
Analiști: Alegătorii din Republica Moldova au demonstrat că nu sunt doar purtători de pașapoarte. Pentru fiecare persoană în parte Unirea s-a produs deja
Un număr record de peste 158 de mii de români din Rep. Moldova s-au prezentat la urne în cel de-al doilea tur al prezidențialelor pentru România. Prin această participare fără precedent la alegerea președintelui României, românii din Rep. Moldova au demonstrat că nu sunt doar purtători de pașapoarte, ci sunt interesați de viitorul României, arată o analiză Radio Chișinău.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Alegerea lui Nicușor Dan președinte înseamnă și o înfrângere a Rusiei în România.
Peste 158 de mii de cetățeni români din R. Moldova, au participat la scrutinul de ieri reprezentând aproape 10% din totalul voturilor din străinătate, și cu 67 de mii mai mulți față de turul întâi. 88 la sută din alegătorii care au participat la vot în R. Moldova l-au susținut pe Nicușor Dan.
Votul istoric demonstrează că legătura că dintre cele două maluri ale Prutului este vie și puternică, pe de o parte, iar pe de alta că ororile și politicile ocupației sovietice nu trebuie admise să se mai repeta în acest spațiu, a spus la Radio Chișinău, scriitorul și cineastul Mihai Poiată, deputat în primul parlament democratic al Rep. Moldova și semnatar al Declarației de Independentă.
„Am dat dovadă de încăpățânare istorică, de miopie, dacă am insista asupra scenariului de Unire întâmplat la 1918. El nu este posibil în cadrul realităților pe care le trăim astăzi. Prefer să fac o glumă, dar cu un conținut serios: „Eu nu m-aș supăra să mă duc la București prin Paris, mai trist e să nu pot ajunge la Paris, nici prin București”.
Cea mai înțeleaptă, cea mai sigură formă de Unire ar fi integrarea europeană. La urma urmei, ce mă împiedică pe mine să mă simt român astăzi? Voi sunteți tineri și nu știți. Pe vremuri, să găsești, de exemplu, un disc cu Maria Tănase era un act istoric, o comoară. Cărți românești puteam cumpăra doar la Cernăuți, Odesa, Kiev, Moscova, la Izmail am fost o dată după cărți. Acum, în calitate de cetățean al Republicii Moldova, pot călători, lucra în România, pot să devin senator, pot deveni și președinte al României, dacă dețin pașaport. Pentru fiecare persoană în parte Unirea s-a produs deja. Ceea ce ne desparte acum este doar vama”, a declarat Mihai Poiată.
Rezultatele alegerilor reprezintă o înfrângere a Rusiei și a obiectivelor pe care și le-a propus să le atingă în România a subliniat și analistul politic de la București Cristian Pârvulescu pentru Radio Chișinău.
„Federația Rusă nu și-a atins obiectivul. Împingerea României într-o criză politică și economică fără sfârșit, care să afecteze Uniunea Europeană. Pe de o parte alegerile din Polonia, ieri 4 mai a fost primul tur al alegerilor prezidențiale, pe de altă parte crearea unui bloc naționalist și pro rus în interiorul Consiliului și Parlamentului European care să fie mult mai activ. Un eșec evident. Pe de altă parte, să nu uităm că au avut instrumente care au adus România pe marginea Prăpastiei. Și faptul că am reușit în final să ne mobilizăm, ține și de caracteristicile specifice ale României, alte state nu au aceste caracteristici”, a menționat Cristian Pârvulescu.
Alegerile din România au fost privite cu mare atenție la Chișinău, având o miză majoră pentru parcursul european al Republicii Moldova și securitatea în regiune.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii