G4Media.ro

ANALIZĂ Care sunt țările care continuă să susțină Rusia și ajută ca…

Sursa foto: Kremlin.ru via Wikimedia Commons

ANALIZĂ Care sunt țările care continuă să susțină Rusia și ajută ca izolarea totală a lui Putin să fie imposibilă

India, China, Venezuela sau Africa de Sud se numără printre țările care continuă să susțină regimul de la Moscova chiar și după ce președintele Vladimir Putin a ordonat forțelor Federației Ruse să atace Ucraina, la 24 februarie. Analiștii susțin că sprijinul pe care zeci de state îl oferă Kremlinului arată că Putin este mai puțin izolat decât se crede la nivel internațional, iar în timp ce sancțiunile împotriva Rusiei sunt importante, ele sunt limitate în principal la membrii NATO și la alți aliați apropiați ai SUA, cum ar fi Australia, Japonia și Coreea de Sud.

Reticienți să condamne Moscova

În urmă cu mai bine de o lună, Moscova a declanșat o invazie pe scară largă a Ucrainei, lansând atacuri de pe mare, aer și uscat și provocând cea mai gravă criză de securitate în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. SUA și aliații săi occidentali s-au grăbit să condamne și să pedepsească Rusia printr-un val de sancțiuni, dar unele țări au refuzat să se alăture corului criticilor.

În urmă cu câteva zile, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție fără caracter obligatoriu, care solicită protecția civililor și a infrastructurii civile din Ucraina și cere încetarea imediată a ostilităților. În timp ce rezoluția a primit undă verde de la 140 dintre cei 193 de membri ai adunării, 53 de membri nu au sprijinit demersul – patru țări au votat împotriva adoptării documentului, 38 s-au abținut. Restul au lipsit de la vot. Documentul, pregătit inițial de Franța și Mexic, a fost prezentat de Ucraina, referindu-se la „consecințele umanitare” ale invaziei sale de către forțele Moscovei.

Aliații Moscovei, Siria, Belarus și Coreea de Nord (plus Rusia) au votat împotriva rezoluției, la fel ca și Eritreea. Aceste țări au ignorat apelul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a descris agresiunea Rusiei drept „absurdă,” având în vedere că mai mult de patru milioane de ucrainieni au fost forțati să se refugieze în țările vecine, în timp ce nenumărați civili au fost uciși în bombardamentele rușilor.

Dacă Eritreea preferă în mod tradițional să nu se implice în disputele dintre țări (în condițiile în care guvernul țării din Cornul Africii este supus el însuși unor sancțiunii internaționale din cauza brutalitatii față de propriul popor), nu la fel se poate spune despre celelalte trei state. Reprezentanții acestora au susținut că extinderea NATO, mai degrabă decât pe președintele Putin, reprezintă principalul motiv pentru declanșarea invaziei rușilor.

La rândul său, Venezuela a susținut Kremlinul în declarațiile sale, deși a absentat de la vot împreună cu Azerbaidjan, Burkina Faso, Eswatini, Etiopia, Guineea, Guineea-Bassau, Maroc, Togo, Turkmenistan și Uzbekistan.

Rezultatul votului din 24 martie a fost similar cu cel de la rezoluția prezentată de ONU pe 2 martie, care a criticat Rusia pentru declanșarea războiului împotriva Ucrainei. Documentul „a deplâns” atunci agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și a cerut retragerea imediată și completă a tuturor forțelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Țările care s-au abținut de la vot, adoptând astfel o atitudine „neutră” în ambele ocazii, includ Algeria, Angola, Armenia, Bangladesh, Bolivia, Burundi, Republica Centrafricană, China, Cuba, Republica Congo, El Salvador, Guineea Ecuatorială, India, Iran, Irak, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Madagascar, Mali, Mongolia, Mozambic, Namibia, Nicaragua, Pakistan, Senegal, Africa de Sud, Sudanul de Sud, Sri Lanka, Sudan, Tadjikistan, Tanzania, Uganda, Vietnam și Zimbabwe.

Emiratele Arabe Unite s-au abținut inițial să voteze prima rezoluție, dar și-au schimbat poziția pentru a denunța Rusia în cazul celui de-al doilea document.

Într-un mandat similar prezentat în față celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU în urmă cu două săptămâni, Rusia a fost singura țară care a votat împotriva rezoluției care o condamna pentru atacarea Ucrainei. SUA și alte zece țări au susținut rezoluția, în timp ce trei state s-au abținut: China, Emiratele Arabe Unite și India.

