G4Media.ro

Asociaţie de procurori: CCR a declarat neconstituţionale unele prevederi ale infracţiunii de…

sursa foto: politia de frontiea

Asociaţie de procurori: CCR a declarat neconstituţionale unele prevederi ale infracţiunii de contrabandă / S-ar putea ajunge la dezincriminarea acestei infracţiuni dacă Parlamentul nu corectează codul vamal în 45 de zile

Asociaţia „Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor” (AMASP) atrsge atenţia asupra consecinţelor deciziei Curții Constituționale a României din 24 martie 2022 prin care au fost declarate neconstituţionale unele prevederi ale infracţiunii de contrabandă: S-ar putea ajunge la dezincriminarea acestei infracţiuni dacă Parlamentul nu corectează codul vamal în 45 de zile, spune AMASP într-un comunicat de presă.

„În data de 24.03.2022 CCR a hotărât că dispozițiile art. 270 alin. (3) din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României sunt neconstituționale deoarece nu se prevede un plafon valoric care trebuie depășit pentru ca faptele să constituie infracțiuni. Articolul vizat de decizie incrimina colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia”, transmite AMASP.

Asociația profesională a procurorilor din România solicită autorităților publice competente să intervină legislativ în termenul de 45 de zile de la publicarea deciziei, pentru următoarele motive:

 •  în motivarea scurtă, care însoțește decizia Curții, se reține în esență că lipsa unui prag valoric (similar celui care se regăsesțe în cuprinsul celui de al doilea alineat, litera a), anume 20.000 lei în cazul produselor supuse accizelor și mai mică de 40.000 lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri care trebuie plasate sub un regim vamal) lipsește textul art. 270 alin. 3 de înțelesul și predictibilitatea necesară înțelegerii conținutului;
 • într-un foarte scurt istoric al reglementărilor în materia infracțiunilor referitoare la conduite cunoscute generic sub noțiunea de „contrabandă”, amintim că în perioada de preaderare a României la UE aceste infracțiuni erau prevăzute de  legea nr. 86/2006 (Codul vamal). Ulterior, din rațiuni exprese de combatere a flagelului de contrabandă cu țigări, a fost adoptată ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33 din 1 aprilie 2009 pentru completarea art. 270 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României având ca scop tocmai furnizarea instrumentelor necesare „instituţiilor statului ce au atribuţii în domeniul aplicării legii”. Suplimentar prin adoptarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 54 din 23 iunie 2010 privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, a fost reconfigurat alineatul (2) al articolului 270, în forma existentă și în prezent.
 •  în intervalul de după adoptarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 54 din 23 iunie 2010 și până la data emiterii comunicatului din 24.03.2022, timp de 11 ani și 9 luni, articolul 270 din Legea 86/2006 nu a suferit modificări legislative, deși dispozițiile alin. (3), care reprezintă cvasi-totalitatea cauzelor de contrabandă, au format obiectul a 19 excepții de neconstituționalitate, toate respinse de către Curtea Constituțională a României, care a pronunțat 9 decizii, toate de respingere (ca neîntemeiate ori ca inadmisibile), cu precizarea că 6 dintre dosarele constituite se află încă în faza de raport.
 • viziunea Uniunii Europene la nivel normativ este, la acest moment, în favoarea creșterii nivelului de combatere a infracțiunii de contrabandă și de recuperare a prejudiciilor consistente cauzate bugetelor statelor membre, în special prin folosirea unor pârghii precum confiscarea extinsă, inclusiv de la terți. Drept urmare, în lipsa unei intervenții legislative urgente, decizia Curții Constituționale va produce efecte sistemice care vor conduce la încălcarea obligațiilor derivate din reglementările europene și jurisprudența CJUE, asumate de România.
 • având în vedere că decizia Curții este din categoria celor de „admitere simplă”, prin care s-a constatat neconstituționalitatea, in integrum, a dispozițiilor art. 270 alin. (3) din Legea 86/2006, aceasta ar putea produce, ca urmare a înlăturării normei din fondul legislativ activ, efecte precum cele ale unei veritabile legi de dezincriminare, conform art. 4 din Codul penal (astfel cum a statuat Curtea prin decizia nr. 651 din 25 octombrie 2018).

