G4Media.ro

Arafat: Nu cred că deschiderea mall-urilor va fi printre primele măsuri luate…

Arafat: Nu cred că deschiderea mall-urilor va fi printre primele măsuri luate / Vor fi suplimentate mijloacele de transport în comun, inclusiv metrourile, pentru evitarea aglomerației / Angajații să nu vină la serviciu la aceeași oră

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că măsurile de relaxare de după 15 mai vor fi luate în mod gradual, subliniind că, pentru evitarea aglomerației din mijloacele de transport în comun, numărul acestora va fi suplimentat și a menționat că zonele unde sunt focare, precum Suceava, nu se vor relaxa în acelaşi timp cu restul localităţilor.

“Nu foarte repede, nu ştiu. Vor fi măsuri care vor fi luate în prima fază, după 15, după care aşteptat 15 zile, după care 14 zile, după care luate următoarele măsuri. Nu cred că mall-urile vor fi printre primele măsuri luate.(…) Unde ai loc de aglomeraţie mare şi nu este esenţial, încă se aşteaptă în prima fază. Lumea nu ştie cum va fi, noi nu ştim dacă după primele măsuri vom vedea o creştere, vom vedea o stabilitate sau  dacă suntem în scădere sau continuă scăderea sau continuă această stabilitate în dinţi de fierăstrău. Vedeţi într-o zi suntem cu un număr de cazuri, în altă zi cu altul şi suntem aşa acum, nu suntem cu un trend în fiecare zi mai puţin de celălălt. Noi nu ştim când se iau măsurile de relaxare, dacă vom începe să vedem o creştere sau va continua modul în care acum evoluează boala”, a declarat Arafat la Digi24, potrivit News.ro.

El a spus că pentru evitarea aglomeraţiei la metrou sau în mijloacele de transport în comun, acestea trebuie să fie suplimentate. De asemenea, o altă măsură pentru evitarea aglomeraţiei este ca nu toţi angajaţii să vină la serviciu de la aceeaşi oră şi să nu plece toţi în acelaşi timp.

“Trebuie analizat dacă în zonele unde avem metroul aglomerat sau autobuzele aglomerate, se impune suplimentarea lor, chiar dacă va fi un cost. (…)  Ca să previi asta trebuie să păstrezi anumite lucruri la locul de muncă. Adică nu toată lumea trebuie să lucreze acasă şi nu toată lumea la ora 9 la lucru sau la 8. Unii să vină la 8, unii la 9, unii la 10 şi să îi învăţăm să nu plece mai devreme. Toţi cei care vin la 10 să plece 9 de acasă, cei care vin la 9 să plece la 8 de acasă”, a explicat şeful DSU.

Arafat a fost întrebat şi dacă izolarea la domiliciu şi carantina vor fi păstrate.

“Nu văd cum să fie lăsate din momentul când avem alte zone care sunt încă într-o situaţie gravă. Decizia legată de transporturile aeriene nu o putem lua noi, va fi o decizie europeană. Pentru că industria transportului aerian să zicem va trebui să se adapteze. Ce vom face? Scanăm oamenii înainte să se urce în avion şi cine e bolnav nu îl lăsăm să urce? Asta ar fi o soluţie foarte bună pentru a-i proteja oe cei care sunt în avion. Punem locuri libere între oameni în avion, astfel încât să nu stea unul lângă celălalt şi să ne trezim că se transmite infecţia pentru că stau aproape. Astea toate sunt măsuri care trebuie gândite. Pentru că avionul costă, dacă tu vii şi reduci locurile cu 30% ca să păstrezi o distanţare socială sau cu 40%, e posibil să crească preţul biletelor. Sunt mai multe aspecte care trebuie discutate foarte serios”, a explicat el.

Șeful DSU a mai spus că zonele unde sunt focare nu se vor relaxa în acelaşi timp cu restul localităţilor.

“Focarele care există, dacă rămân focare pe perioada respectivă, se vor trata diferenţiat.   Trebuie să acceptăm ca, în momentul în care începi relaxarea, focarele existente să fie întârziate sau dacă apar focare, să fie izolate şi aplicate măsuri cu focarul respectiv. Dacă avem focare care ne atrag atenţia şi aici, iarăşi, pe baza analizelor epidemiologice aceste focare pot să aştepte mai mult decât restul. Dacă nu e rezolvată Suceava, nu poţi să relaxezi. Suceava să mai suporte un pic măsurile până se rezolvă problema acolo. Altfel relaxezi totul şi focarul respectivă să devină periculos pentru zona limitrofă lui şi lărgim focarul în loc să îl controlăm. Fie unele zone nu se relaxează de la început, fie că unele zone, după relaxare, dacă apare un focar, acolo să fie limitate pe parcurs”, a precizat Arafat.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Sictir, guvern de idioți!

  • Exista in Romania, municipiul Suceava si judetul suceava.
   Municipiul Suceava si comunele invecinate, sunt in carantina.In prezent in municipiu si comune, sitatia e in scadete, lucrurile merg spre bine. Numarul mare de infectati se datoreaza spitalului, dar toti infectatii sunt in spital si nu sunt probleme.
   In JUDETUL Suceava insa, la distanta mare de municipiu, s-au descoperit cateva focare la cateva camine de batrani. In urma acestor descoperiri MUNICIPIUL Suceava este tinut in carantina, deoarece guvernantii nostri, niu stiu sa deosebeasca JUDETUL de MUNICIPIU

 2. Arafat bate campii!.
  E o mare prostie deschiderea scolilor tocmai la 15 septembrie !
  Cel mai bine ar fi la 1 sept. sau chiar la 15 august pentru a se putea recupera materia restanta.
  Cu cat e mai cald cu atat contaminarile se fac mai greu !
  In plus se poate crea o rezerva de timp pentru a putea a fi o vacanta de iarna mai lunga in
  decembrie 2020/ ianuarie -februarie 2021 atunci cand contaminarile pot fi mult mai frecvente decat vara (poate sa revina cumva un nou val de contaminari in sezonul rece / umed).

  • La iarna chiar daca nu va fi valul doi, inchide firea scolile pt ca ninge.
   Fi dupa ea se ia tot guvernul pnl=psd si se inchid scolile in toata țara

 3. Astia iau masuri pe banda rulanta, numai pe spinarea noastra. Pana acum cele mai mari focare de raspandire au fost spitalele, total nepregatite. Un sistem de sanatate la pamant. Si pentru asta, nu se face sport si nu se face scoala. Incompetenta la ea acasa.

 4. Noi de la guvernanti, oricare sunt ei dorim sa auzim: cate linii de tratament cu remdesivir si alte medicamente pentru tratamentul covid19, cate ventilatoare si echipamente de protectie si cate noi paturi de spital vor exista intr-o 1 luna,3 luni, 6 luni, 12 luni? Ce masuri anti-coruptie se vor lua ca cifrele de mai sus sa fie cat mai mari?

  Si sa ne lase in pace cu masurile de “tatitici atotsiutori”….

 5. Ce face baietii? Va place „Romania normala” dupa reteta Partidului Comunist Chinez? Polonia, unde este guvernare patriotica deschide inclusiv mall-urile. Adevarat va spun ca era mai bine sa fi fost Dragnea. V-au ajuns blestemele si sunteti si voi „la puscarie” la domiciliu. Mai asteptati cate o stire sa vedeti daca va deschid usile temnicierii lui Werner pentru echivalentul unei plimbari in curtea inchisorii…

 6. Cu PSD la guvernare era acum alta situația.
  Clar mai bună.
  Dar voi cu propaganda ați adus PNL la guvernare.
  Vă place acum tefelistilor?

 7. Or să fie suplimentate mijloacele de transport în comun al căror efectiv a fost scăzut cu 60% în plină pandemie de niște proști.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.