G4Media.ro

Amnesty: Protestatarii anti Lukașenko închişi din Belarus au fost torturați sistematic /…

Amnesty: Protestatarii anti Lukașenko închişi din Belarus au fost torturați sistematic / Activist: „Sistemul de justiţie din Belarus a eşuat în a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi”

Protestatarii închişi din Belarus au fost supuşi torturii sistematice, relevă organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International, într-un nou raport făcut public miercuri şi citat de DPA.

Alegerile prezidenţiale din luna august şi rezultatele lor contestate au dus la proteste în masă împotriva liderului Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani.

Raportul Amnesty conţine relatări de la deţinuţi care au spus că au fost dezbrăcaţi la pielea goală, bătuţi şi lăsaţi fără mâncare, apă şi îngrijiri medicale timp de mai multe zile.

„Sistemul de justiţie din Belarus a eşuat în a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi”, a afirmat activista Jovanka Worner, expertă în Belarus.

Comunitatea internaţională trebuie să acţioneze imediat pentru a asigura justiţia, iar numeroasele încălcări ale drepturilor omului trebuie investigate, a spus ea.

De la alegeri au loc săptămânal proteste în capitala Minsk şi în alte oraşe din Belarus, fiind supuse unei reprimări violente din partea forţelor de securitate. În timpul demonstraţiilor, peste 30.000 de protestatari au fost arestaţi, mulţi au fost ucişi, iar câteva sute au fost răniţi.

Conform Amnesty, există fotografii, înregistrări video şi mărturii ale unor deţinuţi, victime şi martori care pot fi folosite ca dovezi pentru încălcarea drepturilor.

Lukanşenko a revendicat victoria în alegeri prezidenţiale cu 80,1% din voturi. Cu toate acestea, UE nu îl recunoaşte ca preşedinte, iar opoziţia o consideră pe Svetlana Tihanovskaia, plecată în exil în Lituania după scrutin, adevărata câştigătoare.

Sursa: Agerpres

Foto: Un protestatar anti Lukașenko este reținut în Belarus. Sursa: Facebook\ Franak Viačorka

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Și cu toate astea nu s-au îmbolnăvit de covid! Deci tortura ajuta la prevenirea răspândirii pandemiei.

  2. @gigi Kent
    Mulțumesc pentru aprecierile matale și pentru gândurile bune transmise. Ține-o tot asa.

  3. Pentru trolli lui putinică: în celulele cu cetățeni arestați fără motiv sunt aduși oameni infectați cu covid pentru a-i îmbolnăvi pe contestatarii dictatorului Lukașenko. Și asta nu de acum, ci de câteva luni, deci puțin probabil să nu fi știut și voi. Doar că aveți impresia că suntem toți dezinformați de presa aservită complexatului de la kremlin.

    Când o să crape stăpânul vostru veți muri de foame că nu știți să faceți nimic.

    • O sa culeaga capsuni. Nu pare greu, se descurca si cei de la fundul clasamentului PISA.

  4. Prost, dar….anonim ! Pai, cum altfel, doar nu credeti ca toti aliatii lui lukasenco isi declara numele….!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.