G4Media.ro

Apple dă în judecată producătorul programului de spionaj Pegasus

Apple dă în judecată producătorul programului de spionaj Pegasus

Gigantul american Apple vrea ca NSO Group să fie făcut responsabil pentru spionajul guvernamental şi atacarea utilizatorilor produselor sale, transmite News.ro.

Apple a chemat în judecată NSO Group, compania israeliană care a creat spyware-ul Pegasus, aflat la baza mai multor atacuri derulate, inclusiv de diverse guverne, împotriva unor jurnalişti, activişti şi politicieni.

Apple cere două lucruri instanţei. În primul rând vrea ca firma israeliană să fie făcută responsabilă de atacurile realizate cu spyware-ul pe care l-a vândut.

NSO Group, de fiecare dacă când a trebuit să răspundă public în legătură cu aceste atacuri, a spus că nu este responsabilă de felul în care clienţii săi îi folosesc produsele.

În al doilea rând, Apple cere să fie interzis prin hotărâre judecătorească accesul NSO Group la produsele sale. Aici ţinta clară este blocarea firmei israeliene de la folosirea iPhone-urilor, pentru a descoperi alte căi prin care să-şi dezvolte software-ul de spionaj.

Chiar dacă oficialii Apple spun că, prin intermediul Pegasus, au fost vizaţi punctual un mic număr de utilizatori, în opinia acestora, NSO Group se face responsabilă de încălcarea flagrantă a legislaţiei federale şi a celei de la nivel de stat.

Cu aceeaşi ocazie, Apple a explicat ceva mai bine modul în care Pegasus funcţiona. Acesta crea un Apple ID fals şi “planta” malware pe iPhone-ul victimei. Astfel, atacul era invizibil pentru utilizator şi se realiza fără ca acesta să trebuiască să facă ceva.

Apple, care promite, cu aceeaşi ocazie, că va dona 10 milioane de dolari, plus ce va obţine în urma procesului, unor organizaţii care militează împotriva supravegherii digitale, spune că serverele companiei nu au fost compromise în urma atacurilor cu Pegasus.

Sursa foto: Unsplash/ Peggy Anke

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Numai de furaciuni se tin poporul sfant astia….Elan cand mai vine sa mai bage un mic si o palinca cu Mihaela la Cocosatu?

  2. Bravo Apple! Asta inseamna sa-ti pese de utilizatorii tai si sa-i respecti. Cineva trebuie sa-si asume raspunderea pentru actiunile sale pe lumea asta.

  3. Si daca hackerii care folosesc Pegasus il ruleaza de pe niste Macuri, se dau in judecata si pe ei?
    Cata ipocrizie! Dupa ce au bagat backdoor-uri in jucariile lor pentru NSA si CIA, acum se dau loviti in numele victimelor, pardon, clientilor lor?