G4Media.ro

Armele pentru controlul mulţimilor au rănit la cap peste o sută de…

Armele pentru controlul mulţimilor au rănit la cap peste o sută de persoane în SUA

Peste 100 de oameni au suferit răni la cap provocate de armele pentru controlul mulţimilor folosite la manifestaţiile din SUA, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Un studiu publicat luni de organizaţia Physicians for Human Rights (Medicii pentru Drepturile Omului) din Texas a identificat 115 victime împuşcate în cap sau în gât cu aşa-numite ‘proiectile cu impact cinetic’ (KIP – Kinetic Impact Projectiles), cum ar fi gloanţele de cauciuc sau săculeţii cu alice.

Cazurile au fost urmărite începând de a doua zi după ce un poliţist alb din Minneapolis, în statul Minnesota, l-a ucis pe afro-americanul George Floyd, în vârstă de 46 de ani. Înregistrarea video din Ziua Eroilor (ultima luni din mai, anul acesta în data de 25 – n. red.), în care se vede cum agentul stă cu genunchiul pe gâtul lui Floyd, a scos în stradă mii de protestatari, în multe oraşe din Statele Unite.

Presiunile pentru schimbări în sistemul forţelor de ordine au fost sporite şi de incidente cu uz de armă, cum ar fi cel care a dus la moartea asistentei de ambulanţă Breonna Taylor, în vârstă de 26 de ani. Ea a fost împuşcată când poliţiştii au intrat cu forţa în apartamentul său din Louisville, în statul Kentucky, pentru a efectua o percheziţie în cadrul unei anchete legate de droguri.

‘Împuşcarea civililor în cap cu KIP încalcă principiile general acceptate privind utilizarea forţei, care interzic ţintirea capului şi a gâtului şi insistă asupra unei reacţii proporţionale la ameninţările reale cu care se confruntă forţele de ordine’, arată studiul citat de dpa. ‘Mai mult, cercetările noastre din trecut arată că rănile grave, invaliditatea şi decesele sunt adesea consecinţele împuşcării în cap cu aceste arme. Astfel de reacţii excesive şi fără discernământ ale poliţiei la proteste au un efect paralizant asupra exercitării drepturilor fundamentale conform Primului Amendament (la Constituţia SUA – n. red.) la libertatea de întrunire şi de exprimare’.

Proiectilele respective sunt concepute ca ‘neletale’, însă cât de mortale pot fi depinde de modul de utilizare, explică medicii.

Organizaţia din Texas a identificat ca puncte fierbinţi în intervalul de timp studiat – 26 mai – 27 iulie – oraşul Austin din acelaşi stat, Portland, din Oregon şi Los Angeles, din California. Experţii menţionează că în vara aceasta numărul real de victime ale incidentelor de acelaşi gen a fost probabil mult mai ridicat decât arată datele.

Abigail Rodas, una din cele 12 persoane rănite de KIP în 30 mai, la Los Angeles, se îndrepta spre casă când a fost lovită în maxilar, s-a consemnat în procesul intentat în numele protestatarilor răniţi. Conform dosarului, pentru repararea osului maxilar a fost nevoie de o placă de oţel, iar după intervenţie femeia nu a putut vorbi 10 zile şi a putut înghiţi doar lichide timp de o săptămână. ‘La aproape trei săptămâni de când a fost rănită, ea are şuruburi în gingii şi benzi de cauciuc pentru imobilizarea maxilarului pe durata sudării oaselor’, arată plângerea depusă.

Autorităţile municipale au respins printr-o întâmpinare acuzaţiile de utilizare a forţei excesive, susţinând că toate reacţiile au fost ‘rezonabile şi necesare pentru autoapărare’.

‘Pare ceva sistematic’, a declarat ziarului USA Today medicul Rohini Haar, specialist în urgenţe din Oakland, statul California, care a condus analiza. ‘Se pare că trebuie să ne aşteptăm la utilizarea forţei la proteste’.

În concluzie, Physicians for Human Rights a cerut interzicerea armelor pentru controlul mulţimilor, afirmând că ‘schimbările locale, ulterioare privind aplicarea individuală a legii’ sunt insuficiente. ‘Trebuie să interzicem utilizarea KIP în situaţii de control al mulţimilor atât din cauza rănilor posibil mortale pe care le pot face, cât şi din cauza potenţialului lor de a încălca libertatea de exprimare şi de întrunire’, a comunicat organizaţia.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Vreau sa fiu singur.

  Asa ma simt bine.

  Nu-mi plac aglomeratiile de oameni.

  Va rog , lasati-ma in pace.

  🙂 🙂 🙂

 2. Cel mai bine ar fi sa le interzica si pe alea. Politistii sa mearga la Antifa si BLM cu flori, ilustratii cu natura si poze cu pisici.

  • Mai bine. Politistii sa fie lucratori sociali si sa mearga la antifa si BLM si vb despre pisici, natura, poezie si muzica clasica….

 3. Sa fie interzise aceste arme.

  Sa rămână doar cele letale.

 4. Ceva stire despre oamenii omorati de acesti “protestatari pasnici pentru dreptate rasiala”?
  E jenant cat de partinitori sunt G4.
  https://www.google.ro/amp/s/beta.ctvnews.ca/national/world/2020/6/2/1_4964834.html

 5. Rezumat:
  „Împuşcarea civililor în cap cu KIP încalcă principiile general acceptate privind utilizarea forţei, care interzic ţintirea capului şi a gâtului şi insistă asupra unei reacţii proporţionale la ameninţările reale cu care se confruntă forţele de ordine.”

 6. Rusine, domnule Putin!

 7. „Redactie”, frumoasa topica in titlu! Profesorii vostri de romana cred ca sunt mindri!

  • rectifiat, multumim

  • Cred ca și “rectifierea” asta le face inima sa tresalte de bucurie…

  • D-le Tapalaga,
   Cum de ati uitat sa scrieti si despre acordurile de pace semnate ieri la Washington?
   Care e motivatia? Cumva ca era noapte la Bucuresti la ora cand Trump asista la semnarea acordurilor?
   Sau era mai important acest articol cu tenta stangista, progresista radicala?
   Si inca o intrebare : dece ati renuntat brusc sa mai publicati reclama cu Huawei?

 8. D-lor redactori ai g4:
  Care este explicatia tacerii de mormant asupra acordurilor de pace semnate ieri la Washington? Nu va da voie cine sa scrieti despre asta?
  Bine ca scrieti articole de coloratua stangist radicala vizand brutalitatea poliitiei fata de mieluseii afro-americanilor, inrolati in batalioanele de asalt gen BLM si Antifa.
  De ce nu mne mai delectati cu reclama Huawei, acum dupa ce ambasadorul SUA la Bucuresti, v-a batut obrazul ca de dragul unor firicei ati uitat ca Romania are un parteneriat styrategic cu SUA si nu cu China cum ar fi vrut Tonta???

 9. Intr-un razboi este interzis sa folosesti gaze lacrimogene acestea fiind considerate arme chimice…dar impotriva civililor nu este absolut nicio problema. E de noaptea mintii ce se intampla. O sa ajungem ca in Hunger Games.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.