G4Media.ro

„Apartheidul” Israelului împotriva palestinienilor este mai rău decât cel din Africa de…

Sursa foto: MAHMUD HAMS / AFP

„Apartheidul” Israelului împotriva palestinienilor este mai rău decât cel din Africa de Sud, susține Pretoria

Practicile Israelului în teritoriile palestiniene sunt o formă „şi mai extremă” de apartheid decât cel pe care l-a experimentat Africa de Sud până în 1994, a transmis Pretoria marţi în faţa instanţei supreme a ONU, potrivit AFP.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, organizează audieri în această săptămână cu privire la consecinţele juridice ale ocupaţiei israeliene a teritoriilor palestiniene din 1967, cu un număr fără precedent de 52 de ţări chemate să depună mărturie, transmite Agerpres.

„Ca sud-africani, simţim, vedem, auzim şi resimţim adânc în noi politicile şi practicile discriminatorii inumane ale regimului israelian ca o formă şi mai extremă de apartheid instituţionalizat împotriva persoanelor de culoare din ţara mea”, a declarat Vusimuzi Madonsela, ambasadorul Africii de Sud în Olanda.

„Este clar că ocupaţia ilegală exercitată de Israel este, de asemenea, administrată prin comiterea crimei de apartheid (…) Ea este imposibil de distins de colonialism”, a spus Madonsela.

„Apartheidul Israelului trebuie să înceteze”, a adăugat el, subliniind că Africa de Sud are o „obligaţie specială” de a denunţa apartheidul oriunde apare şi de a se asigura că acesta este „oprit imediat”.

Audierile sunt separate de un caz al CIJ deschis de Africa de Sud, care acuză Israelul de comiterea unor acte de genocid în Gaza. Curtea nu s-a pronunţat încă asupra acestui punct, dar la 26 ianuarie a cerut Israelului să prevină orice posibil act de genocid. Ea nu a menţionat o încetare a focului.

Audierile au loc pe fondul presiunii juridice internaţionale tot mai mari asupra Israelului din cauza războiului din Gaza, declanşat de atacul fără precedent al Hamas de la 7 octombrie.

La 31 decembrie 2022, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care solicită de la CIJ un „aviz consultativ” fără caracter obligatoriu cu privire la „consecinţele juridice care decurg din politicile şi practicile Israelului în Teritoriile Palestiniene Ocupate, inclusiv în Ierusalimul de Est”.

Israelul nu participă la audieri, dar a solicitat Curţii să respingă cererea de aviz într-o contribuţie scrisă din 24 iulie 2023.

Audierile au început luni cu trei ore de mărturii ale oficialilor palestinieni, care i-au acuzat pe ocupanţii israelieni că pun în aplicare un sistem de „colonialism şi apartheid”. Ministrul palestinian de externe, Riyad Al-Maliki, le-a cerut judecătorilor să solicite încetarea ocupaţiei „imediat, complet şi necondiţionat”.

CIJ judecă litigiile dintre state, iar hotărârile sale sunt obligatorii, deşi are puţine mijloace de a le pune în aplicare.

Cu toate acestea, în acest caz, avizul CIJ nu va fi obligatoriu. Dar majoritatea avizelor consultative sunt, de fapt, urmate de efecte.

În iunie 1967, Israelul a luptat în Războiul de Şase Zile, ocupând Cisiordania şi Ierusalimul de Est în detrimentul Iordaniei, Înălţimile Golan în detrimentul Siriei, Fâşia Gaza şi Peninsula Sinai în detrimentul Egiptului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Viitorul premier al Africii de Sud canta „moarte boerilor” si „moarte fermierilor”, palestinienii cant „la rau si pana la mare”. Asta alegi, asta primesti.

  2. Africa de Sud…un exemplu de moralitate si etica la nivel mondial. Au cei mai cinstiti si progresisti lideri…pana ii aresteaza pentru coruptie…

  3. Văd comentarii critice la adresa emitentului enunțului către ONU, nu și la adresa conținutului.

    Eu îndrăznesc să cred ca autorii comentariilor nu sunt de acord cu mesajul transmis…Sau sunt?