G4Media.ro

Atac dur al primarilor de mari orașe, cu precădere liberali, la premierul…

Atac dur al primarilor de mari orașe, cu precădere liberali, la premierul Florin Cîțu. Motivul este o ordonanță de urgență care amână pensiile speciale ale aleșilor locali, îngheață salariile și modifică prevederi din Codul Fiscal

Primarii din marile orașe, în frunte cu liberalii Emil Boc (Cluj), Mihai Chirica (Iași), Ion Lungu (Suceava), Florin Birta (Oradea) și Ciprian Ciucu (Sectorul 6 din București) îl critică dur pe premierul Florin Cîțu printr-un comunicat al Asociației Municipiilor din România. Premierul este criticat pentru proiectul de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică doar o zi, proiect ce suspendă pensiile speciale ale primarilor, consilierilor locali și județeni timp de un an și aduce și alte modificări la Codul Fiscal.

În plus, proiectul de OUG îngheață toate salariile din administrația publică centrală și locală la nivelul din decembrie 2020.

Marii primari de orașe susțin că executivul nu a respectat prevederea legală care spune că un proiect de OUG trebuie să stea în dezbatere publică minimum 10 zile. Proiectul de OUG a fost publicat astăzi și ar urma să fie adoptat mâine, în ședința de guvern.

Proiectul de OUG nu face nici o referire la bugetele locale și la transferurile de sume dinspre bugetul central spre bugetele locale.

De remarcat că, în absența acestei ordonanțe de urgență, mai multe categorii de cheltuieli bugetare ar urma să crească din 2021, ducând la explozia deficitului bugetar.

Printre semnatarii scrisorii se numără și primari USR (Allen Coliban – Brașov, Lucian Viziteu – Bacău), UDMR și PSD.

Singura modificare adusă de guvern Codului Administrativ prin acest proiect de OUG este suspendarea pensiilor speciale ale primarilor timp de un an, pe fondul dificultăților bugetare provate de pandemie.

Puteți citi aici proiectul de OUG pus în dezbatere publică

Comunicatul integral al Asociației Municipiilor din România:

Având în vedere Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care va fi supusa aprobarii în urmatoarea ședința de Guvern, Asociația Municipiilor din România transmite primului-ministru și miniștrilor cabinetului Cîțu un mesaj ferm:

” Dialogul instituțional nu este o opțiune a unui ministru sau a unui funcționar din minister , ci o obligație legală a Guvernului Romaniei , statuată atât în Codul administrativ, cât și în Carta europeană a autonomiei locale, iar Asociația Municipiilor din România nu va lăsa nesancționate, public și juridic, derapajele de la această obligație.

Adresa oficiala poate si consultata la urmatorul link : Adresa Oficiala catre Guvernul Romaniei

Asociația Municipiilor din România face următoarele precizări:

 1.  Prin Codul administrativ este statuată obligația autorităților publice centrale de a consulta structurile asociative ale administrației publice locale asupra oricărui proiect de act normativ care priveşte în mod direct administraţia publică locală. În situațiile urgente, termenul de consultare este de 10 zile lucrătoare.
 2.  Constatăm cu dezamăgire că „practicile nesanatoase” ale guvernelor anterioare au fost însușite rapid de Guvernul Cîțu. Proiectul de OUG propus spre adoptare, fara consultarea AMR si a celorlalte structuri asociative, transformâ astfel un instrument de dialog între doi parteneri egali (administrația centrală-administrația locală) într-un act formal, menit să mimeze respectarea legii, dar încălcând în fapt și litera și spiritul ei.
 3.  Adoptarea unei ordonanțe de urgență care modifică peste 20 de acte normative, cu impact în diverse domenii precum: bugete locale, fiscalitate, asistență socială, educație, salarizare, sănătate, muncă, etc, fără respectarea minimă a regulilor în domeniul transparenței și dialogului cu structurile asociative , este de natură să tragă un semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, așa cum și-a asumat prin programul de guvernare.

Transmitem primului-ministru și miniștrilor cabinetului Cîțu un mesaj ferm:

,, Dialogul instituțional nu este o opțiune a unui ministru sau a unui funcționar din minister , ci o obligație legală a Guvernului Romaniei , statuată atât în Codul administrativ, cât și în Carta europeană a autonomiei locale, iar Asociația Municipiilor din România nu va lăsa nesancționate, public și juridic, derapajele de la această obligație. ”

Emil BOC
Presedintele AMR
Primarul Municipiului Cluj – Napoca

In numele Comitetului Director al AMR:

Constantin TOMA, Primarul Municipiului Buzău
Ion LUNGU, Primarul Municipiului Suceava
Ionuț-Florin PUCHEANU, Primarul Municipiului Galați
Mihai CHIRICA, Primarul Municipiului Iași
Lia-Olguța VASILESCU, Primarul Municipiului Craiova
Florin Alin BIRTA, Primarul Municipiului Oradea
Ionel CIUNT, Primarul Municipiului Zalău
Tiberiu IACOB-RIDZI, Primarul Municipiului Petroșani
Viorel-Marian DRAGOMIR, Primarul Municipiului Brăila
Ciprian CIUCU, Primarul Sectorul 6, București
Dan BOBOUȚANU, Primarul Municipiului Hunedoara
Călin Laurențiu BIBARȚ, Primarul Municipiului Arad
Vasile PAVĂL, Primarul Municipiului Vaslui
Marcel-Laurențiu ROMANESCU, Primarul Municipiului Târgu Jiu
Daniel Cristian STAN, Primarul Municipiului Târgoviște
Nicolae-Florin OANCEA, Primarul Municipiului Deva
Árpád – András ANTAL, Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe
Gábor KERESKÉNYI , Primarul Municipiului Satu Mare
Lucian-Daniel STANCIU-VIZITEU, Primarul Municipiului Bacău
Astrid-Cora FODOR, Primarul Municipiului Sibiu
Mircia GUTĂU, Primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea
Alin Ioan MOLDOVEANU, Primarul Municipiului Câmpina
Ștefan ILIE, Primarul Municipiului Tulcea
Leonard ACHIRILOAIEI, Primarul Municipiului Roman
Andrei-Liviu VOLOSEVICI,Primarul Municipiului Ploiești
Marius Vasile SCRECIU, Primarul Municipiului Drobeta Turnu Severin
Cristian GENTEA, Primarul Municipiului Pitești
Atilla KORODI, Primarul Municipiului Miercurea Ciuc
Allen COLIBAN, Primarul Municipiului Brașov
Ioan Iulian SÎRBU, Primarul Municipiului Sighișoara

