G4Media.ro

ANALIZĂ Simt regimurile autoritare din Rusia și China o slăbiciune a SUA…

Sursa foto: Unsplash / Miltiadis Fragkidis

ANALIZĂ Simt regimurile autoritare din Rusia și China o slăbiciune a SUA și Europei? Teste militare de mare amploare ale Moscovei și Beijingului

Washingtonul este nedumerit că Rusia a efectuat ceea ce SUA numesc un test de rachetă „periculos și iresponsabil”. A vizat unul dintre sateliții Rusiei ca parte a unui sistem de rachete anti-sateliți. SUA spun că testul a pus în pericol echipajul Stației Spațiale Internaționale (ISS), se arată într-o analiză publicată de The Jerusalem Post.

Între timp, H.I. Sutton de la USNI News a remarcat că „o a doua țintă de rachetă în forma unui portavion american a fost observată într-un deșert chinez îndepărtat, conform fotografiilor din satelit”. Transportatorul pare a fi o țintă pentru rachete.

„Portavionul folosit drept țintă se află la aproximativ 300 de mile distanță de o un poligon mai mare pentru testarea mai mare în deșertul Taklamakan”, a relatat pentru prima dată USNI News duminică.

„Cele două zone au caracteristici similare și sunt aliniate pe o hartă, cu transportatorii îndreptându-se în aceeași direcție – ca într-un convoi. La fel ca primul, această nouă țintă are aceleași dimensiunile unui portavion al Marinei SUA”, notează sursa citată.

China construiește, de asemenea, noi portavioane, dintre care unul ar putea fi lansat încă de anul viitor. SUA par să reacționeze în fiecare săptămână la noile informații despre acest tip de amenințări, fie că este vorba de rachete hipersonice sau de rachete care „distrug portavioane”, sau de amenințări la adresa spațiului și a rolului global al Americii.

Există și alte amenințări. SUA și aliații occidentali vorbesc despre apărarea Ucrainei împotriva Rusiei. Ei sunt, de asemenea, implicați într-o potențială confruntare cu Belarus. În același timp, președintele american Joe Biden avertizează China să nu ia măsuri împotriva Taiwanului.

Lista crizelor este în creștere și SUA au semnalat că vor să treacă de la 20 de ani de război global împotriva terorii (vezi războiul din Afganistan – n.r.) pentru a înfrunta adversari „aproape egali” precum Rusia și China. Dar Rusia și China au privit retragerea SUA din Afganistan drept una forțată. Turcia, de exemplu, a determinat SUA să se retragă dintr-o parte a Siriei și chiar și-a atacat partenerii pe teren, iar SUA au păstrat tăcerea, mai scrie The Jerusalem Post.

Poate Washington să se ocupe simultan de toate aceste probleme emergente? Se pare SUA că au fost surprinse de câștigurile rachetelor hipersonice chinezești. Relatările despre China care folosește simulări de nave americane pentru exerciții de rachetă și despre distrugerea unui satelit de către Rusia par a fi potențiale noi provocări pentru SUA.

În timp ce America are cea mai sofisticată tehnologie militară, cum ar fi F-35, în general este lentă la achiziții și s-a odihnit pe lauri de ani de zile. „Sunt noi arme în pregătire și SUA vor să investească în marina sa, dar în comparație cu spectacolele aeriene precum cele ale Dubaiului, tinde să fie țări precum Rusia care fură lumina reflectoarelor cu cel mai recent avion de război «Checkmate»”, arată TJP. Nu este clar dacă acele avioane sunt de fapt la fel de bune pe cât spun producătorii, dar ceea ce contează uneori este percepția, iar percepția este că SUA este contestată peste tot.

SUA au mai fost în această situație. În 1970, președintele Richard Nixon a spus într-un discurs: „Dacă, în perioadă de pace, cea mai puternică națiune din lume, Statele Unite ale Americii, se comportă ca un gigant jalnic și neajutorat, forțele totalitarismului și anarhiei vor amenința națiunile libere și instituțiile libere din întreaga lume”.

Astazi pare a fi mai adevarat ca niciodata. Pe noua coperta The Atlantic scrie „Băieții răi câștigă”. Într-un articol din revista respectivă, Anne Applebaum scrie următoarele: „Dacă secolul al XX-lea a fost povestea unei lupte lente, inegale, care s-a încheiat cu victoria democrației liberale asupra altor ideologii – comunism, fascism, naționalism virulent – secolul XXI este, deci departe, o poveste inversă.”

Într-adevăr, autoritarii sunt în marș peste tot. Turcia a deportat refugiați sirieni pentru videoclipuri  pe Tik Tok și a zdrobit toată disidența. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a fost presat să explice de ce Turcia este membră a NATO când a devenit un regim totalitar. A încercat să răspundă, dar răspunsurile sunt goale. Ankara nu mai susține niciuna dintre valorile pe care NATO a fost concepută să le protejeze. Ankara lucrează cu Rusia și China, precum și cu Iranul. Toate dictaturile lucrează împreună. Venezuela și Belarus sunt parteneri cheie ai Turciei, Iranului și Rusiei.

Toate aceste țări simt slăbiciune în SUA și Occident. Dar ei știu că SUA este încă puternică când vine vorba de tehnologia militară și, de asemenea, când vine vorba de rețeaua de aliați a SUA, fie că este rețeaua Five Eyes, fie alte grupări. Prin contrast, autoritarii abia încep să lucreze împreună în forumuri precum Organizația de Cooperare din Shanghai.

În timp ce unele regimuri de extremă dreaptă, cum ar fi cel al lui Imran Khan din Pakistan, au susținut că o lume multipolară este importantă, înlocuind hegemonia SUA, ajungerea acolo este dificilă atunci când țări precum Pakistanul abia își guvernează propriile granițe. Dar alianța autoritarilor le aduce câștiguri. Aceste realizări privind rachetele hipersonice utilizate în spațiu vor începe să macine rolul SUA în lume.

Este clar că, în timp ce SUA au petrecut 20 de ani luptă împotriva extremiștilor, în mare parte au ajuns să se retragă și să predea Afganistanul înapoi talibanilor. Trebuie să colaboreze cu guverne precum Qatar care sunt autoritare și, de asemenea, cu grupuri din Irak care sunt apropiate de Iran. Între timp, adversarii SUA, care nu erau implicați în aceste „războaie nesfârșite” își construiau arsenalele și, de asemenea, vindeau influență în întreaga lume. China se muta în Africa și America de Sud, Rusia își răspândea greutatea și Turcia și Iranul la fel.

În timp ce testul cu rachetă împotriva unui satelit și navele țintă din deșertul chinez sunt doar simboluri, titlurile marilor publicații și agenții internaționale arată că SUA încearcă în mod constant să-și mute atenția din locuri precum Ucraina spre Taiwan. Le poate apăra pe amândouă? Timpul va spune.

Sursa foto: Unsplash / Miltiadis Fragkidis

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

16 comentarii

 1. China si Rusia nu trebuie sa faca nimic,SUA si UE se autodistrug singure.

 2. Dar cum mai este situația în Australia??? Adevărată democrație, nu-i așa?

 3. Nu yrebuie să simtă, că se vad de pe Marte!

 4. Anne Applebaum are un articol interesant în The Atlantic, cu titlul ”The Bad Guys are Winning”, în care afirmă că în prezent și de câtva timp, puteri autoritare mari ( împreună ar putea fi numite Autocracy Incorporation ) cum ar fi China, Rusia, Turcia, Belarus, Venezuela etc. sunt pe câștig pe arena și în politica mondială. Vechile discursuri și practici, legate de promovarea și păstrarea democrației și domniei legii în Lume nu mai sunt eficiente, fiind ușor dejucate de aceste puteri, cu rețele sofisticate, compuse din structuri financiare cleptocratice, servicii secrete și propagandiști profesionali. Ele colaborează eficient prin aceste rețele, fac afaceri împreună, își antrenează reciproc poliția și se ajută reciproc în propagarea discursului autocratic prin ferme de trolli. Dacă democrațiile nu găsesc mijloace de contracarare, există pericolul real, ca state ca SUA, Europa, să cadă sub mrejele discursului totalitar….

