G4Media.ro

Armata israeliană îşi va relansa proiectul pentru formarea de femei-tanchist

Armata israeliană îşi va relansa proiectul pentru formarea de femei-tanchist

Armata israeliană a anunţat duminică reluarea unui program-pilot menit să formeze femei-soldat care să conducă tancuri, după un apel înaintat la Curtea Supremă de către femei care cer să fie recrutate în unităţi de blindate, informează AFP, preluată de Agerpres.

Programul-pilot, care a fost introdus în 2017-2018, era menit să studieze posibilitatea de a recruta femei în unităţile de blindate şi de a permite formarea a zece femei membre de echipaj şi două femei comandant de tanc. Acestea din urmă au fost trimise în unităţile lor odată ce testele au fost finalizate.

După o serie de discuţii pe această temă, şeful Statului-Major, Aviv Kohavi, a decis să treacă „la un nivel superior în procesul de examinare a integrării de femei membre de echipaj de blindate în misiuni pentru apărarea frontierelor”, a informat armata israeliană într-un comunicat, duminică.

Suspendarea acestui program a suscitat critici din partea diferitelor grupuri, care i-au acuzat pe militari că se pliază presiunilor elementelor care pun la îndoială capacitatea femeilor de a suporta exigenţele psihice ale serviciului în unităţile de blindate.

Armata a precizat că proiectul-pilot reînnoit, prevăzut pentru acest an, va conţine „un program de antrenament adaptat femeilor, punând accent pe sănătate, nutriţie şi antrenament fizic”.

„La sfârşitul fazelor de formare şi operaţionale, va avea loc o evaluare a situaţiei şi vor fi luate noi decizii” cu privire la viitorul acestui program şi la participarea femeilor în unităţi de blindate, a subliniat armata.

Joi, două tinere femei care au urmat ele însele programul-pilot au cerut la Curtea Supremă să oblige armata să le permită să fie femei-tanchist, raliindu-se astfel unui apel similar depus în urmă cu mai multe luni de alte două femei.

Israelul, unde majoritatea cetăţenilor sunt obligaţi să efectueze un serviciu militar de doi ani şi opt luni pentru bărbaţi şi de doi ani pentru femei, numără deja unităţi de infanterie mixte, precum şi femei-pilot.

Parlamentul israelian a votat în anul 2000 o lege asupra parităţii care obligă armata şi serviciile de securitate să accepte femei în orice post, exceptând cazurile când se oferă drept refuz un motiv valabil.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Si asa le place sa stea … Înghesuite :))

  2. Alor noastre le-ar palce mai mult artileria grea, sa incalece tunurile-indiferent de dimensiune sau armata.