G4Media.ro

Asaltul asupra Capitoliului: O anchetă parlamentară îl plasează pe Trump în ”centrul”…

Sursa: Captură Twitter

Asaltul asupra Capitoliului: O anchetă parlamentară îl plasează pe Trump în ”centrul” unei ”tentative de lovitură de stat” / Trump: Cea mai mare mişcare pentru a reda Americii măreţia sa

Asaltul asupra Capitoliului a fost „punctul culminant al unei tentative de lovitură de stat”: la un an şi jumătate după această zi care a marcat istoria, o comisie de anchetă parlamentară l-a plasat joi pe Donald Trump în centrul unui „complot” vizând menţinerea lui la putere, comentează agenția AFP, citată de Agerpres.

O mulţime dezlănţuită pe holurile Congresului american, parlamentari târându-se pe podea cu măşti de gaz pe faţă. Manifestanţii au luat cu asalt sediul Parlamentului după „încurajările” fostului preşedinte, a declarat Bennie Thompson, şeful aşa-numitei comisii „6 ianuarie”, în deschiderea unei serii de audieri care ar trebui să dovedească existenţa unei campanii deliberate de răsturnare a rezultatului alegerilor prezidenţiale din 2020, câştigate de Joe Biden.

„6 ianuarie a fost punctul culminant al unei tentative de lovitură de stat”, a spus Bennie Thompson. „Donald Trump a fost în centrul acestui complot”, a adăugat el.

De aproape un an, acest grup de aleşi – şapte democraţi şi doi republicani – a audiat peste 1.000 de martori, printre care doi copii ai fostului preşedinte, şi a trecut prin 140.000 de documente pentru a face lumină asupra acţiunilor şi gesturilor precise ale lui Donald Trump înainte, în cursul şi după acest eveniment care a zguduit din temelii democraţia americană.

„Preşedintele Trump a convocat mulţimea, a adunat mulţimea şi a aprins fitilul pentru acest atac”, a declarat Liz Cheney, una dintre puţinii aleşi republicani care au acceptat să facă parte din această comisie.

Pentru a-şi susţine concluziile, comisia „6 ianuarie” a publicat imagini inedite ale violenţelor din acea zi rece de iarnă, când mii de partizani ai lui Donald Trump s-au adunat la Washington pentru a denunţa rezultatul alegerilor din 2020, pierdute de fostul magnatul imobiliar.

Aceste înregistrări video arată mulţimi de oameni care atacă sediul Congresului, cerând să-l „spânzure” pe vicepreşedintele Mike Pence, şi un manifestant citind la megafon mesajele de pe Twitter lui Donald Trump.

„Nu a fost nicidecum o vizită turistică la Capitoliu”, a lansat Bennie Thompson, făcând aluzie la cei din republicani care au ridicat acest argument.

Imaginile au fost transmise în direct de multe canale de informaţii, dar evitate cele mai conservatoare media, o nouă ilustrare a liniei de fractură politică divizând Statele Unite.

Pentru că la un an şi jumătate după asaltul asupra Capitoliului, milioane de partizani ai lui Donald Trump rămân ferm convinşi că alegerile din 2020 au fost afectate de fraude. Şi asta în pofida dovezilor copleşitoare care arată contrariul.

„Cea mai mare mişcare din istorie pentru a reda Americii măreţia sa”

Principalul interesat, Donald Trump, a făcut joi din nou elogiul acelei zile, asigurând că asaltul asupra Capitoliului a fost „cea mai mare mişcare din istorie pentru a reda Americii măreţia sa”.

Comisia parlamentară consideră munca sa esenţială pentru a garanta că unul dintre cele mai întunecate episoade din istoria Americii nu se va mai repeta niciodată, în ciuda ameninţărilor foarte reale.

„Democraţia noastră este încă în pericol. Complotul de a învinge voinţa poporului nu s-a încheiat”, a avertizat Bennie Thompson.

Ancheta parlamentară se confruntă, aşadar, cu o provocare de talie, aceea de a face o prezentare şi a arăta dovezi capabile să capteze atenţia publicului larg şi de a-l convinge de importanţa dezvăluirilor sale.

Dar majoritatea republicanilor resping activitatea acesteia, liderul conservatorilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, denunţând comisia drept „cea mai politică şi mai puţin legitimă din istoria Statelor Unite”.

Partidul său a promis deja că va îngropa lucrările acestei comisii dacă va prelua controlul Camerei în urma alegerilor legislative de la jumătatea mandatului, în noiembrie.

Republicana Liz Cheney, devenită bestia neagră a fostului preşedinte pentru că a fost una dintre rarele voci ale Grand Old Party care a îndrăznit să-l critice deschis, a trimis joi seară un mesaj colegilor ei conservatori: „Va veni ziua când Donald Trump va pleca, dar dezonoarea voastră va rămâne”.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Trump lives RENT FRE in their heads!

 2. 😂😂😂

  • Trump a căzut în exact aceeași capcană ca și Ceauşescu când a organizat adunarea din 22 decembrie 1988.

 3. O tentativa disperata de a modifica subtil regulile electorale in timpul jocului, astfel incat sa iasa „cine trebuie” in cateva state aflate la limita.
  Cel mai penibil presedinte SUA all time.

 4. o ‘ancheta’ facuta EXCLUSIV de Democrati e de fapt un circ care incearca sa distraga atentia americanilor de la cresterile de preturi. nu merge, in noiembrie Democratii sunt PA

  • Stau si ma intreb, de ce oare postacii rusi/prorusi, cum este mihai asta, sunt atat de vajnici sustinatori ai lui trump?

  • Întreaga lume a văzut live la TV cum o hoardă de zeci de mii de republicani a atacat Capitoliul, sediul democrației americane, pe 6 ianuarie 2021, pentru a institui dictatura trumpistă.

 5. rusofilii pesedezi haurolaci sunt fanii nr. 1 ai lui putin, trump și ai altor dictatori. prostul la prost trage.

 6. Republicanii au încercat o lovitură de stat pentru a-l ține pe Trump la putere. Acum trebuie să plătească.

 7. Leftarzii woketarzi sunt disperati ca mai ia Trump un mandat.

  • Trump are toate șansele să câștige, îi urez succes, să îngroape definitiv libertatea și democrația, să recunoască întreaga planetă că oamenii vor să fie conduși cu forța.

 8. „Trump: Cea mai mare mişcare pentru a reda Americii măreţia sa” .. cum drq se face ca orice dement narcisist, si orice dictaror se crede centrul mamei universului?