 5. Rusia, la cea mai mica trepidatie economica, va uita de pretentii externe. Dar China sta destul de bine economic si e in expansiune pe toate planurile. Sigur, e greu de crezut ca va face lucruri nechibzuite, la fel cum nu va face nici SUA.

  Daca urmariti presa, astfel de momente de „cumpana” sunt periodic lansate de catre presa, in lipsa de alte subiecte. Iar prostii sar imediat sa prevada „cine ar castiga”…

  • Iti mulțumesc pentru acest comentariu echilibrat. Rusia are pantalonii rupți in fund si China o duce bine daca si restul o duc bine. Dar gura presei trebuie sa mănânce si ea ceva…

 6. Doar USA are dreptul la exercitii de amploare.

 7. Dacă este să fim cinstiți și obiectivi, regimurile politice din SUA și Europa plus Australia socotite până la începutul plandemiei drept etalonul democrației, libertății și al respectării drepturilor omului, astăzi se dovedesc că de fapt nu au nimic în comun cu ceea ce au clamat atâtea zeci de ani cu emfază. În realitate astăzi se dovedește că nu erau decât cuvinte goale, democrația și drepturile omului erau doar o poveste goală de conținut, în fapt liderii europeni așteptând doar oportunitatea pentru a-și da arama pe față, în secret ei tânjind să se poată manifesta ca niște dictatori cu proprii cetățeni. Desigur că unii postaci mă vor trimite in Rusia lui Putin sau în China dacă am impresia că este mai bine. În China, nu mulțumesc deoarece au acel sistem de control prin creditele sociale care va fi implementat și în Europa în anii următori, apropo. Iar în Rusia da, m-aș duce , nu e nici o diferență față de totalitarismul european, sunt doar două diferențe, este nivelul de trai mai scăzut, asta se va regla întrucât în Europa va fi și mai multă sărăcie în anii următori iar a doua diferență este una pozitivă în sensul în care măcar Rusia este o țară mândră, puternică, independentă , naționalistă.
  Nu am să plec în nici o Rusie, nu cunosc limba, o să rămân aici cu dictatorii noștri europeni, pro-europeni, în mizeria de tiranie care a venit și care se va accentua pentru că nu ai unde să fugi de ea în acest moment, toate țările dansează pe aceeasi melodie.

  • E clar ca nu stii ce inseamna libertate… Nici nu ai cum, cand n-ai trait intr-o societate care se zbate pentru drepturile omului. Exista multe etaloane ale libertatii pe care ai putea sa le urmaresti: exemplu fiind comunicatele departamentului de stat american: țări in care jurnalistii sunt agresati (de exemplu Romania) au o nota proasta. Tari in care jurnalisti sau oameni critici regimului dispar (Rusia, China, Emiratele Arabe Unite) au o nota si mai proasta… Hai ca e un inceput. Toate lucrurile astea nu se intampla intr-o tara din vest si e doar un mic exemplu.

  • @ @îndoielnic :
   Dacă așa ți-a spus ție Sfântul Departament de stat american… așa o fi…
   Adevărul e că se respiră de ceva timp un aer tare de libertate prin Europa de mă ia amețeala de la puritatea lui…

 8. The Jerusalem Post… Ce-i cu propaganda asta? Le a pus stația internațională în pericol. Ce știri dați și voi. Căutați China in YouTube să vedeți ce imperiu este acum. Lăsați propaganda asta americană.

 9. E absolut firesc că Rusia și China încearcă să își consolideze poziția pe plan global, SUA și UE sunt victimele propriilor greșeli. Pot să amintesc că exemplu cum regimul Trump a aruncat în aer credibilitatea SUA în politica internațională. Sau despre UE, era azi un articol despre cum de 20 de ani se chinuie și nu reușesc să facă o armată proprie.