Poziția Chinei

De la începutul conflictului, Beijingul s-a ferit să condamne invazia rusă. Referindu-se la poziția Chinei, analiștii au afirmat că relațiile strânse ale Beijingului cu Moscova sunt tot mai strânse. Putin a avut de altfel o întâlnire cu omologul sau chinez, Xi Jinping, cu doar câteva săptămâni înainte de a ordona invadarea Ucrainei.

Cele două ţări au celebrat atunci o prietenie „fără limite” şi au denunţat „extinderea” NATO.

De asemenea, în urmă cu doar două zile, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a anunţat o ordine mondială „multipolară, justă şi democratică” în parteneriat cu China, în timpul primei sale vizite în această ţară de la invadarea Ucrainei.

„Trăim o etapă foarte serioasă în istoria relaţiilor internaţionale,” a declarat şeful diplomaţiei de la Kremlin, la începutul unei întrevederi bilaterale cu omologul său chinez, Wang Yi. „Sunt convins că la finalul acestei etape situaţia internaţională va fi net mai clară şi că noi, împreună cu dumneavoastră şi cu partenerii noştri, ne vom îndrepta spre o ordine mondială multipolară, justă, democratică”, i-a spus Lavrov ministrului chinez.

La rândul său, Wang Yi a declarat că relaţiile dintre China şi Rusia „au trecut testul turbulenţelor internaţionale” şi continuă să se dezvolte ferm. Potrivit acestuia, relațiile dintre cele două țări au rezistat noilor teste prezentate de o situație internațională în schimbare. Wang a declarat că Beijingul este pregătit să ducă relația dintre cele două state „într-o nouă eră” și „la un nivel mai înalt.”

Într-un comunicat de presă transmis de Ministerul de Externe rus se menţionează că, la întâlnirea celor doi oficiali, Rusia şi China au convenit să îşi consolideze cooperarea, în contextul a ceea ce Moscova numeşte „condiţii internaţionale dificile,” referindu-se la întărirea coordonării politicii externe şi adoptarea unei singure voci în privinţa afacerilor globale.

Totodată, miniştrii de externe chinez şi rus au condamnat ceea ce ei au numit sancţiunile occidentale „ilegale şi contraproductive” impuse Moscovei pentru acţiunile sale din Ucraina, potrivit unei declaraţii a MAE rus.

Beijingul, care împărtăşeşte cu Moscova o ostilitate afişată faţă de SUA, refuză de la 24 februarie să condamne invazia rusă din Ucraina, preferând să denunţe în schimb sancţiunile occidentale împotriva Rusiei.

La începutul lunii martie, Wang Yi a salutat chiar prietenia cu Moscova, despre care a spus că este extrem de puternică, şi a apărat îngrijorările „rezonabile” ale Rusiei în privinţa securităţii sale.

Susținerea Indiei

Dacă atitudinea Chinei de susținere aproape fățișă a Moscovei era previzibilă, situația este diferită în cazul guvernului de la New Delhi. Comentatorii s-au întrebat de ce India – cea mai mare democrație din lume – refuză să denunțe atrocitățile comise de forțele lui Putin în Ucraina și să se situeze de partea Washingtonului (de la care primește anual ajutoare financiare, economice și militare semnificative).

Sunt cel puțin patru motive principale care explică atitudinea Indiei: 

Primul este dependența de petrolul rusesc. După China și Statele Unite, India este al treilea cel mai mare cumpărător de petrol la nivel global, țară asiatică importând cel puțin 80% din necesarul intern de combustibil. New Delhi a evitat importurile de la Moscova în ianuarie și februarie, pe măsură ce tensiunile în jurul granițelor Ucrainei se intensificau, simultan cu temerile privind o invazie iminentă. Totuși, contractele pentru martie și aprilie – după începutul războiului – arată milioane de barili de petrol livrate către India, potrivit grupului de cercetare Kpler.

Potrivit analiștilor, atât India, cât și China profită probabil de reducerile oferite de Moscova, care e disperată să găsească clienți care să o ajute să rămână pe linia de plutire financiară pe măsură ce sancțiunile se înmulțesc. În prezent, mai multe companii petroliere indiene – inclusiv Hindustan Petroleum, Indian Oil Corporation și Nayara Energy – sunt încă implicate activ în relațiile cu Rusia, spre deosebire de SUA, Canada, Australia sau Marea Britanie, care au interzis importurile de petrol rusesc.

În acest context, trebuie spus că India și China nu sunt singurele țări care încă importă țiței rusesc și finanțează, prin urmare, un efort de război brutal. Potrivit unor relatări, unele rafinării cu sediul în Bulgaria, Germania, Indonezia, Grecia, Italia, Ungaria și, probabil, Olanda, se bazează în continuare pe Rusia în sectorul energetic.

De asemenea, țările OPEC au ales să respecte un acord cu Rusia, mai degrabă decât să se conformeze presiunii SUA de a crește producția. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, membri cheie ai grupului respectiv, au semnalat ambele sprijin pentru Rusia în ultimele zile.

Un al doilea motiv este China. India a dezvoltat o codependență cu Rusia din cauza dezacordurilor tot mai mari pe care le are cu China. New Delhi este al doilea cel mai mare client pentru petrolul rusesc și apelează din ce în ce mai mult la Putin pentru echipamente militare. De altfel, peste 60% din armamentul Indiei provine din Rusia. De exemplu, India a încheiat un acord de 5,43 miliarde de dolari cu Moscova în 2018 pentru sistemul de rachete S-400.

Politica externă a celor din New Delhi se bazează pe asigurarea faptului că Rusia nu va fi nevoită să treacă complet în tabăra Chinei, în condițiile în care India și China au dezacorduri majore privind Himalaya de ani de zile. India este, de asemenea, îngrijorată că Beijingul și-ar putea extinde amprenta militară în Tibet sau ar putea întrerupe accesul în regiune, lucru care s-ar putea întâmpla dacă Beijingul și Moscova vor fi izolate în alianța lor asiatică.

Iar parteneriatul solid dintre Rusia-India a ieșit din nou în evidență vineri, când miniștrii de externe din cele două țări, Serghei Lavrov și S Jaishankar, s-au întâlnit la New Delhi, într-o vizită despre care analiștii spun că este un semnal clar că India încă vede Rusia ca un aliat, chiar dacă mulți lideri mondiali o consideră un agresor. Rusia a lăudat India pentru că nu a judecat conflictul din Ucraina într-un „mod unilateral,” după ce India nu s-a alăturat condamnării internaționale a Moscovei.

Afganistanul, un alt treilea motiv. Indienii nu au rămas impasibili la retragerea haotică a americanilor din Afganistan, mai ales că ei au susținut constant guvernul de la Kabul înainte de revenirea talibanilor la putere. După revenirea islamiștilor la putere la Kabul, India s-a îndreptat spre Moscova din cauza temerilor privind propriile sale interese de securitate.

Afganistanul a fost, de altfel, și motivul unor dezacorduri politice cu SUA din cauza relației pe care americanii au dezvoltat-o în ultimele decenii cu un alt inamic tradițional al Indiei, Pakistan. Drept urmare, India își urmărește statutul de națiune nealiniată.

Motivul numit Kashmir. Guvernul condus de Narendra Modi tratează invazia rusă ca pe o chestiune bilaterală, europeană, care nu o interesează sau afectează în mod direct. Această deoarece luarea unei poziții într-un război străin ar putea, de asemenea, să determine o implicare externă suplimentară în conflictul de lungă durată pe care îl are cu Pakistanul în Kashmir. În timp ce Pakistanul solicită în mod obișnuit ca Statele Unite să se implice în disputa pe care o are cu India privind această regiune, India a reușit până acum să se asigure că alte țări tratează conflictul ca pe o problemă bilaterală.

India, care este o putere nucleară, are o lungă istorie de urmărire a unei strategii nealiniate în politica internațională, evitând constant să se alăture intereselor altor superputeri sau blocuri politice. Dar poziția Indiei în contextul actual îngrijorează Administrația de la Washington. India este unul dintre cei mai valoroși parteneri strategici ai SUA, oficialii americani încercând de ceva vreme să integreze India într-o alianță pentru a contracara China în regiunea Indo-Pacific. Dar lucrând pentru a-și proteja comerțul cu Rusia și refuzând să condamne invazia Ucrainei, New Delhi subminează în mod activ eforturile Washingtonului de a izola Moscova.

Atitudinea sud-africanilor

O altă susținătoare a Moscovei este Africa de Sud. Aceasta a fost una dintre cele 17 țări africane care s-a abținut de la o rezoluție a ONU care condamnă invazia rusă a Ucrainei, o decizie previzibilă ținând cont de legăturile istorice dintre Congresul Național African, care a condus lupta acestei națiuni împotriva guvernului minorității albe, și Uniunea Sovietică.

De asemenea, doi dintre președinții post-apartheid ai Africii de Sud, Thabo Mbeki și Jacob Zuma, au urmat pregătire militară în URSS. De altfel, într-o declarație emisă prin intermediul fundației sale, Zuma l-a numit pe Putin „un om al păcii.”

„Rusia este prietenul nostru până la capăt,” a declarat și Lindiwe Zulu, ministrul dezvoltării sociale din Africa de Sud, care a studiat la Moscova în anii apartheidului. „Nu suntem pe cale să denunțăm acea relație pe care am avut-o întotdeauna.”

Rusia, izolată și nu prea

Washington Post a făcut recent un inventar al țărilor care nu au condamnat Rusia pentru atacul neprovocat împotriva Ucrainei și care fac ca izolarea completă a lui Putin să nu fie posibilă. Publicația a scris că, în India, guvernul premierului Modi s-a abținut să denunțe invazia rusă a Ucrainei, descriind-o drept un conflict între Moscova și NATO. Președintele brazilian Jair Bolsonaro a spus că țara sa „nu va lua parte la conflict” și l-a descris pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept „un comic.” De asemenea, jurnaliștii au menționat declarația ministrului sud-african Zulu despre prietenia de durată cu Rusia.

Ziarul s-a referit și la prima rezoluție a ONU adoptată după începutul războiului. Din cei 193 de membri ai Națiunilor Unite, 141 au votat pentru a condamna atacul neprovocat al Moscovei asupra vecinului său. Dar acel vot majoritar nu spune povestea mai nuanțată.

„Există sentimentul (că) nivelul de sprijin din partea multor țări non-occidentale pentru această rezoluție a fost destul de subțire”, a declarat Richard Gowan, directorul ONU la International Crisis Group.

Analiști cred că pentru multe țări nealiniate și/sau din afara Europei, conflictul de pe bătrânul continent este de fapt unul care opune Moscova celor din Washington/NATO. Aceste state sunt reticente de a lua partea cuiva, mai ales că războiul este pentru ele un conflict îndepărtat, așa cum este pentru mulți occidentali un conflict în Orientul Mijlociu sau în Africa.

Mai mulți lideri, inclusiv Yoweri Museveni din Uganda, au ridicat problema intervențiilor occidentale în Afganistan, Irak și Libia pentru a-și justifica reticența de a critica Rusia. „Nu mă amenința și nu te voi amenința”, a spus Museveni.

Precizând că necondamnarea Rusiei nu înseamnă neapărat susținerea aventurii războinice a Moscovei, ziarul a concluzionat că, în afara Occidentului, liderul de la Kremlin este mai puțin izolat decât se crede și decât a repetat-o constant președintele Biden:

  • „Sugestia că Putin este izolat poate fi încă o opinie părtinitoare occidentală – o presupunere bazată pe o definiție a ‘lumii’ care înseamnă locurile privilegiate, în mare parte Statele Unite, Europa, Canada, Australia și Japonia”.

Surse: Knewz.com, Washington Post, BBC, Axios, Reuters, Euractiv, UN.org, Sursa foto; Kremlin.ru via Wikimedia Commons

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

43 comentarii

  1. ce izolare comparativ cu GDP? chiar conteaz uganda venezuela sau africa de sud? singurul actor important e china care nu cred ca vrea sa piarda clienti pentru putin .

    • Am cercetat răspunsul exact din unghiul acesta la începutul lunii martie. Dpdv al GDPului global împărțirea este aproximativ 50%/50% între statele care aplică sancțiuni Rusiei, și cele care nu. Pentru mine personal surpriza a fost cât de mare este proporția Asiei la GDPul global (42-43%). China+India la un loc fac 25%. SUA+UE 40-41%; + Canada, Japonia, Singapore, Taiwan, Australia, se duc spre 50%. Din emisfera sudică, doar Australia aplică sancțiuni.

    • Cred ca in viitorul nu foarte îndepărtat o sa conteze doar țările cu resurse naturale si ce sa vezi toate tarile noneuropene sunt bogate in resurse naturale.