Foto: Emil Boc / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

104 comentarii

 1. Primarii de partid vor si ei sa fie speciali
  PNL=PSD

  • Lacomia strica Romania.

   Vi-i puteti imagina pe Clotilde, Fritz, sau Nicusor Dan cerand pensii speciale? Nu. PNL e din „epoca de aur” si a ramas cu mentalitatea de atunci.

  • Crezi ca sunt mai speciali primarii Clotilde et co.? Fritz deja are apucaturi ciudate, de Clotilde ce sa mai vorbim iar Nicusor va fi inghitit de caracatita din Buc.

  • si daca venea PSD la putere tot asta se intampla ca visteria ii goala
   sai spuna cineva si lui boc

  • Care va sa zica nu le ajung lefurile, spagile, amantele?
   Mai vor pensii speciale?
   Au fost racolati din Psd?
   Austeritate!
   Cerşiți avantaje?
   La cerşit!
   Sau Demisia de onoare!
   Onoarea rănită de lipsa cascavalului!

  • Dacă vor primi indemnizație specială,o vor primi dela vârsta de 65 de ani până la vârsta de 70 de ani(70 de ani este speranța medie de viață la bărbați,la femei este de 72 de ani),deci primarii vor primi in medie 5 ani .Toate celelalte pensii speciale se acordă dela vârsta de 45 de an .in plus acestea sunt de cel putin 8 ori mai mari ca ale primarilor .Primarii nu au primit spor de vechime si nici spor de conducere cu toate că erau ordonatori principali de credite deoarece salariul lor se numea indemnizație. Este adevarat ca PSD a mărit enorm in ultimii 4 ani salariul primarilor dar vedeți în statele de plată artiștilor primari,. În perioada 1990_2000 aveau salariul sub 300 de lei lunar.Acestia ar fi avut vârsta de70_80 de ani .Cati mai sunt in viata?

 2. Pfuuuu cata frăție, cum scrie Boculeț cot la cot cu Olguța ca vor pensii babane…

  • Vorbesti aiurea… Emil Boc e presedintele asociatiei, normal ca trebuia sa fie semnatar, in al doilea rand ei nu se plang de pensiile speciale, ci ca s-a luat masura fara sa fie consultati, in campanie Boc a fost nu Citu, Boc a adus voturile PNL din Cluj, nu Citu!

  • Așa e,se plâng că n-au fost consultați și noi halim.Că nu mai iau pensii speciale nu e nicio problemă pentru ei. Poate haleşti tu Georgică,că ești mai naiv.

  • Nu conteaza cine a adus voturile din teritoriu. Asta a trecut, acum la treaba. (nu mai vorbim ca nici voturile alea nu au fost asa multe).

   Iar treaba era sa nu vina 1 ian. si sa dea pensiile speciale la primari. Caci sintem satui de „speciali” si de privilegiile unora.

  • Dacă au pus guvern de Crăciun și erau numai 7 zile pana la 1 ianuarie… De unde atâta bine hai lasati

 3. Huoooo….. Pe ăștia nu-i mai satură nici groapa!

 4. Cum dracu sa stai 10 zile daca intra in vigoare de la 1 ? Penibil. Si apoi intram iar in “un drept dobandit …”

 5. Dominic Fritz… Timișoara…nu a semnat. Pare singurul cu/de bun-simt. „marele” Boc este penibil.

  • Pai de, pe unii ii intereseaza pensia, pe altii sa-si faca treaba, iar altii nu stau ei in pensia speciala (nici Nicusor nu e pe lista, dar nici Negoita sau Baluta). Fiecare cu intelegerea lui.

  • Dar Coliban de la Brasov … da! 🙁 S-a notat! 😈
   Iar e USRu’ ca la faza aia cu senatorii partidului care au votat executarea pedepselor cu puscaria la domiciliu … dupa care s-a lasat liniste in loc sa se alinieze pe rond la Univesitate si sa-si toarne cenusa in cap… 🙁

   PS: Da’ ala micu’ a lu’ Iacob-Ridzi, de la ce partid este? Primar la Petrosani, zic.

