G4Media.ro

Amendamentele depuse de USR la legea bugetului: tăierea fondurilor pentru ”academiile de…

Amendamentele depuse de USR la legea bugetului: tăierea fondurilor pentru ”academiile de politruci și sinecuriști”, suplimentarea investițiilor în educație și infrastructură, dar și creșterea transparenței instituționale și digitalizarea

USR a transmis Guvernului PNL peste 60 de amendamente la legea bugetului pentru 2020, care vizează tăierea fondurilor pentru academiile de știință, suplimentarea investițiilor în educație și infrastructură, dar și creșterea transparenței instituționale și digitalizarea, potrivit unui comuncat de presă al partidului.

Prin amendamentele trimise Guvernului Orban, USR cere tăierea fondurilor pentru ”academiile de politruci și sinecuriști”. Sumele acordate Academiei de Științe ale Securității Naționale și Academiei Oamenilor de Știință din România nu se justifică, în opinia USR.

”Reputația sistemului de învățământ și cercetare de stat a suferit enorm din cauza scandalurilor legate de plagiate, falși doctori sau falși profesori. Cele două academii sunt o risipă de fonduri și nu contribuie în niciun fel la îmbunătățirea sistemului de învățământ și cercetare de stat”, se subliniază în comunicatul citat.

Cele mai multe amendamente depuse de USR vizează suplimentarea fondurilor pentru investiții în infrastructură. Printre acestea se numără:

– Suplimentarea cu 160.000 mii lei a fondurilor pentru întreținerea infrastructurii rutiere
– Plata avansului pentru drumul de legătură autostrada A1 Arad-Timișoara-DN 69
– Fonduri pentru realizarea podului de peste râul Arieș, județul Cluj
– Efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru extinderea Aeroportului Iaşi
– Suplimentarea fondurilor pentru autostrada București-Brașov
– Fonduri pentru reabilitarea pasajului de pe DN6 peste Centura București
– Fonduri pentru varianta de ocolire a Sighișoarei

De asemenea, USR a depus multe amendamente pentru îmbunătățirea condițiilor din sistemul de educație, de la reabilitarea școlilor la angajarea de profesori logopezi și consilieri pentru elevi:

– Fonduri pentru expertizarea seismică a clădirilor în care se află școli
– Fonduri pentru dotarea a 400 de școli de stat cu grupuri sanitare
– Extinderea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii
– Dublarea sumei alocate pentru a asigura 1 psiholog/ consilier școlar la 400 de elevi, în loc de 800
– Dublarea sumei alocate pentru lucrări de renovări la cele peste 2.000 de școli în stare precară, fără laboratoare de științe și săli de sport
– Finanțarea a 200 de posturi pentru profesori consilieri pentru sprijinirea elevilor în alegerea carierei
– Fonduri pentru 100 de posturi de profesori logopezi
– Majorarea bugetului pentru fondul de dezvoltare instituțională (FDI)

Unul dintre amendamentele importante depuse de USR introduce în legea bugetului pentru anul viitor obligația Ministerului Finanțelor Publice de a publica pe site toate comunicările din partea ordonatorilor principali de credite, precum virările, redistribuirile și modificările de credite.

”Amendamentul USR aduce un plus de transparență în modul de gestionare a bugetului statului în condițiile în care pe parcursul anului apar multe modificări la proiectul adoptat de Parlament”, se mai arată în comunicat.

Un alt amendament important al USR vizează fonduri pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru a interconecta sistemele informatice ale instituțiilor de stat.

”România se află pe ultimul loc din UE în ceea ce privește serviciile publice digitale. Realizarea acestui studiu de fezabilitate a fost prevăzută în Strategia Națională Agenda Digitală România, dar nu a fost niciodată bugetată”, mai avertizează USR.

Premierul Ludovic Orban a primit în aceastăî dimineață la guvern o delegație a USR condusă de Dan Barna, pentru a discuta despre amendamentele USR la legea bugetului pentru 2020.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Guvernul își angajează astăzi răspunderea în fața Parlamentului pe bugetul de stat și modificarea OUG 114

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Lucruri de bun simt cerute de USR, dar se vor izbi de slugile reciclate din PSD si Pro Romania in PNL.

  2. SRI ar putea da o mână de ajutor în legatura cu interconectarea sistemelor informatice.
    În pdf-ul de aici e descris destul de clar ce pot sa faca: https://www.sri.ro/articole/finalizarea-proiectului-sii-analytics
    Frica asta de servicii ne face doar rău: noua celor care știm că sifonăm bugete si astfel încurajam coruptia si evaziunea.
    De ANAF a spus ceva sau ‘decât Câțu se bagă?

    • Mă îndoiesc că e viabilă traznaia lu SRI ptr că folosește o bd non SQL iar toate bd și Romania sunt sql.deci un alt success răsunător tip card de sănătate

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.