G4Media.ro

Andrei Caramitru, despre inițiativa USR privind interzicerea prin lege a organizațiilor și…

Andrei Caramitru, despre inițiativa USR privind interzicerea prin lege a organizațiilor și propagandei comuniste: Social-democrația vestică este OK. Profund democratică. Comunismul este însă altceva. Este crimă

Andrei Caramitru, consilierul președintelui USR Dan Barna, le-a dat o replică duminică celor care au criticat într-un mod violent inițiativa legislativă a deputaților Cristian Ghinea și Vlad Duruș privind interzicerea prin lege a organizațiilor și propagandei comuniste, explicând ce ce comunismul înseamnă crimă.

Explicațiile lui Andrei Caramitru pe Facebook:

”Lecția de istorie – de ce comunismul este o ideologie criminală

Aud mulți tineri educați și cu bani – de prin zonele creative ale Bucureștiului sau Clujului – care se oripilează de fiecare dată când comunismul este atacat. Care ne spun (copiind discursul colegilor lor din Vest) : comunismul e bun in teorie, crimele au fost făcute (vreo 100m de morți!) de niște demenți care s-au folosit de o ideologie bună ca să preia puterea.

Problema lor este că – deși se cred “intelectuali” – nu sunt capabili să citească. Așa că o să le explic mai jos cu câteva citate ca să înțeleagă. Pe scurt – ideologia comunistă militează clar pentru o perioadă (lungă) de “dictatură a proletariatului” în care dușmanul de clasă este eliminat fizic. Este similar cu ce spunea Hitler – doar că pentru el inamicul erau evreii. Pentru comuniști inamicul este “burghezul” – inclusiv toți cei care se opun comuniștilor. Toți trebuie omorâți pentru ca “omul nou” să apară. Metoda pe care o susțineau explicit era cea a Revoluției Franceze și teroarea ghilotinelor.

Câteva citate pentru cârcotași:
– Marx, 1848: “singura modalitate prin care tranziția spre noua societate poate fi scurtată, simplificată și concentrată este prin TEROARE revoluționară”
– Engels, 1877: “FORȚA are un rol revoluționar în societate. Cum a spus și Marx, este instrumentul prin care mișcarea socială își forțează drumul și DISTRUGE forțele politice MOARTE și fosilizate”
– Engels. 1872: “O revoluție este actul prin care o parte a societății își IMPUNE voința împotriva celeilalte părți prin PUȘTI, BAIONETE ȘI TUNURI. Dacă cei care au câștigat nu vor să fi luptat degeaba, trebuie să își mențină puterea prin TEROAREA ARMELOR lor împotriva forțelor reacționare”.

Sunt doar 3 citate din zeci și zeci. Crima este fundamentul teoriei comuniste. Cei 100 milioane de morți sunt rezultatul acestei ideologii criminale. 800’000 morți în România și milioane care au suferit in temnițele comuniste.

Atenție – social-democrația vestică este OK. Profund democratică. Comunismul este însă altceva. Este crimă”.

Deputații USR Cristian Ghinea și Vlad-Emanuel Duruș au depus o propunere legislativă privind interzicerea organizațiilor și propagandei comuniste în România, se arată într-un comunicat al partidului.

Proiectul, mai menționează sursa citată, vine să repare o injustiție, aplicând în oglindă propagandei și activităților comuniste același regim legal existent pentru propaganda și activitatea fascistă și legionară.

”Este anormal ca România să trateze diferit cele două totalitarisme care au răvășit-o în secolul XX”, precizează USR.

Propunerea legislativă urmărește interzicerea constituirii organizațiilor cu caracter comunist, promovarea în public a doctrinei comuniste, negarea crimelor comunismului ori a efectelor acestuia, dar și răspândirea simbolurilor comuniste, cu excepția activităților desfășurate în interesul artei, științei, cercetării sau dezbaterii unei chestiuni de interes public.

Potrivit inițiatorilor, proiectul este un răspuns la toate atrocitățile care s-au întâmplat în România între anii 1945-1989, perioadă în care un regim totalitar comunist a preluat controlul asupra vieții economice, sociale, politice și culturale a țării, fiind incompatibil cu principiile democratice ale statului de drept.

”Pentru poporul român, comunismul a însemnat mii de victime, tortură, persecuția minorităților etnice, religioase, culturale ori a minorităților sexuale, reprimarea mișcărilor studențești, muncitorești și a disidenților politici”, se mai arată în comunicat.

Sancțiuni propuse prin inișiativa legislativă:

 • Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei la zece ani și interzicerea unor drepturi inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter comunist, aderarea la un astfel de grup sau sprijinirea, sub orice formă a vreunei asocieri de acest fel. Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute la alin 1, dacă denunță autorităților organizația, înainte ca aceasta să fi fost descoperită și să se fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului.
 • confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspunderii de simboluri comuniste se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la trei ani și interzicerea unor drepturi.
 • Tot cu închisoare de la trei luni la zece ani se sancționează utilizarea în public a simbolurilor comuniste.
 • distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la cinci ani
 • de la șase luni până la trei ani de închisoare sau sancționarea cu o amendă pentru negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a crimelor comunismului ori a efectelor acestuia.
 • prin simboluri comuniste se înțelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne, care promovează ideile, concepțiile sau doctrinele comuniste

Foto: Andrei Caramitru (stânga)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

50 comentarii

 1. Exista prea multi romani ce nu mai devin oameni maturi niciodata.

 2. Băieții ăștia au perfectă dreptate. Până nu se pune semnul = între fascism și comunism nu vom avea parte de liniște pe Planetă.

  • Sigur asta e singura noastra problema majora!
   Cu propunerea asta USR va pierde destule voturi de la batraneii simpatico si nostalgici pe care tocmai ce i-a indepartat PSD-ul si care puteau fi castigati.
   Cam multa prostie la opozitie…

 3. Exista prea multi postaci care nu mai devin oameni niciodata!

 4. Comunismul francez, așa-zisa social-democrație vestică, a legitimat decenii la rînd comunismul sovietic și est-european, ceea ce nu este, vorba lui Caramitru, deloc OK, tot crimă înseamnă!

 5. social democratia e primul pas spre comunism, spunea lenin. il inteleg pe caramitru, e stangist ca usr si psd, dar si stanga occidentala e nociva si criminala

 6. Micul legionar ar trebui sa știe ca și comunistii au interzis prin lege capitalismul și uite unde ne-a adus… vreți sa nu mai fie comuniști? Combateți-i prin fapte bai gavroche….

  • Tovarase, compari mere cu pere. Pcr, comuniștii au fost interzisi in Romania până au venit rusii in ’44.

  • Domnu’ Gârneață, vorbim de secolul 21, Anna domini 2019, uniunea europeană care se îngrijește de binele colectiv. Nu uita ca și in Rusia țaristă era interzis și amintește-ți cum au sfârșit romanovii. Spre deosebire de voi care tot așteptați ca statul sa se îngrijească de bunăstarea poporului și călăuzirea lui către culmi ale dezvoltării, trăiesc intr-o țara care pune pe primul loc libertățile individuale și libertatea de exprimare. Avem și noi comunistii noștri, partidul democrat, dar in afara unor extremiști nu și-a pus nimeni problema sa fie interzis.

  • Asta-i chiar culmea, compari ,,comuniștii” din SUA, bănuiesc, cu cei din Romania !? Sau te faci că uiți că comuniștii din Romania au exterminat o întreagă clasă politică și intelectuală !?
   Ești chiar nesimțit.

 7. Încă puțin și vor pune și de tribunale ale „poporului democrat” care să condamne în regim de urgență orice pare a avea legătură cu ideologia comunistă ! Un politician „nou nouț” este capabil să emită astfel de judecăți „de valoare” și nimeni dintre colegi nu-l trage de mânecă.

 8. Dreptul la libera exprimare trebuie sa existe.

  • Dreptul la libera exprimare (ar trebui) sa fie mai important decat ferirea tineretului de ispite! Asta e o apucatura a Statului, cand e impotent total intr-o problema: interzice.

   Adica ce zic cei care propun legea: „Dom’le, tinerii e prosti si nu inteleg ca ideologia asta sau cealalta este doar foarte ademenitoare, nu poate produce promisiunile-i frumoase. Asa ca avem noi grija de ei, sa nu cumva sa cada pacaliti de vulpe.” Lasati-i dom’le, ca or avea si ei parinti pe acasa, nu le trebuie Statul pe post de parinti de rezerva, sa le duca de grija. Ah, daca le vreti binele, antrenati-i la gandire critica … altfel, e ca si cum, in loc sa le faci educatie sexuala … interzici prezervativele. Bravos!

   PS: Bineinteles ca si comunismul si fascismul si nazismul sunt ideologii criminale si trebuie date ca exemplu de „ASA NU”! Exact ca sexul neprotejat facut aiurea!

 9. Cui binefaceti, domnule Ghinea?! Cui foloseste asta, acum, cand mintile sunt infierbantate de campania electorala?! Cat timp au existat conditiile unor dezbateri lucide, cat timp nu a existat riscul deraierilor colective, ati stat cu capul la cutie, dar l-ati scos exact acum. In folosul cui, domnule Ghinea?

 10. Citind asa-zisul proiect de lege al USR privind comunismul, este doar o adaugire la legea 217 din 23/07/2015. Nu stiu daca intre timp a fost sau nu abrogata.

 11. In USA, Canada, Franta, Italia exista partide comuniste.
  Or fi ele tari democrate?
  JK Junker (si cine-i el!!!!)a fost la statuia lui Marx cu ocazia comemorarilor recente.
  Comunisti au interzis partidele istorice (PNL, PNTCD, PSDR) dupa al doilea razboi mondial. Nicolae Ceasescu la acea vreme era la varsta celor citati in articol si era unul din membrii de frunte ai PCR.
  Si USR & PLUS vor sa convinga votanti care au trait sau auzit de la parintii lor despre acele vremuri, propagand asemenea idei.
  Toti romanii (inclusiv pensionarii atat de huliti de noile partide) doresc un trai mai bun si asteapta fapte NU vorbe si promisiuni !
  Festina Lente !

  • Absolut de acord ca toti romanii… doresc un trai mai bun…
   Diferenta este data de modalitatea prin care se-mplineste dezideratul cvasi-majoritar.

 12. Daca asta devine problema nr. 1 a USR m-am cam lamurit. Se cam duc dracului sperantele mele intr-o clasa politica matura. Daca reinviem fantosele anilor 90 ne intoarcem fix in anii 90 mai baieti, mai. Pot sa va zic din start ca ati pierdut ,cu subiectul asta, cateva voturi din familia mea. Lasati-l dracului de comunism . S-a dus. A murit. Aia de l-au construit stand atarnati in funii la hidrocentrale, la canal, la Transfagarasan, aia de au facut industrializarea tarii asteia nenorocite au murit sau in cel mai bun caz sunt niste mosnegi si niste babute cu pensii mizere, uitati in orasele pierdute si muribunde. Si voi v-ati gasit sa re re re re re condamnati comunismul ? Asta va fi subiectul de campanie ? La asta sa ma astept ? Daca o continuati asa il dau dracului de vot.

  • Da, la asta să te aștepți Cătălin pentru că sigur nu sunt în stare de altceva mai bun,nu au dovedit cu nimic,doar vorbe urâte din” caractere” urâte și arogante. Parte din români cu siguranta nu doresc asemenea „elemente” dusmanoase și agresive .

 13. În țara asta mereu se vorbește de funie în casa spânzuratului… Iar ne întoarcem la anii 90 ? Motivul ” meșterul Manole” ne urmărește ca un blestem… Mereu o luăm de la capăt…
  Lăsați-vă de furtișaguri, stimați politicieni, închinați – vă viața și activitatea acestei nații oropsite, apărați dreptatea și libertatea, nu omorâți cu zile acest stat fragil… Gândiți – vă că fiecare vom avea la cap o cruce, nu peste multă vreme… Și, cum sunt convins că ați vizitat Cimitirul vesel din Sapanta, las la aprecierea Dumneavoastră să analizați ce va scrie pe ea…dacă o continuati așa…!

 14. Comunismul a produs incomparabil mai multe victime decat nazismul, pe o perioada de 5 ori mai lunga, pe un teritoriu de mult mai mare si intrun numar mult mai mare de tari atat pe timp de razboi cat si pe timp de pace. Deci daca nazismul si fascismul sunt ideologii interzise, atunci logic ar fi sa fie interzisa si ideologia comunista, care este cu mult mai periculoasa decat nazismul si care a provocat enorme suferinte si un numar enorm de victime in tarile in care a existat, cea mai mare victima a comunismului fiind chiar Rusia si tarile din URSS.

  • Bre nea Smarandache. De acord cu matale intrutotul. Dar daca asta va fi principala tema de campanie, ne-am dat dracu’ . Chiar nu mai intelege nimeni ca dupa 30 de ani subiectul asta si-a pierdut substanta? Pentru numele lui Dumnezeu, reveniti-va oameni buni. Un baiat sau o fata nascuti in 1990 au aproape 30 de ani. Sunt oameni maturi, cu copii ,cu familii ,cu slujbe. Pe astia ii intereseaza Romania europeana cu justitie, cu stat de drept, cu economie prospera care sa le aduca bani in buzunare si vacante in strainatate. Pe astia ii intereseaza oportunitati de afaceri, spatiul Schengen, justitie reala si noi ii daaaaam intr-una cu comunismul ca gaia matzu. Hai sa-ti spun asa neaos, pe romaneste. Eu daca mai aud de la usr, pe care ii simpatizez la modul real si pe care vreau sa-i votez, ca tema de campanie este condamnarea comunismului, imi bag pooooola in el de vot si eu si familia mea. Inseamna ca fug de niste hoti si dau peste niste dobitoci imaturi. Daca au ochi de citit ar fi bine sa citeasca.

  • Fals, se exagerează foarte mult!

  • @Catalin „Un baiat sau o fata nascuti in 1990 au aproape 30 de ani”. Asta este exact segmentul care nu se prezinta niciodata la vot nici macar daca viata lor depinde de asta. Asa ca stai linistit poate sa spuna USR orice. Nu va conta.

 15. Da, la asta să te aștepți Cătălin, sigur nu sunt în stare de altceva mai bun,nu au dovedit cu nimic,doar vorbe urâte din” caractere” urâte și arogante. Parte din români cu siguranta nu doresc asemenea „elemente” dusmanoase și agresive .

  • bre denis, esti un postac psd cretin, sigur te poti exprima in mai multe feluri, nu doar sa repsecti narativul trasat de cadrele conducatoare din kiseleff 10

  • Gogule ciumat rosu ce esti…ce ti mai place sa dai limbi…

 16. Sunt socat. Astia sunt complet tampiti. Adica eu trebuie sa conving oamenii mai in varsta sa voteze USR dar sa le spun sa fie atenti sa nu aiba nostalgii comuniste ca risca sa fie arestati daca castiga astia ai lui Caramitru?
  adica trebuie sa inlocuiesc niste hoti, niste analfabeti, niste impostori ca astia de la PSD cu niste fascisti ca si Caramitru?
  Sa o creada ei ca eu votez fascisti si alti extremisti!
  adica daca am tricou cu Che Guevara si ascult Hasta le siempre gata, la bulau, ca sunt simboluri comuniste?
  tampitul asta se gandeste sa interzica si capitalismul? ca a facut si el ceva sute de milioane de morti, nu de alta dar e de mai multa vreme.

  • singurul tampit d-aici esti matale, tahomir. Daca matale porti tricou cu che guevara – un criminal notoriu – nu esti decat prost. Habar n-ai cine a fost ala si ce-a facut, da’ e cool sa porti tricou cu fatzaul lui – asa si Ponta, alt cretin cu tricou che guevara.
   In tara in care fascismul e interzis prin lege (adica Romania) vin niste oameni cititi si propun acelasi tratament si pentru comunism, o ideologie care a produs mai multe victime decat nazismul. Logica voastra a murit, pesemne.

 17. Am sa ii votez in continuare dar imi este din ce in ce mai greu sa ii sustin in fata oamenilor cand vin cu idei de genul asta…

 18. Holteiul asta, Oana Bogdan cu sa trăim la comun si altui ca ei vor sa guverneze adică decizii economice, monetare , politică internațională…căscati bine ochii si mai vedeti cine e în spatele lui Dacian.

 19. Nu-s’ de ce, dar citind comentariile, am rămas cu impresia că toate sunt scrise de același tovarăș nostalgic după comunism, doar și-a schimbat numele de user la fiecare postare.

  • Nostalgicii nu se uita la acest site. Din pacate, multi simpatizanti ai opozitiei se mira de Campania electorala dubioasa pe care o adopta USR si Plus.

  • Este na, pt. plictisitu pezdist e normala campania de legalizare a furtului și albirea hoților.

 20. bah handralache incep sa ma cam satur de prostiile voastra, am zis ca votez usr suflu nou, tineri, nu au mai facut politica , pt. dacian in primul rand, dar Doamne fereste sa ajunga unu ca tine sau oana bogdan in functii de decizie, ..1o ani de parnaie pt simboluricomuniste, sa renuntam la propr.privata si sa traim la comun, bah voi sunteti rau dusi cu capu…

  • Iar tu esti prost gramada, sau ne iei pe noj de prosti, de tot reiterezi o aberatie a unei fatuci nauce, ca argument anti-uSR.
   Mai schimba placa, ca a uzat-o dragnea.

  • @provest proaste koae a avut mata la cur cand te-a facut, vezi ca pe fatuca asta nu a contrazis-o nimeni de la usr

  • @caramitru (cica)
   Iti urez multe placute suedeze, bai golan analfabet si asistat.
   Si sa traiesti langa gardul lui Dragnea, pana se satura de astia ca tine, sluga fraiera ce esti, si pleaca in Brazilia, ca sa nu-l ridice mascatii. Iar dupa asta, sa intinzi mana la coltul strazii, poate vreo unul din astia pe care ne injuri se indura si de tine.
   Cat despre USR, lasa-l ca se descurca singur.

 21. Aiurea, socialismul este cancer indiferent daca arunci si cuvantul democratie langa el

 22. Nu combat pe nimeni dar nu cred ca acest Caramitru trebuie sa difuzeze in spatiul public tot felul de teorii bizare.
  Nu fac analiza temelor scoase in media dar nu este el cel chemat sa traseze indicatii.
  Deocamdată nu e vector de opinie.
  Si nici nu cred ca aduce plusvaloare in societate.
  Intr-o societate liberă si democratică pluripartitismul este absolut necesar.
  Fiecare membru al societatii adera sau nu la care partid doreste.
  Nu se pot ingradi drepturile si libertățile cetățeanului.
  Si in țările cu democrații de doua sute de ani exista miscări comuniste.
  Ca in partea de Est a Europei comunismul a capturat o serie de state pe zeci de ani e un adevar.
  Similar si in Asia.
  Dar acele momente istorice sper sa nu mai reînvie niciodata.
  Ceea ce se vede in Romania nu e comunism, neocomunism ci e o stare confuză in care infractorii, penalii au capturat instituțiile statului si simulează democrația.
  Problema e ca nu poți sa faci operatie pe creier ” boborului” ca sa voteze in cunostinta de cauza.
  E usor de manipulat, usor de cumparat fara habar de ideologie si e normal ca infractorii sa le fura votul.
  Pana la urma pluripartitismul va genera competitie si poate prin 2050 sau 2060 in Romania vor exista câteva partide poate ca in UK sau USA
  Trecerea timpului va rezolva NATURAL aceasta problema.
  Daca privim la rece nu exista dezbatere in plan ideologic, unii si-au spus social democrați fara sa aibă ceva in comun cu social democrația, altii se numesc liberali fara sa aibe habar de liberalism samd.
  Am mai vazut la tânărul Caramitru o alta chiftea aruncata” când venim noi va băgăm pe voi in puscărie.”
  Citat oarecum din memorie pentru ca nu am inteles. Si nu merita.
  Noi va băgăm pe voi la zdup pentru ca vrem noi.
  Si alte exemple.
  Cum adică?
  Asa ca vrem noi?
  In ce temei?
  Nu am vazut nicio voce care sa- l oprească din infantilism.
  Concluzionând spun ca noi plătim instalarea statului mafiot al penalilor pentru ca exista un public tinta care votează asa ceva.
  Un public tinta care se lasa cumparat cu un kg de zahar si unul de ulei.
  Si mai exista un public tinta foarte numeros care nu e interesat de vot.
  Tinta pentru restul partiduletelor.
  Poate atunci când generațiile care se vor întoarce din exil si ei si copii lor si vor vota poate se va schiamba situația desi nu cred.
  Lucrurile mari din istoria României au fost făcute de domni străini.
  Iar când Cuza, domn roman, a încercat sa producă schimbari a fost silit sa abdice.
  Iar acest tânăr Caramitru cred ca mai trebuie sa învețe ca la cea invatat nu prea se vede.
  Ma gândesc daca ajunge intr-un post cheie după alegeri cate nazbatii o sa faca?
  marci.

