau de la bunul inceput e altceva;)

 5. Asta le mai trebuie multora care intreprind cate ceva…
  Avocati, procese, stres nebunii… inchis firma si mai bine plecat ca asistat prin occident.

 6. In tarile dezvoltate singurii care subt discriminati legal sunt barbatii.
  Un exemplu e admiterea la Universitatile politehnice la care poti fi respins pentru singurul motiv ca esti barbat chiar daca ai nota de trecere.

  Egalitatea de rezultate e o mizerie izvorata din aceleasi concepte marxiste care o freaca din lupta de clasa, in ” lupta” de gen, ”lupta” inter rasiala etc , foarte abil implementate de hoardele de stangisti isterici care au acaparat academiile vestice.

  • Bărbat? Eu? Doamne fereste!(-ma de astai) Sunt o femeie transsexuala. Nu vezi pantalonii moto de piele, tricoul galben, si hosentagerul(e ff practic) si cascheta de maior a lui tata? O mai rogi pe prietena sa te fardeze un fond de ten si un metoclopramid si gata. K0y pe k0y se scoate! :*
   Admis! 🤮

  • Romania urmează, să nu ne facem iluzii:
   https://www.epfweb.org/node/611

 7. Ati invatat sa va prefaceti ca conversati intre voi? E destul de amuzant ca aveti impresia ca functioneaza doar ca folositi aceleasi cuvinte cheie.

  Doamne ce discriminati sunt barbateii astia de improsca si in stanga si in dreapta cu propaganda cretina. Si nu le convine ca nu mai pot sa foloseasca cuvinte urate de le-au auzit de la bunicu. Of of greu de tot sa fii barbat in ziua de azi, nu iti mai face nimeni de mancare, sexu e consensual… grav cu adevarat
  Sa le faca cineva o statuie.. “aici au fost ultimi barbati, de li s-a pus ciorba in farfurie, si s-au plans pt ultimadata ca e prea fierbinte, ultimi barbati care li s-au spalat sosetele, si ultimi barbati care au putut sa plezneasca peste cur o necunoscuta pe strada, sa ii compatimim”

  • Rationamentul tau raportat la egalitatea de rezultate ( the equality of outcome e o mizerabila inventie marxista) este incadrabil in cel mai bun caz la straw man fallacy daca nu cumva e misandrism .
   Ce spui tu e lipsa de educatie, marlanie si primitivism nu discriminare. Legile din anumite tari care ofera in cadrul facultatilor politehnice mai multe locuri fetelor chiar daca au medii inferioare baietilor este o discriminare reala, LEGISLATIVA!
   Incearca sa vezi dincolo de propaganda feminista si un prim pas ar fi Cassie Jaye :https://www.youtube.com/watch?v=3WMuzhQXJoY

  • Ar trebui într-adevăr să facă cineva o statuie bărbaților care au acceptat conceptele feministe și marxiste. Să scrie sub ea „acești fătălăi sunt ultimii bărbați albi ai Europei, au fost omorâți de ideologii feministe care i-au înlocuit cu musulmani. ” Viitorul așa arată, să vedem dacă la feministe o să le placă cu noii lor inevitabili stăpâni.

 8. Raționamentul meu e ca 1 + 1=2; E ca si cum ai da un amendamet la legea gravitatie. Legeat trece de parlament , dar tot neconforma cu realitatea ramine. Ce faci tu este o mizerie numite Normalizare , ultimul stadiu dupa demoralizare, destabilizare si criza. Metoda standard de subversiune ideologica a orocarui propagandist socialist. Eu nu tin partea nimanui, doar spun lucrurilor pe nume.
  Pentru CNA si penteu ca ai functie de conducere si probabil esti si tu ofiter pun si dovada pentru finalizare. Tov. g-ral Yuri Bezmenov, despre metodele de propaganda marxiste: https://m.youtube.com/watch?v=pzeHpf3OYQY dai skip la primele 10 secunde , au dat jos versiunea originala si remasterul.

 9. Problema aceasta cu discriminarea barbatului,in tarile dezvoltate, chiar e reala.Aceasta se vede si in sporul natural al populatiei.Unele functii ale familiei au fost preluate de societate,iar barbatul a devenit un fel de decor.Copii nu-l mai respecta nu din vina lui de cele mai multe ori,ci din cauza unei democratii prost inteleasa.Adevaratul barbat este cel care are autoritate in familie,ori resorturile acestei autoritati au disparut,In Norvegia,bunaoara,relatia tata copil este pavata cu sanctiuni aspre pentru parinte.La batranete nu mai au grija copiii de tine ci „bandantele”.Si atunci de ce sa mai ai copii,mai bine crestem caini si pisici,pentru a ne consuma sentimentele parintesti.Si uite asa civilizatia occidentala dispare putin cate putin,fiind inlocuita de cea asiatica.Putin a sesizat acest fenomen si a luat ceva masuri pentru a-l tempera,dar nu se stie daca va da rezultate pe termen lung.Solutia nu e simpla,mai intai trebuie sa se revina la relatia crestina dintre barbat si femeie si dintre tata si copii,apoi trebuie modificata legislatia familiei unde ,barbatul sa recapete rolul de cap al familiei,altfel intersul lui de a-si intemeia o familie scade din ce in ce mai mult.Este adevarat ca accesul lui usor la sex contribuie la scaderea acestui interes,atata timp cat virginitatea femeii nu mai este o virtute.Educatia trebuie regandita,morala,rusinea sant valori pe cale de disparitie.Odata cu ele vom disparea si noi,uitandu-ne nepurinciosi la ceea ce se intampla. In privinta legii de mai sus,of Doamne cate nu s-au dat.Imi aduc aminte cand toata lumea vorbea de coruptie,atunci cand l-au suspendat pe Basescu,iar parlamentul a dat legea cu cainii,cu pisicile,in baza careia poti face puscarie.,dar daca furi douazeci de milioane de lei noi nu patesti nimic.Cate legi n-ar trebui sa adopte parlamentul,pentru a dezvolta economia,pentru a creste incasarile la bugetul de stat,pentru a creste eficienta bugetarilor,pentru a scadea coruptia ,ca vine apa peste noi,ieri a venit focul s. a .m. d..De exemplu,legea evaziunii fiscale care a fost modificata pentru a favoriza interese de grup.Initial,aceasta lege prevedea principiul analogiei in drept,adica atunci cand nu se putea stabili prejudiciul,se raportau elementele de calcul la cele de la un agent economic asemanator si in felul acesta, prin comparatie,se putea stabili mai bine cuantumul pagubei.Pe vremea raposatului se critica acest principiu al analogiei, pentru ca nu exista economia de piata.La noi acum este indispensabil,ar fi o garantie a libertatii economice si a concurentei loiale(stiind ca sunt comparati cei care fac evaziune fiscala in stil mare n-ar mai fi asa de „curajosi”,cu toata protectia lor).Culmea este ca atunci cand au inlaturat acest principiu din lege,parlamentarii s-au folosit de acele critici de pe vremea mult blamatului Ceausescu.

  • Bravo, ai perfectă dreptate. Singura mențiune este că această „lume nouă” care este construita in Europa va rezista doar până când se va ajunge la majoritate musulmană. Apoi toate țările nou hiper-masculinizate și majoritar musulmane (probabil prima va fi Suedia) vor persecuta grav toate femeile care au dus la înlocuirea etnică și ideologică a civilizației vestice. Culmea ironiei.

 10. Mda, să le spună asta si liceelor baptiste, care-și aleg profesorii de științe după un singur criteriu: apartenența religioasă. Fără concurs, cu tot felul de portite și rezervari de post….

 11. Autoritatea și ierarhia formale sunt trăsături pilon ale Dreptei (da, comunismul e de Dreapta!). De fiecare dată când se interzic prin lege discriminările bazate pe grup sau ierarhie, Dreapta sare în sus ca arsă. 😀 Motivul e simplu: pierderea poziției privilegiate. Am o veste proastă pentru voi: ăsta e viitorul. A fost bine pentru voi cât v-ați considerat mai presus; acum: se-nvârtește roata dj Vasîle.

 12. Deci cum ramâne cu promovarea femeii? Ca nu poti respinge candidatura unui barbat la postul de director, ar fi discriminare de sex.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.