  • Despre unul singur nu e cazul sa ne miram: Dl. Ciprian CIUCU, de la Sectorul 6

   Pentru cine l-a urmarit, incade cum a intrat in politica, omul doar confirma. Adica s-ar putea intampla ca eu, tu, sau altii ca noi sa-si inchipuie ca a facut-o onest, ca un liberal de convingere. Dar el, om instruit, cu CVu’ si cu experienta lui, cu studii pe probleme europene si cu antrenamente de forta la think-tank-uri – nu si nu! Caci, vedeti dumneavoastra, lumea il vrea altfel decat cum e el. Si el se refuza – pentru ca, om cinstit, isi da seama ca, a te infatisa altfel decat cum esti, insemneaza a fi un impostor. Si atunci ce a facut el, pentru a fi el insusi? A INCEPUT CU O TRADARE. 😈

   Aici: https://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_locale_2016_bucuresti-20959262-monica-macovei-despre-plecarea-lui-ciprian-ciucu-pnl-mai-spus-promis-loc-eligibil-pentru-parlament-2016-lista-pentru-parlamentul-european-2019.htm

   Baiatu’ ar putea parea destept. Doar ca nu e! E un personaj nefrecventabil, scapat in balariile politicii romanesti si pastrat si chiar promovat de catre PNL, cu ingaduinta dnei @GabrielaConstantinescu.
   O mai fi vreun om respectabil pe lumea asta, care sa mai vrea sa dea mana cu el!?! Ce ziceti, doamna, il trimiteti in banca, cu 4(patru), sa citeasca lectia [Programul de Guvernare]? Mai ales ca la ministerul de resort, este sefa lui de clasa, Raluca Turcan, care cred ca i-a rupt urechile deja …

 6. Hoooo, hulpavilor! Nu e ca si cum nu stiati de mult timp, deja, prefacutilor!

  Este in Programul de guvernare, la pag 156, cap. Ministerul Muncii, subcap. Pensii.

  Astia cica sunt politicieni, da’ nu stiu sa citeasca un document care intra in fisa postului sa-l viseze. Altfel, profesionisti, daca ii intrebi pe ei …

 7. in prag de revelion nu pot dormi cu gandul la pensia speciala a primarului!

 8. Mie incepe sa îmi placă de premier.
  Are viziune. Sa vedem cat rezista…

  • Și mie!! Ar trebui să de-a primele personalului medical, doar după Nr de cazuri COVID, SALVATE🙏 ……. Prea li s-au dat sarcini de „Dumnezei” ✋
   Primarilor ,….. după fonduri europene accesate!! 🙏

 9. Rusine pt primării USR semnatari, cât și pt cei ai pnl. Partidele lor trebuie sa-i sanctioneze deoarece nu respecta linia centrala. In plus primarul Bloc, de la in timp, stă din ce in ce mai rau cu bunul simt.

  • Normal ca cer, fara ei nu s-ar fi castigat alegerile 🙂 si nimic nu e gratis pe lumea asta !

   Ca doar nu va asteptati careva sa ceara de la guvern bani pentru asfalt, canalizare, scoli, spitale, azile de batrani sau crese, gradinite si scoli :))))

  • Boc nu a fost pm preș al lui Petrov?
   De ce sa ne mirăm?
   La Cluj oricine venea după era Funar părea Dumnezeu. Un oraș cu o cerere uriașă de locuri de munca s-a dezvoltat de la sine.

  • Așa este, alfa.
   Însă când vezi piticul că își arogă ” succesurile” te ia cu capul!!!
   Și vrea și o specială!
   …..

 10. Usr promite că desființează pensiile speciale, promit ca elimină impozitul pe salariul minim pe economie care este o mizerie și nimic acum au ajuns bine la putere cu portofolii frumoase si bănoase iar de acum își văd de treaba lor. Țeapă ptr cei ce au votat. Cum sa nu te atingi de pensiile speciale, de cumulul pensiei de la stat cu salariul nesimțit , iar la copiii nu ai de unde da la fel si la salariul minim. Asta este , țeapă si ne merităm soarta.

 11. Cu ce sunteti voi mai speciali , bai nehalitilor?

 12. eu nu inteleg cum il voteaza clujenii..pe pitic..probabil de frica unui nou funar..
  asta sclavul lui chioru chiar a facut atrocitati in 2010..inchis spitale ,dat oameni afara, taiat pensii si salarii..doar ca sa aiba udrea ce sa cheltuie..

 13. Dezamăgitor din partea primarilor PNL și USR. Parcă in campanie promiteau desființarea pensiilor speciale. Dar de, vor egalitate, dar nu pentru căței, vorba fabulei.

  • Unde scrie de pensii în comunicat? Nu citi doar titlul.

  • @Claudiu: In afara de titlu si comunicat, citeste si cuprinsul articolului!

   „Singura modificare adusă de guvern Codului Administrativ prin acest proiect de OUG este suspendarea pensiilor speciale ale primarilor timp de un an, pe fondul dificultăților bugetare provate de pandemie.” Eco!

  • Exact ce a citat Sanitarul. Care este scopul mesajului primarilor? Să exprime nemulțumirea față de suspendarea pensiilor speciale sau să apere un principiu. Eu nu cred că varianta 2.

 14. Dezamăgitor din partea primarilor PNL și USR. Parcă in campanie promiteau desființarea pensiilor speciale. Dar de, vor egalitate, dar nu pentru căței, vorba fabulei.

 15. De al dtq. mai incerc odata :

  Mai bine ar amana Primarii … O adevarata mutare. Alaturi de Pedepsirea Penala a Votantului ce voteaza Penal. Cel putin (desi total insuficient) : Interzicerea Penalilor la dreptul de Vot. E un pic diferita de FPIFP dar merg in tandem armonios.

  Dreptul de vot este un drept special, pt. ca te afecteaza invers proportional cu restul. Mai pe indelete : Nr. total al populatiei -1 / votul tau. Pracitc, faci rau mult mai mare decat tie, lucru ce ar trebui sa fie cat se poate de pedepsibil penal.

  Prea mult li s-a urcat la cap. Da chiar, cat e pensia de primar dupa un mandat ? Dar dupa 6 ? Intreb, ca am exemplul …

  LUATI AMINTE DE SE POSTEAZA !

  **Au ei o cenzura aparte, foarte OPEN WORLD VIEW UN LIBERTY RIGHT OPINION BULLSHIT.

 16. *la urmarit sunt buni… dar la facut un site demn p*la.

 17. Ar trebui sa va fie rusine, doamnelor si domnilor de la g4 media , pentru ca dezinformati inca din titlu. Nu e vorba aici de pensiile speciale, e vorba de spolierea bugetelor locale de catre hotii centralisti de la București.

  • Bucurestiul reprezinta 25% din PIB-ul Romaniei.
   Contribuie de zeci de ori la buget peste ceea ce primeste inapoi.
   Banii nostri se duc la bugetofagii din provincie, in palatele brazilienilor si ajutoarele voastre sociale.

   „Hotii centralisti” e fals, mai degraba „hotii provinciali” ca stati toti cu miloaga la capitala.

  • Bună ziua. Ne puteți indica ce articol din proiectul de OUG duce la spolierea bugetelor locale?
   Mulțumesc

  • Așa e, dle @H. Damian, nu e vorba de dorința irezistibilă de a linge și dânșii din borcanul cu miere, e vorba doar de poziția dominantă a lui Moș Martin…

  • @Daminescu bossule, daca tu vrei sa ne explici ca bucurestiul are o asa industrie(de care vrei tu), incat produce 25% din Pib, iti urez succes. Nu cred ca ai inteles exact cum se calculeaza Pib-ul.

  • Tovarășu’ HDaminescu, legat: de ce nu răspundeți la întrebarea adresată de către gazetarul care a scris articolul??!
   Că așa este deontologic.
   Vă urez nu mai de bine, tovarășilor ALEȘI!
   în frunte cu piticul….

  • Bucureștiul nu contribuie cu nimic. Datorită legislație supercentralizate au obligat marile firme să-și facă sediul central în țigănia Haules-Bucales, atât.

 18. **Partea trista e ca sigur si-au luat niste piei bani grei pe gunoiul asta de site.

 19. Mai BOC tu cand erai prim-ministru si ai taiat cu 25% aveai alt limbaj
  „Ferma animalelor” iti spune ceva ?

 20. Nu fiți supărați. Ne-am ars și noi în anii 90, 96. Eram și noi ” cu iesitul în stradă să scăpăm de comuniști ” Au venit țărăniștii mei și în patru ani n-au fost în stare să dea titlurile de proprietate pentru pămînturile redobandite . Mie mi l-au dat pesedistii.
  Nu vreau să descurajez pe nimeni, dar nu vă stricați sărbătorile pentru asta. Cel mai tragicomic mi se pare că și salvatorul româniei din orașul meu s a băgat. Eu mă așteptam la asta, dar tinerii care și-au pus toate speranțele în el nu cred că se așteptau.

  • Bine că s-a scăpat de analfabetul și penalul din Șoldova.

  • ehehe, ce bucurie era in 1996 in piata universitatii cand a iesit tacalie… dar in 2004 cu baselu? dar in 2009 tot cu baselu? cand ne invita la tepe in piata victoriei? dar in 2014 cu iohannis? mare de oameni, toti pregateau frigarui de pesedisti… in 2019 parca nu a mai fost asa entuziasm, lumea s-amai invatat minte.eu am fost dezamagit prima data in 1996, nu intelegeam de ce, cum se poate ca cdr sa nu vina cu aia 15 mii de specialisti, doar au promis, au vorbit peste tot. dupa aia cu baselu, nu mai zic, primul mandat a fost ok, dar dupa aia? la iohanis jur ca nu mai aveam nicio pretentie, deja plecasem din tara. am zis initial sa stau cu bagajul la usa ca poate poate… am renuntat deja la idee, e clar ca nu se va intampla nimic bun in romania.
   probabil la parlamentare vor mai vota 25%, la prezidentiale vreo 35%. eu am renuntat la vot, e inutil. psd, pnl, usr – aceeasi mizerie.

 21. Am pățit și eu:)). Am avut dreptate domnul semnatar al articolului. Marca A3, titlul breaking news, conținutul nu are legătură.

 22. Măi băieți și fete ,voi nu ați înțeles nimic ,este vorba de principiul consultării nu de urletul progresiștilor .FREZĂ DEASĂ și Palton Vodă trebuie să înțeleagă că legea este una pentru toți .Așa cum Klaunus a înțeles să fie președintele tuturor românilor se pare că și FREZĂ DEASĂ a luat virusul puterii și micționează pe legile țării .Sunt convins că guvernul FREZĂ DEASĂ nu stă mult prin palat .Este o vorbă :Țiganul când s-a văzut împărat întâi pe tatăl său l-a tăiat .

 23. Cenzurează la greu. Nu chiar ca HN dar cenzurează.

 24. Cine o fi Popa Elena de nu poți să-i dai un răspuns că cenzurează ăștia!?

 25. Premierul Citu are nevoie de sange si de instalatie pe masura. Nesimtirea si lipsa de bun simt sunt transpartinice si universale. Are de infruntat o gasca de profitori de toate culorile.

 26. Pensii speciale.

 27. A apărut și protestul Sanitas să respecte ce a promis Orban tot liberal și el .Urmează un început de an foarte frumos .Abia aștept să-l văd pe FREZĂ DEASĂ cum vorbește el la foc automat ,poate bate și vântul .Un an nou hazliu .

 28. Pensile speciale trebuie scoase definitiv. Sunt niște aberații.

 29. Asta e furtuna in pahar cu apa, dati prea multa importanta aiurelii asteia. Si daca au semnat ei o scrisoare deschisa si si-au exprimat un punct de vedere, ce? Foarte bine, s-a notat. Data viitoare veti fi intrebati 10 zile, acuma nu s-a putut, ca vine sfarsitul de an, si de la 1 ianuarie ar intra in vigoare nemernicia de modificare a codului administrativ facuta de psdisti, respectiv pensii speciale pentru primari si consilieri locali si judeteni, si-ar fi de rau.
  Bai frate, dar nesimtiti mai sunt toti astia, au guri de hranit, nene!

