G4Media.ro

Anchete în Franţa şi în Elveţia privind o agenţie privată de spionaj…

sursa foto: Facebook/ Ambasada Elveției

Anchete în Franţa şi în Elveţia privind o agenţie privată de spionaj elveţiană în contul Emiratelor Arabe Unite

Cel puţin trei anchete, în Franţa şi în Elveţia, îl vizează pe Mario Brero, patronul unei firme elveţiene de investigaţii denumită ALP Services, acuzată că a spionat o serie de personalităţi europene în contul Emiratelor Arabe Unite (EAU), au declarat luni surse apropiate de acest dosar, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

În 2023, site-ului de informare Mediapart a publicat o serie de articole împreună cu consorţiul european European Investigative Collaborations (EIC), în care acuzau că Mario Brero şi ALP Services lucrează în beneficiul serviciilor de informaţii al EAU, în special prin includerea pe o listă de suspecţi a 1.000 de cetăţeni europeni şi a peste 400 de organizaţii despre care se presupune că ar avea legături cu Fraţii musulmani.

În Franţa, autoarea şi militanta Rokhaya Diallo a depus o plângere în august şi, după cum au declarat pentru AFP două surse apropiate dosarului, parchetul din Paris a trimis cu câteva luni în urmă o anchetă preliminară poliţiei.

O altă plângere a fost depusă la jumătatea lunii ianuarie la Paris de către Mediapart şi unul dintre jurnaliştii săi, a precizat compania media pentru AFP.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, poliţia a fost sesizată de asemenea în legătură cu această plângere, care, potrivit noului preşedinte al Mediapart, Carine Fouteau, are ca scop „să denunţăm ceea ce considerăm a fi includerea ilegală (pe lista respectivă) a unuia dintre jurnaliştii noştri, care a fost asimilat unui comunicator al Fraţilor Musulmani şi, astfel, predat serviciilor secrete din Emirate”.

„Mediapart, în cadrul plângerii sale, a pus la dispoziţia Parchetului din Paris un document intern al ALP Services care conţinea lista cetăţenilor francezi ale căror nume au fost transmise autorităţilor din Emiratele Arabe Unite”, a adăugat Fouteau.

La Creteil, în urma unei alte plângeri depuse de Sihem Souid, unul dintre principalii lobby-işti ai Qatarului în Franţa, o altă anchetă preliminară a fost deschisă la sfârşitul lunii octombrie 2023, a declarat pentru AFP Parchetul din Creteil.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează