G4Media.ro

Ambasadorul chinez la ONU: SUA „ar trebui să dea dovadă de mai…

Sursa foto: Unsplash/ Micha Brändli

Ambasadorul chinez la ONU: SUA „ar trebui să dea dovadă de mai multă sinceritate şi flexibilitate” dacă vor să deblocheze criza cu Coreea de Nord

Statele Unite „ar trebui să dea dovadă de mai multă sinceritate şi flexibilitate” dacă vor să deblocheze criza cu Phenianul, a declarat vineri ambasadorul chinez la ONU Zhang Jun deoarece, potrivit unor surse diplomatice, Washingtonul nu a reuşit să obţină sprijin pentru o declaraţie comună a Consiliului de Securitate în acest dosar, transmite AFP, citată de Agerpres.

SUA au propus un text de condamnare a ultimelor teste nord-coreene cu rachete, dar „China, Rusia, africanii şi alţii” au refuzat să îl adopte, au declarat diplomaţi de la New York.

Statele Unite „ar trebui să vină cu abordări, politici şi acţiuni mai atractive şi practice, mai flexibile şi să răspundă preocupărilor Coreei de Nord”, a spus Zhang Jun reporterilor înaintea începerii reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate, convocate la cererea Washingtonului.

După iniţiativele fostului preşedinte american Donald Trump cu privire la Coreea de Nord, „am văzut suspendarea testelor nucleare, am văzut suspendarea lansării rachetelor balistice intercontinentale”, a argumentat ambasadorul chinez.

În ultimele luni, însă,”am asistat la un cerc vicios de confruntări, condamnări, sancţiuni”, a deplâns Zhang Jun, a cărui ţară a blocat luna trecută adoptarea de sancţiuni individuale după modelul măsurilor adoptate de Washington.

În urmă cu mai bine de un an, China şi Rusia au propus Consiliului de Securitate să adopte o rezoluţie care să vizeze relaxarea sancţiunilor economice internaţionale impuse Coreei de Nord, a amintit diplomatul chinez. Din cauza lipsei de sprijin, acest proiect nu a făcut încă obiectul unor negocieri şi nici nu a fost supus la vot.”Cel puţin am făcut ceva pentru a facilita o îmbunătăţire şi pentru a evita escaladarea tensiunii”, a spus Zhang Jun.

Reuniunea de vineri a Consiliului de Securitate este a treia în mai puţin de o lună.

Pe 20 ianuarie, sesiunea s-a încheiat cu o declaraţie comună a opt ţări (Statele Unite, Regatul Unit, Albania, Franţa, Irlanda, Norvegia, Emiratele Arabe Unite, Brazilia), cărora li s-a alăturat Japonia. Şapte membri ai Consiliului de Securitate au refuzat să se alăture iniţiativei americane: Rusia, China, India, Mexic, Gabon, Kenya şi Ghana.

Coreea de Nord a transmis vineri „felicitări calde” aliatului său chinez pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, un mesaj pe care experţii îl consideră un semnal probabil al încetării testelor cu rachete în perioada desfăşurării acestui eveniment sportiv.

Secretarul de stat american Antony Blinken are programată la sfârşitul săptămânii viitoare o întâlnire în Hawaii cu Coreea de Sud şi Japonia pe subiectul Coreea de Nord.

Sursa foto: Unsplash/ Micha Brändli

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Zice China.

  2. Da, se pare ca e de datoria americanilor sa curete miseria facuta chiar de chinezi. Coreea de nord ar fi implodat de mult fara masivul ajutor chinez.

    • Catre @Birica. Fi linistit !. Chiar si ca fara ca sa fie ,,datoria” cuiva mizeria morala a persoanei tale va fi ,,curatata” pana la urma !.