G4Media.ro

Analiză Frames: Economia României riscă să se prăbușească. Politica pașilor mărunți e…

Analiză Frames: Economia României riscă să se prăbușească. Politica pașilor mărunți e păguboasă, e nevoie de un Plan Marshall

România economică riscă să se prăbușească precum un castel de nisip, în condițiile în care autoritățile întârzie să ofere soluții concrete la criza fără precedent care se instalează odată cu pandemia de coronavirus, arată o analiză realizată de Frames și Agenția de Consultanță pentru Dezvoltarea Afacerilor (ACDA).

 • Citește mai jos analiza integrală:

În ritmul în care efectele economice se amplifică, ne vom trezi rapid cu peste 2 milioane de oameni fără joburi și cu o recesiune severă din care ne va fi greu să ieșim. România riscă să piardă cursa pentru competitivitate în fața țărilor din regiune, precum Polonia, Ungaria și Bulgaria, care vin cu măsuri concrete de susținere a economiei, menite să asigure continuarea business-ului dincolo de perioada stării de urgență.

România economică arată precum un pacient ajuns la spital în comă, cu multiple traumatisme, căruia medicii, în loc să îl ducă în sala de operație, îi administrează o aspirină și îi pun pansamente, pentru a-i acoperi rănile grave.

Fără tratamente medicale de specialitate, pacientul România riscă să moară, iar dacă va fi totuși salvat printr-o minune, va rămâne cu dizabilități care nu îi vor mai permite să ducă o viață normală.

Așa arată, potrivit analiștilor, radiografia economiei românești după o lună de ,,coronacriză economică’’.

Estimările Frames, anunțate la începutul crizei, privind numărul de peste 1 milion de persoane ce vor ajunge în șomaj tehnic, considerate la vremea respectivă de politicieni ca fiind hazardate, au fost confirmate de realitate, iar perspectivele sunt, în continuare, din ce în ce mai sumbre.

,,Din mediul de afaceri primim semnale că tot mai multe companii își suspendă activitatea și că blocajul financiar se accentuează. Creditul furnizor, cel care alimenta mare parte din business-ul din România, a înghețat, iar multe companii au ajuns în prag de faliment, astfel că își vor trimite angajații în șomaj sau îi vor disponibiliza în această lună. În acest ritm, vom ajunge rapid la 2 milioane de angajați fără joburi la finalul stării de urgență’’, afirmă analiștii de la Frames.

,,25% dintre IMM-uri sau închis sau se vor închide în următoarea perioadă. Sunt peste 1 milion  de oameni trimiși în șomaj tehnic. S-au mai întors minim 1 milion de români în țară. Cum vor fi absorbiți aceștia în campul muncii? Cum vor deveni aceștia contribuabili nu asistați social?  Este nevoie de un plan de susținere a IMM-urilor’’, afirmă Cristian Lungu, managerul Agenției de Consultanță pentru Dezvoltarea Afacerilor.

POLITICA PAȘILOR MĂRUNȚI, PĂGUBOASĂ

Potrivit analizei, România are nevoie de măsuri concrete de susținere a business-ului, pe termen mediu și lung, de un adevărat ,,Plan Marshall’’, dincolo de cele care vizează starea de urgență.

,,În timp ce la noi se vorbește doar de măsurile pe termen scurt, pentru perioada de restricții, în alte țări se pun în aplicare planuri pe termen mediu și lung.  Politica pașilor mărunți, pas cu pas, anunțată de Guvernul Orban, generează deja temeri în ochii investitorilor, afectează credibilitatea economică a României. România are nevoie de un plan concret, cu obiective, termene și finanțări asumate, care să creeze încredere pentru cei care vor să investească în România, mai ales pentru cei care vor să își mute facilitățile de producție din China, un fenomen economic pe care autoritățile par să il ignore în prezent’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul companiei de consultanță Frames.

În timp ce în România, planurile de combatere a crizei vizează doar 2% din PIB și acoperă doar perioada de stare de urgență, în Ungaria, o țară care are o economie cu 40% mai mică decât cea a României, Guvernul alocă 30 de miliarde de euro (20% din PIB) pentru compensarea efectelor crizei, printre care și un fond strategic de 1,3 miliarde de euro pentru investiții în infrastructură.

Cehia a anunțat un plan de stimulare a economiei de 18% din PIB (50 mld.euro), Polonia alocă 47 de miliarde de Euro (10% din PIB) pentru susținerea economiei, din care 30 mld. de zloți pentru investiții în infrastructură, iar Bulgaria accelerează planurile pentru trecerea la euro.

,,În timp ce alte țări profită de relaxarea restricțiilor Pactului de Stabilitate și se împrumută din piețele externe, își rezervă zeci de miliarde de euro pentru investiții în infrastructură, în susținerea mediului de afaceri intern, în România, autoritățile abia reușesc să adune bani de la băncile locale și trag de urechi firmele care n-au completat cum trebuie cererile de șomaj tehnic. Dincolo de vânătoarea de produse medicale (măști, combinezoane, aparatură specială), ne aflăm într-o cursă acerbă pentru finanțare la care România pare să fi pierdut startul’’, afirmă analiștii.

,,Am fi vrut să vedem, precum în Japonia, un program de obligațiuni pentru construcții, emise de stat. Ne asiguram astfel finanțarea pentru lucrările de infrastructură publică’’, mai spun aceștia.

Până în prezent, Guvernul a promis și încă nu a plătit niciun leu din cei 10 mld. lei pentru șomajul tehnic și 15 mld. lei garanții pentru susținerea creditării IMM-urilor. În rest, după o adevărată bâlbâială privind plata taxelor, a oferit o bonificație pentru cei care își plătesc taxele la timp și a anunțat un proiect de tăiere a reducere a salariilor în sectorul public.

Potrivit experților, tăierea salariilor bugetarilor este, cel puțin așa cum se prezintă acum, doar o măsură de imagine.

,,Din cei 1,24 milioane de bugetari, sunt aproape 700.000 care nu vor fi afectați sub nicio formă, pentru că activează în domenii esențiale. În conditiile in care statul aloca 102 mld.lei ca fond de salarii pentru bugetari (s-a dublat în ultimii 5 ani), economia estimată de Orban, de 1,5 mld lei, este ridicolă. Tăierea salariilor bugetarilor se dovedeste doar o măsura de imagine, care va avea efecte negative (scăderea consumului, tensiuni sociale etc). Era mai degrabă nevoie de măsuri de restrictii pentru cheltuielile publice. Restructurarea aparatului public este necesară, trebuie pusă în practică imediat după criză, însă nu prin manevre heirupiste care nu fac altceva decat sa amplifice tensiunile dintre angajați (public/privat)’’, arată analiza Frames & ACDA.

,,Statul poate funcționa cu 50% din angajați, dacă este să ne luăm după planurile de tăieri salariale anunțat de Guvern. Este nevoie doar de voință politică, de dorința de a face, în sfârșit, reformele de care economia românească, sistemul public, au nevoie’’, a declarant Cristian Lungu.

Potrivit experților de la ACDA, digitalizarea ANAF – măsură care va duce la creșterea colectării din sectoarele cu evaziune ridicată și impozitarea progresivă în sectorul public trebuie să se afle în prim-plan.

 

DE CE EXPORTĂM FORȚĂ DE MUNCĂ?

 

În timp ce alte țări încearcă să își protejeze forța de muncă, să le ofere joburi și să îi țină în țară,  România exportă muncitori pe bandă rulantă către Germania și, posibil în lunile următoare, către Italia și Franța, țări care au anunțat, la rândul lor, că vor muncitori români.

Potrivit analiștilor, dincolo de încălcarea flagrantă a regulilor privind starea de urgență, această situație arată lipsa de viziune a autorităților române în privința forței de muncă.

,,Continuăm, din păcate, o politică păguboasă, care a afectat economia românească în ultimii 30 de ani. În loc să luăm măsuri pentru a ne conserva forța de muncă, le facilităm plecarea în străinătate. Să nu uităm că, acum câțiva ani, un politician cunoscut spunea că nu avem nevoie de medici. Acum, în această situație incertă, este nevoie, mai mult ca oricând, de un mesaj clar către românii care vor să rămână în țară, un plan concret prin care acești oameni să fie păstrați în țară, nu să-i îngrămădim în avioane charter cu destinația Occident. Să îi implicăm în agricultura românească, în refacerea sistemelor de irigații, în construcțiile de infrastructură (drumuri, cale ferată, spitale, școli etc.)’’, a declarat Negrescu.

NEVOIA DE LEADERSHIP

România are nevoie, mai mult ca oricând, de leadership, de politicieni care să uite de interesele electorale și care să ia măsuri drastice, chiar dacă nepopulare.

,,De ce nu s-a apelat încă la banii de la Fondul Monetar Internațional? Pentru că un program de finanțare va veni cu condiționalități clare, precum reducerea aparatului de stat – concedierea a sute de mii de bugetari, privatizarea directă sau pe bursă a companiilor de stat căpușate politic, precum Aeroportul Otopeni, Hidroelectrica, TAROM, SNCFR, SNLO, renunțarea la pseudo-programul de dezvoltare locală PNDL. Astfel de măsuri vor afecta capitalul electoral al guvernanților. Din păcate, sacrificăm potențialul de revenire al economiei pe altarul intereselor electorale’’, afirmă analiștii.

Fără măsuri concrete, România va fi condamnată la sărăcie în următorii ani.

,,Factura intereselor electorale o vom plăti în următorii ani cu vârf și îndesat. În timp ce alte țări din regiune vor crește economic, noi vom spera, în continuare, că ne vor salva multinaționalele, că mediul de afaceri va plăti taxele și impozitele majorate pe care autoritățile le vor institui, mai mult ca sigur, după examenul electoral din toamnă. Vom avea din ce în ce mai puține șanse să construim drumuri, spitale, școli, pentru că PIB-ul va continua să fie sufocat de clienții de partid, de interesele politice, de programe fără noimă economică precum PNDL’’, arată analiza Frames & ACDA.

Potirivit analiștilor, de vină pentru această situație este întregul spectru politic.

,,Niciunul dintre partide nu a venit până acum cu o viziune legată de depășirea acestei crize. Niciuna dintre formațiuni nu a pus pe masă un plan concret de măsuri, dincolo de critici, de atacuri politice, de mesajele cu caracter electoral. Între timp, mediul de afaceri a înaintat zeci de propuneri, de soluții, de măsuri menite să ofere o relansare rapidă a economiei, după perioada de urgență. Niciuna dintre aceste măsuri nu a fost asumată’’, spun experții.

Între timp, în absența unor măsuri concrete de aplanare a efectelor crizei, situația bugetară a României se înrăutățește pe zi ce trece. Încasările au scăzut cu 12-13 miliarde de lei, iar cheltuielile au crescut cu 20 de miliarde de lei. În esență, în numai o lună, deficitul bugetar s-a adâncit cu 3 procente.

,,Sperăm ca rectificarea bugetară să vină cu altă viziune. Nu mai poți funcționa, ca stat, cu aceleași repere ca în anii dezmățului bugetar. Trebuie măsuri concrete, asumate, legate de cheltuielile statului cu aparatul public, trebuie anunțată decizia anulării creșterii pensiilor cu 40% din septembrie și impozitarea pensiilor speciale. Trebuie renunțat la PNDL, programul politic de finanțare pentru baronii locali și trebuie investit masiv în dezvoltarea infrastructurii, de la autostrăzi (Pitești-Sibiu, Comarnic-Brașov, Iași-București, Craiova-Pitești  la cale ferată de mare viteză (București-Cluj Napoca, București-Craiova, București-Timișoara, București-Iași etc) și aeroporturi (al doilea aeroport internaținal al capitalei, aeroporturi extinse la Brașov, Craiova, Cluj, Iași, Constanța, Sibiu, Timișoara etc.)  ’’, a declarat Adrian Negrescu.

Potrivit experților Frames & ACDA, este nevoie, totodată, de dezvoltarea unui program național solid și predictibil de susținere a inițiativei antreprenoriale care să includă toate programele naționale și europene pentru IMM-uri, cu bugete extinse provenite atât din sumele primite de la Uniunea Europeană cât și din redirecționarea sumelor obtinute din reducerea salariilor si pensiilor publice, anularea pensiilor speciale plus mecanisme de minimis care să cuprindă credite fiscale.

,,IMM-urile trebuie să reprezinte coloana vertebrală a unei economii moderne. Noi, din păcate, ne aflăm pe ultimul loc în UE ca număr de IMM-uri la 1000 de locuitori, iar peste 80% dintre ele sunt slab capitalizate și activează într-un mediu în care creditarea este inaccesibilă, iar blocajul financiar se amplifică. Exact acestea vor fi viitoarele victime ale crizei’’, a declarat Cristian Lungu, managerul ACDA.

În domeniul IMM-urilor, este necesar ca statul să adopte un pachet de digitalizare oferit sub forma de voucher de 500 de Euro/primele 12 luni care să include o licență CLOUD, site, instrumente de gestionare a unei afaceri – CRM, ERP, etc.