  • bre Trandafire, ce-are pluripartidismul cu comunismul? Ce dracu bre, ati trait pe sub pamant? Comunismul este o ideologie mai criminala decat nazismul. Fascismul e interzis prin lege. Logic, trebuie si comunismului aplicat acelasi regim. Unde vezi matale interzicerea pluripartidismului? Sau matale o stii doar p-aia cu „partidul unic”, fie el pcr sau psd?

  • gogule postac obosit ce esti i-ati logica ta si baga-ti-o in cooor

 23. Oho, câți postaci s-au activat – semnul cel mai clar că avem nevoie de această lege.

  În altă ordine de idei, cine este deranjat la principii de proiectul lui nea’ Barna este invitat să susțină și abrogarea O.U.G. 31/2002 (o altă lege „împotriva pluripartidismului”, care îi interzice pe frații naturali, cu uniforme negre/brune, ai comuniștilor).

 24. Dacă scopul pe care și l-a propus Caramitru este să se facă vorbire despre USR, adică să adune notorietate din scandal, cred că și l-a atins, Cu această declarație și cu altele, la fel de inflamante.
  Altfel, se putea propune interzicerea oricărei ideologii totalitare, care presupune limitarea drepturilor și libertăților individuale, impunerea unei filosofii de viață și a unui set de valori tuturor, prin constrângere. Dar aceste principii democratice, de garantare a libertății inclusiv de conștiință, cred că sunt deja stipulate în Constituție. Asta dacă se are în vedere viitorul.
  Dacă, însă, e vorba de felul în care ne raportăm la trecut, de acord că trebuie să fie tratat și comunismul la fel ca nazismul, ca ideologie criminală, și condamnat.

 25. Te crucești când auzi asemenea tâmpenii. Prostia și spălatul pe creier capitalist nu au limite?

 26. Lasati-va de prostii din astea USR, cenzura ideilor este criminala. Nu comunismul ca si ideologie este problema, ci oamenii care o aplica. Iar asta se intample in orice ideologie, indiferent cum o numesti. Concentrati-va pe alegeri si pe conditii de viata mai bune, asa se rezolva problema ideilor malefice, prin oameni impliniti care stiu sa distinga ce e rau si ce e bine.

 27. Nici fascismul nici comunismul nu poate fi interzis prin lege într-o reală democrație. Numai o societate bogată materialicește vorbind poate scoate de pe eșicherul politic aceste două extreme ale ideologiei politice. Partidele de extremă stângă sau dreaptă actuale nu se numesc nici comuniste nici fasciste și cu toate acestea au o destul mare aderență în masele mai mult sau mai puțin pauperizate. Vezi bazinul votanților PSD din România. Numai fasciști sau comuniști, ideologic vorbind, nu se pot numi.

 28. Domnule Andrei Caramitru , in priviinta doctrinei comuniste v-as recomanda ceva mai mult studiu .
  In rest as dori daca este posibil sa aflu si eu care este ideologia dvs. , ca partid ma refer .
  Ce anume aveti in vedere a face (concret) in cazul in care veti fi la guvernare .

 29. Mai bine publicati un indreptar, un ghid, un abecedar pentru recunoasterea discursului populist , de mare actualitate, aratand cu exemple practice sau fictive inspirate din realitate unde poate duce aceasta practica politica bazata pe minima rezistenta in fata minciunii, a fake-ului daca preferati, precum si motivatia acestei acceptari lejere. Se pot diminua pornirile de sustinere fie din teribilism, fie din ignoranta ale ideologiilor radicale ( tot populiste pentru inceput).
  Cand e vorba de interzicere, oamenii devin interesati, cum a fost puseul international cu Che Guevara, simbol infractional in devenire.
  Daca insistati pe legea in discutie, este indicata o expunere de motive solida, documentata teoretic (mai mult o lucrare de dizertatie), cu exemple reale, nu doar niste citate, chiar daca exemplificarea nu e uzuala in preambul. Nu comunismul in sine este in prezent marele inamic, ci vorba dulce, mincinoasa, spusa cand oamenii vor sa o auda sau amenintarile , inclusiv cu violenta , ca mijloc paradoxal de convingere privind onestitatea politica.
  In fond, cultura politica nu a fost o preocupare coerenta a societatii si prin fake sau omisiune voita se poate intampla orice.
  poate prinde

  • Expozeul dvs. este foarte corect , dar cred ca „adrisantul” nu doreste sau nu are capacitatea de a intelege cele spuse de dvs.