G4Media.ro

Amplă analiză în presa din Marea Britanie: Conservatorii României se pun cu…

Amplă analiză în presa din Marea Britanie: Conservatorii României se pun cu toporul pe egalitatea de gen și pe educația sexuală

Un referendum din octombrie 2018 care, dacă ar fi avut succes, ar fi redefinit sensul cuvântului „familie” din constituția română drept „căsătoria dintre un bărbat și o femeie” a fost înfrânt categoric atunci când un pic peste 20% din electoratul țării s-a prezentat la vot, cu mult sub pragul de 30% necesar pentru validarea rezultatului.

După acest eșec extrem de jenant al referendumului, a cărui organizare a costat 40 de milioane de euro din bani publici, care ar fi văduvit părinții singuri de statutul de familie și care ar fi exclus vreme de o generație posibilitatea legalizării căsătoriei homosexuale, mulți din România au prezis sfârșitul inițiatorilor lui, Coaliţia pentru Familie.

Dar s-au înșelat.

Deși Coaliția nu mai este activă în calitate de grup de campanie (oficial, cel puțin), ea încă își folosește cu regularitate conturile de pe rețelele sociale pentru a perora împotriva comunității LGBTQ române și a campaniei ei pentru toleranță și drepturi egale. Săptămâna trecută, această grupare a admonestat Consiliul Național al Elevilor pentru că făcuse apel la elevi să fie mai toleranți cu colegii lor LGBTQ.

Conservatorii României nu și-au rezervat însă întreaga mânie doar pentru comunitatea LGBTQ a țării. Ei mai au și alte ținte.

„Mișcarea ultraconservatoare a contestat adoptarea de către România a Convenției de la Istanbul pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, pe motiv că ar fi o unealtă a agendei așa-zisei «ideologii a genurilor»”, a declarat Carmen Radu de la Asociația FRONT, o organizație a femeilor din România. „Ea presează în mod activ pentru un program anti-avort, «pro-viață», care a reușit să se infiltreze cu succes în spitale, unde mulți medici refuză acum să efectueze avorturi, altfel legale, invocând motive morale, lăsând astfel multe regiuni fără acces de facto la avort; prin consiliere conjugală religioasă, ea presează activ femeile din comunități mai mici să rămână în mariaje violente și să renunțe la acuzațiile penale împotriva agresorilor lor; și încearcă să impună personaje religioase în spațiul politic și în poziții influente, cum ar fi în Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.”

Cea mai recentă țintă a conservatorilor României a fost însă educația sexuală.

Pe 3 iunie un grup de deputați și senatori cunoscut drept „Grup Parlamentar de Rugăciune”, care include și susținători cunoscuți ai Coaliției pentru Familie, au reușit să amendeze o lege – propusă de Uniunea Salvați România (USR), unicul partid autentic progresist din parlamentul României – care ar fi făcut ca în școlile românești să devină obligatoriu un minim de educație sexuală. Drept urmare a amendamentului, acum li se va preda copiilor doar o formă de educație sexuală extrem de diluată, dacă părinții lor solicită explicit acest lucru. Amendamentul a mers chiar atât de departe încât a eliminat cu totul sintagma „educație sexuală”, substituind-o cu termenul inofensiv de „educație sanitară”.

Chiar dacă legea inițială prevedea doar predarea unei singure ore de educație sexuală o dată pe semestru, era un început și un pas înainte pentru o țară în care mai mult de jumătate din adolescenți devin activi sexual înainte de 16 ani. Dintre aceștia, peste 60% au recunoscut că au avut cel puțin un contact sexual fără a-și lua nici o măsură de protecție.

În consecință, statisticile privind nașterile și avorturile în rândul adolescenților din România sunt nesurprinzător de șocante.

În România, unul din opt nou-născuți are o mamă adolescentă. Pentru comparație, în Danemarca, unde educația sexuală e obligatorie din 1970, doar 1% din copii sunt născuți de adolescente. România are de asemenea și a doua cea mai mare rată a avorturilor din UE la mia de nașteri vii (359), surclasată doar de Bulgaria (și ea la fel de ostilă educației sexuale: 380/1.000). În Danemarca, iarăși, rata avorturilor e cu mult mai mică: 265/1.000.

„Vreme de mai multe decenii regimul comunist al României a impus o politică de stat a reproducerii forțate care a dus la consecințe catastrofale”, a declarat Ana Măiță, președintă a organizației ”Mame pentru Mame”, un ONG românesc. „Politica a dus la generații de sarcini și nașteri nedorite, la o rată enormă a mortalității la femeile care au încercat să-și întrerupă sarcina nedorită prin metode improvizate și la degradarea morală a serviciilor de maternitate, care au fost transformate din organe de servicii medicale concepute pentru a asigura femeilor și bebelușilor o experiență sigură și confortabilă înaintea, în timpul și în urma nașterii într-o linie de producție industrială pentru ca femeile să producă copii vii într-o manieră temporal eficientă, cu prea puțină considerație pentru bunăstarea psiho-emoțională a mamei cât și a copilului.”

Absența educației sexuale în România îi lasă pe adolescenți la mila internetului, atât a pornografiei, cât și a unor „influenceri” tot mai nocivi, cum e cazul lui Alexandru Bălan de pe YouTube, arestat pe 9 iunie după ce se aflase că a postat un clip video în care pare să exprime toleranță pentru viol, pedofilie și violență împotriva fetelor.

Bălan, cunoscut drept Colo, al cărui canal de YouTube are peste 850.000 de abonați, în principal băieți adolescenți, a fost ulterior eliberat până la finalizarea anchetei poliției, dar – o premieră pentru România – i s-a interzis să mai posteze conținuturi online pe parcursul investigației.

Poate chiar mai tulburătoare decât clipul șocant al lui Bălan a fost reacția la arestarea lui: n-a dus lipsă de susținători, iar tânăra femeie care i-a reclamat la poliție conținutul dezgustător a fost supusă unui torent de invective online. Fapt care sugerează că în rândul multor adolescenți români abundă o cultură a masculinității toxice.

„Cultura violului înflorește în mijlocul generațiilor tinere din România, în vidul creat de blocada impusă de personaje politice conservatoare și religioase pentru oprirea predării în școli a unei educații sexuale cuprinzătoare”, a declarat Măiță pentru Emerging Europe. „Intoleranța și discriminarea față de comunitatea LGBTQ sunt menținute la nivel ridicat, iar ele generează violență împotriva membrilor comunității. Pe rețelele sociale a devenit to mai agresiv discursul public împotriva activiștilor pentru drepturile femeilor și drepturile LGBTQ și, din nefericire, acest limbaj al urii provine de la indivizi tineri – ceea ce înseamnă că România nu reușește să facă pași înainte din perspectiva societală în privința acestor chestiuni legate de drepturile omului. Tristul adevăr este acela că, în anumite privințe, actuala situație e mai rea decât cea din anii ’90.”

Săptămâna trecută a fost adoptată o nouă lege, care impune restricții severe cu privire la ce li se poate preda la școală copiilor României despre egalitatea genurilor și cu privire la ce subiecte pot discuta profesorii universitari cu studenții lor.

Legea face referire directă la „ideologia genurilor”, subiect care acum nu mai poate fi abordat în nici o instituție educațională. Unul dintre inițiatorii legii, senatorul Cristian Lungu, spune că ea interzice separarea conceptelor de „sex” și „gen” – pe care el le consideră a fi unul și același lucru – și îi va împiedica pe „elevii născuți băieți, cu organe genitale masculine, care decid azi că sunt fete” să folosească toaletele pentru femei.

O preocupare mult mai pertinentă în privința toaletelor ar constitui-o motivul pentru care atât de multe școli și grădinițe din România nu au încă facilități sanitare interioare. N-a existat vreo goană pentru a se legifera împotriva unor asemenea privațiuni și nici „nu pare să-i pese cuiva de siguranța femeilor atunci când fete minore sunt ucise de agresori deja cunoscuți unei poliții mereu mai indiferente”, după cum a afirmat Radu.

„Dincolo de grava neînțelegere și de distorsionarea mistică a ceea ce este genul din perspectivă științifică, legea urmărește să mențină școlile sub controlul strict religios, ultraconservator”, a declarat Radu pentru Emerging Europe. „Acest lucru nu înseamnă numai că subiecte extrem de importante precum egalitatea genurilor, stereotipurile și violența de gen nu vor mai fi permise în școli și universități, ci și că existența oricăror gânduri nonconformiste legate de gen, [oricăror] identități personale homosexuale sau transsexuale va fi grav amenințată și supusă unei violențe chiar și mai mari.”

Ana Măiță e de acord. „Amendamentul poziționează genul drept un construct ideologic inventat și interzice «teorii și opinii despre gen, atunci când el este un concept separat de sexul biologic”», a declarat ea. „Amendamentul le-ar interzice profesorilor, consilierilor școlari, universitarilor, medicilor, asistenților sociali și ONG-urilor să discute subiecte legate de identitatea de gen, egalitatea genurilor ori chestiuni legate de transsexuali. Aceste două amendamente pun într-o poziție foarte periculoasă orice educator care le prezintă elevilor vreo noțiune de educație sexuală fără acordul scris al părinților lor sau orice educator ori profesor care discută identitatea de gen, din orice postură.”

Cele mai importante universități din România s-au grăbit să condamne legea, afirmând că ea amenință libertatea academică.

„Considerăm că e stupefiant ca o teorie academică să poată fi interzisă prin lege”, a declarat într-un comunicat conducrea Universității Babeș-Bolyai din Cluj. „Pune un semn de întrebare asupra legalității mai multor cursuri și programe de cercetare deja existente.”

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a fost chiar mai explicită.

„Considerăm că este regretabil faptul că subiecte care pot avea consecințe importante pentru societatea românească fac obiectul unor legi concepute superficial, fără nici o înțelegere reală și fără consultarea partenerilor sociali relevanți”, a declarat universitatea. „Mai mult, activitatea universităților a fost blocată de mașinațiuni politice, iar politicienii calcă din nou în picioare autonomia universitară.”

Radu e de acord. „Încă nu știm sigur cum va afecta acest lucru studiile de gen sau catedrele de științe sociale care cuprind în fundamentul lor noțiunea de gen în calitate de concept științific de bază. Dacă ar fi să ne uităm la vecina noastră, Ungaria, unde programele de studii de gen sunt interzise, atunci ne putem aștepta ca această lege să aibă un impact negativ similar”, a afirmat ea.

Ambele legi necesită acum promulgarea de către președintele țării, Klaus Iohannis, și multe organizații, inclusiv cele din care fac parte Radu și Maița, fac lobby intens pentru ca președintele să le trimită înapoi parlamentului.

Există păreri cum că el chiar așa va și proceda, cel puțin în cazul legii contra predării egalității genurilor, despre care cei mai mulți experți consideră oricum că încalcă atât constituția țării cât și Convenția de la Istanbul, care a fost și semnată și ratificată în ciuda opoziției conservatoare din România.

Dl Iohannis este un mai vechi apărător al cauzei minorităților din România și, cu toate că el nu a boicotat referendumul din 2018 (în calitate de președinte avea obligația morală de a vota), s-a prezentat la secția sa de vot locală cu numai câteva minute înainte să se închidă, pentru a nu-și mobiliza simpatizanții.

După cum a observat Carmen Radu, Ungaria a adoptat recent legislație similară, după cum a făcut-o și partidul de guvernare ultraconservator din Polonia. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a promis să înăsprească și mai mult restricțiile dacă va fi reales la scrutinul programat la finalul lunii.

Totuși, situația din România este diferită de cea din Ungaria și Polonia prin aceea că forța motrice din spatele legilor contra drepturilor LGBTQ și educației sexuale nu este un singur partid de guvernare de extrema dreaptă, ci o coaliție conservatoare formată din deputați și senatori influenți, biserica ortodoxă și grupuri de presiune – cum e Coaliția pentru Familie – de pe tot cuprinsul spectrului politic.

„Abia în acest weekend ne-am dat seama că acești deputați care au constituit Grupul Parlamentar de Rugăciune sunt conectați la o rețea internațională denumită «Frăția» [«The Fellowship» în original – n.trad.], care prin intermediul membrilor ei influențează, fără absolut nici un mandat democratic, în sensul impunerii unei agende creștine conservatoare”, a declarat Măiță. „Mi se pare foarte periculos faptul că parlamentari care au candidat la funcție și au fost aleși în calitate de membri ai diverselor partide se unesc și acționează în numele unei inițiative private cu o agendă politică și socială clară. Această forță trans-partinică informală s-a dovedit a fi foarte activă în parlamentul României în acest ultim an și, din nefericire, foarte de succes în eforturile ei politice.”

Prin urmare, cruciada contra drepturilor LGBTQ și a educației sexuale din România reunește grupuri de stânga, anti-occidentale și rusofile cu naționaliști de dreapta. Astfel a apărut și situația unică în care influenta Biserică Ortodoxă Română, Biserica Catolică și numeroase biserici protestantă se poziționează în aceeași tabără.

„Conservatorii români imită pur și simplu ceea ce resping conservatorii americani, lucru care la rândul său e foarte similar cu ceea ce combat și conservatorii ruși”, a declarat Măiță. „Și lucrul de care se tem cu toții este acel gen de schimbare socială despre care ei știu că, în timp, va slăbi sau chiar anihila instituțiile de putere care îi favorizează politic și economic. Profundele schimbări sociale pe care le aduc drepturile femeilor și drepturile LGBT sunt într-adevăr de natură a schimba regulile jocului pentru lumea occidentală, iar establishment-ul conservator, care este în esență patriarhal, se teme de consecințele acestor schimbări asupra puterii sale politice, influenței sale sociale și, cel mai mult, asupra bogăției sale. Iar conservatorii și-au clădit puterea, influența și avuția, de-a lungul ultimilor 2.000 de ani, pe baza actualei stări a modelelor sociale: femeile își asumă în primul rând calea maternității în locul unei cariere, modelul familial nuclear, toleranță socială zero pentru comunitatea LGBT, o cultură a muncii în principal masculină și opțiuni de carieră bazate pe stereotipuri de gen.”

Carmen Radu crede totuși că e posibil ca sentimentul conservator să fie tot mai desincronizat de populația generală, cel puțin în privința educației sexuale.

„Este evident îngrijorător pentru noi să vedem aceste evoluții în curs, mai ales atunci când luptăm cu mâinile goale împotriva unui urs cu colți ascuțiți și buzunare burdușite; și mai ales atunci când violența contra femeilor și comunității LGBTQ încă mai este masiv trecută cu vederea și nerecunoscută de autorități – mai exact, atunci când nu o comit ele însele, după cum se întâmplă cu regularitate”, a declarat ea. „Totuși, noi considerăm și că acest fapt arată că conservatorii își pierd treptat controlul pe care poate l-au avut asupra vieții și viziunii despre lume ale oamenilor, și din acest motiv presează pentru tot mai multe constrângeri formale și putere politică.”

„În ce privește chestiunile femeilor și LGBTQ, România încă mai este în general o țară conservatoare”, a precizat ea. „În calitate de cetățeni ai acestei țări, politicienii înșiși reflectă aceste viziuni, deși se pare că ei ar putea fi chiar mai conservatori decât mulți dintre cetățeni, mai ales [decât] cei din mediul urban. Motivul ar putea fi o combinație între propriile lor prejudecăți și lipsa lor de cunoaștere (ei înșiși nu sunt educați în privința chestiunii), populism și naționalism – nu vor să piardă voturi dacă susțin idei care sunt prea progresiste pentru România. Deși, dacă ar fi să fie adevărat, ei ar trebui să-și înțeleagă mai bine publicul-țintă: de exemplu, sondajele arată că o mare majoritate a românilor susține cauza educației sexuale în școli.”

Ana Măiță crede că o lume în care femeile sunt tratate cu adevărat ca egale și în care comunitatea LGBTQ este pe deplin acceptată și integrată social este o lume în care conceptele de familie, creștere a copilului, cultură a muncii și opțiuni de carieră vor deveni în mod natural mai flexibile, variabile și capabile să includă, iar acesta e lucrul împotriva căruia luptă în realitate conservatorii.

„Ei știu că acest lucru le va zdruncina barca și că cel mai probabil le va răpi din puterea politică, din influența lor socială și, de ce se tem ei mai mult, din averea lor”, a afirmat ea, concluzionând că organizațiile similare cu a ei mai au încă mult de muncă.

„Din nefericire, mișcarea drepturilor femeilor este destul de tânără în România și nu are sprijinul popular mai larg pe care-l deține în alte țări”, a declarat ea. „Dar partea bună este că activiștii pentru drepturile femeilor susțin întotdeauna organizațiile pentru drepturile LGBTQ și suntem uniți atunci când sunt atacate drepturi elementare ale omului. Suntem o comunitate mică dar solidară de activiști și facem tot ce putem pentru a genera schimbări pozitive în societatea românească.”

Carmen Radu este și ea la fel de hotărâtă să aducă această schimbare pozitivă.

„Nu vom renunța așa ușor și suntem încântați să vedem noi generații feministe venind cu o sete chiar și mai mare de schimbare”, a declarat ea. „Femeile tinere și homosexualii sunt foarte conștienți și sătui de violența cu care se confruntă zi de zi.”

Sursa: Emerging Europe / Articol de Craig Turp-Balazs / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

54 comentarii

 1. Zici ROMANIA si ai terminat comentariile!

 2. Eu cred că marxistii se pun cu topoarele pe identitatea și cultura poporului român.

 3. Doi in unu. Bagi la pachet femeile tinere si homosexualii. Sunt chestiuni complet diferite.

  • Asa e, asta m-a deranjat si pe mine. Amestecul asta e nociv pentru miscarea pentru drepturile femeilor.
   In alta ordine de idei, conservatorii Romaniei se agita, intr-adevar, pentru ca simt ca lumea se schimba si ei nu sint printre cei care profita. Infringerea PSD si eventuala neintrare in parlament a pmp, alde si alte astfel de apendice le va da o lovitura grea (nu mortala, exemplare ultraconservatoare mai sint si in alte partide, iar conservatori – oameni care se tem de schimbare – vor exista mereu).
   In al treilea rind, din nou, Emerging Europe nu este presa din Marea Britanie, Craig Turp (mai nou si Balasz) e un englez insurat cu o romanca si care-si face veacul prin Bucuresti si zona asta a Europei.

  • Legea cu educația sexuală se adresează tuturor copiilor, nu doar celor lgbt. Lipsa educației sexuale va afecta negativ în primul rând fetele hetero care vor continua să fie mame minore în proporție de 12%, în loc să scadă spre 1% ca în Danemarca unde a fost introdusă legea în 1970.

  • Ratez eu ceva? Articolul e despre problematicile pe care le combat ultraconservatorii din Romania:
   Educatie sexuala, oprirea violentei impotriva femeilor, drepturile minoritatiilor sexuale.

   Ce nocivitate domnu’? Exista probleme sociale care trebuiesc rezolvate si pare ca unul din obstacolele principale pentru rezolvarea lor e tocmai sustinerea asta ultraconservatoare.

 4. În fiecare zi o știre făcând apologia homosexualilor și LGBT. Bai oamnei buni, lasa ti ne. Dacă v ar pasa de ei, ati face niște programe naționale de consiliere psihologică fiindca sunt oameni care nu își inteleg si accepta sexualitatea. Trebuie ajutați. Nu mai jigniți societatea românească, jurnaliști și activiști de 2 bani ce sunteti. Voi credeti ca „progresul” e vreo mare gogoasa

  • Daca conservator inseamna sa admit ca barbatul e barbat si femeia nascuta femeie este femeie, atunci DAAAAAAA, sunt un MARE CONSERVATOR. Asta inseamna progres? Sa admitem ca barbatul se poate simti femeie, copil de 3 ani sau delfin???? Sa fim seriosi, am aderat la UE si NATO pentru bunastare economica nu pentru prostiile astea.