Statul ar trebui, de asemenea, să subvenționeze finanţarea costurilor cu achiziționarea unei semnături electronice pentru primii 3 ani de la înfiinţare și să încurajeze angajările, prin reducerea cu 50% a taxelor salariale.

De asemenea, este nevoie de o regândire a urmatoarelor programe naţionale pentru IMM-uri pentru ieșirea din criză, de la extinderea codurilor CAEN compatibile la dublarea sumei maxime alocate/proiect.

,,Creșterea numărului de finanțări anuale de la 10.000 la 30.000 de proiecte, însoțit de o focusare pe proiectele care vizează producția, industriile creative si IT-ul trebuie să se afle în prim-plan’’, afirmă Cristian Lungu.

Experții spun totodată că, fără împrumuri masive care să finanțeze programe naționale de dezvoltare, România va fi condamnată la sărăcie. ,,România, o țară cu un potențial agricol imens, importă alimente. Importăm electricitate deși avem capacități de producție suficiente, importăm gaze deși avem resurse uriașe în Marea Neagră. Importăm bulion deși cultivăm roșii care putrezesc pe câmp. Timpul nu iartă. Cum nu ne-a iertat când ne jucam de-a mineriadele, când alungam medicii din țară, când ,,nu ne vindeam țara’’, a mai declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.

Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. Lasa ca vine Klaus sa spuna ca guvernul conduce FOARTE BINE .
  Cand in Romania se va muri efectiv de foame din cauza astora o sa iasa lumea si o sa ii alerge cu pietre pe liberali.
  Momentul e aproape .

  • ai dracu voi de psdisti nenorociti. ati gaurit tara , ati furat tot ce s-a putut si acum stati pe margine si astepti si la hoit, sa il mancati si pe ala

  • Dacă nu murim de coronavirus și de condițiile din spitale, de foame sigur nu murim.

  • Vor fi mai multi morti de foame decat de virus. Si atunci vor muri copii si tineri, nu batrani aflati la capatul drumului.

  • Asa, metro, fii vigilent !
   Vesnica expresie a spalarii pe creier: „Lasa ca vine in schimb cutare si face si drege…”, nu v-oti fi saturat de ea ? Mai prinde ?!… Poate, da’ e-n scadere, asta trebuie sa fi observat, totusi… Fuga-fuga, inventati alta, ca ramaneti descoperiti !

 2. Românii vor muri de foame? Din cauza ăstora? Ti-ai luat afirmațiile după sputnik sau după latrina3? Și dacă va fi așa bă inteligentu plii( nu te înjur de morți și familie că cică e săptămâna mare și astea) e tot din cauză că au votat fmmpsdaldeudmr ori au stat aks când nu trebuia. Așa că sictir.

  • Eee, era mult mai bine dacă era psd-ul la guvernare, cu viorica in frunte si cu tezaurul repatriat.
   Atunci să fi văzut dezmăț.
   Lapte și miere, ca de fiecare dată când guvernează ei.

 3. Nu va mai aprindeti degeaba: trollii stau cu ochii pe articole de presa pt. a fi primii la comentarii, pt. asta sunt platiti, niste jeguri! metro… si restul n-au nicio meserie, nici macar nu se exprima corect.

  • Mai vedem noi care pe care ,de abia astept sa pierdeti alegerile din toamna .
   Cu cat guverneaza mai mult PNL cu atat coboara in sondaje mai tare.

  • Monica, poti spune ceva la subiect? Sau doar ii dai cu laude negative.

 4. Oh, da! Își făcuseră repede socotelile ca vor avea sclavi in Romania plătiți cu minim pe economie! Ete, ca nu le a ieșit! Mare parte din 1500 de euro (oricum, mult mai mulți față de 300 Euro, cat e netul la minim pe economie) câștigați in Franța sau Germania de un muncitor, tot in țară, la familii ajung, tot aici ii cheltuiesc sezonierii!

  • Din 1500 de euro , mai scade si ceva cheltuieli , in realitate raman cam 1000 euro/luna , in cel mai bun caz .Ca sa nu mai vorbesc , de ce anume mananca si in ce conditii locuiesc , numai viata nu este .
   I-am vazut prin tot occidentul , majoritatea sunt vai de ei , foarte putini traiesc decent .

