G4Media.ro

Animals International critică dur PSD, care se opune unui proiect de lege…

Sursa Foto: Captură Antena 3

Animals International critică dur PSD, care se opune unui proiect de lege privind interzicerea graduală a exportului de animale vii inițiat de liberali:  Partidul este în faliment ideologic și moral. Lucrează profund împotriva interesului național

Animals International salută proiectul de lege inițiativa Senatului României de a dezbate proiectul de lege pentru înlocuirea graduală a exportului de animale vii cu cel de carne până în anul 2025. Totodată, organizația contrazice poziția PSD care respinge proiectul invocând argumente false, se arată într-un comunicat al organizației.

PSD a criticat miercuri un proiect de lege pentru interzicerea exportului de animale vii, proiect inițiat de mai mulți parlamentari PNL, printre care Florin Cîțu și Marcel Vela.

Partidul condus de Marcel Ciolacu a anunțat că va cere în cadrul coaliției de guvernare respingerea proiectului de lege și arată într-un comunicat de presă că ”această propunere legislativă demonstrează încă o dată cât de rupți de realitate sunt inițiatorii ei și cât de puțin înțeleg situația fermierilor români”.

Este cea de-a doua critică a PSD la adresa PNL în decurs de doar câteva ore, după cea legată de întârzierea ajutoarelor pentru pensionari.

 • ”PSD este în eroare. Toate țările către care România exportă animale vii importă deja și carne. Țara noastră are abatoare neutilizate care pot onora comenzile din țările terțe. Există de asemenea ceritificatori Halal și Kosher în România. Proiectul de lege este unul echilibrat care oferă suficient timp Guvernului să sprijine fermierii din România și să renegocieze contractele actuale cu țările terțe care actualmente sunt păguboase pentru România. Paguboase pentru că ANSVSA nu s-a obosit să facă contracte pentru produse cu valoare adăugată ci a dat animale vii fără să clipească. Și o face doar către țări arabe și Israel. Dar piața globală este mult mai mare și mai ofertanță. În acest moment, de exemplu, SUA și China oferă prețuri mult mai mari la carnea de ovine decât țările unde exporta România în prezent”, este de părere Gabriel Păun, directorul Animals International.

Ce a spus PSD despre proiectul de lege privind interzicerea exportului cu animale vii

 • ”O astfel de reglementare ar afecta grav relațiile comerciale foarte bune pe care România le-a construit în timp cu statele din Orientul Mijlociu, ceea ce ar conduce la intrarea în faliment a multor fermieri români. PSD a susținut în permanență încurajarea procesării în țară a materiilor prime pentru obținerea produselor cu valoare adăugată mare. Dar în acest caz, punerea pe butuci a fermelor și stânelor din România nu înseamnă susținerea producției românești, ci falimentarea unor sectoare importante din zootehnia națională. Creșterea capacității de procesare a României nu se obține prin interzicerea exporturilor, ci prin stimularea investițiilor în unități de prelucrare a materiilor prime”, arată PSD într-un comunicat de presă.

Animals International consideră că proiectul de lege trebuie dublat de măsuri Guvernamentale coerente:

 • Alocarea de fonduri pentru operaționalizarea legii 236/2020 care instituie acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare. Actuala guvernare a blocat până în prezent aplicarea acestei legi prin nealocarea de fonduri.
 • Să trimită atașați comerciali competenți în țările terțe pentru negocierea de acorduri bilaterale care includ doar comerț de produse agricole cu valoare adăugată și deschiderea de noi piețe cu aceste produse. ANSVSA nu trebuie să mai negocieze acorduri economice cu țări terțe.
 • Stimularea afacerilor autohtone cu produse secundare rezultate din zootehnie (lână, organe, piele etc). Pe lângă utilizarea în confecții, lâna este și un excelent izolator termic pentru construcții.

”PSD este atât în Parlament, cât și la guvernare. Are toate pârghiile necesare să ia măsuri pentru păstrarea valorii adăugate în România. Nu o face ci o blochează. Partidul este în faliment ideologic și moral. Lucrează profund împotriva interesului național”, acuză Păun.

Se pare că a fost uitată tragedia din portul Midia când vaporul Queen Hind s-a răsturnat lăsând fără viață mai bine de 16.400 de ovine, ale căror cadavre au ulterior au fost descoperite într-un câmp de lângă Brăila, se mai arată în comunicatul Animals International. Potrivit sursei citate, nimic nu s-a schimbat în bine de atunci și până astăzi, iar Animals International publică astăzi noi dovezi că soarta animalelor exportate din România în ultimul an nu s-a schimbat.

Potrivit Animals International, mai mult, țările de destinație au început să facă o concurență neloială. De exemplu, Iordania ar oferi subvenții pentru fiecare animal importat din România, tocmai pentru a forța obținerea de valoare adăugată în propria țară. Mai mult, această țară a scăzut timpul la raft pentru carne de la 14 zile (normalul internațional) la doar 3 zile fără să existe vreo dovada sanitar-veterinară care să justifice măsura. Asta blochează practic României și altor țări să mai exporte carne în Iordania și este rezultatul proastelor negocieri. Rezultatul este dezastruos. Carnea nevândută și încă bună pentru consum este aruncată în prezent în gropi comune.

Context

Proiectul de lege inițiat de liberali prevede ca primele animale care vor scăpa de export să fie mieii și vițeii neînțărcați începând cu 1 martie 2024. Vara 2024 ar urma să fie și prima când exporturile vor fi complet suspendate, stresul termic fiind principala cauză de suferință extremă și mortalitate ridicată în timpul transportului. La 1 ianuarie 2025 se va pune capăt exportului de animale vii pentru îngrășat și sacrificare către toate destinațiile, iar de la 1 mai 2025 se vor opri și animalele vii exportate pentru reproducție, dar nu și exportul de material genetic pentru reproducție.

România exportă anual peste 2 milioane de ovine și bovine vii. Raportul și rezumatul realizat de analistul economic Claudiu Cazacu arată că România ar câștiga 5311 locuri de muncă și o valoare adăugată de 46 milioane de euro anual dacă aceste animale ar fi sacrificate în țară și s-ar exporta carnea. Aceste taxe ar putea fi folosite pentru a stimula fermierii să aducă animalele la abator în România în loc să le mai vândă la export.

La nivel european, Comisia revizuiește în prezent Regulamentul pentru bunăstarea animalelor în timpul transportului. Unele State Membre au decis să nu mai aștepte acest Regulament și au impus propriile exigențe. Cel mai recent, Germania a sistat certificatele de export pentru animalele destinate sacrificării și reproducției, iar Austria nu mai exportă animale pentru sacrificare. România, în schimb a alterat regulamentul european în vigoare printr-o lege cu prevederi care îl încalcă, susține Animals International. Se permite de exemplu transportul animalelor vii pe distanțe mari chiar și la peste 30 de grade, activitate interzisă de regulamentul european.

”Este vorba de legea care trebuia să pună capăt suferinței inutile a animalelor pe durata transportului și care a fost mutilată în anul 2020 de PSD în Parlament care a făcut la acea vreme front comun cu firmele arabe care fac comerț cu animale vii. Deci PSD aberează în comunicatul său când susține că în momentul de față, România respectă toate normele europene în acest domeniu”, atenționează Păun.

Tot astăzi, Animals International publică investigații noi realizate în ultimul an în țări terțe care dovedesc că situația animalelor exportate din România nu s-a îmbunătățit deloc.

”România are o responsabilitate aparte să fie în rândul țărilor pioniere care pun capăt exportului cu animale vii pentru că supune suferinței inutile anual cel mai mare număr de miorițe și bovine. Nici Comisia și nici OMC nu pot sancționa România pentru o astfel de lege pentru că exportul va continua, dar cu valoarea adăugată rămasă în țara noastră. În plus, în țara noastră există suficientă capacitate de abatorizare și certificatori care să ateste respectarea cerințelor religioase a țărilor de destinație”, mai susține Păun.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Poate citește și FICUSUL de la Cotroceni articolul!!!

  • Grupul Infracțional Organizat numit PSD, urăște nu doar România și pe cetățenii ei, urăște și animalele. Dacă n-ar fi așa, nu s-ar opune unei legi care ar interzice chinuirea animalelor în timpul transportului lor cu diferite mijloace, terestre sau maritime.

 2. PSD nu are nicio idee novatoare. Știe doar chestii simple și eficiente electoral. Ce contează ca animalele călătoresc la 40-50 de grade? S-ar duce PSD in așa călătorii numai de dragul relațiilor cu Orientul mijlociu? Nuu, ei doar gestionează oile. La fel ca și oile electorale.
  Ficusul cum se plasează in aceasta divergenta a “coaliției”? Generalul viitor fost premier probabil nu și-a primit încă partitura, nu are nimic de spus.

  • Really, contează?
   Oricum mor la destinație!
   Tâmpeniile ecologiste pe bandă rulantă ne costă deja miliarde, poate e cazul să exportăm ecologiști pe lângă oi…

  • De ce sa nu procesam la noi in tara? De ce sa trimitem materie prima?
   Cand se rastoarna un vapor cu oi ne chinuim sa le salvam?

 3. Caz clasic de executare avocat Coltuc in 2017 de catre mafia bancara/avocaturii

 4. La cât de chinuite, îngrămădite, leșinate de cald, însetate și înfometate ajung la destinație, nu știu cum de mai au oamenii ăia chef să le mănânce.
  Cum stau animalele în grajdul fermierului, duse la păscut pe câmp, sacrificate în ogradă și, comparativ, în ce condiții de maltratare sunt exportate?
  Oamenii sunt cea mai rea specie.

  • Mda, omoram aceste animale gingase si nevnovate doar ca putem si suntem in fruntea lantului trofic pentru castig material. Sper sa vina o specie extraterestra si sa ne faca si noua acelasi lucru ce facem tuturor animalelor crescute in fereme si bataturile oamenilor. Oamenii sunt niste gunoaie care trebuie reciclate si poate la a 1000 iteratie reusim sa fim mai UMANI!

 5. Exportul de oi vii se face în mare parte prin portul Midia Năvodari, controlat de Felix Stroe, liderul PSD Constanța(prin firma 2×1 Holding SRL), care își ia partea de la exportatorii arabi. De aceea s-au mușamalizat toate controalele după scufundarea navei Queen Hind, iar dacă veneau ziaristi prin portul Midia, toate organele statului se burzuluiau la ei.

 6. Nu maibine faceti abatoare halal si exortati carnea congelata cu plusvaloare?

  PSD e un partid de re-tarzi cronici.

 7. Animals International? Voi de unde dreak ați mai apărut ? Vreți și voi o măslină? La culcare, amărâților