G4Media.ro

Asociațiile magistraților îi răspund Vioricăi Dăncilă: Independența justiției nu se negociază! Orice…

Asociațiile magistraților îi răspund Vioricăi Dăncilă: Independența justiției nu se negociază! Orice dialog referitor ordonanța e urgență trebuia inițiat anterior emiterii sale. Singura soluție acum – abrogarea imediată și în integralitate

Mai multe asociații ale magistraților i-au răspuns duminică premierului Viorica Dăncilă referitor la invitația de a merge la discuții pe tema ordonanței de urgență de modificare a legilor justiției, avertizând-o pe șefa Guvernului că independența justiție nu se negociază și că singura soluție în acest moment este abrogarea imediată și în integralitate a OUG-ului.

Reacția magistraților vine după ce premierul Viorica Dăncilă a transmis duminică o invitație reprezentanților CSM și ai asociațiilor de magistrați la discuții pe tema ordonanței de urgență de modificare a legilor justiției (detalii aici).

Comunicatul integral al asociațiilor de magistrați: 

Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”, având în vedere invitația publică lansată de dna prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă reprezentanților Consiliului Superior al Magistraturii și ai asociațiilor profesionale ale magistraților de participare la discuții pe marginea legislației în domeniul justiției, formulează următoarele precizări:

Independența justiției nu se negociază! Orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia inițiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluție aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului (fie el și delegat) fiind abrogarea imediată și în integralitate a actului normativ în cauză.

Reiterăm faptul că Guvernul României și Parlamentul României au refuzat constant să ia în considerare argumentele și soluțiile constituționale prin care să respecte convențiile internaționale la care România a aderat, transmise în ultimii doi ani de corpul magistraților, care s-au opus inițiativelor legislative într- o majoritate covârșitoare (peste 90% dintre judecători și procurori), iar adoptarea unor modificări ale legislației privind organizarea judiciară, prin Ordonanțe de urgență ale Guvernului, fără respectarea unor rigori minime de transparență decizională și fără consultarea reală și efectivă a corpului magistraților este contrară angajamentelor internaționale ale Statului român.

Înainte de a proceda la invitarea asociațiilor profesionale ale magistraților la discuții generale, în contextul protestelor publice masive organizate de magistrați pentru respectarea statului de drept, Guvernul României avea obligația de a da o minimă dovadă de respectare a recomandărilor din Raportul Comisiei Europene dat publicității în luna noiembrie 2018, a concluziilor avizului Comisiei de la Veneția din octombrie 2018, precum și a concluziilor și recomandărilor raportului GRECO din martie 2018, a căror punere în practică era posibilă cu ocazia intervențiilor legislative prin care s-au adus modificări legilor justiției.

Prin urmare, Guvernul are obligația de a lua măsuri pozitive de natură legislativă sau administrativă în scopul suspendării imediate a punerii în aplicare a dispozițiilor din legile justiției și ordonanțele de urgență subsecvente criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO, revizuirea acestor acte normative urmând a fi realizată prin discuții profesioniste și concrete, iar nu prin consultări formale, stabilite la prânzul de week-end și fără o agendă serioasă.

În consecință, solicităm imediat Guvernului României să elimine limitările adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor și să abroge imediat dispozițiile referitoare la înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați, cu o competentă exclusivă care nu mai există în cazul niciunei alte categorii socio-profesionale. Cerem Guvernului României să renunțe imediat la dispozițiile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul Institutului Național al Magistraturii și la cele care elimină meritocrația în magistratură, promovarea efectivă la instanțele și parchetele superioare urmând a se face numai pe baza meritocratice, inclusiv și mai ales la Înalta Curte de Casație și Justiție. De asemenea, solicităm Guvernului României să abroge imediat OUG nr.77/2018, precum și prevederile referitoare la reorganizarea Inspecției Judiciare care întăresc nejustificat atribuțiile inspectorului-șef.

Dialogul loial și constructiv între puterile statului poate avea loc doar în momentul în care sunt îndepărtate din legislație dispozițiile care subminează independența justiției și principiile statului de drept.

Nu în ultimul rând, adresăm un apel Consiliului Superior al Magistraturii și altor asociații profesionale să nu trimită reprezentanți la aceste întrevederi propuse (la care, în mod surprinzător, nu au fost invitați Președintele ICCJ sau Procurorul General al României), cât timp nu se conturează o agendă concretă cu privire la modul în care Guvernul României se angajează să transpună imediat coordonatele trasate de entitățile internaționale indicate.

Asociația Forumul Judecătorilor din România

judecător Dragoș Călin, co-președinte judecător Anca Codreanu, co-președinte

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor

procuror Antonia Diaconu, co-președinte procuror Cosmin Adrian Iordache, co-președinte

Asociația Inițiativa pentru Justiție

procuror Bogdan Pîrlog, co-președinte procuror Sorin Lia, co-președinte

Foto: Protest al magistraților pe treptele Palatului de Justiție din București împotriva ordonanței de urgență de modificare a legilor justiției, vineri 22 februarie 2019. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Bravo, asta e atitudinea!
  Nu va lăsați păcăliți și duși cu vorba!
  Cu teroriștii nu se negociază!

  • Altfel, astia ticalosii una zic și alta fac! Cu voi discuta ceva, apoi transmit lumii altceva…

 2. Pentru P$D scandarile cu Ciuma Rosie si Placutza Suedeza sunt cu efect Magne B6, NUMAI asa realizeaza ca NU sunt Singuri in Romania!

 3. Foarte bine, asta e reactia prompta care trebuia !

 4. Felicitari pt atitudine!!!!!!!!!!!!!!!!

  Romania nu se lasa ingenunchiata.

 5. Se va duce la negocieri doamna Garbovan, care reprezinta o asociatie de 3 magistrati psd., si Guvernul va spune ca a consultat asociatiile profesionale ale magistratilor si totul este in regula….
  Nu inteleg de ca magistratii independenti politic nu ii recomanda acestei doamne sa nu mai vorbeasca in numele judecatorilor.

 6. Am crezut o vreme ca nu mai exista in Romania magistratrati dedicati meseriiei pe care o practica si ca luju.ro este cea care-i caracterizeaza pe toti. Ma bucur ca am gresit. Respect pentru cei ce au refuzat intalnirea cu Dancila si pentru motivele invocate.
  In cea ce priveste CSM-ul (marele luptator pentru independenta justitiei) nu am auzit nici o declaratiie in care sa-si exprime clar pozitia despre ordonanta lui Tudorel din guvernul Dancila.
  Este normala începerea procedurii de revocare a membrilor CSM demarata de catre judecatorii din Cluj. De ce doar ei?

 7. Bravo magistratilor! nu negociati decat daca vor abroga legea,cu marioneta, bovina Veorica nu se puede negociar pentru ca e idioata si nu are habar de justitie iar cu bubosul nici atat, e executantul fidel al flausatului.Nu va fie frica ,Uniunea European va sprijina si orice abuz contra voastra va fi pedepsit pentru ca aveti dreptate deplina.

  • @Quijote – nu crezi ca ar fi corect sa renunti la acest nickname, ca sa evitam orice confuzie??
   In speranta ca nu esti postac psd-ist, iti multumesc aniticipat.

   Felicitari magistratilor !! In sfarsit, o pozitie demna, de o fermitate fara precedent . Daca veti continua sa fiti neclintiti, la fel de fermi si transanti, sunt convins ca vom castiga cu totii.
   Statul de drept si Justitia vor castiga. NOI VOM FI ALATURI DE VOI, TRUP SI SUFLET !!!

 8. Foarte tare! Cred ca ne-au citit pe noi pe G4!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.