G4Media.ro

Erdogan, în videoconferință cu Angela Merkel: Dezacordurile în Mediterana de Est pot…

Erdogan, în videoconferință cu Angela Merkel: Dezacordurile în Mediterana de Est pot fi soluţionate prin negocieri cu condiţia ca abordarea să se bazeze pe echitate

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat miercuri că diferendul cu Grecia în Marea Mediterana poate fi soluţionat printr-un dialog constructiv”, exprimându-şi în acelaşi timp hotărârea de a apăra interesele Turciei în această zonă, relatează AFP.

În cadrul unei videoconferinţe cu cancelarul german Angela Merkel, a cărui ţară face oficiul de intermediar între Turcia şi Grecia, Erdogan a afirmat că „dezacordurile în Mediterana de Est pot fi soluţionate prin negocieri, cu condiţia ca ele să fie desfăşurate cu o abordare constructivă bazată pe echitate”, potrivit preşedinţiei turce.

Totodată,  Erdogan a declarat că ţara sa „va continua să pună în aplicare o politică asumată şi activă pentru a-şi apăra drepturile în acest sector”, potrivit aceleiaşi surse.

Turcia şi Grecia îşi dispută zone în Mediterana de Est potenţial bogate în gaze naturale. Tensiunile s-au agravat la sfârşitul lui august, atunci când cele două ţări au efectuat manevre militare rivale.

Criza este pe agenda summitului UE de pe 24 şi 25 septembrie de la Bruxelles. Grecia este susţinută în această criză de mai multe ţări europene, printre care şi Franţa.

Ankara a anunţat luni că revenirea în port duminică a uneia dintre navele de prospectare trimise în Mediterana de Est, Oruc Reis, în centrul tensiunilor cu Grecia, a fost motivată de lucrări de mentenanţă de rutină şi nu reprezintă un pas înapoi, relatează Agerpres.

Miercuri, Ankara a prelungit până la 12 octombrie lucrările de cercetare desfăşurate de o altă navă turcă, Yavuz, în largul Ciprului, în pofida protestelor internaţionale.

În vizită la Nicosia, preşedintele Consiliului European Charles Michel a exprimat miercuri angajamentul Uniunii Europene pentru apărarea drepturilor Ciprului în disputa sa cu Turcia din Mediterana.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat la rândul ei Turcia împotriva oricărei tentative de „intimidare” a vecinilor săi în disputa legată de resursele de gaze din Mediterana de Est.

 

Sursa Foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.