G4Media.ro

Antony Blinken: Nord-Stream 2 rămâne principalul punct de dezacord între SUA şi…

Antony Blinken: Nord-Stream 2 rămâne principalul punct de dezacord între SUA şi Germania

Secretarul american de stat Antony Blinken a descris miercuri gazoductul Nord Stream 2 drept ”un proiect geopolitic al Rusiei care subminează securitatea Ucrainei şi a altor ţări” europene, adăugând că SUA doresc să se asigure că Rusia nu foloseşte energia ca ”instrument de constrângere” împotriva vreunui stat european, relatează agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Blinken a făcut aceste aprecieri la o conferinţă de presă comună la Berlin cu omologul său german Heiko Maas şi a subliniat că acest gazoduct rămâne principalul punct de dezacord între SUA şi Germania.

Totuşi, secretarul american de stat a admis că, atunci când administraţia preşedintelui Joe Biden a preluat puterea, circa 90% din acest proiect era finalizat, prin urmare acum obiectivul Washingtonului este să obţină ”ceva pozitiv” dintr-o ”situaţie dificilă moştenită”.

Aşadar, a continuat el, SUA şi Germania examinează cum pot ”produce rezultate foarte credibile şi concrete” pentru a se asigura că Rusia ”nu poate folosi” Nord Stream 2 ca ”instrument coercitiv împotriva Ucrainei sau oricărei alte ţări”.

La rândul său, ministrul de externe german a spus că Berlinul vrea o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi. ”Cunoaştem aşteptările Washingtonului. Este extrem de important pentru noi să ajungem la rezultate pe care şi Washingtonul le poate susţine”, a indicat Heiko Maas.

Fostul preşedinte american Donald Trump s-a împotrivit şi el proiectului Nord Stream 2, dar fără succes. Succesorul său, Joe Biden, a respins sancţiunile stabilite de Congres împotriva companiei care construieşte gazoductul, argumentând că este în interesul Statelor Unite ca aceste sancţiuni să fie ridicate.

Gazoductul ce uneşte Rusia de Germania pe sub Marea Baltică este în prezent construit în proporţie de 95%. Nord Stream 2 va permite dublarea volumului de gaze ruseşti exportate prin acest tronson către Europa şi în paralel diminuarea volumului de gaze ruseşti care tranzitează Ucraina, privând această ţară de importante venituri din taxele de tranzit, pe lângă diminuarea importanţei sale geopolitice.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Ma, blinker , dati gazul de sist in cantitati similare si la pretul rusilor, ca nemtii vor lua de la voi, si abia asteapta un stapan de care sa depinda energetic, si, ca urmare, si politic.

  • Stii ca Germania nu depinde de gaz nu ? :))) 40% din curentul lor e din vant si celalalt procent mare de 30% e din biomase 🙂

 2. da daa daa :))

  „dezacord” public pentru coloniile est europene

  de aia ati ridicat sanctiunile, chiar daca Romania, Polonia, Lituania au tipat ani de zile impotriva NS2?

  mwhuie Bideu si mwhuie Americii, tradatorilor, v-ati pyshat pe noi, o greseala sa ne punem baza in voi

 3. Băi Blinkene, nu mai mințiți planeta aiurea!

 4. Care DEZACORD ? Ce DEZACORD ? Pai nu tataie bidon a dispus ridicarea penalizarilor pentru firmele care executau „Tzeava” – penalizari impuse de fostul Presedinte Trump ? Si javra asta de Blinken minte mai rau ca o gazeta …. democrata ! SSS Biden este un „neica-nimeni” – Silly – Sleepy – Senile – omul de paie al lui Obama – marele criminal care a divizat USA cu coloratii lui cam 13 % din populatia tarii dar cu pretentii de 110 % ! Culmea obrazniciei – SOLICITA RECOMPENSE pentru sclavie !!! La peste 125 de ani de la abolire !!! Pai -noi – sclavii comunismului si Moscovei din tarile de „democratie populara” – adevarati sclavi vreo40 si ceva de ani – si inca RECENT ce sa mai zicem ?? USA a ajuns un adevarat balamuc – in care pungasii – de diferite culori – fura de sting !