În consecință, în toate dosarele care au ca obiect infracțiunea de contrabandă asimilată, prev. de art. 270 alin. (3) din Legea 86/2006 s-ar dispuse soluții de clasare, respectiv achitare (în funcție de faza procesuală în care se află) și s-ar ajunge și la situația absurdă de restituire a bunurilor ilicite către subiecții activi. Toată logistica folosită de organele de urmărire penală în mii de anchete, sumele uriașe de bani cheltuite de statul român pentru a putea aduce în fața justiției grupări periculoase de crimă organizată vor fi suportate de statul român după soluțiile prin care membrii acestor grupări vor fi declarați nevinovați.

„În alte cuvinte, România riscă să devină un veritabil „paradis infracțional vamal”, stimulând inclusiv făptuitorii din alte țări să își desfășoare, cu impunitate de la lege activitățile de contrabandă pe teritoriul statului român, sub rezerva neincidenței ipotezei (puțin probabile) a „naivității” subiecților activi, care trebuie doar să se asigure că fiecare participant, în raport fiecare act determinat, nu depășește „pragul valoric” impus pe calea deciziei Curții Constituționale. AMASP reiterează necesitatea unei intervenții legislative urgente, astfel încât efectele dirimante (dificil de cuantificat, în acest moment, prin prisma cauzelor afectate) să nu se producă sau să fie reduse la minimumul necesar”, se precizează în informarea Asociației procurorilor.

Sursa foto: Politia de Frontiera

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

38 comentarii

 1. Pai aproape tot CCR-ul e rusesc, normal ca dezincrimineaza aproape tot sa provoace haos in tara … Astia trebuie arestati pt tradare nationala …

  • INFRACTORII SUNT OCROTITI IN romania.
   IN ULTIMII ANI ccr A CONTRIBUIT DECISIV LA PROIECTUL „SCAPA TOTI” ?

  • Voi nu pricepeți ce citiți sau comentați fără sa citiți?
   Și CCR și procurorii spun clar care a fost greșeala când s-a elaborat legea și ce trebuie făcut pentru a fi îndreptată.
   Nu poți să bagi un om la pușcărie că trece vamă cu 10 cartușe de țigări în loc de maxim unul sau două cât are voie. Procurorii spun și ce plafoane ar trebui introduse.
   Iar voi….. „CCR e cu rușii”
   Analfabetismul funcțional în toată splendoarea lui.

  • chiar nu intelegeti nimic din ce cititi? sau comentati fara sa cititi?
   chiar si procurorii sunt de acord cu CCR si propun parlamentului anumite praguri.
   do-oh!

  • Presedintele CCR este omul rusilor.
   Daca vreti sa va lamuriti, faceti o cautare pe google: Dorneanu Rusia

   https://www.google.com/search?q=dorneanu+rusia

  • @ Straight & Proud,
   ce tupeu ai…
   TU citesti ceea ce comentezi???

   „România riscă să devină un veritabil „paradis infracțional vamal”, stimulând inclusiv făptuitorii din alte țări să își desfășoare, cu impunitate de la lege activitățile de contrabandă pe teritoriul statului român, sub rezerva neincidenței ipotezei (puțin probabile) a „naivității” subiecților activi, care trebuie doar să se asigure că fiecare participant, în raport (cu) fiecare act determinat, nu depășește „pragul valoric” impus pe calea deciziei Curții Constituționale.”

   In comunicatul procurorilor se spune deci ca decizia CCR va duce, practic, la disparitia responsabilitatii legale.

   Pragul ar trebui fixat foarte jos, pentru a descuraja contrabanda.

  • @io
   „Asociația profesională a procurorilor din România solicită autorităților publice competente să intervină legislativ în termenul de 45 de zile de la publicarea deciziei, pentru următoarele motive:
   în motivarea scurtă, care însoțește decizia Curții, se reține în esență că lipsa unui prag valoric (similar celui care se regăsesțe în cuprinsul celui de al doilea alineat, litera a), anume 20.000 lei în cazul produselor supuse accizelor și mai mică de 40.000 lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri care trebuie plasate sub un regim vamal) lipsește textul art. 270 alin. 3 de înțelesul și predictibilitatea necesară înțelegerii conținutului;”
   mai clar de atat???

  • @ Straight & Proud

   Cu ce contrazice pasajul citat ceea ce am scris eu???
   Daca adaugam langa decizia CCR inactivitatea Parlamentului, vom obtine exact ceea ce procurorii si societatea civila romaneasca NU doresc: dezincriminarea (temporara a) contrabandei!
   CCR a facut jumatate din munca, parlamentarii PSD, AUR, minoritati etc. vor face restul.
   CCR nu isi va asuma nimic
   Nici partidele
   Nici postacii ca tine.
   Rezultatul va fi exact OPUSUL a ceea ce asociatia procurorilor doreste sa se intample.

   In pasajul citat de tine se spune ce ar trebui sa faca Parlamentul, dar, ce sa vezi, nu se vor grabi sa faca… Iar CCR, spre deosebire de asociatia procurorilor, nu are nicio problema cu acest lucru…

  • Nu e nicimic cu CCR-ul, Romania e guvernata pron ordonsnte facute pe genunchi de catre niste oligofreni care nu se pot comcentra decat la furat.

  • Daca prostia ar durea,nu a-ți mai putea să scrieți. CCR judecă după legile țării, in vigoare, iar procurorii ,#, care fac gălăgie ar trebui să meargă la ministrul de justiție ,sa vina cu propuneri de modificare a legilor pe care CCR le-a declarat neconstituționale de mult timp,dar daca ai de aface cu handicapați funcționali ,ce pretenții să ai.

 2. De ce nu v-ati sesizat pana acum ca legea este neclara.Pai, trecea omul prin vama cu tigari in valoare de 18.000 lei si primea o amenda de doar 5000 lei.Daca il prindeati pe unul in piata cu 10 pachete ii faceati dosar si il bagati la inchisoare, nu?La fel tipau si bankerii cu legea impreviziunii care ii salva de debitori de la plata clauzelor abuzive din contracte in yeni, franci si alte monede exotice introduse sub obladuirea se.cu.ris.tu.lui Manole!

  • iti dai cu stangul in dreptul….daca erau clauze abuzive ,mai conteaza in ce moneda era creditul?….saracile banci!

 3. Țara celor „pricepuți“, care a inventat instituția „am eu un băiat“, țara în care curentul e o boală, iată că nu se dezminte! Pot pune pariu că vor trece total de-a-n b0ulea cele 45 de zile!

  Cum am mai zis: pe români i-am făcut la o beție cruntă! :)))))

  • Poate tu pe fiul tău:))
   Iar dacă nu ai vreunul, sper să nici nu faci.
   Nu pari a avea capacitatea intelectuală de a educa un copil

  • Buey incel lab@giu, cu „ba pe-a mă-ti“ m-au dat afară de la grădi.
   Dacă vrei să te bag în seamă, mai străduiește-te! Până atunci, te bag în mă-t@ ! :)))))

  • ramane cum am stabilit, nu face vreun copil, ca nu ai capacitatea de a-l educa.
   din pacate, n-am avut posibilitatea sa recomand acelasi lucru si parintilor tai

  • Incel, ia comanda la mine: oridecâte ori o să auzi femeie gemând „o doamne!“ să te gândești că-mi cunoaște și numele și tatuajul secret! :)))))

  • papusel, cand femeile geme „o, doamne”, continua cu „ce mare e”.
   si sigur nu e vorba de tatuajul tau :))))

  • *gem

  • Ah ce pârâcioasă e mică-ta! Eram beat și nu se pune! :)))))

  • ar fi bine sa fii beat, ai avea o scuza pentru inteligenta si educatia prezentate.
   si ar mai fi o speranta, ca vorba aia, din betie se mai trezeste omul…
   dar esti treaz si … ioc sansa, rambo

  • Buey incel, ăstea-s hal de scuze? Ia mai bagă o fisă!