    • Nu am citit tot, pt ca e mult, dar putem considera și Ungaria, printre aceste țări

    • Ukraina e deja impartita
      Rusii au câștigat ce au vrut
      Nu contează gdp-ul
      Contează cine ce resurse are
      Un pic și poziționarea geografica
      Asia și Africa fac cu jet pe europeni

    • România când va avea legături economice mai semnificative cu aceste țări din lume????
      Deja importanța Europei și a SUA este în scădere!!!
      Adevărul doare uneori, dar nu poate fi schimbat.
      Oricum, rusia a procedat incorect.

    • Ce se screm Postacii Pro rusi! Mai respirați, va ajunge 💩💩 pentru toți 😂 auzi tu la ala care au resurse 😂😂😂😂 ratații dracului!

  2. Este evident, China, si de aceea, fiecare zi de luptă a Ucrainei trebuie să fie o zi in care SUA si UE este mai decuplate de Rusia si China!

    • Tarile care au aplicat sanctiuni Rusiei au un GDP cam 60% din cel global. Dar nu inseamna ca restul de 40% au o influenta asa mare si pot ajuta Rusia prea mult. Ok, Rusia va trebui sa vinda petrol cu discount gros catre China si India si altii. Dar daca Rusia vinde cu discount, asta inseamna o problema pentru tarile OPEC care isi vad clientii cum pleaca catre Rusia. Deci e posibil sa decida si ei scaderea pretului si se poate ajunge la un carambol si pretul resurselor sa scada dramatic.

  3. In momentul in care va fi tăiat capul hidrei bolșevice, va fi liniște 😂😂😂

  4. Se spune si se scrie RETICENT nu Reticienti…nu e prima data cand batjocoriti limba romana…

  5. Reticenti

    • In afara de SUA, Europa si alte cateva tari satelit, planeta face pypy cu jet pe sanctiuni. Multe tari reticente acum s-au fript deja cu socialismul multilateral dezvoltat american, deci hegemonia lui e pe duca, globalismul si pax americana ajunge in tomberonul istoriei. Nici mai frumos ca un tip ca bren don trage cortina. Urmeaza cortina europeana, un Euromaidan adevarat care sa mature oligarhia bolsevica si slugile ei.

  6. Numai din astia unde saracia e la ea acasa.
    Chiar si China, cine a fost pe acolo stie despre ce vorbesc.
    Mari puteri dar oamenii de rand abia isi duc traiul de pe o zi pe alta.

    • Da, dar e vorba de volum. China si India pot sa consume o mare parte din petrolul rusesc. Sigur, cu discounturi serioase. Dar asta inseamna bani buni pentru Rusia. Pe de alta parte, asta inseamna ca ceilalti producatori de petrol or sa piarda clienti in favoarea Rusiei deci trebuie sa duca si ei pretul in jos.

  7. India + China + toata Africa + mare parte din America de Sud nu colaroreaza cu delirul lui Brandon, nici in Rusia, nici in Coreea Cea Buna, nici in Cuba. Asa-zisa comunitate mondiala e NATO + UE + Five Eyes + Japonia, nic macar un miliard dincel 8 miliarde de oameni.

    • Au fost izolate, traiesc ca in Epoca lui Fred si Barney. Intrebarea ar fi daca si rusii vor sa ajunga tot acolo. Evident ca vor gasi portite sa mai usureze sanctiunile dar nivelul de trai va scadea drastic.

    • Mariusica crede ca toata lumea alege ce sa faca pe lumea asta.

  8. Da, hai sa bagam in lagar 300 de milioane de oameni ca poate se rascoala impotriva lui Putin. Ca doar a mers impotriva lui Kim sau a lui taica-su. Dar ce l-au dat jos pe Castro oamenii, ce succes.

  9. Chinezii au acum o șansă pe carre înainte nici nu se gândeau măcar să o viseze: vor ajunge patroni peste ruși ..în Rusia.
    India la noi nu contează, dar China trebuie să știe, dacă nu a aflat până acum ( vezi cazul Shuai Peng) că lumea este mult mai sensibilă la nedreptăți și atrocități, urmare nu voi mai cumpăra produse chinezești dacă banii pe ele se duc spre kriminalul de la kremlin !
    Țări aliate bolșevicilor ..țări FĂRĂ DEMOCRAȚIE sau cu imitație de democrație.
    SLAVA UCRAINA ! Cinste eroilor ucrainieni !!!!

