G4Media.ro

Ambasadorul Rusiei la București susține că „nu există mari beneficii” în vizitarea…

Foto: Scutul de la Deveselu / Sursa: Agerpres, Alex Micsik

Ambasadorul Rusiei la București susține că „nu există mari beneficii” în vizitarea bazei de la Deveselu: „Sugerăm adoptarea de tratate în scris. Nu va schimba gradul nostru de încredere, dar va fi un pas înainte”

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a afirmat că ”nu există mari beneficii” în vizitarea bazei de la Deveselu, adăugând că Moscova preferă „adoptarea de tratate în scris” care să o asigure de caracterul defensiv al facilităţii militare, relatează Agerpres.

„În Deveselu a fost lansat modelul numit MK 41. Nu sunt expert militar, dar acesta ar putea fi uşor şi rapid reajustat pentru arme strategice, de exemplu rachete de croazieră Tomahawk, iar aceste rachete de croazieră pot avea orice tip de focos, convenţional sau neconvenţional. Aceasta este ideea principală. Auzim în România că americanii v-au dat garanţii. Eu vă pot spune că baza de la Deveselu, din ceea ce ştiu eu, a fost vizitată de un reprezentant al Rusiei, doar o dată, în faza de început, când se vedea doar ceea ce urma să fie instalaţia americană din acest loc”, a arătat Kuzmin, într-o conferinţă de presă care a avut loc online.

Ambasadorul a vorbit despre nevoia de garanţii în scris.

„Până acum, putem spune, cel puţin din câte informaţii mi-au parvenit, că nu există mari beneficii legate de vizitarea sitului, pentru că noi ştim de aceste lansatoare. Construcţia şi capabilităţile nu sunt un mare secret la acest moment pentru întreaga comunitate militară. Şi aş adăuga că nicio garanţie verbală americană … Dacă aveţi garanţii scrise, vă felicităm, dar noi nu avem de la americani şi vorbim de o bază americană. Garanţiile verbale sunt doar presupuneri sau doar declaraţii derutante (…), am auzit asta ani de zile, decenii, iar acum, încet-încet, aflăm că nu au nimic de-a face cu realitatea”, a afirmat diplomatul rus.

El a adăugat că „încrederea acordată Washington-ului şi NATO s-a terminat”. „Sugerăm adoptarea de tratate în scris, cu valoare legală. Nu va schimba gradul nostru de încredere, dar va fi un pas înainte”, a punctat ambasadorul.

Întrebat despre dovezile pe care le are referitor la afirmaţiile despre baza de la Deveselu, Kuzmin a răspuns: „Mă bazez pe informaţiile, consilierea şi opinia experţilor noştri militari. Ei ne spun ceea ce v-am transmis, că este cunoscut că, inclusiv în materialele de promovare ale producătorului acelor lansatoare (…) acele lansatoare sunt prezentate ca fiind capabile să facă lucrurile pe care vi le-am descris”.

Totodată, ambasadorul a apreciat că dislocările de militari în ţara noastră ar putea duce la o creştere a tensiunilor din regiune.

„Dacă există forţe care nu sunt din regiunea Mării Negre localizate la mii sau zeci de mii de kilometri de aceste regiuni, cum am putea să le vedem ca fiind paşnice? (…) În contextul în care aceste dislocări au loc sub perdeaua de fum a campaniei de propagandă isterică împotriva Rusiei, făcând apel la dezescaladarea, de către Rusia, a situaţiei de la graniţa Ucrainei, de fapt Statele Unite şi Franţa vor contribui la escaladarea tensiunilor”, a afirmat Valery Kuzmin.

Sursa foto: Scutul antirachetă de la Deveselu (Agerpres / Alex Micsik)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. Dar legile internaționale și actele deja semnate când le recunoaște guvernul imperialist rus?

 2. Deci asta e substratul problemei: e criza de hartie igienica in Rusia. Ca doar stie toata lumea ce fac ei cu tratatele scrise.

 3. LOL
  Au „scris” in tratat in 1994 ca garanteaza granitele Ucrainei. S-au p!shat pe el de tratat scris.
  Au „scris” in tratat in 1999 ca se retrag din Transnarnia. S-au p!shat pe el de tratat scris.

 4. Neîncrederea este reciprocă, nu-i problemă!

 5. Armata rusă eliberatoare ar face bine să treacă la pus cartofi și plantat varza că sunteți rupți in c–r de foame.

 6. Deci rusul a ajuns la gard, ba chiar se uita peste el si striga in gura mare : bai sa nu-ti aduci caine in curte ca ma simt amenintat

 7. În dicţionarul rus există încredere?

 8. Cand il trimiteti pe acest betiv de ambasador mincinos inapoi la el in Siberia?
  Nu de alta, dar impute aerul din Bucuresti cu ragaielile lui numite conferinte de presa.

 9. Cand va inapoia tot tezaurul romaniei atunci sa pota emite pretentii de vizitare a bazei

 10. Oricâte concesii le faci, ei vor mai mult. Cât despre tratate scrise, toată lumea știe ce valoare au pentru ruși: ZERO!!!! Ce blestem pe noi să fim vecini cu sălbaticii ăștia… Poate dacă i-am lasa pe ei să opereze baza de la Deveselu….

 11. Nu-i intereseaza vizitele la Deveselu pentru ca deja stiu ce e acolo … in plus sunt reciproce … tzzz tzzz … Niet

 12. Hai mai Kuzmin, nu-i asa ca te amuzi si tu de tampenile pe care le emiti??