G4Media.ro

Angajări masive și creșteri de salarii cu 20% la metroul bucureștean. Călătoria…

Angajări masive și creșteri de salarii cu 20% la metroul bucureștean. Călătoria cu metroul s-ar putea scumpi

Metrorex și-a schițat deja bugetul pentru 2019, chiar dacă nu știe câți bani va primi de la stat drept subvenție, deoarece Ministerul de Finanțe întârzie definitivarea și trimiterea către Parlament spre aprobare a bugetului de stat. Marile noutăți sunt creșterile de salarii și angajările programate.

Una dintre marile presiuni pe bugetul companiei de stat anul acesta va veni din zona salariilor. Șefii companiei estimează că anul acesta fondul de salarii va ajunge la 535,92 milioane lei. Este cu 36% mai mare ca anul trecut, când cheltuielile cu salariile s-au ridicat la circa 400 de milioane de lei.

De luna aceasta, cei aproape 4.600 de angajați ai companiei vor avea venituri mai mari pentru că sindicaliștii au obținut în decembrie o majorare a salariilor cu 20% după ce au amenințat cu greva generală. Sindicatul ceruse inițial o majorare salarială de 42%.

Astfel, începând cu 5 decembrie, potrivit Metrorex, salariul mediu brut lunar în cadrul companiei a ajuns la circa 8.600 de lei (include contribuțiile pe care fiecare salariat le plătește reprezentând cca 45% din salariu mediu brut, precum și sporurile aferente condițiilor specifice de muncă).

Fostul ministru al Transporturilor, Lucian Șova, declara încă din decembrie 2018 că majorările salariale vor fi acoperite din creșterea prețului cartelelor de metrou.

„Orice creştere salarială se va reflecta în preţuri. Nu avansez preţuri. Ce ştiu precis este că această creştere salarială nu poate fi dusă în bugetul Metrorex altfel decât printr-o creştere a preţului biletului”, a declarat luna trecută la finalizarea negocierilor cu sindicatele de la metrou oficialulul de la Transporturi.

Oficialii Metrorex au declarat pentru G4media.ro că au în vedere o posibilă creștere tarifară, dar că nu finalizat încă analiza. Ultima majorare a tarifelor pentru călătoria cu metroul a fost în 2015. Atunci prețurile au crescut cu procente cuprinse între 16%-33%.

Metrorex vrea să angajeze 1.300 de persoane în 2019

Compania care administrează rețeaua de metrou a Capitalei și-a propus să facă angajări masive în 2019.  „Pentru anul 2019, Metrorex are în vedere punerea în funcțiune a unei noi magistrale – Magistrala 5 Eroilor – Drumul Taberei, astfel că numărul de personal la finele anului 2019 va ajunge la 5.861 salariați. La momentul actual Metrorex are 4.560 salariați”, au transmis oficialii Metrorex.

Pe magistrala 5 de metrou s-ar putea circula, însă, cel mai devreme spre finalul anului în condițiile în care instanța va tranșa curând disputa dintre Siemens și Metrorex legată de contractul de automatizare și control al traficului. După soluționarea problemelor din instanță și semnarea unui contract pentru realizarea sistemului de automatizare, lucrările vor dura cel puțin 9 luni.

Planurile Metrorex ar putea, însă, să sufere modificări. Bugetul Metrorex se aprobă prin hotărâre de guvern după adoptarea bugetului de stat de către Parlament și publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Se angajeaza rude, copii, prieteni de familie la Metrorex.

  Hai fuguta ca e superoferta la posturi caldute pentru bugetari nesimtiti.

 2. Trebuie sa crape cumva ca sa generam o criza (de fapt Hotia o numesc criza),asa a fost si in 2008,tocmai ca sa putem da afara pe cei care nu erau cu pile si au muncit sa tina institutia.Acum poate o sa intelegem de ce daramam invatamantul: nu avem nevoie de oameni capabili caci meritocratia nu face parte din viata noastra (vezi ANAF cu puicute sefe), odata ce angajam rubedenii, sau starlete.Asa e in instituriile de stat asa e si la privati (si aia angajeaza odraslele celor de la stat de care au nevoie-mita mascata si nu cumva sa negati cu cazuri izolate).Am vazut institutii cu dublarea personalului intr-o singura zi dupa ce se chinuisera ani de zile sa vina cineva la concurs (aia care au dublat personalul se cunosteau toti intre ei de la afise lipite).Sper sa aveti bafta in tara asta…poate cine stie aveti pile la psd

 3. Majorarile salariale chinuite nu prin negociere ci prin amenintare cu greva au fost facute doar pentru a tine piept majorarilor de tot felul.
  In trecut eram bine platiti acum din cauza politicului se duce tara in rapa.
  VEDETI IN SUPERMARKET-URI CUTII CU bani ce nu mai folosesc la nimic.Zilnic poti sa faci un leu din banii aruncati pe jos 1, 10, 5 bani (nu vrea nimeni sa ii poarte in buzunar) fara valoare.
  ABIA MAI GASESC SA CUMPAR CEVA CU 100 DE bani.
  Cand in tara asta banul va fi cat leul in putere adica de 100 de ori atunci o sa cumparam o paine cu 1 BAN si asa vom respecta si 5 bani si 10 bani..
  NE MERITAM SOARTA CA NATIE BALKANIKA!

 4. Si in anul 2018 a fost o stire ca se fac angajari dar nu am vazut nicaieri posturile scoase la concurs.
  Oricum degeaba se scot…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.