  10. Articolul pleacă de la premiza falsă că toți cetățenii NATO ar gândi la unison. De fapt sancțiunile împotriva Rusiei sunt susținute de către niște grupuri de interese aflate la putere în NATO, care dețin controlul financiar și mediatic, reprezentate de niste politicieni care demult nu mai sunt in stare sa câștige alegerile cinstit.

  11. la cum s-au activat postacii se pare ca sunt nasoale sanctiunile totusi

  12. Sa compari G7 si G20 cu restul lumi e absurd, Ruși nu pot nici măcar sa transfere bani in alte tari decât cu păsări calatoare. Capitalul si financiarul nu al lor , ei au producția dar fabrica e pe bani altora daca nu mai vin. La fel ca Romania după război au naționalizat tot dar nu a folosit la nimic si ce au făcut in continuarea a fost sa cumpere fabrici si licențe de afara pe care le-au plătit cu mâncare. La revoluție sa văzut ca de fapt nu avem nimic decât o industrie prăpădita si inutilă. Au fost si lucruri bune dar nu au contat prea mult. Azi producem de 3-5 ori mai mult si la calitate foarte buna si exportam de 3 ori mai mult . Dar cate fabrici sunt de fapt românești cu ce capital si resurse financiare sau construit. Romanești cumva?.

    • Dar de ce trebuie sa fie romanesti ? Ce inseamna ca sunt romanesti ? Inseamna ca patronii sunt romani si ca exista mai mult capital in tara , atat. Dar nu e nicio garantie ca acel capital va fi investit in tara sau ca nu e transferat in Elvetia cum de fapt chiar si fac o mare parte din patronii romani. Deci nu, nu proprietatea e problema ci daca oamenii din tara asta au ajuns la un nivel educational, antreprenorial, civilizational astfel incat sa poata fi capabili sa faca si altceva in afara de a fi angajat la patron (strain sau roman). Ca sa ajungi la nivelul asta, trebuie sa lucrezi intai la unii din afara in general ca sa intelegi cum si ce trebuie facut.

    • Ai înțeles greșit nu asta am spus. Am spus ca Lada ruseasca acum după ce aplecat Renault (capital, finanțe, cunoștințe) vor face ca Ceașca o mașina proasta care nu o cumpăra nimeni. Trebuie bani , tehnica, cunoștințe, piața de desfacere si calitate fără nu poți face din noua Lada ruseasca Mercedes. Noi am încercat 45 de ani si am văzut ce a ieșit, nu merge. Ce fac ruși cum proiectează noua mașina Lada trec din nou la desen tehnic ca softurile gen Cad nu sunt al lor. Cate softuri de la mașini la construcții au ruși , ce ușor vorbesc uni facem singuri dar nu vrem, de fapt nu putem. Ști cit costa un soft occidental ptr. construit hale de unde îl iei si ca nu este al tău ti se împrumuta de fapt si tu plătești folosirea lui pe ani.

    • Sunt si inițiative bune Romanești , ClusterPower, companie fondată și deținută de trei antreprenori români, va construi în partea de sud a țării, lângă Craiova, „cel mai mare centru de date din România și unul dintre cele mai mari din Europa” al 6 mai exact. Dar centrul de date va fi mai mult decât un loc de stocare a datelor este si cloud.,inteligenta artificiala, securitatea datelor dar tehnologia este SAU, UK si Germania. Așa se dezvoltă o tara nu cu desen tehnic.

    • Deci @marius daca pleca tehnologia vestica Romania se întoarce la planșeta de desen tehnic cu accesorii. Tot aștept procesorul rus dar săracul e ca T14 si SU57 e bun dar nu îl vede nimeni. Cam asta este puterea Romanei si altor state bananiere care înving vestul cu petrol si gaz sau ca in cazul lui Ceașcă cu mâncare. Așa ca sa ramai ei cu gazul si noi cu vestul decadent😂😂😂.

    • Pai eu zic de români , nu de ruși. Singurul domeniu unde rușii au ceva tehnologie proprie e in domeniul militar. Dar și acolo depind masiv de tehnologie americană. Însă, daca vrem sa fim altceva decât mana de lucru pentru americani și alții din vest, trebuie sa mai facem și pe aici cate ceva. Nu spun că vom ajunge vreodată să concurăm cu americanii, este exclus, spun asta pentru că am lucrat la o corporatie americana multi, multi ani și nu avem cum sa ajungem vreodată să creăm astfel de companii din diverse motive pe care nu le putem controla. Dar putem sa cream startupuri pe care sa le vindem pe bani multi și apoi banii sa ii reinvestim. Daca ar fi unii cu cap in guvern, ar subvenționa masiv startupuri românești prin eliminarea oricărui impozit pe o perioadă de 5-6 ani. Asta că sa poți atrage oameni din corporații in startupurile alea.

