G4Media.ro

Ambasadorul Cornel Feruță, în ”finala” pentru șefia Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Ambasadorul Cornel Feruță, în ”finala” pentru șefia Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Directorul general interimar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), ambasadorul român Cornel Feruţă, şi înaltul diplomat argentinian Rafael Grossi au rămas singuri în cursa pentru ocuparea funcţiei de conducere a acestei instituţii, relatează luni DPA, citată de Agerpres.

AIEA a început procesul de selecţie a unui nou director general după decesul, în iulie, al japonezului Yukiya Amano. Statele membre încearcă să umple acest gol rapid, în contextul în care agenţia este profund implicată în reglementarea problemelor cu care se confruntă acordul nuclear iranian şi monitorizează recenta extindere a programului nuclear al Teheranului, notează dpa.

Lassina Zerbo, secretar executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare, a fost eliminat din cursă luni, după ce a întrunit cel mai mic număr de voturi în cadrul votului secret din partea celor 35 de ţări din Consiliul guvernatorilor AIEA cu sediul la Viena.

Singura femeie din cursă, preşedinta autorităţii slovace pentru siguranţa nucleară, Marta Ziakova, s-a retras din cursă mai devreme în octombrie, nereuşind să obţină susţinerea statelor membre.

Directorul general interimar al AIEA, Cornel Feruţă, se bucură doar de foarte puţină susţinere în plus în rândul membrilor Consiliului faţă de Grossi şi deocamdată încă nu întruneşte majoritatea de două treimi necesară pentru a câştiga. În primul vot de departajare, organizat luni, Feruţă a întrunit 17 voturi, Grossi 16, iar două ţări s-au abţinut, au indicat diplomaţi citaţi de AIEA.

Câştigătorul ar urma să fie decis după noi runde de vot care vor avea loc în următoarele zile sau săptămâni.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. La o astfel de știre n-ați posta mesaje de felicitari și încurajări, doar la alea cu penali vă place să vă porcăiți.

    • cum sa scrie bai nene felicitari din partea redactiei intr-o stire? tu ai impresia ca asta e siteul unui nene care scrie si el ce ii place lui? o prezinta asa cum e. asa le prezinta si pe alea cu penali. si ce porcaieli visezi? porcaielile le fac penalii, ca sa stii si tu.

  2. Era vorba de postarile cititorilor blegi ca tine, tolomacule. Redactiile publica, in general, nu posteaza.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.