 5. metro, plictisitu, s-a dus bonusul ! E nevoie de cizelare, prea ati ajuns sa se vada prin voi…

  • @rcp, Esti cumva de la Quality Assurance pentru postaci?
   Judecand dupa limbaj, pari un fel de capetenie dar nu-mi este clara organigrama voastra.

  • Nu, George, nu sunt, doar imi exprim in alt fel sila….

 6. Dupa dezastru produs de MAFIA PSD numai se poate face nimic

 7. Diferența dintre PNL și PSD e că la PNL mai sunt șanse să apară unul mai curajos care să pună în practică reducerea aparatului bugetar, începerea construcției de autostrăzi, suport pentru IMM-uri, digitalizarea instituțiilor statului, impozitarea pensiilor speciale, avantaje pentru firmele românești și străine care vor să aducă aici producția din China (să nu mai importăm piese chinezești de biciclete pe care doar să le asamblăm și să punem eticheta made in UE). Da, speranța e mică, dar cu PSD era și mai nasol, ăia au lăsat pustiu la guvern când a venit premierul Japoniei cu treabă de investiții.

  Mi-ar plăcea ca USR-PLUS să-și revină și să vină cu soluții, adică planuri defalcate pe puncte și subpuncte, metode de aplicare și, cel mai important, termene limită, că m-am săturat să aleg între 2 rele. Dacă nu-și revin, vor deveni răul cel mai mic, o strategie păguboasă care îi va scoate afară din politică înainte să crape dinozaurii PSD și PNL.

 8. Singura masura care poate fi luata e ridicarea starii de urgenta. Din pacate politicienii, fiind oameni de proasta calitate, sint paralizati de frica si lipsiti de idei.
  Dar asta-i optiunea, de altfel in acord si cu evolutia epidemiei (peste 5000 de teste si 300 si ceva de infectati in ultimele 24 de ore, prin urmare o scadere tinind cont de aproape dublarea numarului de teste).

  • O scadere pentru ca am stat in case. Dar tot o crestere de 5% pe zi. Asta tot exponentiala e.
   Vrei sa iesim sa ne imbolnavim cu totii sau ce vrei mai exact?

  • Dupa atitea saptamini, domnule Ion, ar trebui sa incercati, multi s-au imbolnavit si deja le-a trecut. Multi nici n-au stiut ca s-au imbolnavit si ca s-au vindecat. Prin urmare nu mai e la fel de periculos ca acum citeva saptamini.
   Doar daca sinteti intr-o categorie de risc, da, ar trebui sa mai stati in casa.
   Dar ce as vrea acum ar fi sa stiu cum stam cu adevarat, as vrea o testare extinsa si reprezentativa pentru prezenta anticorpilor ca sa stim cum procedam, nu sa dam cu banul si cu parerea.

 9. De ce pana si Iranul (!!!) poate, iar Romania NU (si nici nu isi propune macar sa incerce)? Asa trebuie sa ramana „Romania educata”/”Romania normala”, drept tara culegatorilor de sparanghel?
  „Iran opened a production line of serological test kits for the detection of antibodies in the framework of its fight against the coronavirus. According to the CEO of the Iranian biomedicine company, they plan to produce 2 million serological antibody detection test kits weekly on the production line.”

 10. Sa reamintim cat primeste lunar numai tudorel. Cate pensii, cate salarii, cate sinecuri ?

  • Si Tudorel si Valer Dornean, seful CCR si Victor Ciorbea si toti privilegiatii pe care i-a facut PSD fericiti, in timp ce votantii amarati ai PSD vor plati cel mai scump criza asta….