  • ALARMĂ ROŞIE! Comandor DATA pe punte!!

   Ie multi dă pă la PNL printre ticaloşii ăştia, doamna!!!

   Le dati 4(patru) ca nu si-au citit textu’ pentru azi si ii chemati cu tac-su tuns, pe fiecare, sau le cititi dvs., cu voce tare, in fața clasei, Programul de Guvernare, pag.156? 💡

   De doamna Turcan, şefa la pensii, poate mai scapa loazele astea, da cu dvs. cum o scot la capat?!😨 :))

 30. Nasol fara pensii speciale ….

 31. Sper , nu doar sa le suspende un an de la aplicare,ci sa le anuleze total aceste pensi speciale pentru alesi locali….

 32. Daca primarul general al Bucurestiului poate fara pensie speciala, pot toti.E chiar hilar primarul din Brasov, impostor recunoscut si in consecinta tanar de perspectiva, vrea si el sa discute 10 zile pe tema pensiilor speciale. Dati un exemplu, baieti, asa spuneati in programele electoralece va mai trebuie punere in garda!?
  Cineva trebuie sa aiba initiativa, de unde atatia bani, cine sa ii fii chivernisit cu adevarat in 30 de ani?

 33. NU ca le tin partea primarilor privind pensiile speciale, dar ma gandesc la urmatorul scenariu:
  Sunt primar si conform legii nu am voie sa am vreo afacere sau sa administrez vereuna. Nu mi se da nici o pensie speciala ca sa-mi asigur viitorul dar am bugetul primariei pe mana atunci am doua variante:
  1) il sifonez prin contracte cu firme de casa, donatii si concerte (cum a facut Firea)
  2) Dau toti banii de la buget pe salarii si nu mai ramane nimic pentru dezvoltarea orasului.Strang niste bani totusi si in ultimul an fac niste incevtitii minore care sa-mi asigure realegerea (cum se practica in orasele mici din provincie)

  • Nu e rautate, pur si simplu nu sunt bani si toata tara se taraie cumva. Fiecare isi face buget de austeritate, pana la resocotirea cu fonduri europene, cat vor fi ele.
   Primarii semnatari stiu ca nu sunt bani, au facut act de protest formal, vreau sa cred ca asta e varianta cea mai rezonabila pentru un primar.
   De ce sa sifonati banii, considerati ca nu ati fost ales si nu aveti aceasta posibilitate.

  • @Mark – Da’ mataluta, ca primar zic, nu-ti ajunge pensia normala, asa, ca toata lumea? Pen’ ca, sa fim seriosi, cam cat e salariul de primar? Cam cate prime (impozitate si taxate si alea) isi trage pe an? Ca sa nu spun de sporuri si altele. De ce ar fi nevoie sa mai iei si o indemnizatie speciala peste pensia normala? Bun, hai sa zicem ca ai fost ales si ai rezistat doar patru ani (ceea ce inseamna ca n-ai facut treaba de nu te-au mai ales oamenii), nu vii sa imi spui mie ca n-ai, acolo, un fond de pensii ca orice om normal, asta ar insemna ca n-ai fost angajat sau n-ai avut venituri (poate firme proprii) nici inainte nici dupa mandatul de primar, ceea ce e cam greu de crezut.

  • Esti primar 4(patru) ani. Nu intreaga viata. Deci recuperezi in restul vietii active. Daca consideri ca merita dezavantajul, mai candidezi si a doua oara. Altfel, nu.

   Ce zici tu, cu pensia speciala pentru a evita coruptia, nu merge nici la magistrati, dar la primari … Nu e un argument valid.
   Cetatenii, Politia, Procuratura, si judecatorii sunt problema. In aceasta ordine!

   Stii vorba aia alu’ Aristotel, cu „in principiu, cetatenia se poate lua in discutie pentru cei care nu trebuie sa munceasca pentru a trai”. 😆 Mai sunt si d’astia. :p

 34. plesni-var burtile ghiftuite de nesatui ….derbedei fara bun simt!!

 35. Am citit (clujulnou.blogspot.com) cum ca dl.primar Boc ar lua o leafa de 23 400 net/lunar (mai mult decat prim-ministrul,care incaseaza 22 256 lei lunar) : n-o fi ajungand suma asta pentru o pensie bunicica,chiar daca e „nespeciala”?

 36. Ia vedeți: nu cumva și-o fi băgat tot F. Roman coada și de data aceasta? Că simt miros de mare păcătos in nări…
  PS. Pe Coliban l-am notat și i-am rezervat una „specială”, neagră și fierbinte din cale afară…

 37. Încercați sa scrieți știrile ținând cont de faptul ca jumătate din cetățenii tarii sunt analfabeți funcțional. Va rog, propoziții scurte și clare care nu necesita semne de punctuație.
  În sfârșit, sa vadă și edilii cum e sa facă alții cacaturi care te afectează direct fără sa te întrebe nimeni de sănătate.

 38. Soluția simplă de a elimina corupția în România + această redistribuirea discriminatorie a banului public se poate implementa în doi pași:

  1. Funcțiile publice de conducere să fie ocupate în sistem neremunerat de către profesioniști de top, care să-și ofere pro-bono timpul și competențele. Un fel de datorie civică pe 2-4 ani.
  Aceștia să fie aleși, prin rotație, din rândurile celor mai inteligenți și morali reprezentanți ai societății, după ce au agonisit fiecare cel puțin ~$500k lichidități în conturile lor, bani obținuți prin contracte absolut etice în sectorul privat, ca urmare a valorificării competențelor, muncii și invențiilor lor. Așa s-ar elimina din start schemele de delapidare a banului public.

  2. Implementarea unui sistem bazat pe AI+ quantum computing care:

  a. să calculeze în timp real cât i-ar reveni din bani publici fiecărui cetățean pe 10 ani, 40 de ani, astfel încât fiecare cetățean să aibă drepturi egale!

  b) să țină o evidență clară referitoare la cât a consumat din fonduri publice un cetățean, pe zile, luni, ani, decade, etc. Când se atinge limita de venit, calculată în baza indicatorilor macro-economici și financiari, spre exemplu: până la 40 de ani aveai dreptul să încasezi din fonduri publice 150,000 euro (ca salarii, granturi, indemnizații, sau venituri din licitații și contracte cu statul, etc.) finanțarea să înceteze, astfel încât fiecare din cei N milioane de cetățeni să aibă o șansă egală să beneficieze echitabil de aceeași sumă.

  Doar așa se poate elimina eficient “furtul” din banul public care este practicat în special prin metoda distribuirii fondurilor publice discriminatoriu către aceleași persoane, nu neapărat strălucite (membrii prin CA-uri în companii de stat, angajați la stat mediocrii care cumulează salariile cu pensii speciale, sau beneficiari finali individuali de licitații nelimitate cu statul finanțate din bani publici sau contracte cu companiile de stat).

 39. Nu inteleg atitudinea lui Coliban. Cred ca n-a fost atent cand a semnat. Si-a dat demisia din Parlament sa nu primesca pensie speciala de deputat, iar acum vrea pensie speciala de primar. E un non-sens. Ar trebui sa dea explicatii.

  • In centrul Brasovului, in Piata Sfatului, cu un țucal din ala smălțuit, plin cu cenuşă, pe care sa si-l toarne in cap (la propriu). In prime-time!

   Pai ce dracu, a semnat fara sa citeasca … ca primaru?!? 😆

 40. E lungă lista de pomanagii, pt ce va trebuie speciale,ce ati facut voi în plus,fața de restul lumii, să primiți asa ceva…..rusine

 41. Incredibil, mi-au sters si comentariile inofensive ! :)) Acum imi arata ublock origin-ul 78 de trackere si add-uri blocate … :)) Evolueaza baietii ! Mai putin cu Democratia si dreptul la LIbera Exprimare … Garantate de ONU si perfect judecabile …Halal Jurnalisti ! Sa va stea purcelusul in gat, ca ce va mai place …

 42. Dupa cum ziceam, pe scurt: Votantul ar trebui sa raspunda penal impreuna cu votatul, in caz ca acesta e sau a fost corupt. Asta responsabilizeaza societatea la un grad fara precedent, fortand fiecare cetatean sa devina Responsabil(Iohaniceste) si sa-si faca Temele. Cei incapabili de spirit civic vor sta acasa sau la racoare, simplu. Dam o lectie Democratiei intregii lumi ! (Cineva trebuie s-o-nceapa !

  • **V-am dat solutia pt. o Democratie R E A L A . Cand ajung in politica o sa-mi dau sufletul s-o si pun in aplicare. O reglam putin cu Parlamentul European, ONU, nu-i problema, iese Maxim Aurelius. Sa va arate tata NWO pe rit nou, ca asa-i frumos: Va plangeti de Libertate/Luati Responsabilitate ! Intr-un final, Toata Planeta trebuie sa inteleaga ca partzul fiecaruia-l afecteaza pe cel din jur, nu-i doar un partz tot ce facem. Fastfood & Co.Consumerism distrug tot in cale, inclusiv Consumerul. Voi habar n-aveti cum a ajuns Coreea sa aiba Samsung ! Ce sacrificii au facut ? V-a zis-o Moise Guran de minim 7 ani .. Nu mai repet. Cititi cartea coreanului care ,ironic, e interzisa-n SK ! :))

  • automatizare automatizare

 43. Dar un mumu nu vor primarii astia asa din cadere? Ba besinosilor nu va ajung salariile babane pe care le aveti? Putorilor ce a-ti facut voi pt tara asta în 30 de ani de vreti voi pensii speciale? Un kakat în botan meritati nu pensii speciale ma hotilor

 44. Boculet, boculet, la fel te consultai si tu in 2010-ce se mai intoarce roata.Esti ultimul pitic care ar trebui sa se screme!

 45. Pigmeul ala de la Cluj vrea pensii speciale, pai ba paduchiosule cand tatucaBase Petrov taia salarii si pensii iar japitaUdrea fura bani cu geamantanele tu unde erai? Îi dadeai limbi in kur si îl slugareai pe mariner

 46. Ciocoi de moda noua nu au destui bani la batranete?
  LEgea eficientei?
  Cati bani europeni ai atras atat la suta pensie % si salariu sa iei.

 47. Hotnews, 6 octombrie 2008:
  > „Adevaratul motiv pentru care premierul Calin Popescu Tariceanu refuza sa aplice legea privind majorarea salariilor profesorilor este ca aceasta nu a fost initiativa PNL. Resurse bugetare pentru aplicarea legii exista, masura se incadreaza in cei 6% din PIB alocati educatiei”, a acuzat luni, intr-o conferinta de presa, liderul democrat-liberal Emil Boc. Presedintele PD-L a mai spus ca „Guvernul raspunde politic in fata Parlamentului. Un guvern ori aplica legea, ori pleaca”, si a cerut demisia ministrului economiei, Varujan Vosganian, si pe cea a ministrului educatiei, Cristian Adomnitei.

