G4Media.ro

Ambasadorul Rusiei la București: Ceea ce ne interesează este ca Republica Moldova…

Ambasadorul Rusiei la București: Ceea ce ne interesează este ca Republica Moldova să fie stabilă

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, a declarat miercuri că ţara sa este de acord şi sprijină formarea coaliţiei de la Chişinău, punctând că interesul Rusiei este ca Republica Moldova să fie o ţară stabilă, relatează Agerpres.

„Poziţia noastră oficială este foarte clară, este cea a Ministerului de Externe din 10 iunie. Este în conformitate completă cu conceptul nostru strategic pe termen lung pe care îl apărăm. (…) În acest caz particular – noi în mod frecvent şi consistent am vorbit despre necesitatea de a nu ne opune procesului de integrare care se desfăşoară în Estul şi Vestul Europei şi cu privire la această criză particulară este o reflectare a politicii noastre consecvente. Din păcate, omologii noştri din Bruxelles nu prezintă în mod regulat critici apropo de abordarea noastră şi merg pe burtă, prezentând abordări chiar confortabile. Aşa cum este cunoscut, formarea noii coaliţii guvernamentale de la Chişinău cu participarea Partidului Socialist, cum i se spune partidul socialist al preşedintelui Dodon, care vorbeşte în favoarea păstrării relaţiilor tradiţionale cu Rusia, şi cu coaliţia politică ACUM, care urmează linia consolidării şi dezvoltarea relaţiilor Moldovei cu Uniunea Europeană, a primit suport atât din partea Moscovei, cât şi a Bruxelles-ului. Washington pentru moment se pare că nu a obiectat împotriva formării acestui guvern şi a acestei coaliţii. Nouă ni se pare că există o mişcare generală de îndepărtare a regimului corupt şi criminal condus de oligarhi, de un oligarh dacă vreţi. Situaţia curentă din Moldova dă Bruxelles-ului o şansă de aur de a confirma practic că nu este împotriva conceptului nostru de complementaritate sau cel puţin nu este în contradicţie cu caracteristicile procesului de integrare de pe continentul nostru. Vom vedea, suntem pregătiţi şi deschişi la cooperare şi dialog”, a spus oficialul rus, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că Rusia nu a stabilit o listă de condiţii pentru recunoaşterea Guvernului de la Chişinău.

„Aşa cum a spus ministrul de Externe în declaraţia oficială, suntem de acord şi sprijinim formarea acestei coaliţii pentru că ne aduce speranţa pentru stabilitate şi relaţii mai bune. Noi nu stabilim o listă de condiţii ca, de exemplu, ministrul dumneavoastră de Externe, căci am văzut o declaraţie recentă, o pagină cu o jumătate de duzină de condiţii. Poziţia noastră este pozitivă şi reflectă abordarea noastră generoasă de a găsi toate modalităţile pragmatice şi realiste de a rezolva crizele şi de a găsi valori comune şi dialog în sensul de dialog politic ca semnificaţie importantă a vieţii politice. Dacă este aşa cum pare, că cineva care a pierdut un partid, care a pierdut alegerile, care a eşuat să facă o coaliţie guvernamentală respinge participarea, atunci nu este un comportament democratic şi nu este o practică democratică”, a arătat ambasadorul rus.

Valery Kuzmin a fost întrebat dacă există un plan al Rusiei de federalizare a Republicii Moldova, el răspunzând că soluţia viabilă pentru această ţară este cea decisă de poporul moldovean.

„Agenda Rusiei cu privire la Republica Moldova a fost afirmată de atâtea ori, încât nu este nevoie să o mai repet eu. Cât despre federalizare, pot să vă spun că sunt atâtea state federale, cum sunt SUA sau Republica Federală Germania, India, Federaţia Rusă, atât de multe, Malaesia, iar soluţia viabilă pentru Republica Moldova este o problemă pe care poporul moldovean trebuie să o decidă, Parlamentul şi prin Constituţie şi aşa mai departe. (…) Ceea ce ne interesează este ca unul dintre partenerii noştri tradiţionali, Republica Moldova, să fie stabilă”, a conchis ambasadorul rus.

Foto: Inquam Photos / Bgdan Dănescu

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Sigur vă doriți stabilitate? De ani de zile vorbele de fațadă nu fac doi bani. Dar hai să fie ca voi. Oricum tot ca ceilalți o să muriti și voi.

 2. stabila si sub controlul mafiei rosii putiniste

 3. Si Romania de ce sa nu fie stabila?

 4. Rusia, aceasta boala rusinoasa a secolului 21

 5. Legenda spune ca si Jack the Ripper i-ar fi cerut ultimei sale victime sa evite miscarile bruste si sa ramana stabila pe picioare, doar nu mai era un novice, sa dea cu lama fara sa schimbe macar o vorba de incurajare…

 6. Stabila si neclintita sub Rusia :-/

 7. Sa te prapadesti de ras, nu alta!

 8. ieri i-au dat drumul lui Ivan Golunov iar astazi au luat cu duba alte vreo 400 de persoane, si ce-i interesant ca aflind ca in duba e o persoana cu cetatenie SUA deoadata iau dat drumul, cica noi batem si incarceram numai bastinasii :), asta e stabilitate de beton

  • aici se vede sensul , nucleul Rusiei adevarate, jandarmul rus zice „cine l-a adus pe ne-ruskii asta aici, americanul e liber” 🙂
   se vede cum regimul lui Putin se tem de americani ca si sobolanii de lumina, regimul asta imperialist stie doar sa atace miseleste din spate tarisoare mici gen Moldova, Georgia. In Ucraina au crezut ca va fi la fel dar si-au tocit ghearele si coltii de urs si au acaparat doar o bucatica de donbas

  • cer suze dar dupa ultimele date actualizate astazi au fost arestati sincarcerati cel putin 500 de persoane, multe din ele simpli trecatori pe strada. ca sa intelegi cit de tare i-a infuriat pe kgbisti fenomenul Ivan Golunov, si chiar Putin personal sa implicat in asta.
   IERI kgbistii au primit o palma usturatoare de la societate si jurnalistii care s-au solidarizat, iar ASTAZI se razbuna crunt pe ei. iar cazul americanului care a fost si el pus in duba apoi pe fuga si de teama eliberat este unul emblematic

 9. Pentru Ciuma Rosie , stabil inseamna sa ramana milogii, vasalii lor dupa ce i-au praduit si distrus ! Sau concomitent !! Cine dracu are nevoie de recunoasterea voastra si de fapt , ce valoare are aceasta ?! Vesnic Sictir !!

 10. O da Ivan asa cu diplomația.
  Sa fie stabilă.
  Usor de anexat.
  In decursul istoriei Imperiul Tarist a sprijinit instabilitatea Moldovei iar când si când e mai rupt parti din ea.
  La concurenta cu Imperiul otoman.

 11. Dna Maia Sandu, prim-ministrul guvernului, este o personalitate cu personalitate, mult prea inteligenta si apreciata in exterior pentru corectiutudinea si consecventa de care da dovada. Vorbesc de cancelariile occidentale. Maia Sandu isi iubeste poporul si tarisoara. Niciodata, dar niciodata nu va cadea in capcane. In plus, echipa dnei Sandu e de nota 10+.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.