   Îți dai seama câte blasfemii ai băgat în seara asta? Și e și postul mare! (Mă rog, așa cred lol) Eu sunt ateu, tu ce scuză ai? Dacă mergi la popa între craci la spovedit, îți dă cu crucea-n cap! :)))))

  • Tu ai pact cu Diavolul, satanistule!

  • Si nu ai nicio scuza pentru asta, darwinist nenorocit ce esti!

  • Si nu ai nicio scuza pentru asta darv.inist ne.norocit ce esti!

  • Daca mi-ar fi spus careva acum cativa ani ca exista iad l-as fi trimis la plimbare. Acum, iadul este acolo unde scrii tu satanistule!

 4. Mai frate faceti ceva cu CCR asfel ajung linsati.

 5. Contrabanda este o reacție a oamenilor la restricțiile impuse de stat comerțului liber. Piață liberă înseamnă stabilirea prețurilor pe baza cererii și a ofertei, nu impunerea unor interdicții așa cum se întâmplă în cazul țigărilor. Oamenii ar trebui lăsați să cumpere mărfuri de acolo unde prețul este mic și să le vândă acolo unde prețul este mare. Ăsta e spiritul comerțului. Așa-zisa infracțiune de contrabandă este generată de restricția arbitrată impusă de stat.

  • Păi în condițiile asta Eu zic să desființăm statul complet, prima dată cu agențiile care reglementează prețurile la energie! Te bagi calicule? :)))))

 6. Ma astept ca aceasta decizie sa-l ajute pe vreun psd-ist contrabandist.

  P.S f.m.m clona mea re.tardata 😂

 7. Acuma o sa postam sa vedem daca va e mai frica, daca nu ne intoarcem si va intrebam iarasi, ok?
  Nu va fie frica de postari! 🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

 8. Alo Alo test de postare. 🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

 9. Asa mai baieti a fost greu? 🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

 10. C C R , a declarat neconstituționale o mare grămadă de articole de lege acum 5-6 ani ,când au vrut să le pună conform constituției Dragnea și ai lui, și ghici ce ,s-a ridicat # și striga in gura mare „luați mâinile de pe justiție”. Acum tot # striga că CCR tine partea infractorilor. Sunt bătuți rău în cap,# ,și au avut și Ministerul justiției pe mana ,nefăcând nimic, 0, acum se vaită. Analfabeți funcționali.

 11. Ccr,csm,curtea de conturi,ins,si altele multe,niste gauri negre pe bani enorm de multi!!!

 12. N-au timp de mărunțișuri d-astea că sunt ocupați cu jaloanele și reformele din PNRR😂

 13. Dar sa primesti o condamnare de 6 ani și 10 luni duar ca sa făcut o percheziție la cineva si după o săptămână sa fi arestat ca acel cineva a zis ca ar fi cumpărat niște tigari de contrabanda sa le vinda mai departe și ca l-am ajutat într-un fel sa ducă o mașină în care se aflau tigari de contrabanda fără sa beneficiez de niciun ban vin arestat după o săptămână dela percheziția făptuitorului care declara ca defapt ma chemat sa ii dau acest ajutor pentru ca el nu avea posibilitatea deplasări fiind carantinat în urma depistari cu covid și în cele din urma vin condamnat 6 ani și 10 luni în așteptarea apelului care din voi te ai bucura de o asemenea condamnare