G4Media.ro

Asociație a procurorilor: Recomandările din raportul MCV nu sunt opționale

Asociație a procurorilor: Recomandările din raportul MCV nu sunt opționale

Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” subliniază, într-un comunicat de presă, că autoritățile române trebuie să ia măsuri pentru indeplinirea condiționalităților impuse de Comisia Europeană în raportul MCV despre care atrage atenția că nu sunt opționale.

”Asociația apreciază obiectivitatea și integritatea surselor de documentare în procesul de elaborare a Raportului MCV 2018. Cooperarea deschisă din partea Comisiei Europene pentru atingerea obiectivelor de referință ale MCV este în continuare un factor de încurajare pentru sistemul judiciar național, se arată în comunicatul citat.

Procurorii subliniază că raportul Comisiei Europene vine în momentul în care, din 2017, mai multe organisme internaționale au semnalat că politicile adoptate în România nu răspund exigențelor statului de drept și rolului parchetelor, așa cum sunt dezvoltate în jurisprudența CJUE, CEDO și în recomandări destinate statelor membre al Uniunii Europene și ale Consiliului Europei.

”Efectele asupra sistemului judiciar și a sustenabilității necesare în cadrul MCV sunt prezentate realist, în sensul că politicile inițiate și adoptate în perioada de referință s-au cumulat în direcția vulnerabilizării cadrului de sancționare a faptelor de corupție, de reducere a capacității instituționale a instituțiilor judiciare și de reducere a independenței procurorilor. Mediul profesional a cerut, în cadrul consultărilor prealabile și al participării la dezbateri parlamentare, ca propunerile de modificare să aibă o fundamentare adecvată și profesionistă”, mai precizează procurorii în comunicat.

Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” subliniază că recomandările formulate în cadrul Raportului MCV nu au caracter opțional pentru România. În acest sens, este dată ca exemplu o decizie a Curții Constituționale din 2012, potrivit căreia poziția de membru al Uniunii Europene ”impune statului român obligația de a aplica acest mecanism și a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru, în conformitate cu dispozițiile art. 148 alin. (4) din Constituție, potrivit cărora Parlamentul, Președintele României, Guvernul și autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actele aderării și din prevederile alineatului (2)”.

”Pe această cale solicităm factorilor implicați în procesul de punere în aplicare a recomandărilor MCV să lanseze un dialog real și de bună-credință cu toți actorii implicați în sistemul de justiție în vederea îndeplinirii condiționalităților impuse de Raportul Comisiei Europene”, conchid procurorii.

Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” este condusă de doi co-președinți: procurorul Adrian Cosmin Iordache de la DNA și procuroarea Antonia Diaconu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Doar strada poate rasturna domnia mafiei, care ne tot arata middle finger
    Asta daca poporu’ inca doreste ca Romania sa ramana in EU.

    • Subscriu. Strada poate raspurna domnia actuala a grupului mafiot, dar pentru o schimbare reala este nevoie de reinnoirea clasei politice si participarea la vot.

    • Subscriu. Da, inainte de alegeri, numai strada poate sa rastoarne puterea mafiota, corupta si incompetenta. In acelasi timp, este imperios necesara aparitia si consolidarea unei noi clase politice. USR, MRI si Demos reprezinta un inceput. Ei trebuie sa aiba sprijinul acelei parti a societatii civile care militeaza pentru o Romanie moderna , bazata pe valorile europene si pe meritocratie. Sper ca romanii sa fie constienti ca la viitoarele alegeri este necesara o participare masiva.

  2. Pomohaci are aceeasi… pozitie.

  3. Independenta procurorilor romani nu este afectata de MCV.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.