  • Ce-i Vladut? Se dau baietii la funduletul tau?
   Ti-au spus prietenii: cand mergi la biserica, nu te mai apleca dupa maruntisul cazut din cutia milelor! Popii ortodocsi adora pozitia asta…

  • Exact de asta e nevoie, consiliere psihologică.
   Trebuie să accepte ei ceea ce sunt, nu noi ceea ce vor ei să fie.
   Eu am 1,79m înălțime, dar vreau să acceptați că am 1,95m înălțime. Este că mă considerați nebun și gata pt vizită la Obregia?

  • Ma tem ca nu intelegeti, homosexualii isi cunosc si accepta sexualitatea, doar ca le plac persoanele de acelasi sex. In rest sint oameni „normali”.
   A cere sa fie consiliati psihologic (s-a incercat, fara rezultata fiindca nu asta-i cauza) e ca si cum cineva ar cere consiliere psihologica pentru dumneavoastra pentru ca va place o anumita femeie si nu alta.
   De altfel mi se pare ca preocuparea asta – exagerata – pentru preferintele sexuale ale cuiva cere ceva consiliere psihologica.
   Altfel manifestarile precum gay-parade si altele de genul asta imi displac si mie, sint exagerari de acelasi tip dar de semn opus cu cele ale anti-homosexualilor.

  • @amicu, aveți dreptate, când va uitati punctual la problema asta pare rezonabil. Doar ca ezitarea din partea societății este justificata: vedem in alte tari ca de mult ce le dai si tolera si aceste minorități, se vor găsi altii care vor presa pa nesfârșit o narațiune falsă, care urmărește să distrugă ierarhiile prin reproșul ca nu ești suficient de tolerant. Asta e problema, ei sunt niște pîini nefericiți numai de care stângă radicală se foloseste ca sa acuze pe oricine ii sta in cale. Noi nu trebuie să primim acest cal troian

 5. De unde iau și eu un topor?

 6. „Femeile tinere și homosexualii sunt foarte conștienți și sătui de violența cu care se confruntă zi de zi.” Mi-a dat o lacrimă. Exista speranță. Mult succes! Aveți o misiune, indepliniti-o! 2000 de ani de familie nucleara este destul. A venit momentul. Ocupati gările! Femei tinere si homosexuali, in voi e speranța. Sexul trebuie sa fie la liber. Nu contează cu cine il faci, important e sa-ti placa.

 7. Discriminarea de gen este una, si este gresita, iar identitatea de gen este cu totul altceva. Nu le mai permiteti astora sa le amestece in mod identionat. Identitatea de gen se refera la faptul ca un barbat nascut cu organe sexuale masculine se poate crede orice, femeie, sau nici barbat nici femeie. Sau poate cal, maimuta, delfin. Orice.

 8. Fake news.
  Nu e presa din Marea Britanie. Emerging europe nu e propriu-zis presa „britanica” ci un conglomerat de surse europene cu viziuni stangiste.
  Referitor la esecul referendumului din 2018 sa nu uitam ca acest esec se datoreaza psd si lui liviu dragnea.
  Domnul turp-balazs mai intretine in articol si confuzia ca drepturile femeilor sunt totuna cu ale lgbtistilor. Fals. Nici macar o feminista inraita gen mihaela miroiu, matroana feminismului sorosist din romania, nu poate fi de acord.
  De asemenea „analiza ampla” pacatuieste jurnalistic vorbind prin prezentarea exclusiv doar a punctelor de vedere ale unei parti (feministi/lgbt). Cealalta parte e prezentata vag, un grup de parlamentari fara nume sprijiniti ocult de culte religioase. Daca in cazul polonez se precizeaza clar numele presedintelui in „analiza” romaniei doar entitati nepersonale si fara declaratii directe. Singurul nume prezentat e cel al vlogerului. Macar nu se insinueaza ca ar face parte din coalitia pentru familie sau grupului de rugaciune.
  Tipul asta de articole era la moda prin epoca comunista. „Pericolul” este generic: un grup, o coalitie. Actioneaza pe ascuns cu instrumente imprumutate: ciocan. Tipii buni sunt la vedere, dau declaratii, sunt optimisti (” noi generatii… Venind cu o sete ai mai mare” – limbaj de anii 1950).
  Concluzia: nu e analiza ci partinire

  • Craig Turp asta este un ratat englez, esuat pe malurile Dambovitei si care s-a trezit Editor la Emerging Europe, o fitzuica care nu o citeste nimeni caci nimeni nu ii comenteaza articolele. Ce sa te astepti de la un neica-nimeni care pana acum a scris ghiduri turistice?

