G4Media.ro

Analiză despre noul regim Erdogan: O Turcie suverană, captivă în jurul liderului…

sursa foto: Unsplash

Analiză despre noul regim Erdogan: O Turcie suverană, captivă în jurul liderului său și fără opoziție

Editorial semnat de Ibrahim Berksoy în publicația turcă CUMHURIYET, preluat de Rador:

Se dorește o Turcie fără opoziție

Iată ce se spune fățiș: Avem președintele. Avem majoritatea parlamentară. Avem justiția. Mass-media este de partea noastră. Oamenii ne susțin. Cui vă mai împotriviți? Nu vă opuneți oamenilor. Nu fiți o piedică în calea „secolului turc”.

Cea mai mare neșansă a Turciei este mediul politic favorabil autocrației, impropriu democrației și care se conturează în jurul unui „lider puternic”, devenit permanent. Se dorește „o Turcie suverană”, captivă în jurul liderului său și fără opoziție. Există o alianţă politică reacţionară care prezintă opoziţia drept o organizaţie criminală, care consideră că a slăbi opoziția în faţa societăţii este un succes electoral, care poate recurge la tot felul de mijloace ilegale în acest scop, care polarizează societatea, care consideră criminale opiniile contrare și mobilizează justiția în această direcție.

Este clar că și la alegerile locale care vor avea loc în martie 2024, puterea va urmări în special primăriile Istanbul și Ankara, va recurge la același limbaj al unei propagande murdare polarizante, va încerca să pună o mare presiune pe populație. Trebuie ca opoziția să îi propună din nou pe candidații care au câștigat la ultimele alegeri, mai ales la Istanbul și Ankara. Opoziția trebuie să iasă cu încredere în fața populației.

În cazul în care își dorește o carieră în politică, Ekrem İmamoğlu (primarul orașului Istanbul, reprezentant al opoziției – n.red.) trebuie să își împrospăteze încrederea de care se bucură printr-o nouă victorie la alegerile locale din 2024.

Discuții aprinse

Este posibil ca după alegeri să existe discuții aprinse între partidele de opozțiție. Se vor lua decizii în forurile de conducere. Oricine ar fi liderul opoziției, președintele Erdoğan va încerca să îl terfelească în piața publică electorală, folosind din nou un limbaj polarizant. Limbajul vulgar, provocator și ilegal care a fost folosit împotriva lui Kılıçdaroğlu la aceste alegeri va apărea și pentru candidații la primărie la viitoarele alegeri locale. De fapt, Erdoğan încearcă să „modeleze” partidele, care sunt structuri organizate, mai degrabă decât pe liderii opoziției.

Succes politic

Orice succes politic este posibil astăzi printr-o „memorie socială” care a fost transformată într-un instrument de propagandă. Această memorie socială ciudată, care a fost constant consolidată și gravată în memorie de către sistem de-a lungul anilor, apare în moduri diferite la fiecare dintre alegeri. Există o „memorie socială” uriașă care spune că „nu există nicio alianță împotriva opoziției; că moscheile au fost transformate în hambare, citirea Coranului a fost interzisă, mii de clerici au fost spânzurați pentru că nu purtau pălării, sora mea care poartă hijab a fost atacată în Kabataș, s-a băut bere în moschee, s-au jucat hore în Kandil, etc, etc…”.

De cealaltă parte, în fața încercărilor de a lăsa Turcia fără opoziție, există mesajul puternic, încrezător, plin de speranță „Continuați lupta”. Aceasta este esența dorinței cetățenilor de schimbare. (Traducere Florin Matei)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...