G4Media.ro

Arafat: Cel puţin până la primăvară sau chiar vara anului viitor nu…

Arafat: Cel puţin până la primăvară sau chiar vara anului viitor nu vom sta liniştiţi, va trebui să învăţăm să trăim cu virusul respectând toate regulile. Sărbătorile de iarnă ar trebui să fie adaptate acestui virus

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a declarat că cel puţin până în primăvara sau în vara anului viitor nu va fi rezolvată problema cu noul coronavirus şi până atunci cetăţenii trebuie să înveţe să trăiască cu virusul şi să respecte toate regulile, transmite News.ro.

„Cred că cel puţin până la primăvară sau chiar vara anului viitor nu vom sta liniştiţi, va trebui să învăţăm să trăim cu virusul respectând toate regulile pe care unii şi alţii încearcă să ne convingă să nu le respectăm. Dacă respectăm toate regulile şi renunţăm la anumite aspecte din viaţa noastră temporar fără să o afectăm semnificativ, atunci este posibil să ieşim cu bine când lucrurile vor reveni la cvasi-normalitate, adică către primăvară-vară. Inclusiv preşedintele Franţei a transmis un mesaj că până în vară nu va fi uşor cu virusul SARS-CoV-2. Putem avea momente în care lucrurile să se agraveze, momente în care lucrurile să se stabilizeze, adică să mai avem diferite creşteri, scăderi. Totul depinde de noi şi dacă respectăm regulile şi ce măsuri, ce activităţi reluăm, cum le reluăm, sub ce formă le reluăm, putem să controlăm situaţia şi să nu ajungem la o situaţie foarte dramatică în care nu mai putem face faţă”, a declarat Arafat, duminică seara la Antena 3.

El a mai afirmat că probabil trebuie interzise petrecerile de după alegerile parlamentare pentru a nu se mai întâmpla ceea ce s-a petrecut după alegerile locale.

„La alegeri trebuie să fie respectate toate regulile, aţi văzut că sunt regulile foarte clare pentru toată perioada de campanie, pentru ziua de vot şi să insistăm ca după ziua de vot, la anunţarea rezultatelor, să nu existe niciun fel de sărbătoriri, ieşiri, contact fără mască. Exact asta am văzut la locale şi poate că acolo a avut un impact serios. Va trebui să le interzicem chiar în scris probabil ca să fim siguri ca acest lucru să nu se întâmple atunci. Chiar dacă şi la locale acest lucru nu era permis şi totuşi s-a întâmplat. Va trebuie să învăţăm populaţia că indiferent cât de bucuros eşti care este problema, la momentul respectiv să nu ajungi să transmiţi această boală peste tot în comunitate prin astfel de întruniri”, a explicat şeful DSU.

De asemenea, a mai precizat că şi sărbătorile de iarnă trebuie adaptate acestei perioade.

„Sărbătorile de iarnă ar trebui să fie adaptate acestui virus. Ştiu că atunci din nou vom avea foarte mulţi oameni care vor să sărbătorească sărbătorile de iarnă ca şi cum nu ar fi fost virusul şi nu este nicio problemă. Din păcate, acest lucru va fi imposibil. Va trebui să ne adaptăm modul în care în acest an vom trece prin perioadele respective în speranţa că la anul să putem într-adevăr să revenim cât mai aproape de viaţa normală”, a explicat Arafat.

Acesta a precizat că nu crede că vaccinarea va putea începe mai devreme de februarie – martie, în cazul în care vaccinul va începe să fie distribuit până la sfârşitul anului.

„În următoarea perioadă vom avea două aspecte: Aşteptările noastre să avem vaccin sau terapii mai performante împotriva acestui virus, bineînţeles vaccinul, şi am mai auzit mai multe afirmaţii, inclusiv a domnului doctor Rafila, care a explicat că există şanse să începem la începutul anului viitor eventual primul trimestru, nu mă aştept să avem vaccinări în masă înainte de februarie – martie, dacă într-adevăr vaccinul începe să fie distribuit la începutul anului. Este o problemă de logistică foarte serioasă care va trebui să fie organizată pe plan mondial. România face parte dintr-un mecanism european şi nu suntem singuri în această situaţie şi e foarte bine”, a conchis Arafat.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Tarile care au respectat s-au au reinvatat sa se spele pe maini de douazeci de ori pe zi, au decoperit uimite ca au scapat de o multime de valuri de boli molipsitoare. Inainte, era regula, toamna si iarna parintii stateau acasa sa-si ingrijeasca copiii de tot felul de gripe, raceli, etc. De care se molipseau si ei. Acum nu, in primavara nu. Cred si ca gravitatea cu care te afecteaza Corona depinde de cati de multi virusuri acumulezi, te lasi expus, zi dupa zi. Dar asta, ce cred eu, nu conteaza, conteaza apa, sapunul, lucratul de acasa, daca poti, 2 m distanta. Ar fi interesant si sa auzim relatari depre cum s-au imbolnavit in ultimul timp oamenii, nu doar statistici. De unde acest al doilea val in toata Europa? Poate G4Media ar putea da o mana de ajutor, sau comentatorii?

  2. Arafat incepe sa-si dea arama pe fața. Asta era si scopul, sa le scoata crestinilor din cap, Craciunul si Pastele. In plaus sa ne uitam la cine se imbogateste pe urma pandemiei si vedem cine a fost interesat ca pandemia sa se extinda si sa continue.
    E dubioasa atitudinea autoritatilor de a arunca cu bani in medici si in personalul sanitar, doar doar or raporta mai multi infectati si mai multi ,,bolnavi fara simptome”.
    Masura corecta ar fi ca daca pandemia continua si masurile luate de grupul strategic nu dau rezultate, acestia sa fie sanctionati, schimbati, arestati si condamnati. Inclusiv directorii de spitale si sefii de sectii unde au loc infectarile.
    Dar interesul, e ca pandemia sa existe si sa continue cat mai mult timp cu putinta

  3. Gheiu si Sica, doi boi mascati, slugi de doi bani!

  4. Arafat, mergi si te plimba! Nu te mai intoarce!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.