    • Bineînțeles ca se poate am pus exemplu cu ClusterPower un lucru foarte bun. Cat despre startupuri si asta e bine sa fie ajutate. Dar tot in America vor ajunge cele de succes , piața financiara enorma , dezvoltare mai rapida , bani mai mulți, acces facil la tot ce este mai modern , cultura antreprenorială dezvoltata, recunoaștere internațională facila , ușurința de a obține capital , vânzări prin mecanisme americane in toată lumea , ușurința de a găsi oamenii bine pregătii din toata lumea , etc. Sau poate vrei sa le ti cu forța aici. Cu asta fapt trebuie sa concurezi si nu poți câștiga nici măcar daca te numești roman, rus, chinez sau marțian. Așa ca startupuri după ce au succes pleacă in America sau EU si trebuie sa înțeleg ca nu avem ce face, decat daca construim tot ce am spus mai sus.

  13. Nu va faceti iluzii nici China si nici India nu isi pot hrani popoarele si nu se pot dezvolta fara ajutorul Occidentului . China si India ar risca enorm daca ar trece, vizibil , cu trupe si tehnica militara, de partea Rusiei . Este greu sa hranesti miliarde de oameni .Cina si India stau la pinda si vor actiona in momentul potrivit intereselor lor .Rusia este in faliment curind .Nu dureaza mai mult de trei luni .Rusia va fi nevoita sa isi reconsidere deciziile destul de repede .Incearca , cu disperare, sa pastre macar zona Donbas .

  14. Cine se aseamănă se aduna …:).!

  15. Nu sunt tarile cele mai aprope de salbaticie si necivilizate? Poate ca omenirea civilizta ar trebui sa se desparta de ele si sa le aseze intr-un „bantustan” cu resursele lor naturale cu tot si sa nu le mai dea nimic din stiinta sa. Sa traiasca cum vor in bula lor dar sa nu ameninte restul lumii sub sanctiunea distrugerii? Ca sa nu mai pierdem timpul in discutii inutile!

  16. Ce-i? nici asta nu va place?

  17. Wokistii cu părul albastru de la Casa Albă cred că pot anula o țară asa cum anulează disidenții politici de la ei.

  18. (cu tot respectul pentru turci)

  19. In cazul in care nu numesti din greseala Kremlinul Casa Alba ,nu prea ai conexiuni cu realitatea. Adversarii politici se elimina cu ajutorul Kgb sau a vreunui ucigas cecen in Rusia

  20. Titlul e gresit,scopul nu e izolarea lui Putin,el e izolat de trei ani de frica lui covidutz. Scopul e izolarea Rusiei pana va realiza ca nu are au nevoie de un nebun care sa o saraceasca si sa ii vanda resursele pentru a alimenta conturi private in timp ce poporul traieste in saracie si mai nou fara acces la informatie sau pareri personale.

  21. China si India sunt economii in dezvoltare,si cu cat iese Rusia mai sifonata din razboiul economic cu atat vor cumpara resurse mai ieftine. Restul din lista nu prea au interese cu Rusia ,doar asemanarea ca sunt la randul lor conduse de nebuni.

  22. dictatorul a simtit presedintele slab de la casa alba. De asta a si mutat acum.

  23. TARILE ALIATE ALE RUSIEI SINT 99% VAI DE MAMA LOR.AIA DIN AFRICA NICI APA NU SINT IN STARE SA GASEASCA.
    CHINA SI INDIA S-AU ALIAT CU PARSIVI RUSI, SI UITA CA EI AU MILIOANE DE CETATENI IN OCCIDENT.
    EU AS PROPUNE SA FIE TRIMISI TOTI ACASA.

  24. Adică nu-i susține nimeni! Astea nu sunt tari ,sunt niște dictatori care-l susțin pe Puțin.

  25. Nu înțelegeți se urmări vor fi în curând ,o Europa dependenta de resurse de america e pierduta, o mare parte din lume a înțeles jocul politic al Americii urmează să ne frigem și noi europenii,vor fi frământări mari în Europa când va începe „foamea”.