G4Media.ro

Operatorul staţiei de ardere a deşeurilor de cauciuc din Rupea, reţinut de…

Operatorul staţiei de ardere a deşeurilor de cauciuc din Rupea, reţinut de DNA pentru obţinerea ilegală de fonduri europene de peste 7.000.000 lei

Asociatul unei firme este cercetat de către procurorii DNA – Serviciul teritorial Oradea după ce ar fi solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri europene nerambursabile în sumă de peste 7.000.000 milioane de lei pentru achiziţia unui utilaj industrial, care însă nu a fost cumpărat niciodată, transmite Agerpres.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba de omul de afaceri Otto Bosnyak, asociat în cadrul firmei Pyrocolect SRL.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de DNA, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a bărbatului, asociat în cadrul unei societăţi comerciale, pentru infracţiunile de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

„Între Agenţia pentru Dezvoltare Regională şi societatea în care era asociat şi inculpatul, a fost încheiat, în anul 2014, un contract având ca obiect acordarea unei finanţări nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat ‘Achiziţionare instalaţie de cracare termică de deşeuri de cauciuc, localitatea Rupea, judeţul Braşov’. În acest context, inculpatul ar fi oferit ajutor administratorului firmei pentru a obţine sumele de bani în cadrul programului derulat, creând un circuit comercial fictiv care a avut ca scop ‘justificarea’ achiziţionării respectivului utilaj industrial. Astfel, inculpatul ar fi vândut societăţii respective un utilaj asemănător, vechi, la valoarea de circa 650.000 euro, sumă care, în realitate, nu a fost achitată niciodată”, se arată în comunicat.

Conform procurorilor, după mai multe „reparaţii şi îmbunătăţiri” efectuate la firme din spaţiul intracomunitar, „utilajul respectiv s-a întors, ca unul nou, în patrimoniul societăţii care încheiase iniţial contractul de finanţare”.

„În realitate, utilajul industrial ‘nou’, în valoare de 7.378.003 lei (achitaţi din fonduri nerambursabile) nu a fost achiziţionat niciodată”, precizează DNA.

În cauză sunt cercetate şi alte persoane, mai menţionează procurorii.

Anul trecut în martie, jurnaliştii de la brasovstiri.ro scriau că instalaţia de cracare termică de deşeuri de cauciuc din Rupea, judeţul Braşov, este o adevărată bombă ecologică. Într-o împrejmuire care se întinde pe un hectar, zac aruncate zeci de mii de anvelope uzate și felurite alte deșeuri

Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Confiscata averea si puscarie!

  2. Romania e groapa de gunoi.