G4Media.ro

Antisemitismul nu este adesea luat în serios până când nu devine mortal…

Antisemitismul nu este adesea luat în serios până când nu devine mortal – Deborah Lipstadt, trimis special al SUA pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului

Deborah Lipstadt, trimis special al SUA pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului, a ales Muzeul Memorial al Holocaustului de la Washington (USHMM) pentru prima sa conferință de presă de la confirmarea sa în Senat în luna martie, după audieri controversate.

Ea e o cunoscută cercetătoare a Holocaustului, iar confirmarea propunerii sale de către președintele Joe Biden în Senat a fost amânată de mai multe ori din cauza nemulțumirii senatorilor Partidului Republican, care erau supărați de criticile sale la adresa unora dintre ei.

Ea și-a respectat promisiunile făcute în fața Republicanilor sceptici din Senat, și a declarat că va identifica și va viza antisemitismul din toate părțile.

„Antisemitismul nu vine de la un capăt al spectrului politic”, a spus Lipstadt.  „Este omniprezent și este îmbrățișat de oameni care nu sunt de acord cu nimic sau, mai bine spus, sunt în dezacord cu orice altceva”.

Ea a vorbit despre amenințarea venită din partea extremei drepte, menționând marșul neonazist din 2017 din Charlottesville, care l-a convins pe Joe Biden, care a numit-o în această funcție, să candideze la președinție. Dar ea a făcut aluzie și la nemulțumirile sale față de stânga.

„De prea multe ori, atunci când există un act de antisemitism, cei care îl condamnă nu se pot concentra în mod specific asupra acestei prejudecăți particulare”, a spus ea. În 2019, grupurile evreiești, Republicanii și unii Democrați evrei au fost nemulțumiți când o rezoluție în Congres care condamna antisemitismul a fost modificată pentru a include condamnarea altor forme de intoleranță, inclusiv a islamofobiei.

În remarcile sale și mai târziu, într-o conversație cu Sara Bloomfield, directoarea USHMM, Lipstadt a spus că antisemitismul nu este adesea luat în serios până când nu este prea târziu.

„Prea mulți oameni, organizații și instituții nu iau în serios antisemitismul”, a spus ea. „Ei nu reușesc să-l includă în litania lor de ură prejudiciabilă legitimă. Ei se întreabă de ce se plâng evreii? La urma urmei, ei sunt bogați și puternici”.

Vorbind cu Bloomfield, ea a spus că oamenii tind să nu ia în serios antisemitismul până când acesta devine mortal, citând atacurile asupra evreilor din Pittsburgh în 2018, din New Jersey în 2019 și din Paris în 2015

Postul de monitor al antisemitismului a fost înființat în 2004 pentru a urmări antisemitismul de peste hotare și a face demersuri pe lângă guvernele străine pentru a-l aborda, dar Lipstadt a spus că aceste linii sunt acum neclare. Ea a menționat criza luării de ostatici de la o sinagogă din Colleyville, Texas, din ianuarie 2022, comisă de un musulman britanic radicalizat. „Este din ce în ce mai greu de făcut diferența între antisemitismul care este străin și cel care este intern”, a spus ea.

Acesta a fost un punct de vedere adoptat de predecesorul ei în administrația Trump, Elan Carr, care se afla în public și pe care Lipstadt l-a lăudat în remarcile sale. Într-un alt semn de continuitate cu administrația Trump, Lipstadt a lăudat acordurile Abraham, care normalizează relațiile dintre Israel și patru țări arabe, negociate de administrația Trump în ultimele sale luni.

„Colaborând cu țările care au semnat Acordurile și acordurile de normalizare, putem aborda o parte din antisemitismul extremist violent, care adesea a avut consecințe letale”, a spus ea.

O serie de senatori Republicani s-au opus și au amânat numirea lui Lipsdtadt deoarece, în timp ce făcea campanie pentru Biden, ea a criticat sever administrația Trump ca prezentând tendințe fasciste și a descris o declarație a senatorului Republican de Wisconsin Ron Johnson drept supremație albă.

Prestigiul ei în domeniul cercetării Holocaustului atașată acestor afirmații i-a neliniștit pe Republicani, dar comunitatea evreiască s-a mobilizat în spatele ei și ea a luat legătura cu Republicanii asigurându-i că va fi imparțială în rolul său de ambasador. În cele din urmă, ea a fost confirmată în unanimitate de Senat pe 30 martie 2002 după o amânare de opt luni.

În discursul său, Lipstadt i-a indicat pe oficialii ruși pentru negarea „soft” a Holocaustului din cauza afirmațiilor lor potrivit cărora războiul Rusiei împotriva Ucrainei are ca scop „denazificarea” țării.

Lipstadt s-a declarat „indignată de această exploatare a istoriei și a suferinței Holocaustului și a celui de-al Doilea Război Mondial pentru un război la alegere cu sânge rece”.

Ea a devenit celebră în anul 2000 în urma unui proces de calomnie la Londra intentat împotriva ei de istoricul David Irving pe care Lipstadt îl calificase drept negaționist al Holocaustului. Lipstadt a câștigat procesul, care a devenit un moment semnificativ al luptei împotriva negării Holocaustului.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter