G4Media.ro

Anchetă în armata Germaniei, după ce Rusia a publicat prezumtive interceptări ale…

Sursa foto: Facebook / Bundeswehr - ilustrație generică

Anchetă în armata Germaniei, după ce Rusia a publicat prezumtive interceptări ale unor discuții între generali ai Bundeswehr

Ministerul german al Apărării a anunțat sâmbătă că investighează o posibilă interceptare a unor discuții confidențiale între ofițeri de rang înalt ai Forțelor Aeriene germane privind războiul din Ucraina, scrie Le Figaro.

„Examinăm dacă au fost interceptate comunicații legate de forțele aeriene, iar contraspionajul militar (BAMAD) a luat toate măsurile necesare”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a ministerului. Cazul a ieșit la iveală după ce, potrivit presei germane, conturile de pe rețelele de socializare rusești apropiate Kremlinului au difuzat ceea ce semăna foarte mult cu o înregistrare a unei conversații între ofițeri germani.

În înregistrare, aceștia vorbesc despre posibilitatea ca forțele ucrainene să folosească rachete cu rază lungă de acțiune Taurus, de fabricație germană, și despre posibilul impact al acestora, în special dacă ar viza ținte precum podul din Crimeea care leagă peninsula Kerci din Crimeea, la vest, de teritoriul rusesc. Experții intervievați de săptămânalul Der Spiegel au considerat că înregistrarea este autentică.

„În slujba intereselor Rusiei”

Ucraina a cerut de mult timp Germaniei aceste rachete, care au o rază de acțiune de peste 500 km, dar Berlinul a refuzat până acum, invocând riscul de escaladare a conflictului. „Dacă această poveste se dovedește a fi adevărată, ar fi extrem de problematică”, a declarat pentru RND Konstantin von Notz, președintele comisiei de supraveghere a serviciilor secrete parlamentare germane. „Se pune întrebarea dacă acesta este un caz excepțional sau o problemă structurală de securitate” în cadrul armatei germane, a adăugat el.

Roderich Kiesewetter, un expert în probleme de apărare din partea principalului partid de opoziție CDU (conservatori), a estimat că înregistrarea „a fost divulgată în mod deliberat de Rusia în acest moment precis cu un obiectiv foarte specific”, și anume pentru a tăia din fașă dezbaterea din Germania în jurul livrării de rachete Taurus către Kiev. „Alte conversații au fost cu siguranță ascultate și vor fi difuzate la o dată ulterioară pentru a servi intereselor Rusiei”, a declarat el pentru ZDF.

Potrivit Spiegel, discuția dintre ofițeri a durat o jumătate de oră și a provenit dintr-o videoconferință pe platforma publică WebEx și nu dintr-o rețea internă secretă a armatei, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la standardele interne de securitate ale Bundeswehr.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...