G4Media.ro

Armenia „nu are nicio intenție sau dorință” de a-l aresta pe Putin…

sursa foto: captura video

Armenia „nu are nicio intenție sau dorință” de a-l aresta pe Putin în baza unui mandat de la CPI, în ciuda ratificării Statutului de la Roma

Autoritățile armene „nu au nicio intenție sau dorință” de a-l aresta pe președintele rus Vladimir Putin în baza unui mandat de la CPI, în ciuda ratificării Statutului de la Roma, a declarat vicepreședintele Parlamentului armean Hakob Arshakyan, transmite BBC.

La 24 martie, Curtea Constituțională a Armeniei a recunoscut obligațiile consacrate în Statutul de la Roma privind Curtea Penală Internațională (CPI) ca fiind conforme cu constituția. Anterior, aceste obligații au fost ratificate de parlamentul țării, ceea ce înseamnă acum intrarea lor imediată în vigoare.

Teoretic, acest lucru înseamnă că, în timpul unei vizite în Armenia, președintele rus Vladimir Putin și Ombudsmanul pentru copii, Maria Lvova-Belova, ar putea fi reținuți în legătură cu un mandat de arestare emis de CPI.

Cu toate acestea, Arshakyan, într-un interviu – în termeni simpli, fără a menționa direct nici pe Putin, nici CPI, – a subliniat că „decizia Curții Constituționale nu găsește pe nimeni vinovat în nicio chestiune și nu necesită măsuri pentru a aresta pe nimeni”.

„Chiar astăzi, am semnat un acord cu o altă țară, conform căruia Statutul de la Roma nu va afecta relațiile noastre bilaterale. Un astfel de acord ar putea fi și cu Rusia. Dar aceasta este doar una dintre opțiuni. Există și alte opțiuni. Un lucru este clar: am ascultat preocupările exprimate de Federația Rusă și cred că vom reuși să ne asigurăm că punerea în aplicare a procesului ulterior legat de Statutul de la Roma nu va afecta relațiile strategice dintre Armenia și Rusia”, a adăugat el.

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru Putin și Lvova-Belova la 17 martie. În declarația sa se arată că aceștia „sunt presupuși responsabili de crime de război legate de deportarea ilegală a populației (copii) din teritoriile ocupate ale Ucrainei pe teritoriul Federației Ruse”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ce sa zic, spor la cafteala de la azeri atunci baieti.

  2. scosi din grupul tarilor care au ratificat Tratatul de la Roma … poate si din UEFA, sa mearga sa joace in Asian Football Confederation

  3. Poate fi si ca-n autobuz: ma scuzati, a fost fara intentie, n-am vrut sa… O frana brusca.
    Nu ca ar avea putin un plan sa faca o vizita in Armenia.
    Sau in Ungaria, ca s-a pus cazu’ mai deunazi.