  JN, 25 Oct 2008:
  > Preşedintele Traian Băsescu a aplicat ieri o grea lovitură Guvernului: a promulgat legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50%. Anunţul l-a prins pe premier în vizită la Belgrad. De acolo a convocat pentru azi şedinţă de Guvern, a anulat-o apoi, iar seara s-a hotărât că majorarea salariilor la un asemenea nivel este „o catastrofă”. Deşi premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis preşedintelui ample analize cu privire la efectele majorărilor salariale, ba a încercat să-l convingă şi prin discuţii tęte-ŕ-tęte să nu promulge legea, şeful statului a anunţat în ultima zi a termenului legal că a dat verde legii de majorare a salariilor profesorilor.

  Libertatea, 27 octombrie 2008:
  > După ce acum câteva zile Emil Boc ameninţa Guvernul cu moţiunea de cenzură în cazul, astăzi liderul PD-L a declarat că va depune plângere penală împotriva lui Tăriceanu, dacă Guvernul va bloca legea privind majorarea salariilor profesorilor. Emil Boc consideră că în cazul în care Guvernul adoptă o ordonanţă de urgenţă menită să blocheze majorarea salariilor profesorilor, “statul de drept şi instituţiile fundamentale ar fi compromise.” Nu-şi poate permite niciun individ, fie el chiar şi Călin Popescu Tăriceanu, să sfideze Constituţia României, statul de drept, Parlamentul, Curtea Constituţională, Preşedintele României, instituţii care nu sunt preşul lui Tăriceanu”, a declarat Boc.

  Ziarecom, 22 decembrie 2008:
  > Emil Boc, desemnat de presedintele Traian Basescu ca nou premier insarcinat cu formarea Guvernului, ar putea deveni, daca va fi investit de Parlament, cel mai tanar premier, la doar 42 de ani si dupa doar opt ani de politica. In ultimii doi ani, Boc a fost acuzat ca „il ia in brate pe Basescu”, expresia apartinandu-i fostului presedinte Ion Iliescu, in februarie 2007. Boc ii acuzase pe Iliescu si Emil Constantinescu ca s-au complacut „in apa calduta a complicitatii cu coruptia”. Liderul PD a facut comparatie intre actualul presedinte si ceilalti doi fosti sefi de stat, vorbind despre Basescu ca despre un presedinte care spune lucrurilor pe nume, spre deosebire de ceilalti fosti presedinti. Constantinescu a reactionat la acuzele lui Boc, afirmand ca declaratia lui este „o atitudine slugarnica”, de sustinere a unui presedinte „implicat in grave fapte de coruptie”.

  Hotnews, 28 aprilie 2009:
  > Executivul a aprobat marti o ordonanta de urgenta prin care se prelungeste pana la 31 decembrie 2009 termenul de aplicare a actelor normative care reglementeaza salarizarea personalului din sectorul bugetar, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern. Prim-ministrul sustine ca Guvernul face eforturi sustinute sa poata achita salariile si pensiile si ca se va mai vorbi de majorari salariale, daca se vor gasi resurse financiare. Prin OUG 1/2009, adoptata la inceputul acestui an, Guvernul a decis deja prelungirea termenului de aplicabilitate a actelor normative care reglementeaza salarizarea categoriilor de personal din sectorul bugetar pana la 31 martie 2009. In urma cu cateva saptamani, Guvernul a decis prelungirea aplicabilitatii acestora cu inca o luna, pana la finele lunii aprilie.

  Stirea de Botosani, 14 august 2009 (observati unde trebuie sa sapi ca sa mai gasesti ceva Amintiri?):
  > Micsorarea cu 25%, in medie, a salariilor din legea unica, pentru care Guvernul vrea sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului pe 2 septembrie, deranjeaza din nou sindicatele.Liderii lor sustin ca legea nu-i mai ajuta cu nimic. Guvernul a taiat inca o data salariile din legea unica a bugetarilor, cu procente medii cuprinse intre 17,5% si 25%, dupa ce la sfarsitul lunii iunie operase o prima reducere de 40%. Au ramas nemodificati, in urma celei de-a doua ajustari, doar coeficientii corespunzatori functiilor din Ministerul Administratiei si Internelor si din Ministerul Apararii Nationale.

  Pe primul gradat al tarii sa nu-l creada nimeni, nici cand spune ca iarba-i verde,

  • Ce triplu tulupuri declarative!
   Jenant, caci, de fapt, stiau fiecare, din start, ca mananca versiuni cu polonicul.
   Dar daca asta cer clientii … fetele presteaza. 🙁

 48. În concluzie, stimați alegători de dreapta care mai conversați p’acilea și trolli noștri, desigur, asta este pohta cea pohtit poporul român de la tot anul acesta de alegeri!!
  Sanitarul, mai sus, are toate argumentele împotriva acestui demers!(dacă chiar vreți să fiți informați.)
  Așadar, este atât de irelevantă culoarea politică în asociere pentru beneficiile proprii!
  Galbenul este foarte amestecat cu orange, dat de roșu, probabil.
  Sunt foarte curios de răspunsul USR+, dacă va exista…
  Chirică ia dat jet în frunte lui el maximo roșu! Se pare că nu are jenă nici de galbeni… Cu toate că…
  Cluuujul se ține ” top” , însă … Se vede doar suprafața, la fel ca la Oradea! Nu e punga cu ulei, sunt câteva străzi sanchi, mijloace de transport decente și munca cetățenilor din urbe…
  La pitic, doamnele nici nu trebuiau să se aplece, iar domnii riscau să-l rateze pe deasupra.
  Am mai scris, începe să se lege decizia lui Bolojan cu altă destinație…
  În rest, vax populi!!!
  Nu mai bine, tovarășilor ALEȘI!
  La fel și de pensii speciale!