 9. Ăștia gay îi freacă la cap pe conservele astea înapoiate, de gay nu mai pot ei,că alta treabă nu au.Pfffff

 10. Ce dragut, un fulg de nea din UK s-a gandit la Romania…E bine ca avem nasteri sa nu fim nevoiti sa importam cetateni (o sa avem si joburi pentru ei). Si e bine ca educatia sexuala fost redenumita cu sanitara… Pacatele mele, ce am zis ! si cate sentimente am ranit…

 11. Nu e intamplator ca bulgaria si romania conduc clasamentele UE la saracie, mame minore, violuri, lipsa de educatie si incultura. Ambele tari sunt ortodoxe. Reprezentantii acestei religii, spre deosebire de catolici sau protestanti, sunt ultraconservatori, agresivi si periculosi pentru societate. La orice critica, sar de koor in sus si te acuza de blasfemie. Dar de fapt bor este cancerul acestui popor, piedica in calea progresului si civilizatiei. Uitati-va unde au ajuns polonia sau ungaria sau cehia sau tarile baltice dupa caderea comunismului si unde sunt romania sau bulgaria. Uitati-va in ce rahat sunt serbia sau moldova sau ucraina. Care sunt punctele comune? Ortodoxia si coruptia care merg mana in mana.

 12. Da, Romania e o tara brutala, prost crescuta, pline de prejudecati si ticaloasa care nu isi protejeaza nicicum categoriile defavorizate, indiferent care sunt acelea: copii, orfanii, femeile de orice varsta, persoanele cu handicap, bolnavii. Comunitatea gay este doar cel mai colorat si mai vizibil obiect al urii, dar romanul „traditional” uraste tot ce este mai slab decat el, tot ce ii aminteste de incapacitatea lui de a avea compasiune si bun simt.

  Daca aveti indoieli, amintiti-va de comportamentul autoritatilor in cazul Alexandra CUmpanasu. Sau de cazul prezentat acum cateva zile: al copilului cu handicap, care a trebuit sa castige procesul cu niste profesoare, pentru a putea continua scoala.

  Si da, incercarea de legiferare a acelor cercopiteci este un semn sigur de disperare din partea conservatorilor. Coalitiei pentru Familia traditionala i s-o fi inchis gura cu acel referendum esuat (nu, nu e doar Dragnea de vina!), dar este in continuare mufata strans la bani publici, are acoliti printre politicieni si lucreaza in liniste sa-si duca la indeplinire obiectivul: conservarea a ceea ce cunosc si a cea ce detin (mai ales): puterea si banii.

  Lupta e lunga, dar cercopitecii trebuie sa dispara de la butoane si de langa bugete. Orice discriminare este nociva si priveaza societatea de o parte dintre cei mai valorosi membri ai sai, ca sa nu mai pomenim ca orice persoana are dreptul ca o viata decenta. Imi este rusine de o natie condusa dupa asemenea principii, dar plina de tare si mizerii ascunse sub pres.

 13. Cred că un pas important al omenirii va fi cel al renunțării la proprietate. Am fi mai buni dacă nu am avea proprietăți și am trăi în grupuri în loc de cupluri

  • Exclus. Sunt impotriva. Fiecaruia dupa merit, nu fiecaruia dupa nevoi. Daca sunt mai inteligent decat restul si castig mai bine, vreau sa am o casa mai mare, o masina mai buna, haine mai frumoase. De ce sa muncesc mai bine si mai mult decat altul si sa am la fel ca el? Comunismul nu e pentru mine.

  • Comunismul l-am avut,ne-am lamurit(unii)de ce-i in stare,iar cu traiul in grupuri nu stiu ce sa zic.Grupurile sa fie alcatuite la paritate,sau o femeie la 5-6 barbati?

  • @oana: Ca bine zici! Si sa ne-mpuiem…fara numar (daca se poate barbat cu barbat sau femeie cu femeie sau cine stie, daca are si identitate de gen…cu covoru’, cu masina, cu copacu’…cu tot ce prindem la mana)! Comunitate si comuniune sa fie intr-o mare veselie! Sa fim cu totii satisfacuti la ga…ura, n-asa? Star…pituri buco-anale ce sunteti!

  • @didiule: Da’ le meriti toate cate le-ai enumerat? Si de ce le-ai merita? Ca esti mai interesant (minoritar) sau ca esti cu unul din cei cu identitate de gen? Ca alta cultura sau valoare morala (din felul in care scrii si postezi) nu ai baietica! Da’ pretentii cat casa! Cand esti nimic, vei avea nimic!

 14. Feministele din Romania inca mai cred ca lupta lor impotriva “patrarhatului” este una comuna cu a elgibitistilor.
  In vestul PC, feministele vad pe pielea lor ca cei care ameninta cu adevarat femeile, plecand de la anularea termenului propriu-zis de “femeie”, sunt tocmai activistii elgibiti si trans. Acestua fac lobby intens pentru ca barbatii care se sint femei sa fie acceptati pe deplin si fara rezerve in tot ceea ce pana ieri femeile aveau numai pentru ele – toalete, vestiare, competitii sportive, cluburi pentru femei (inclusiv lesbiene), etc.
  Nu trebuie decat sa vezi cazul scriitoarei lui Harry Potter, JK Rowling, feminista hardcore, care a luat atitudine impotriva acestui curent, si fost luata la tinta si stigmatizata TERF (trans exclusionary radical feminist).

