G4Media.ro

Ambasadorul palestinian din România, rechemat de urgenţă pentru consultări, alături de colegii…

Ambasadorul palestinian din România, rechemat de urgenţă pentru consultări, alături de colegii din țările UE favorabile mutării ambasadelor la Ierusalim

Ambasadorul palestinian la București, Fuad Kokaly, a fost rechemat de urgență în țara de origine, în contextul scandalului mutării ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Și ambasadorii din Austria, Ungaria și Cehia au fost rechemați în Palestina. Toate cele patru țări membre ale Uniunii Europene s-au distanțat de poziția oficială a Bruxelles-ului de condamnare a mutării ambasadei SUA la Ierusalim.

Gestul Ministerului de externe de la Ramallah, capitala Statului Palestinian, vine la câteva zile după evenimentul de inaugurare a reprezentanței diplomatice americane de la Ierusalim, la care cele patru țări europene, inclusiv România, și-au trimis reprezentanți. Asta în ciuda respingerii de către UE a recunoașterii de către președintele american, Donald Trump, a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Palestinienii văd în demersul americanilor o negare a revendicării lor asupra Ierusalimului de Est, pe care îl doresc capitală a statului la care aspiră.

Conducerea palestiniană a suspendat contactele cu oficialii americani după anunţul făcut de Donald Trump pe 6 decembrie privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Luna trecută, Guvernul de la București a adoptat un memorandum secret privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. După critici dure din partea președintelui Klaus Iohannis, care și-a anunțat opoziția față de mutarea ambasadei, premierul Viorica Dăncilă a spus că, de fapt, memorandumul vizează inițierea unei dezbateri publice privind acest subiect.

La finalul lunii trecute, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat că niciun stat membru al Uniunii Europene nu-şi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Statutul Ierusalimului este una dintre problemele-cheie care stau în faţa rezolvării conflictului israeliano-palestinian. Israelul a preluat partea estică a oraşului în timpul Războiului de Șase Zile din anul 1967 – anexare care nu este recunoscută de comunitatea internaţională.

Foto: Fuad Kokaly și Teodor Meleșcanu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. O atitudine normala a Palestinei fata de noi !

    PS. Mustata lui Dragnea rezista !

  2. Tot aud palestina, palestina… Ce anseamna? Intr-o zi am am imventat cuvantul asta (”palestina”) la scrabble si era sa iau bataie pentru ca vreau sa trisez… La ce va referiti?

  3. A, si Bmw, ca era sa uit, ce o sa ne facem acum, c-a plecat Fuad?