 11. Surse politice din PNL spun ca Florin Catu a propus masuri mai dure de Reducere a Cheltuielilor publice, dar PNListii NU le vor de frica alegerilor din acest An!
  Surse politice citate de ADEVARUL spun ca Premierul Ludovic Orban este forţat să vină cu măsuri de austeritate pentru a acoperi gaura financiară provocată de pandemie, însă liderii liberali din teritoriu i-au transmis să nu se atingă de bugetari dacă vrea ca PNL să nu aibă soarta PDL.
  Pensiile nu vor mai fi mărite cu 40%, dublarea alocaţiilor va fi din nou amânată, iar demnitarii vor avea lefurile tăiate, susţin surse politice pentru Adevărul.
  Bugetarii vor fi însă cel mai puţin afectaţi.
  Potrivit surselor Adevărul, mulţi lideri liberali se tem că orice tăiere salarială în sectorul bugetar va aduce mari prejudicii electorale pentru PNL, mai ales că, prin fuziunea cu PDL, partidul încă poartă pecetea austerităţii din epoca Băsescu-Boc.
  Prin urmare, premierul Ludovic Orban încearcă să-i sprijine şi pe antreprenorii afectaţi de criză, dar în acelaşi timp să se atingă cât mai puţin posibil de veniturile angajaţilor la stat, mulţi dintre ei votanţi de bază ai PNL.
  Câţi bugetari vor avea de suferit de pe urma şomajului tehnic?
  Nici măcar ministrul Muncii n-are răspuns la această întrebare.
  ”N-am ştiut niciodată câţi angajaţi sunt în sectorul public. NU există o centralizare la nivelul ţării cu privire la toţi angajaţii din toate primăriile, toţi angajaţii din toate consiliile judeţene, toate prefecturile, toate companiile”, a spus Violeta Alexandru la Digi 24, încă o dovada a haosului total din Aparatul bugetar, dominat de pile, cunoştinţe şi relaţii.
  Numărul angajaţilor din sistemul de stat a crescut cu aproape 5.300 în primele 3 luni de guvernare PNL, o medie lunară care a depăşit şi sistemul de sinecuri al PSD.
  Potrivit profit.ro. 3.771 de posturi au apărut în administraţia central (secretari de stat, consilieri, şefi de cabinet etc), unde Guvernul îşi exercită controlul direct, iar 1.512 posturi au fost ocupate suplimentar în primării.
  ”Este nevoie de o analiză făcută de fiecare conducător de instituţie publică pentru a mai rări persoanele care plimbă hârtii şi care nu rezolvă probleme”, a spus zilele trecute premierul Ludovic Orban, deşi PNL a preluat guvernarea la începutul lunii noiembrie.(!!)

  Sondajele PNL arată că aproape 60% din respondenţi resping tăierile salariale, chiar şi pe timp de pandemie.
  În discuţiile cu apropiaţii din partid, liderul PNL a motivat că banii câştigaţi de bugetari vor alimenta consumul, deci tot vor intra în circuitul economic.(„motivatie” marca PSD, Budai o sustine!)
  Până la urmă, Premierul Orban a cedat la presiunea reprezentanţilor din sectorul privat, care au criticat vehement faptul că întreaga povară fiscală generată de pandemie cade pe umerii lor.
  ”Trebuie să ne comportăm ca un guvern liberal, totuşi, chiar dacă sondajele arată că cei mai mulţi dintre micii antreprenori sunt mai degrabă votanţi USR-PLUS”, susţin surse din conducerea PNL pentru Adevărul.

  Si uite-asa, lalaiala PNLista(„VOM face, VOM drege”, da asigurari la TV de fiecare data Ludovic Orban! ne adanceste in criza Economica evidenta!
  Dar pe cine loveste cel mai putin orice criza financiara?
  Pe cei cu Bani multi si Averi uriase, adica pe politrucii nostri!

 12. Un plan Marshall are nevoie de cineva care sa livreze banii ( in USD sau EURO).
  Ca sa se imprumute pe piata privata internationala Romania/ guvernul are o cotatie proasta la agentiile de rating aproape de ” junk” cu perspective negative.

  Ca sa vina FMI ( IMF) acesta are criterii foarte clare in privinta politicii fiscale a statului, ei crediteaza doar cheltuielile curente ale guvernului si nu investitii ( astea eventual creditatate de alte institutii )

  Sa nu ne facem iluzii, cum ne-am asternut asa vom dormi. Nu suntem nici Ungaria , Cehia sau Danemarca

 13. Socant, halucinant!!
  Tocmai ce a anuntat acum cateva Minute la Digi 24 Ministrul Florin Catu ca NU va exista Somaj tehnic la bugetari si ca PNL nu se va atinge nici de salariile demnitarilor!
  Orbane, ati PIERDUT alegerile in seara asta, pentru 1 Milion de bugetari voi veti PIERDE Voturile multor MILIOANE din Sectorul privat!!!
  Alegerile sunt mai tari decat Coronavirusul, PNLeilor le e FRICA sa ia masuri, FIX cum am scris la postarea de la Ora 7:33 pm!
  Desi Orban a declarat in fata natiunii zilele trecute ca vor trimite bugetarii in Somaj tehnic, RUSINE mincinosilor, VOTUL meu l-ati pierdut definitiv, javre ordinare, NU sunteti deloc altfel decat mizeria PSDista!
  Sictir!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.