G4Media.ro

ANALIZĂ Îl va ruga Biden pe Trump să ajute campania de vaccinare?…

ANALIZĂ Îl va ruga Biden pe Trump să ajute campania de vaccinare? Republicanul, considerat „vital” în convingerea scepticilor

Președintele Joe Biden este îndemnat tot mai mult să apeleze la fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump pentru a-i convinge pe americanii sceptici să se vaccineze împotriva coronavirusului, după ce rata infecțiilor din Statele Unite a crescut semnificativ în ultimele săptămâni, iar campania de vaccinare a intrat pe linie moartă. În condițiile în care cei mai mulți americani care ezită să se vaccineze provin din statele care au votat masiv cu el, Trump este văzut ca singurul lider ce poate să convingă zecile de milioane de susținători să se inoculeze.

Administrația Biden se află acum într-o cursă contra-cronometru să vaccineze americanii, după ce pare că nu mai are opțiuni pentru a accelera ritmul inoculărilor împotriva coronavirusului. Acest lucru face ca mai mult de un sfert dintre adulții americani să fie încă vulnerabili la COVID-19 odată cu venirea toamnei.

Campanie în dificultate

Până duminică, peste 33.877.000 de americani au fost testați pozitiv pentru COVID-19 de la începutul pandemiei și peste 606.000 au murit din cauza bolii. Pe 16 iulie, numărul cazurilor noi de infecții a ajuns la aproape 40.000, cu o rată medie de infectare în ultimele șapte zile precedente de 30.000 de cazuri.

Conform statisticilor Centers for Disease Control (CDC), aproximativ 175 de milioane de adulți americani (18 ani și peste) au primit cel puțin o doză de vaccin anti-coronavirus până duminică la prânz, ceea ce reprezintă 68.1% din totalul populației adulte. În același timp, 59,4% din totalul adulților din Statelor Unite, respectiv mai mult de 153 de milioane de persoane, au fost inoculate complet, potrivit datelor guvernamentale oficiale.

Numărul total al americanilor (12 ani și peste) care au primit cel puțin o doză a fost de aproape 186 de milioane, cu peste 161 de milioane de americani vaccinați cu ambele doze. Numărul total al dozelor de vaccin administrate în SUA a fost de 337.239.448 – dintr-un total de peste 390 de milioane de doze livrate de autorități.

New York Times a scris că numărul cazurilor crește în prezent în cea mai mare parte a Statelor Unite, pe măsură ce varianta Delta se răspândește printre persoanele nevaccinate. Arkansas, Missouri, Florida și Nevada se confruntă cu focare masive de infecții.

Chiar dacă Statele Unite se află într-o formă mult mai bună decât în aproape toate momentele anterioare ale pandemiei – cu numărul deceselor provocate de virus la cele mai scăzute niveluri din primăvara anului 2020, în timp ce spitalizările reprezintă o fracțiune din vârful atins în iarna trecută -, situația nu este deloc roză. Campania de vaccinare s-a blocat în mare măsură, iar americanii sceptici refuză să se inoculeze. În fiecare zi se administrează aproximativ 550.000 de vaccinuri. Este un număr foarte mic față de vârful din 1 aprilie, când au fost inoculați 4.322.725 de americani, iar media ultimelor șapte zile era în acel moment de 3.1 de milioane de doze administrate.

Confruntată cu această situație delicată, și după ce a ratat ținta de a avea 70% dintre americani vaccinați cu cel puțin o doză până la 4 iulie, Administrația Biden a lansat o nouă campanie împotriva dezinformării COVID-19. Casa Albă a anunțat o subvenție de 13.5 milioane de dolari de la Fundația Rockefeller pentru combaterea acestui fenomen, care este văzut – alături de lipsa de acces la vaccinuri, neîncrederea în vaccinuri și în instituții (deopotrivă agenții guvernamentale din domeniul medical și companii producătoare), teoriile conspirației, precum și efectele secundare ale vaccinurilor – drept unul dintre motivele pentru care numeroși americani refuză să se vaccineze.

Politico a afirmat că, în condițiile în care 91 de milioane de americani adulți nu s-au vaccinat, „Administrația Biden nu pare să mai aibă idei pentru a impulsiona ritmul vaccinărilor împotriva coronavirusului, ceea ce ridică posibilitatea ca mai mult de un sfert dintre adulții americani să fie încă vulnerabili la COVID-19 odată cu venirea toamnei”.

Trump, în ajutor?

Dificultățile pe care Casa Albă le are în a convinge americanii sceptici să se vaccineze au făcut ca multe voci – experți medicali, comentatori politici, ziariști etc. – să ceară Administrației Biden să apeleze la fostul președinte Trump pentru a-și convinge susținătorii să se vaccineze.

„Există o voce națională de încredere care ar putea face mai mult decât oricare alt (lider) pentru a ajunge la cei reticenți să se vaccineze: fostul președinte Donald Trump. Indiferent ce gândesc detractorii săi despre el, milioane de americani cred că el este singurul lider politic care îi reprezintă cu adevărat,” a afirmat The Week.

Analiștii au explicat și de ce fostul președinte republican al Statelor Unite ar putea juca un rol major în eforturile Administrației Biden de a revitaliza campania de inoculare.

În primul rând, Trump a avut un rol esențial în dezvoltarea vaccinurilor într-un ritm record, prin Operation Warp Speed. De asemenea, fostul lider de la Casa Albă a fost printre primii americani care s-au vaccinat. În plus, el a încurajat americanii să se vaccineze și înainte, chiar dacă acest lucru nu a fost parte integrantă a unei campanii publice oficiale susținute. „Sunt cu totul în favoarea vaccinului,” a declarat Trump în aprilie. „Este una dintre marile realizări, un adevărat miracol și nu numai pentru Statele Unite. Salvăm zeci de milioane de vieți în întreaga lume. Salvăm țări întregi”.

În sfârșit, analiștii arată spre statistici: cele 20 de state americane cu ratele de vaccinare cele mai ridicate au votat cu Biden în 2020 (sursa). În plus, un sondaj Washington Post -ABC News a descoperit că 86% dintre democrați au primit cel puțin o doză de vaccin, față de doar 45% dintre republicani. De asemenea, în timp ce doar 6% dintre democrați au spus că „cel mai probabil” nu se vor vaccina, 47% dintre republicani au afirmat că „cel mai probabil/cu siguranță” nu se vor inocula.

Așadar în condițiile în care toate datele indică că cei mai mulți dintre americanii care refuză să se vaccineze locuiesc în statele care au votat masiv cu liderul republican la alegerile din noiembrie 2020 (cele mai multe dintre cele 22 de state cu rate mici de vaccinare au votat cu Trump, inclusiv aproape toate statele cu rate de vaccinare sub 50%), Trump este văzut ca persoana ideală care ar putea să-i convingă pe sceptici, potrivit Bloomberg.

Ce va face Casa Albă?

Întrebarea care se pune acum este dacă Administrația Biden va trece peste toate diferențele pe care le-a avut și continuă să le aibă cu Trump și cu republicanii și va apela la fostul președinte.

Comentatorii recunosc că situația nu este deloc ușoară pentru actuala Casa Albă. Democrații continuă să îl acuze pe Trump că a incitat violențele de la 6 ianuarie de la Capitoliu și că refuză și acum să accepte rezultatul alegerilor din toamna anului trecut.

În plus, democrații și republicanii nu reușesc să se înțeleagă în legătură cu aproape niciun subiect, de la imigrația ilegală la mișcarea pentru justiție socială, de la adoptarea planului de refacere a infrastructurii la reforma sistemului electoral.

Dar, așa cum afirmă analiștii de peste ocean, „relevanța continuă a lui Trump este dincolo de controlul administrației actuale. Dacă președintele Biden crede ceea ce spune despre promovarea unității naționale și lăsarea în urmă a abordării politice inflamatorie dusă de controversatul său predecesor, el îl va recruta pe acesta în inițiativa națională COVID-19. Biden nu trebuie să-l lase pe Trump să vorbească despre înălbitor, dar poate amplifica rolul celui de-al 45-lea președinte (Trump) în crearea și aprobarea vaccinurilor.”

Este ceea ce afirmă și Washington Post, care crede că soluția este la îndemână: Biden trebuie să recunoască meritele lui Trump în dezvoltarea rapidă a vaccinurilor, în cadrul Operation Warp Speed. Toate cele trei vaccinuri aprobate de Food and Drug Administration au primit sprijin crucial din partea fostei administrații, inclusiv miliarde de dolari pentru cercetarea, dezvoltarea și producerea vaccinurilor, iar Trump a semnat contracte pentru cumpărarea a 800 de milioane de vaccinuri, suficiente pentru vaccinarea tuturor americanilor.

Până acum, foștii președinți George W. Bush, Barack Obama, Bill Clinton și Jimmy Carter au fost invitați să înregistreze mesaje publice ca parte a campaniei lui Biden de convingere a americanilor să se vaccineze. Casa Albă democrată a omis însă să apeleze la figura care ar putea să contribuie cel mai mult la convingerea scepticilor: Donald Trump. Acest lucru ar modifica complet dinamica inoculărilor și ar salva viețile multor americani, a recunoscut și The Daily Beast, care a cerut ca președintele Biden să apeleze personal la Trump pentru a avea succes cu campania de vaccinare.

Sunt însă șanse ca Administrația Biden să apeleze la Trump? Greu de spus și de făcut, dar nu imposibil. Chirurgul-șef al Americii, Vivek Murthy, a lăsat să se înțeleagă că anticipează o posibilă colaborare cu liderul republican, el declarând recent: „Uneori, sursele cele mai de încredere sunt o mamă sau un tată sau un lider de credință sau un medic local sau o asistentă medicală și de aceea, pentru a ajunge la oameni cu informații corecte, ceea ce trebuie să facem este să colaborăm cu acele voci de încredere locale.”

Vom afla în zilele și săptămânile următoare dacă Casa Albă democrată îi va oferi  o ramură de măslin lui Trump pentru a o ajuta cu campania de vaccinare și dacă acesta o va accepta sau nu. „Nu va fi un leac miraculos – dar va pune America pe primul loc,” a scris The Week, referindu-se la faimosul slogan America First al președintelui Tump. În timp ce Administrația Biden este cea care a distribuit eficient dozele pentru inoculare, președintele Trump a fost primul care a făcut ca vaccinurile anti-COVID să fie descoperite și produse. 

De aceea, cred comentatorii, Administrația Biden ar trebui să accepte că eforturile actuale de inoculare s-au împotmolit, să lase mândria și partizanatul politic deoparte, să recunoască meritele fostului președinte al SUA în crearea vaccinurilor și să-l înroleze pe acesta în campania de convingere a republicanilor antivacciniști cu mesajul: „Dacă aveți încredere în Trump, vaccinați-vă cu vaccinul creat de Trump!”

Surse: The Week, New York Times, Politico, Washington Post, New York Post, Washington Examiner, Sun Sentinel, Bloomberg, The Daily Beast 

Foto: Colaj / conturile oficiale Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Doar n-o fi idiot Trumpeta să facă așa o prostie…

  • cum adica, doar n-o fi idiot???? dar ce e infractorul ala? un agent rus si un idiot. hai ca a fost chiar tare gluma.

 2. Similar, Johannis ar trebui s-o roage pe Șoșoacă… :))))

 3. E clar ca regele prostilor i-ar putea influenta pe retarzii lui, dar traim intr-o lume pragmatica, in care de multe ori dicteaza legea junglei. In cazul de fata, eu nu as forta campania de vaccinare, i-as lasa pe cei mai putin inteligenti sa suporte consecintele faptelor lor – selectia naturala a functionat si va functiona intotdeauna.

  • cu exceptia ca virusu ucigas practic nu ucide pe nimeni, empiric vorbind, facand astfel vaccinul non-necesar, iar propogandolabaristii lui adevarati fraieri cu cioc ai societatii moderne de centru-noaptea

  • deci cand nu mai poti respira din cauza virusului si mori, nu e din cauza lui? dar din cauza cui? a balaurului cu 7 capete? a cui?
   tu chiar ai numai noapte in chestia aia de o numesti creier sa zici ca vaccinul nu e necesar. e ca si cum ai zice ca niciun medicament nu e necesar. dar na…atata poti.

 4. Mai degraba salveaza pielea asasinilor presedintelui din Haiti precum a printului saudit.

  • ttps://www.news.ro/externe/donald-trump-se-lauda-in-cartea-rage-a-lui-bob-woodward-ca-i-a-salvat-pielea-printului-mostenitor-al-arabiei-saudite-mohammed-bin-salman-acuzat-de-comandarea-asasinarii-lui-jamal-khashoggi-1922402011002020091319477669

 5. Cum ar vrea comunistii sa-i bage pe toti in colhozurile de intepati, in plina pandemie. „Inoculatii” crapa pe capete si senilul vrea ajutor. Si inca n-a aparut varianta aia suprema sa-i rupa pa’ genunchi de tot.

 6. e exact pe dos. asa stupizi sunt oamenii ca au ajuns sa aiba nevoie de infractorul asta.

 7. ATENTIE LA CE SPUNE MAISTRUL I.C.:
  – Varianta Delta e o diversiune menita sa determine statele sa cumpere in continuare vaccinurile produse de firmele respective.