G4Media.ro

Apel la grevă la Ministerul francez de Externe: o mișcare socială rarisimă…

Facebook / Quai d'Orsay

Apel la grevă la Ministerul francez de Externe: o mișcare socială rarisimă în rândul diplomaților

Mai multe sindicate au lansat un apel la grevă pe 2 iunie la Quai d’Orsay (Ministerul Afacerilor Externe), un eveniment rarisim în diplomația franceză, pentru a-și exprima „neliniștea” față de o „avalanșă de reforme”, în special cea care pune capăt corpului diplomatic francez, potrivit Le Figaro.

Aceasta este cea de-a doua grevă din istoria ministerului, prima având loc în 2003, potrivit lui Olivier da Silva, șeful sindicatului executiv al CFTC.

„Picătura de apă care a umplut paharul”

„Cele șase sindicate și un grup de 400 de tineri diplomați sunt îngrijorați de dispariția treptată a Quai d’Orsay, denunțând în special reforma care a pus capăt diplomaților de carieră, reducerea activităților consulare și reducerea locurilor de muncă – cu 50% mai puțin personal din toate categoriile în 30 de ani. „Aceste măsuri de dezmembrare a instrumentului nostru diplomatic nu au niciun sens într-un moment în care războiul tocmai s-a întors în Europa”, scriu ei. Cea mai controversată reformă se referă la „eliminarea” treptată, până în 2023, a celor două corpuri istorice ale diplomației franceze, miniștrii plenipotențiari și consilierii pentru afaceri externe.

Diplomații în cauză – aproximativ 700 de persoane – se vor alătura unui nou corp de „administratori de stat”. Reforma înaltei funcții publice dorită de Emmanuel Macron prevede că înalții funcționari publici nu vor mai fi atașați de o anumită administrație. „Aceasta a fost picătura care a umplut paharul. Există o mare îngrijorare cu privire la viitorul carierei noastre, întrebări cu privire la sensul misiunii noastre și la relația noastră cu autoritățile”, explică Olivier da Silva.

„Suntem foarte îngrijorați”, este de acord un ambasador sub rezerva anonimatului. „Noi nu suntem interschimbabili! Am cel mai mare respect pentru colegii mei din alte administrații, dar eu nu le pot face treaba, iar ei nu o pot face pe a mea. Diplomații au o imagine proastă de regi leneși care fură banii publici, când de fapt sunt funcționari publici foarte atașați de administrația republicană. Și există deja o mare diversitate de medii la Quai d’Orsay”, pledează el. Franța are a treia cea mai mare rețea diplomatică din lume, după Statele Unite și China. Aproximativ 14.000 de agenți (permanenți, contractuali, recrutați pe plan local…) sunt angajați de Ministerul Afacerilor Externe, potrivit cifrelor oficiale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. se umbla la puturosi si privilegiati,las’ ca sunt in romanica puhoi,atirnatori pe capete,cind s-or destepta si prostii nostri cu ciuca-l nostru cu tot….