G4Media.ro

Amestecul lui Donald Trump în problema Hong Kong-ului „nu este acceptabil”, avertizează…

Amestecul lui Donald Trump în problema Hong Kong-ului „nu este acceptabil”, avertizează ministrul justiţiei din regiune

Ameninţarea preşedintelui SUA, Donald Trump, de a lăsa Hong Kong-ul fără statutul său special ca răspuns la noile legi privind securitatea naţională adoptate de Beijing „nu este acceptabilă” în conformitate cu standardele internaţionale, a declarat sâmbătă ministrul justiţiei din Hong Kong, Teresa Cheng, informează dpa.

Potrivit Teresei Cheng, eludarea de către Beijing a sistemului legislativ intern al Hong Kongului pentru impunerea legilor de securitate naţională nu invalidează autonomia teritorială a acestuia, după cum susţin oficiali americani.

„Se spune că noi am devenit ‘o ţară, un sistem’ şi am pierdut autonomia. Este complet fals şi greşit. Noi suntem o ţară şi din acest motiv, atunci când este vizată securitatea naţională, la fel ca în orice altă ţară din lume, aceasta este o problemă ce ţine de autorităţile centrale”, a subliniat ea.

Congresul Naţional al Poporului – CNP, organul legislativ din China – a adoptat joi legea securităţii naţionale. Reglementarea a declanşat noi proteste în Hong Kong şi a provocat reacţii critice din partea Statelor Unite, care consideră că Beijingul afectează astfel statutul de centru financiar internaţional al fostei colonii britanice.

Acest text de lege intervine după manifestaţiile uriaşe din Hong Kong în 2019 împotriva influenţei Beijingului, care au consolidat un curent pro-independenţă altădată marginal.

Proiectul prevede pedepsirea activităţilor separatiste, „teroriste”, subversive şi ingerinţele străine în fosta colonie britanică. SUA, dar şi Marea Britanie, Australia şi Canada şi-au exprimat temerile.

Preşedintele Donald Trump a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Casa Albă, că Statele Unite vor începe procesul de revocare a tratamentului preferenţial de care beneficiază Hong Kong-ul.

„Hong Kong-ul nu mai este suficient de autonom pentru a justifica tratamentul special pe care l-am acordat teritoriului după retrocedarea sa” Chinei de către Marea Britanie, a mai spus preşedintele american. În consecinţă „cer administraţiei mele să lanseze procesul de încetare a scutirilor care au permis Hong Kong-ului să aibă parte de un tratament diferit şi special”, a spus Donald Trump.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. …în schimb, cel al smardoilor Chinei este perfect justificabil.Las-o că măcăne.

  2. E clar ca e sclava Beijingului, la fel ca si Carrie Lam. Nu degeaba au tavalit-o protestatarii in Londra dupa ce sustinuse cu ardoare legea extradarii.
    https://www.youtube.com/watch?v=cDPUxxswW1I
    Nu se mai poate vorbi de autonomie daca Beijingul face legi pentru Hong Kong si isi trimite fortele de ordine in Hong Kong pentru a suprima miscarile pro-democratie si orice critici la adresa lui Xi Jinping sau fata de modul in care este acaparat centrul economic in beneficiul PCC.

    • „Kum este posybyl ka un guverntor qinez sa askulte de ordynele korupte ale guvernului qinez?”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.