G4Media.ro

Ambasadorul Republicii Moldova: Experienţa României în ceea ce priveşte aderarea la UE,…

Sursa foto: Facebook / Victor Chirilă

Ambasadorul Republicii Moldova: Experienţa României în ceea ce priveşte aderarea la UE, ”fără preţ” / Chişinăul va apela, cel mai probabil, la experţi de la Bucureşti

Experienţa României în ceea ce priveşte aderarea la Uniunea Europeană este ”fără preţ”, iar Chişinăul va apela, cel mai probabil, la experţi detaşaţi de la Bucureşti, a afirmat, luni, ambasadorul Republicii Moldova, Victor Chirilă, citat de Agerpres.

„Trebuie să fim foarte precauţi la angajamentele pe care ni le vom asuma, iar aici experienţa României este fără preţ, pentru că România s-a lovit de anumite efecte nu tocmai pozitive ale angajamentelor luate. Evident, aşteptăm cu nerăbdare aceşti experţi care vor fi detaşaţi fie prin mecanismul TAIEX, sperăm, fie direct, prin finanţarea de către autorităţile României”, a declarat diplomatul, în cadrul unui briefing de presă.

El a subliniat că unul dintre obiectivele majore ale ţării sale în acest an este începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

„Actualmente avem nevoie de experţi pentru a ne pregăti nu doar pentru a începe negocierile cu Uniunea Europeană, dar, de asemenea, pentru a ne pregăti pentru fiecare domeniu în parte, când deja vom demara negocierile pe domenii, începând cu anul viitor. Sperăm foarte mult că se va întâmpla acest lucru. Deci, avem nevoie de expertiză tehnică pe 33 de domenii de negocieri”, a explicat Chirilă.

În opinia sa, reforma Justiţiei va fi unul dintre cele mai grele capitole. „Vedem o rezistenţă puternică din interiorul sistemului. Au fost încercări de a opri aceste reforme, de exemplu de a opri procesul de pre-vetting, de evaluare a candidaţilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii. Nu le-a reuşit. (…) Credem că aici este marea sfidare pe care trebuie să o înfruntăm în viitorul apropiat”, a transmis ambasadorul.

El a adăugat că trebuie armonizată legislaţia Republicii Moldova cu cea a Uniunii Europene, „iar acest lucru poate fi realizat cel mai uşor cu şi prin România, pentru că România deja are şi tradusă această legislaţie de care avem noi nevoie”.

„România are şi o experienţă, una mai pozitivă, alta mai puţin pozitivă, şi avem nevoie să învăţăm din ambele dimensiuni ale acestei experienţe”, a arătat Victor Chirilă.

Conform acestuia, Adunarea Naţională „Moldova Europeană” care va fi organizată la Chişinău, pe 21 mai, va fi „un mesaj puternic” şi către „grupuri anti-reformă” din sistemul sistemul juridic din Republica Moldova.

„Cetăţenii vor fi chemaţi să îşi exprime clar alegerea pentru reformele democratice, pentru Uniunea Europeană, pentru aderarea la Uniunea Europeană şi acest lucru va conta foarte mult. Va da mai multă putere morală şi politică partidelor care vor guverna Republica Moldova actualmente şi în viitor în sensul promovării agendei de integrare europeană”, a completat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Bazați – vă pe noi dacă tot așa vreți să ajungeți!

  2. „expertii” de la bucuresti va vor invata smecherii … daca vreti sa fiti cu adevarat cum trebuie nu apelati la „expertii” nostri, puteti face o treaba mult mai buna