G4Media.ro

Asociația Inițiativa pentru Justiție: Scrisoarea ministrului Predoiu către președintele Klaus Iohannis reprezintă…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Asociația Inițiativa pentru Justiție: Scrisoarea ministrului Predoiu către președintele Klaus Iohannis reprezintă un atac la independența justiției

Asociația Inițiativa pentru Justiție a formulat o cerere de apărare a independenței autorității judecătorești în ansamblul său acuzând faptul că, prin criticile formulate la adresa avizelor negative date de secția de procurori a CSM în cazul celor două propuneri pentru șefia Parchetului General și DIICOT, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a atacat independența justiției. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care apără procurorii propuşi pentru şefia Parchetului General, a DNA şi a DIICOT și critică avizul negativ al CSM.

Redăm mai jos un fragment din comunicatul Asociației Inițiativa pentru Justiție:

”CERERE DE APĂRARE A INDEPENDENȚEI AUTORITĂȚII JUDECĂTOREȘTI ÎN ANSAMBLUL SĂU
față de unele afirmații ale ministrului justiției cuprinse într-o
scrisoare oficială adresată Președintelui României

În data de 20.02.2020 mai multe site-uri de știri1 au publicat o scrisoare oficială transmisă de ministrul justiției, domnul Cătălin Predoiu, către Președintelui României, prin care ministrul precizează că își menține propunerile formulate pentru funcțiile de procuror general al PÎCCJ, procuror-șef al DNA și procuror-șef al DIICOT și în care:

 • la punctul 1 este criticată Hotărârea nr. 145 din 01 februarie 2020 a CSM – Secția pentru procurori, privind propunerea ministrului justiției de numire a doamnei procuror Gabriela Scutea în funcția de procuror general al PÎCCJ;
 • la punctul 2 este criticată Hotărârea nr. 147 din 11 februarie 2020 a CSM – Secția pentru procurori, privind propunerea ministrului justiției de numire a doamnei Elena Giorgiana Hosu în funcția de procuror-șef al DIICOT;
 • la punctul 3 se fac aprecieri cu privire la persoanele propuse în funcții.

Având în vedere că:

 • ministrului justiției nu i s-a acordat, prin Constituție sau prin lege, prerogativa de a emite aprecieri la adresa justeții hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii, date în plen sau de către secțiile acestuia;
 • atâta timp cât aceste hotărâri nu au fost anulate sau cel puțin suspendate de instanța de contencios administrativ ele se bucură de prezumția de legalitate și de temeinicie;

Considerăm că orice comunicări oficiale între ministrul justiției și Președintele României, ca și între orice alți membri executivului, prin care sunt criticate hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii, autoritate independentă având rolul constituțional de garant al independenței justiției, constituie un atac la adresa independenței justiției.

După cum vom arăta în cele ce urmează, scrisoarea la care facem referire este formulată în termeni inacceptabili, disprețuitori, și induce ideea că membrii CSM nu ar avea cunoștințele necesare pentru a exprima opinii independente cu privire la chestiuni asupra cărora legea le-a dat atribuția de a emite o opinie.

De asemenea, scrisoarea oficială conține afirmații deosebit de grave, cum că aprecierile formulate prin cele două hotărâri nu au corespondent în realitate, că reprezintă procese de intenție, și chiar că prin exprimarea unei opinii care diferă de cea a ministrului justiției, Secția pentru procurori ar manifesta o tendință de arogare de facto a unei prerogative care aparține acestuia”.

Citește  integral comunicatul Asociației Inițiativa pentru Justiție

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care apără procurorii propuşi pentru şefia Parchetului General, a DNA şi a DIICOT și critică avizul negativ al CSM. spune textul si nu stim daca este cel adevarat . a spune ca cineva apara ceva este doar o expresie ce nu contine un adevar ci doar o parere personala .

  • Abureala si deviere de la subiect.
   Vorbim despre vorbe, ca sa nu sa vada faptele 🙂 Asta faci tu, amice.

 2. Ministrul „liberal” Predoiu e din aceeasi plamada cu Toader, totul pentru arondarea politca a Justitiei. Numirile politice si discretionar-abuzive, arata fata de demagog a acestui politruc din guvernul Sica Mandolina, slugoi al Fikusului de la Grivco=Cotroceni

 3. Dacă nu v-ați dat seama, cesemeul și, în general, magiștrii închipuiți, au doar drepturi, niciodată obligații. Ei știu totul, li se cuvine totul, chiar dacă au fost parte a corupției generalizate, inclusiv din instanțe și parchete. Cesemeul a mușamalizat marea majoritate a cazurilor de corupție din magistratură, pentru că pe ei nu-i verifică nimeni. Ce ar fi ca fiecare castă să se judece singură; ea pe ea?! Curat murdar, moncher!

 4. Predoiu este un gusat jegos, se vede din avion ca are aceiasi atitudine de „ievaluator” ca a celebrului bubos de la Iasi. Methnele sunt identice, doar interesele difera putin, coruptii care il butoneaza sunt altii

 5. De cate ori se poate exprima pe acest subiect excelenta sa Predoiu? A votat (si-a votat) propunerile la Sectia procurorilor. A fost in monoritate? Da. Ghinion. Metem mai departe.
  Domnu Werner, nu-ti mai place MCV- ul? Acum e mVC?

 6. Mai terminati odata cu „Asociația” asta ,coada de topor al Ciumei rosii !!!

  Hai sa ne aducem aminte in cazul Kovesi, si acolo avizul a fost negativ,dar nu am auzit sa faca „Asociata” atata scandal.

  • Tu ai cea mai mica idee despre ce scrii???Asociatia asta a fost in protest public fata de modificarile aduse le PSD legilor jutitiei, inculsiv pe scarile parchetelor…cum e „coada de topor a ciumei rosii”? Voua in asa hal v-au spalat la partid incat tot ce nu lauda PNL e automat instrumentul ciumei rosii? Mai stiti si altceva decat „ciuma rosie”?Pai ce sa vezi…ciuma rosie e pe cale de eradicare prin…vopsire in galben!

  • @belfere: Da, e pe cale de eradicare prin „absorbtie”! Asa stie peneleu’ sa eradicheze, preiau unul cate unul de la ciuma rosie si gata…au „eradicat partidul”. Traiasca noul si dodolotul useleu mai!