
ANCOM: Comisia Europeană facilitează accesul cercetătorilor la datele interne ale platformelor online şi motoarelor de căutare foarte mari în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale
Comisia Europeană (CE) vine în sprijinul cercetătorilor agreaţi pentru ca aceştia să acceseze datele interne ale platformelor online şi motoarelor de căutare foarte mari (VLOP şi VLOSE) în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale (DSA), se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), transmis miercuri Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Astăzi, printr-o iniţiativă în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale (DSA), Comisia Europeană vine în sprijinul cercetătorilor agreaţi pentru ca aceştia să acceseze datele interne ale platformelor online şi motoarelor de căutare foarte mari (VLOP şi VLOSE). Aceste noi norme vor facilita cercetarea independentă a riscurilor sistemice din cadrul Uniunii Europene şi a măsurilor de atenuare a acestora. Printr-un act delegat, Comisia clarifică modul în care VLOP şi VLOSE ar trebui să pună date la dispoziţia cercetătorilor agreaţi şi detaliază condiţiile juridice şi tehnice pentru accesul la date. Actul delegat instituie, de asemenea, un nou portal online de acces la date DSA, unde cercetătorii pot găsi informaţii şi pot comunica cu reprezentanţii VLOP, VLOSE şi ai coordonatorilor pentru servicii digitale (DSC)”, se menţionează în comunicat.
Potrivit arbitrului pieţei locale de telecomunicaţii, cercetătorii trebuie să obţină statutul de cercetători agreaţi de la coordonatorul serviciilor digitale din ţara de stabilire a VLOP sau VLOSE la datele căruia intenţionează să aibă acces.
„Pe 27 iunie, Comitetul european pentru servicii digitale a reafirmat intenţia ca DSC-urile să coopereze în continuare pentru a implementa uniform procedurile de acordare a statutului de cercetător agreat şi de asigurare a accesului la date. Parlamentul European şi Consiliul au la dispoziţie trei luni pentru a examina actul delegat, care va intra în vigoare la sfârşitul acestei perioade, odată cu publicarea în Jurnalul Oficial. Primii cercetători îşi vor putea depune solicitarea de a accesa datele interne ale VLOP şi VLOSE după publicarea acestuia în Jurnal”, notează Autoritatea.
Această reglementare completează obligaţia prevăzută deja în Regulamentul privind serviciile digitale, respectiv aceea ca VLOP şi VLOSE să ofere cercetătorilor acces la datele accesibile publicului în interfeţele lor online, transmite Agerpres.
ANCOM, în calitate de coordonator al serviciilor digitale în România, a creat pe pagina de Internet a instituţiei o secţiune dedicată accesului cercetătorilor la datele VLOPSEs.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.