G4Media.ro

Artă la comandă: O colecție digitală a unora dintre cele mai faimoase…

sursa foto: Pixabay

Artă la comandă: O colecție digitală a unora dintre cele mai faimoase opere de artă stradală, lansată în Marea Britanie

Dorești să vezi arta ta stradală preferată chiar și după ce a fost ștearsă? Artiștii din Marea Britanie au răspuns acestei cereri printr-o colecție online complet nouă, care cataloghează 5.000 de opere de artă stradală din întreaga țară, scrie Euronews.

Pentru a se asigura că picturile murale nu mai pot fi pierdute, practic, peste noapte, organizația caritabilă Art UK a lansat o nouă arhivă digitală pentru a se asigura că oamenii pot continua să își admire operele preferate mult timp după ce acestea au fost vopsite.

Arhiva digitală, alcătuită din aproximativ 5.000 de picturi murale semnificative din întreaga Marea Britanie, va fi disponibilă gratuit pe site-ul Art UK. Acesta nu este primul proiect de acest gen. Între 2017 și 2021, organizația a lucrat la digitalizarea a 50.000 de sculpturi publice.

Arta stradală a captat atenția lumii atunci când a devenit o mișcare culturală majoră în New York-ul anilor 1970. Scena de artă stradală londoneză s-a dezvoltat la începutul anilor 1970, influențată de apariția subculturilor punk rock și skinhead. Tururile prin diverse orașe dedicate descoperirii de opere de artă ascunse sunt extrem de populare în întreaga Europă.

Această nouă colecție digitală va cuprinde lucrări ale unor artiști celebri, precum Banksy, a cărui identitate rămâne necunoscută publicului larg. Faimoasa sa pictură murală a unui deținut care evadează dintr-o fostă închisoare va figura printre lucrările selectate.

De asemenea, platforma va pune în lumină opere de artă stradală elaborate, care au necesitat ani de zile pentru a fi realizate de artiști. Bătălia de pe Cable Street, o compoziție elaborată care înfățișează celebra bătălie dintre bandele londoneze din 1936, este una dintre aceste lucrări. Artiștii Dave Binnington, Paul Butler și Ray Walker au lucrat la această pictură murală între 1976 și 1983.

Alte opere de artă care urmează să fie disponibile pe platformă, includ o pictură murală a emisiunii de succes Derry Girls TV și picturi murale sculpturale.

Cercetători și fotografi voluntari vor contribui la arhivă în următorii trei ani, lucrând până în decembrie 2026 pentru a o construi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...