 49. Emil Boc se crede Avram Iancu al infractorilor romani.

 50. Scandalos. cunosc primari care au jefuit localitatile pe care le-au „condus” dupa pofta lor. Nimeni nu i-a tras la raspundere ptr. gaurile in bugetul primariilor si ptr. proprietatile adjudecate de catre familiile acestora . Vezi Valea Prahove sau emisiunea „Romania te iubesc” .

 51. Pai, daca-i intrebui ce si de ce au semnat, habar n-au nici unul! Doar au semnat ca primarii!!!

 52. to’ar’su umil poc
  pusca si cureaua lata ce de consiglieri ai avut odata
  pe bani multi fara taieri de 25%… ba chiar cu stipendii bugetare pt locuinta si utilitati
  si mai ales cum facea „dezvoltari-durabile” nutzika-de-kosta-rika

 53. Astia-s Primarii din PNLul care inainte sa ajunga la guvernare a PROMIS Eliminarea Pensiilor SPECIALE, care a PROMIS Reformarea Romaniei, care pe Site-ul PNL vorbeste in cuvinte mincinoase despre Meritocratie, PROFESIONALISM, despre „Principiul egalității între instituțiile statului și cetățean”(!!) etc?!
  Cautati PRINCIPIILE BUNEEI GUVERNARI LIBERALE pe Site-ul PNL, cititi la fiecare Principiu minciunile si aburelile PNListe si comparati cu ce FACE PNLul!!!
  RUSINE, PNL!
  Deci: iese Catu, minte si promite(fix cum facea si L. Orban!) iar in PNL primarii si sefii de Consilii Judetene si Consilierii locali si judeteni urla dupa privilegii, FIX ca in PSD!!!
  Pentru ce am votat alianta de dreapta, daca astia vor FIX ce voiau si PSDeii!
  Macar PSDeii ne „dadeau” si noua o ciosvarta, astia NIMIC pentru noi, TOTUL pentru ei!!!
  Rusine, PNL, o sa ajungeti mai rau ca PDL sau PSD!!!

 54. Stiati ca fosti primari,din perioada 1992-2004 actuali pensionari au pensii de circa 1400 lei dupa 42 ani vechime.Cred ca 90% din cei ce au facut comentarii,sunt suparati ca la alegerile de primar nu au obtinut si ei un post. Ce satisfacuti a-ti fi daca i-ati vedea pe fosti primari cu pantalonii peticiti.

  • Cum adica „dupa 42 de ani vechime”?! A fost primar 42 de ani, non-stop?
   Si din salariul de primar, n-a platit, precum postasul sau altii de prin sat, impozite, proportional? Deci are o pensie proportionala cu cat a contribuit.
   Daca i se pare prea putin, e cam tarziu acum, trebuia sa refuze postul atunci.

   Reformuleaza rationamentul si mai expune-l inca o data, ca ce ai scris mai sus nu prea are noima …

 55. Sanitarule,eu ti-as da dreptate la ultimul comentariu,daca ai fi fost la fel de critic ,cu pensiile speeciale in suma de circa 10 miliarde lei primite de cei din: armata circa 70.000pensionari,cei din politie circa 100.000 pensionari(ambele categorii nu au platit contributii din solda la casa de pensii,deci nu au pensii pe conntributivitate Sa mai spun si de grefieri, functionari din parlament care si ei primesc pensii speciale.
  Faptul ca niciodatra,nu ai criticat aceste categorii de pensionari,.dam voie sa cred ca faci parte din acele persoane care primesc indemnizatii pentrru a critica punctual numai anumite categorii .

  • Corect. Acelasi rationament se aplica oricaror pensii necontributive!

   Dupa mine, pensia nu trebuie sa compenseze nimic! Salariul este cel care trebuie sa compenseze interdictia de a profesa o alta meserie, riscuri mari, etc. Asta e treaba de facut, astia sunt banii! Ai un salariu mai mare cu atat pentru ca nu poti fi decat magistrat, sau pentru ca stresul/riscul e mare, etc. Mai departe, cat pui tu deoparte pentru batranete, e treaba ta si doar a ta!

   Deci pensii speciale nu-si au rostul! Mai ales ca apasa pe bugetele viitoare, nu pe cel prezent – ceea ce nu e corect.

   De fapt, nici pensiile de stat nu-si mai au rostul, aceasta schema Ponzi urmand sa se prabuseasca, dupa cum recunosc si guvernele …

   PS: Ce sa zic, sunt flatat ca imi urmaresti comentariile, dar in general incearca sa ataci ideile, nu persoana. Rationamentele sunt valide sau nu idependent de persoana care le face, nu? 🙂

 56. Dupa aproape 50 de ani de contributivitate in care sunt cuprinse trei mandate de primar, oare nu ar fi normal ca sa primesc o pensie lunara care sa reprezinte macar 40-50 % din indemnizatia lunara a actualului primar ? Adica din cei 12.000 lei cat are indemnizatia primarul ar insemna 4800-6000 lei. Ar fi totusi ceva fata de 1800 cat primesc eu. Sa le fie rusine lui Teodorovici, Ciolos, Orban si Citu care sau complacut cu aceasta discriminare dintre parlamentari si alte categorii de miliardari care beneficiaza de bani grei de la bugetul statului comparativ cu primarii pe care ia bagat la gunoi. Aceasta ultima categorie a primarilor ar fi trebuit sa beneficieze de indemnizatia speciala odata cu miliardarii. Aceasta indemnizatie a prapaditilor de primari, reprezinta 8% di indemnizatia miliardarilor. E chiar de speriat domnilor fosti si actual primministru ? Dati celui ce a fost sef la puscarie 20.000 de euro pe luna. Mare rusine si nesimptire.