 15. ”Masculinitate toxica”,asta e limbajul neomarxistilor din occident.
  Sexomarxistii fac spume la gura atunci cand ideologia lor nu este acceptata.

 16. Cam ce am inteles eu din rahatul acesta cu diversitatea de gen.
  Deci fara nici o dovada stiintifica privind Fluiditatea trebuie sa accept ca creierul uman poate inversa cromozomii.
  Am inceput sa ma cam satur de tampeniile astea.
  Daca ma duc la restaurant si ma nimeresc la masa cu unul care hapaie fecale cu pofta, eu trebuie sa stau acolo,daca plec inseamna ca il discriminez.
  Numai astia cu LGBT au drepturi, eu nu mai am nici un drept.
  Daca o tine tot asa USR nici nu mai intra in Parlament.

  • Nu,nu trebuie sa pleci de la masa!Ii urezi omului:”-pofta buna!”,iar el politicos iti va raspunde:”-multumesc,poftim la masa!”Asta se cheama civilizatie!

  • Mea culpa. Sunt un om necivilizat. Din pacate sunt prea batran ca sa mai fiu educat.

  • @gabriel,ai dreptate,asa-i cand lucrurile nu sunt facute la timpul lor!

  • Ce te afecteaza atata, gabriele, diversitatea asta de gen…? Si, daca tot dai exemplu cu mancatorul de fecale din restaurant, incearca sa-ti inchipui ca vreo lege, decret sau cine stie ce regulament ti-ar interzice inclusiv sa-ti scrii parerea asa cum faci acum pe aici…! Ti-ar placea…?
   Sa nu crezi cumva ca-s LGBT-ist, desi nu mi-ar pasa de parerea ta, da nu vad cu ce va deranjeaza atata ceea ce cred altii despre genul propriu…! Noi, oamenii acestia care ne credem normali, desi nu avem nici un merit pentru asta, nu putem intelege,( sau mai degraba voi, cei care nu sunteti de acord cu ei), dar daca ati sta de vorba intre patru ochi cu un astfel de LQ…ist, ati descoperi ca aceasta, sa zicem anormalitate a lor, este o trauma, o suferinta cu care s-au nascut, de care nu pot scapa si pe care trebuie s-o duca, la fel ca Isus, ca pe o cruce pana la sfarsitul vietii ! Multumiti-va cu faptul ca voi nu aveti aceasta carenta si incercati sa faceti un efort de calcul si inteligenta pentru a putea pricepe ca nu-i o alegere voita preferata pentru persoane de acelasi sex…
   Intelegi ce-ti spun, si ce va spun…? Sa plusez…?
   Ganditi-va ca va nasteti cu-n picior mai scurt (sau cu maini mai scurte, cum am vazut zilele trecute intr-un Peco, in Craiova, o femeie ce-si platea benzina pusa, inainte de a urca la volanul masinii…), iar societatea in care traiti sa se ridice impotriva acelor cu trauma voastra….spunand ca nu au dreptul sa traiasca in tara noastra acei cu picioare mai scurte….Ba chiar…trebuie arsi pe rug, cum hotara Inchizitia in urma cu 800 de ani in istoria omenirii… Poti sa te gandesti….?

 17. Inca un articol scris pe cearceaful din dormitor, cu obiectivitatea care decurge din asta. Pe puncte, apoi:
  -Nu se amesteca probleme diferite in acelasi articol, femeile si lgbt nu sunt tot una; polemica se adreseaza unor tinte diferite, iar amploarea fenomenului societal este net diferita;
  -Mihaela Miroiu sustine la inalt nivel intelectual egalitatea de drepturi si de sanse dintre barbati si femei, chiar in ambele sensuri; sa citim mai cu atentie ce scrie;
  -sa luam povestile de la biserica drept ceea ce sunt: niste alegorii de 2000 de ani, adresate unei populatii analfabete, ce trebuia sa-si accepte mizeria vietii de zi cu zi ( sau de pe o zi pe alta); ori actualizam povestea, ori nu mai credem la litera tot acest balast;
  -stie cineva ce procent din populatie il reprezinta lgbt? si care este, deci, miza societala a acestei discutii marginale fara de sfirsit?
  -de ce se erijeaza in simbol al drepturilor omului o boala fara leac, deocamdata?
  -ce resurse de cercetare se investesc in domeniu?
  -asteptind succesul si solutia, acesti bolnavi trebuiesc scutiti de orice fel de discriminare pe acest motiv ( si pe oricare altul, pentru oricine altul!!), pretinzind demnitate si discretie; pentru oricine e de prost gust expunerea publica a vietii personale; sustin acordarea deplina a tuturor cuceririlor sociale la scara intregii populatii! Adica, de ex: egalitate de salar si sanse de cariera pentru intreaga populatie, casatorie intre persoane de acelasi sex, cu toate drepturile matrimoniale acordate fara discriminari, etc,
  -binele altuia nu trebuie sa fie raul meu!
  -educatia sanitara include si educatia sexuala, iar nevoia este acum de educatie pur si simplu, sa-i dam drumul si toate aceste discutii vor inceta intre oameni mai educati.
  -ne vom putea astfel consuma energia mai constructiv.

 18. Cultura pupatului obiectelor magice din lemn, a tablourilor plângătoare, a oaselor de mort și a ridicării de incantații către un personaj imaginar din cer.

  • Dar cu cultura pupatului de k..oururi epilate barbatesti, si utilizarea organelor voastre ge…nitale la orice altceva decat sunt ele prevazute, cum e? Vedeti-va bei, de satisfactia gau…rilor voastre ca nu trebuie s-o vedem si noi ca stim ce sunteti, bei organisme unicelulare miscatoare! Satisfaceti-va la voi acasa bei, nu in vazul tuturor, ostentativi si cu pretentii bei, sau nici asa nu ajungeti la or…gasm, scur…suri ce sunteti!

  • CRP-ule,si noi stim(inclusiv tu)ca ipocrizia e „tare mare” cand ne facem ca uitam ca manastirile de taici si seminarele sunt ful de duh(dosnici)ovnici!

 19. @CRP Frumos limbaj, așa vă învață să vorbiți în public șarlatanii bărboși în rochii negre în timplul lălăielilor din silozurile pictate pe interior? Și vă mai supărați când vi se spune talibani! Vă comportați fix ca ei! Dar continuați în aceeași linie, în felul asta vă v-a scădea numărul de adepți, lucru care vă oftică la maxim.

  • Se vede ca te-a „ofticat” adevarul mai parameciule! Nimic sunteti si nimic veti avea voi astia dezvoltati doar pe-o parte zic! Si de invatat, invat de la voi! Primiti dupa chipul si asemanarea voastra! Primiti ceea ce cereti! C-avem destul pentru voi!

 20. Daca e ceva bun ce ne-a ramas din faptul ca am fost macinati jumatate de secol de cancerul comunismului e ca oamenii e ca sistemu’ le-a tot bagat pe gat oamenilor ca vestu’ e decadent si imoral. Si daca li s-a tot spus, oamenii au retinut asta si astazi observa cu usurinta derapajele imorale ale occidentului in materie de inginerii sociale. De aceea romanii resping in majoritate clara astfel de ineptii ca teoriile de gen.
  Dar progresistii usristi si presa neomarxista da-i si lupta, si da-i si lupta.

 21. @CRP Ofticatule, încă nu ți-au trecut durerile? Cum, care? Alea de la tentativa eșuată de instaurare a dictaturii religioase, marele indiferendum din 6-7 octombrie 2018, când ți-ai luat o bine meritată copită în bot de la 80% dintre alegători. Nu te-au ajutat nici banii pocăiților din Statele Unite, ce să mai zic de atotvăzătoru’ din cer, care probabil era într-o pauză de cafea și țigară. Jumătatea de neuron pe care o ai (și aia întunecată de talibanismul ortodox) nu te lasă să vezi că lumea nu mai pune botu’ la vrăjelile voastre obosite. Și ați intrat în fibrilație, că vă scade numărul de cotizanți și nu mai au şarlatanii bărboşi de unde să-și mai cumpere Mercedes S Klasse și Maybach. Așa că și voi primiți tot după chipul și asemănarea voastră, cu vârf și îndesat!

  • Acum l-ai lovit la operatie!!!

  • @genisti neutri: Mai paramecilor cu sistemul buco-anal dezvoltat, inca nu v-ati luat portia de rahat pe ziua de azi?! Ca din cate se pare daca nu intra…n-are nici ce sa iasa zic! D-astia, pluricelulari ca voi, ca inca primate nu va puteti numi ( nu va incadrati nici psihomotor se vede), tratez zilnic,ccate 3-4 din specia voastra mai dar parca-s mai dezvoltati ca voi bei! Voi n-aveti mah scapare! Voi ramaneti doar niste paraziti buco-anali bei, mancati si va kk…ti, si tot asa! Ca deh, asta-i evolutia! Altii devin oameni iar majoritatea raman la stadiul vostru de parameci!

 22. @Tom Macaragiu’ 🤣

 23. @CRP Şi de la cine să luăm porția, de la un fanatic ortodox ca tine, care mustește de frustrare că nu a reușit indiferendumul? Frustratule, ești un vierme între alți viermi, târâtoare pupătoare de cadavre. Tu oricum de la stadiul ăsta nu ai cum să evoluezi. Hai, ia mai fă tu niște spume la gură, mai umple-ne cum numai tu știi de „bunătate creștină”, dar d-aia beton!